O Araç Bu Karavanı Çeker Mi? Sorusuna Yanıt :)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 505
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 249,502

Yokuştan inerken bulduğum fırsatlarda dediğim gibi ara ara gaza basıp karavanı frenden kurtarıyorum. Buna rağmen rampa çok uzunsa ara vermekten başka çare yok. Ara verdiğimde beklerken karavanın fren yapması bence sorun değil. Isıyı oluşturan sürtünme olması. Sürtünme olmadığı için ısı artmaz, düşer. Bu yaz temmuz ağustos aylarında akyakaya bu şekilde indim sorun yaşamadım.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Yokuştan inerken bulduğum fırsatlarda dediğim gibi ara ara gaza basıp karavanı frenden kurtarıyorum. Buna rağmen rampa çok uzunsa ara vermekten başka çare yok. Ara verdiğimde beklerken karavanın fren yapması bence sorun değil. Isıyı oluşturan sürtünme olması. Sürtünme olmadığı için ısı artmaz, düşer. Bu yaz temmuz ağustos aylarında akyakaya bu şekilde indim sorun yaşamadım.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Rampa çok dikse ve freni devreye sokan yay eski ise balatalarınız çabuk biter. Yılda bir ayarlatmakta fayda var.
Bu sene ilk kez muayeneye gireceğim bakalım ne çıkacak. 12 gün kaldı.
Selamlar,

Uzun zamandır çekme karavan alma planım bulunmakla birlikte, kamp alanındaki birkaç kişiyle yaptığım görüşmede ve arkadaşın arkadaşı kaynaklı duyduğum bilgilerde özellikle otomatik araçlarda şanzıman sorunu yaşandığı belirtildiğinden uzak durmak zorunda kaldım. Şimdi bu konuyu okuyunca bir sorun olmazmış gibi algılıyorum. Tecrübeli arkadaşların değerlendirmesini alabilir miyim?

Aracım; 2015 model Opel Insignia 1.6 Dizel, 136HP beygir, 320 Nm. Almayı planladığım karavan 750kg altı olacak.
750 kg altı karavan için hemen hemen bütün araçlar uygundur.
Sıkıntı çıkmaz.
 

Hayır çok kolay. Ama yokuş inerken aracının arkasından o hızla 1,5 ton vurunca sen yaşarmısın?
Şayet ben çektiğim karavanın frenini iptal ettimse yokuşu hep yavaş inerim böylece arkamdaki karavan bana hep kancadan yaslanık olduğu için sizin tanımladığınız ama benim tam net olarak anlayamadığım "VURMA" Fiili olmaz diye düşünüyorum
 

Soruma cevap olarak verilen bilgiler şu sonucu çıkarıyor: Aracımız her ne kadar otomatik seçimli araç olsa da sonuçta yine de düz vites seçimini uygun buluyoruz.
KOCAMAN BİR NOT: Bir otomobilin "GERÇEK" otomatik vites olması başka bir şeydir, otomatik seçimli olması başka şeydir. Otomatik seçimli vites kutusu olanda seçilecek vites sayısı bellidir yani söz gelimi 5 ileri viteslidir ve debriyaj sistemi vardır. Aracın bilgisayarı sizin yerinize bir zahmet vites değiştirir. "GERÇEK" Otomatik vitesli arabada yani aracın ise ne debriyaj vardır nede ileri vites sayısı nede bilgisayar. Gerçek otomatik vitesli arabada yolun durumuna, sizin gaz pedalına basma miktarınıza, aracın o anki hızına göre kendisi üstüne düşen görevi yapar. Yani ben diyeyim 2 bin adet farklı vites durumu siz deyi 5 bin adet farklı vites durumu oluşabilir. Bir daha yazayım öyle şanzımandaki dişli sayısı kadar farklı vites filan değil, binlerce vites durumu oluşur. Unuttum debriyaj olmadığı için debriyaj sıyırması yanması yani kavrama arızası filanda yoktur. Zaten "GERÇEK" otomatik vitesin adı da TORK KONVERTÖRÜ dür. Şu an için piyasaya sürülen ve otomatik vites diye adlandırılan şey aslında düz vitesin kendi kendine değişmesidir. Yani ya beceriksizlerin yada tembellerin işine yarar, başka hiç bir faydası yoktur fazladan arıza çıkartması ve pahalı tamir ücretinden başka.
Yazdığım son satırlardan dolayı beni kınayabilir fikrimi kabul etmeyebilirsiniz. Hakaret etmeden yine burada fikirleriniz yazmayı dilerim

@dolaşıyorum , siz bu "GERÇEK" otomatik vites olayını çok yanlış anlamışsınız. Tork konvertörlü otomatik şanzımanlarda (T.K.O.Ş.) da bir şanzıman kutusu vardır ve içinde de "planetary gears" denilen iç içe geçmiş karmaşık dişli kümeleri bulunur. Sandığınız gibi sonsuz vites sayısı yoktur. Mesela, ZF 9 vitesli otomatik şanzıman ürettim diye hava atmaktadır bu aralar. Eskiden 5-6 vitesliler vardı.

