Öncelikle Merhaba Ve Bir Rica.. Çekirdek Aileye Karavan Tavsiyesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aydın SAVAŞ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,501
Kiralama konusunda tavsiye veren arkadaşlara sonuna kadar katılıyorum. Son kararınızı vermeden önce de 2 sene önce pandeminin başlarında karantina zamanlarında ekşi'de yazdığım şu yazıyı da okumanızı ve kararınızı bundan sonra vermenizi tavsiye ederim.


bir çekme karavancı olarak camianın içinden bildiriyorum.

karavancılık iyidir, hoştur. zaten bu konu ile ilgileniyorsanız bir çok karavancı instagram hesabını takip edip imreniyor ve bir çok youtube kanalında güzel gezi videoları izliyorsunuzdur. ben de gezilerimde pek çok fotoğraf paylaştım. ancak paylaştığım fotoğraflar hep en güzel anlardı. kimse size bu işin zorluklarından bahsetmez ya da onların fotoğraflarını paylaşmaz.

içinde bulunduğumuz covid-19 salgın günlerinde karavan satışları almış başını gidiyor. her gün en az 5 karavan daha yollara salınıyor. ülkemizde karavancılık 2-3 sene öncesine kadar ağırlıklı olarak 60 yaş üstü emekli doğa severlere ve çadırdan bıkan kampçılara ait bir hobi iken son 2-3 yılda stres dolu iş hayatları nedeniyle doğada nefes alıp yaşadığını hissetmeye fırsat kollayan bir çok beyaz yakalının da radarına giren bir hobi haline geldi. ben de anlattığım son grubun bir üyesiyim.

gel gelelim bu işe girmeden evvel bilmeniz gereken bazı şeyler var. ben önden uyarımı yapayım da dinleyip dinlememek size kalmış. hadi madde madde biraz onlardan bahsedelim;

1- çift iseniz bu karar 2 kişiliktir. ağırlıklı olarak karavancılığı erkekler ister, kadınlar reddeder. ancak eşlerden birinin aklında karavan düşüncesi varsa bu düşünceye direnç gösteren diğer eşin de evde kapana kısılmışlık hissiyle fikir değiştirdiği günlerdeyiz. eşinizin tamamen ikna olduğunu düşünmüyorsanız bu işe girmenizi tavsiye etmiyorum. yarın öbür gün bu salgın geçer karavana gidemez olursunuz. huzurunuz kalmaz. ya karavandan olursunuz ya eşinizden. * salgın dönemi öncesinde bile 1-2 yaşlarında ikinci el karavanların neredeyse yarısının gizli satış sebebi buydu. hatta şöyle bir anımı aktadayım. karavanı ilk aldığım zamanlarda camiada dede lakabıyla bilinen 90+ bir karavancı dedemiz vardı bulunduğumuz kampta. ilk tanıştığımızda eşime sormuştu "sen bu işi sevdin mi?" diye. eşim kem küm etmeden pozitif konuşmaya, kamplardaki keyifli anları anlatmaya başlamıştı. eşim gittikten sonra bana dönüp aramıza hoş geldin. artık sen de karavancı oldun demişti.

2- karavancılıkta görev dağılımı vardır. o karavan her gün 5-10 dakika temizlenmezse her yer toz içinde kalır. acıkırız, yemek pişirir yeriz sonra bulaşıklar çıkar onların yıkanması lazım. çok çöp birikir, o çöplerin düzenli bir şekilde paketlenip ilgili çöp konteynerine atılması lazım. sabaha karşı rüzgar mı çıktı? yatağından kalkıp tentenin indirilmesi lazım. yani diyeceğim o ki 5 yıldızlı otel tatili beklentisine girmeyin. buradaki imkanlarınızı en iyi şartlarda pansiyon odası ile kıyaslayabilirsiniz. tüm işleri tek kişinin üstüne atmanız doğal olarak kabul edilemez.