1642023034406


Sizin kastettiğiniz teoride sonsuz vites sayısı CVT şanzımanlarda bulunur. İki tane konik kasnağı bir kayışla veya dişliyle birleştiren bu sistemde sonsuz vites oranları bulunur ancak bu sistem motosiklet ve hafif taşıtlarda kullanılır. Toyota'nın ve diğer Japon üreticilerin binek araçlarında görürüz bu şanzımanları. Ticari araçlarda pek kullanımı yoktur.

T.K.O.Ş.'daki tork konvertörü klasik anlamdaki debriyajın yerini tutar. Yani motorla vites kutusunu birbirine bağlar ve ayırır. Bu sistem çok uzun zamandır kullanıldığı için tabii ki yerine oturmuş bir teknolojidir. Ama ima ettiğiniz gibi "kusursuz" değildir. Öyle olsaydı otomotiv firmaları boşuna başka arayışlara girmezlerdi. Zaten teknolojide ve bilimde "kusursuz" diye bir şey hiçbir zaman olmaz. Optimum çözüm vardır her zaman. İhtiyacı karşılayan en ucuz çözümü üretmektir mühendisin görevi.

Son zamanlarda "yarı otomatik" diye adlandırılan; vitesleri tek veya çift kavramalı debriyajla ayarlayan robotize sistemlerin tork konvertörlü sistemlere kıyasla daha fazla arıza yaptıkları doğru ama tork konvertörlü sistemler de arıza yapar ve yaptığı zaman da kalifiye usta gerektirir. Neticede tıpkı yazılım sektöründe olduğu gibi sürekli geri dönüşlerle hatalar tek tek ayıklanıp, yarı otomatiklerde de oldukça kararlı çalışan bir sistemi bulabileceklerini düşünüyorum.
 
Son düzenleme:



Kusura bakma ama akadaşım sen henüz tam otomatik vitesin ne oldugunu tam ögrememişsin,Tam otomatik vites kutusunda dişli mişil filan yoktur hatta bir birine degen herhangi bir şey bile yoktur.Derim ki 1960 model Amerikan arabalardaki otomatik vitesi bir incele derim.
 

Ben yazın Uşak'tan gelirken Antalya'ya indim, Çıralı ve Adrasan'a indim. Uludağ Sarıalan'dan da indim. Bir sorun olmadı. Akyaka inişini hep duyuyorum, bu saydıklarımdan daha mı dik veya daha mı uzun merak ediyorum. Geçen haftaki fren muayenemde sorun çıkmadı. Zaten el freninden balataların durumunu takip edebiliyorum. Balatalar aşındıkça, el frenini çektiğimde daha fazla yukarı kalkar, dik duruma yaklaşır dediler bana karavanı alırken.

Şimdi Hilux reklamı yapmak gibi olacak ama bu meretle ne zaman yokuş aşağı insem sesli bir şekilde "Ya ben bu araca aşık oluyorum, aklımı okuyor ya, vites küçültüp devri yükseltiyor kerata" dediğim için artık bu lafım eşimi çok baymış veya kıskandırmış olacak ki; daha ben söylemeden "Tamam tamam anladık çok akıllı araban var" diye meşhur sözlerimi söyleme zevkinden beni mahrum ediyor. :tearsofjoy:

2015'te Kıbrıs'ta otomatik vitesli bir Hyundai Accent kiralamıştık. Girne'ye inerken araç altımdan kayıp gidiyordu, manuel'e alıp motor frenini kendim yapmak zorunda kalmıştım.