3- karavanların hemen hepsinde bir wc vardır. hiç düşündünüz mü bunlar nereye gidiyor? hadi biraz pisleşelim ve karavanda sanitasyona girelim. karavanlarda ağırlıklı olarak kullanılan 2 tip wc var. ilki kasetli wc denilen altta bir atık deposu olan wc. bunların atık deposuna parçalayıcı kimyasallar konuluyor ve içine giren katı atık dahi olsa sıvılaştırıyor. nihayetinde bu depo doluyor ve bu kaset tuvaletten ayrılıp boşaltılıyor. bilin bakalım bu boşaltım işini kim yapıyor? bir diğer tip ise yatlarda kullanılan parçalayıcılı wc'ler. bu tip wcler ise atığı bıçakları yardımıyla parçalayıp karavanın altında monteli bir gaita deposuna gönderiyor. daha sonra bu gaita deposunu da tabi ki boşaltmak gerekiyor. gözlemlerin sonucunda biliniz ki genelde bu unutulmaz görev erkeklerde olacak. ben şimdi size bu harika anların 2 videosunu bırakayım da neden bahsettiğimi daha iyi anlayın.

portatif wc boşaltım alanı : https://www.youtube.com/watch?v=hb35eicusb8
kampingde bir parçalayıcılı wc : https://www.youtube.com/watch?v=mvop2jikej8

4- suyu kısıtlı olan bir yaşam alanından bahsediyoruz. o depo siz anlamadan boşalacak ve sürekli doldurmanız icap edecek.

5- karavan tatili daha ucuzculardansanız bundan da vazgeçin. emin olun daha pahalıya gelecek ve bu mantıkla yola çıktıysanız üstüne bir de normal tatil masrafı daha çıkacak.

6- kamping dışı konaklarım diyorsanız halkımızın ne kadar meraklı olduğunu ve mahremiyet ihlallerinin çok olacağını bilin. doğada konaklarım diyorsanız ise yaşayabileceğiniz bir çok güvenlik problemi söz konusu. ülkemiz gençliğinin alkolik ve hatta narkotik ürünleri tüketim yeri tercihlerinin de bu yönde olduğunu unutmayınız.

7- covid19 nedeniyle zibilyon tane karavan satıldı ülkede. ülkemiz kamping sayısı belli. rezervasyon güçlüğü yaşamanız söz konusu.

tüm bu maddeleri okuyun ve hala ben bu işi yaparım diyorsanız siparişinizi verin. aksi halde önümüzdeki sene ikinci el karavan piyasası hiç olmadığı kadar canlı ve rekabetçi olacak.
 

Etiketler

.
Birinci videonuzu gülmekten katılarak izledim.
İkinci videonuz memleketimden karavan manzaraları.
Üçüncü olarak “Saldım çayıra” videosu bulamadınız sanırım ? 😋
Affınıza sığınarak abi diyeceğim.

Mesut abi ben o "Saldım çayıracı" arkadaşları karavancı olarak görmüyorum. Olsa olsa karavan sahibi egosantrik bireyler olabilirler. Dünyada kendilerinden daha önemli bir şey yok bence o tarz insanların.

Bu arada Aydın bey'i daha başlamadan vaz mı geçirdik acaba? Bir cevap yazmadığına göre gözünü korkutmuş olma ihtimalimiz olabilir. :smiley:
 

Kiralama konusunda tavsiye veren arkadaşlara sonuna kadar katılıyorum. Son kararınızı vermeden önce de 2 sene önce pandeminin başlarında karantina zamanlarında ekşi'de yazdığım şu yazıyı da okumanızı ve kararınızı bundan sonra vermenizi tavsiye ederim.

İşte ben bunları yaşadığım için hep söylerim
Karavanın içinde büyük tuvalet yapmak sakat iş
Portatif tuvalet olsa,kaseti boşaltırken miden ağzına geliyor,heryer kontamine oluyor
Yat tipi tuvalet kullansan,karavanın altında bir lağım deposu taşımak lazım,bu depoyu nereye nasıl boşaltacaksınn o ayrı bir dert, ne kadar boşaltılsa bile kesif bir gaita kokusu kalıyor, sürekli Karavanın altında lağım ile gezmek,o kokuyu sürekli teneffüs etmek garip
kampingde yanıma yat tuvaleti olan bir karavan gelince hemen yerimi değiştiririm, çünkü onlar o kötü kokuya alışmış, normal sanıyorlar,ama ben katlanamıyorum,o depolardaki koku gittikçe de artar
Velhasıl kelam benim çözümüm büyük tuvalet işini dışarda halletmek..
Sadece geceleri küçük tuvalet için kalkıp WC ye gitmek zor oluyor, uyku bölünüyor,sadece gece çiş için portatif bir tuvalet kullanmak,sabah da boşaltıp yıkamak..
 