Manuel veya otomatik vitesli olsun aracın vitesini küçültmek suretiyle motor freni yaptırmak aracın balatalarına fayda sağlar ama neticede azalan ivme olduğu için arkadaki karavan, çeki okundaki körükte bulunan gaz pistonun gerekli gördüğü kadar kampanaları sıkar. Her fırsatta kısa süreli de olsa ivmeyi artırıp körükleri açmak lazım inerken. İvme artmazsa düz yere de gelseniz körük kapalı kalabilir ve kampanalar aşırı ısınabilir. Tekerler hızlı döndüğü için 5-10 saniyelik kısa bir rahatlama bile sorunsuz bir iniş sağlayabilir. Çok uzun ve dik bir inişse eğer; diğer arkadaşların dediği gibi kenara çekip bir manzara molası vermek her zaman en iyi ve en güvenli seçenektir.
 

Ne kadar komik, gerçek otomatik ,yalancı otomatik... Pratikte debriyaja basmadan kendisi vites değiştiren her araba otomatiktir. He bunun tork konvertörlüsü vardır, robotize olanı vardır, çift kavramalısı cvt si vs.. bunlar amaca ulaşma yöntemleridir.

RMX1971 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Ne kadar komik, gerçek otomatik ,yalancı otomatik... Pratikte debriyaja basmadan kendisi vites değiştiren her araba otomatiktir. He bunun tork konvertörlüsü vardır, robotize olanı vardır, çift kavramalısı cvt si vs.. bunlar amaca ulaşma yöntemleridir.

RMX1971 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Komik falan değil .Şu an halk arasında otomatik vites diye adlandırılan sistem aslında Düz vites şanzımanın otomatik seçimli halidir yani düz vitesten farkı vites seçimini siz değil de araçtaki bilgisayarın yapmasıdır. Gerçek otomatik vites sisteminde ise seçilecek vites filan yoktur. Aralarındaki fark ise teknik olarak çoookkkk farklıdır. Normal 5 ileri vitesli bir araçta Motorun yarattığı dönme kuvveti yani "TORK" hangi viteste olma durumuna göre değer kazanır amma iki vites arasında tork kuvvetinin değişimi süreklilik vermez. Gerçek otomatik vitesli şanzımanda ise tork kuvveti değişimi vites dişlisi ile yapılmadığından ki zaten bu türde vites dişlisi filan yoktur bu tür gerçek otomatik vitesli şanzıman size o an için ne kadar tork gerekiyorsa onu üretir. Bunun tercümesi ise şöyle denebilir. Şu anki otomatik seçimli düz vites araç ile kalkış yaptığınızda 1. vites seçilmiş olur gitmeye devam edip hızlanmaya başlayınca ta ki bilgisayar karar verip 2 vitesi seçene kadar 1 vitesle gitmiş olursunuz bu durum siz gitmeye devam ederseniz son vitese kadar böyle aralıklı devam eder. Gerçek otomatik viteste ise siz aracınızı kımıldattığınız andan itibaren araç 1 vites karşılığında kımıldar 1 saniye sonra vites söz gelimi manuel'deki vites olarak 1.1vites olur 3 saniye sonra 1.25 vites olur 10 saniye sonra 1.65 vites olur 20 saniyede 1.88 vites olur bu durum sürer gider Yani motorun ürettiği dönme kuvveti kesintisiz olarak değişime uğrar bu durumda bize inanılmaz bir konfor ve en doğru kullanım şeklini verir.
 

Hocam bu işin nasıl olduğunun önemi yok. Siz dsg bir arabaya bindiğinizde Aa bu araba manuel deyip debriyaj mı arıyorsunuz? En nihayetinde vites değiştirmek için bir debriyaja basmıyorsanız, araç bunu hangi şekilde olursa olsun kendisi "otomatik"yapıyorsa bu otomatik vitestir. Ben şu anda çift kavrama DCT kullanıyorum. Diğer aracımda tork konvertörlü şanzıman vardı. CVT yi bir türlü sevemedim tercih edeceğimi de zannetmem ancak bunların hepsi tercih meselesi.

RMX1971 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Yani motorun ürettiği dönme kuvveti kesintisiz olarak değişime uğrar bu durumda bize inanılmaz bir konfor ve en doğru kullanım şeklini verir.
Keyif için hafif araç sürerken, kesintisiz tork değişimi konfor sağlayabilir yazdığınız gibi ama özellikle çekme karavan çekerken böyle bir özellik istemem. Tam yokuş çıkarken vites düşürünce , rezerve tork artışı, çekme karavan çeken aracı canlandırır. Ya da düz yolda ivmeyi artıralabilmek için rezerv tork artışı gerekir ki, bunu en hızlı vites düşürerek yapabilirsiniz arkanızda çekme karavan var iken. Özellikle common rail araçlarda bu özellik candır. Tam rampada, yakıt da pahalı diye yavaş yavaş çıkarken, arkadan selektör yapıp rahatsız edenlere karşı, vites düşürüp gazı kökleyince arkadan bakar kalırlar. Kısacası hafif araç sürerken hissedilmeyen ama zorlu iş yaparken, örneğin rampada karavan çekerken , tork ihtiyacı olduğunda rezerve tork, hızlı reaksiyon için gereklidir.
 
Son düzenleme:

Keyif için hafif araç sürerken, kesintisiz tork değişimi konfor sağlayabilir yazdığınız gibi ama özellikle çekme karavan çekerken böyle bir özellik istemem. Tam yokuş çıkarken vites düşürünce , rezerve tork artışı, çekme karavan çeken aracı canlandırır. Ya da düz yolda ivmeyi artıralabilmek için rezerv tork artışı gerekir ki, bunu en hızlı vites düşürerek yapabilirsiniz arkanızda çekme karavan var iken. Özellikle common rail araçlarda bu özellik candır. Tam rampada, yakıt da pahalı diye yavaş yavaş çıkarken, arkadan selektör yapıp rahatsız edenlere karşı, vites düşürüp gazı kökleyince arkadan bakar kalırlar. Kısacası hafif araç sürerken hissedilmeyen ama zorlu iş yaparken, örneğin rampada karavan çekerken , tork ihtiyacı olduğunda rezerve tork, hızlı reaksiyon için gereklidir.
Gerçek otomatik viteste aracı kullananın isteği ile anında istediği oranda tork artar.
 

Hocam bu işin nasıl olduğunun önemi yok. Siz dsg bir arabaya bindiğinizde Aa bu araba manuel deyip debriyaj mı arıyorsunuz? En nihayetinde vites değiştirmek için bir debriyaja basmıyorsanız, araç bunu hangi şekilde olursa olsun kendisi "otomatik"yapıyorsa bu otomatik vitestir. Ben şu anda çift kavrama DCT kullanıyorum. Diğer aracımda tork konvertörlü şanzıman vardı. CVT yi bir türlü sevemedim tercih edeceğimi de zannetmem ancak bunların hepsi tercih meselesi.

RMX1971 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben tork kuvvetini hiç bir mekanik işlem, dişli kullanmadan aracın gerektiği kadar değiştiren, kademeli değil yani 5.vitesten kendi kendine 4 vitese gecen vites kutusundan bahsetmiyorum ben söz gelimi araca o an için tork kuvvetini sadece ve sadece binde2 oranında değişmesi gerekince bunu hemen yapan yani sanki 5 vitesten 4.9988235 ci vitese geçmiş durumu yaratan bir sistemden bahsediyorum seçmeli vites sistemi ile böyle tork değişimi yapılamaz
 

Şayet ben çektiğim karavanın frenini iptal ettimse yokuşu hep yavaş inerim böylece arkamdaki karavan bana hep kancadan yaslanık olduğu için sizin tanımladığınız ama benim tam net olarak anlayamadığım "VURMA" Fiili olmaz diye düşünüyorum
Fikrimi değiştirdim sen haklısın ama sadece sen. Başkası haklı değil o yüzden onlar sökmesin.
Lütfen karavanının frenlerini sök ve öyle kullan dağ bayır çık. Haklısın çünkü.

Vatandaşlarımızdan bir başkasına tavsiye etmiyorum.
 

Fikrimi değiştirdim sen haklısın ama sadece sen. Başkası haklı değil o yüzden onlar sökmesin.
Lütfen karavanının frenlerini sök ve öyle kullan dağ bayır çık. Haklısın çünkü.

Vatandaşlarımızdan bir başkasına tavsiye etmiyorum.
Çekme karavanın fren sistemini iptal etmek ayrı bir şey sökmek ayrı bir şey. Lütfen farkı ve neden fren sistemini iptal edilmesi gerektiğini bir daha düşünün derim
 



Arkadaşlar,
Karavan freni iptal edilirse önündeki arabanın çok daha çabuk kızaklamasına ve fren mesafesinin çok uzamasına yol açar. Özellikle ıslak zeminde karavandaki frenin iptal edilmesi büyük sorunlar açabilir.
Otomobil benzeri araçlarla karavan çekilirken 750kg civarı karavan mutlaka frenli çekilmelidir. Zira bu araçların frensiz romork çekme kapasitesi zaten 450kg civarındadır. Teknik koşullara ve kurallara uymak ve karavanı doğru yüklemek büyük ölçüde belayı uzak tutacaktır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,914
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

SON KONULAR



Geri
Üst