Bu pis su tankı olayı benim de başıma geldi. Aramızda 10 mt olmasına rağmen, tankı gayet normal bir şekilde karavanın yanındaki lağım borusuna boşaltırlarken midem ağzıma geldi. Hemen içeri kaçıp pencereleri kapattım. Baktım onlar hiç şikayetçi görünmüyorlar. Demek ki alışmışlar. Ben o zaman gri su diye düşünmüştüm ama şimdi düşünüyorum da, belki de wc atığıydı.

Dışardan bakınca karavanda yat tipi tuvalet olduğu anlaşılıyor mu? İpuçları neler?
 



Bu pis su tankı olayı benim de başıma geldi. Aramızda 10 mt olmasına rağmen, tankı gayet normal bir şekilde karavanın yanındaki lağım borusuna boşaltırlarken midem ağzıma geldi. Hemen içeri kaçıp pencereleri kapattım. Baktım onlar hiç şikayetçi görünmüyorlar. Demek ki alışmışlar. Ben o zaman gri su diye düşünmüştüm ama şimdi düşünüyorum da, belki de wc atığıydı.

Dışardan bakınca karavanda yat tipi tuvalet olduğu anlaşılıyor mu? İpuçları neler?
Valla bakarak anlamak zor ama genelde depoda gaz sıkışması olmasın diye bir havalandırma borusu oluyor. O nedenle 1-2 metre yakından geçerken o keskin koku gelmeye başlıyor. Kullananların burunları artık bu kokuyu almıyor diye düşünüyorum ben de.
 


Aydın bey ve herkese merhabalar.
Bizde eşimle birlikte yıllar süren karavan hayalimizi 28 Ekim 2021 de nihayete erdirip Ortiz 3.90 Haravul modeline sahip olduk. Ama ilk başlarda gözümüz hep sizin bahsettiğiniz Avrupa modellerdeydi ( özellikle Weinsberg ) ancak euronun aşırı değerlenmesi, karar verme aşamasının uzun sürmesi ve bütçe kısıtlaması nedeniyle şu andaki karavanımızı aldık. Yaşım 53 eşim ise 46. Aydın Söke"de yaşıyoruz, şanslı bir coğrafyada olduğumuzu düşünüyorum o yüzden hemen her hafta sonu çekme karavanımızla bir yerlere gidiyoruz. Şu kadarını söyleyeyim ; KARAVAN SAHİBİ OLMAK HARİKA BİR OLAY....Umarım en kısa zamanda karavanınıza kavuşursunuz 🙏🙏🙏
Aracım 2019 model 4x2 1.5 dizel otomatik Ford Kuga. Ortiz 3.90 ı çekerken normal şartlarda hiç sorun yaşamıyorum ancak rampalarda biraz zorlandığını söylemeliyim. Kış kamplarında ise aracımda kış lastikleri olmasına rağmen 4x4 bir araç olmadığı için sorun yaşadım. Denizli Nikfer" e kayak yapmaya gittiğimizde mesela karavanı köyde bırakıp sadece araçla kayak merkezine çıktık. Eğer kış kampı yapmayı düşünüyorsanız 4x4 bir araç ile karavan çekmeniz gerekir diye düşünüyorum.
 

Bu video daki arkadaşlar hiç tuvalet kimyasalı kullanmamış mı :smiley:
Doğru miktarda konsantre kimyasal kullanarak ve çok bekletmeden boşaltım sağlayarak kendi kasetimden hiç koku almadım.
 

mesela hipertansiyon başladı bende 48 yaşında

Benim eşim de yüksek tansiyon hastası.
Bu beni çok korkutuyor.
Siz hem doktor, hem de Nasrettin Hoca nın dediği gibi, damdan düşmüş birisiniz.
O nedenle tavsiyeniz önemli..
Doktora gidin demeyin, gitmediğimiz doktor kalmadı desem, az yalan olur.. :smiley:

Tecrübi değerlere çok önem veririm.
Sağlık ve başarılar dilerim.
 





Doktora gidin demeyin, gitmediğimiz doktor kalmadı desem, az yalan olur.. :smiley:

Tecrübi değerlere çok önem veririm.
Sağlık ve başarılar dilerim.
Geçmiş olsun,
Benim annemin de bir türlü tansiyonu düşmüyordu, gitmediğimiz doktor kalmadı, psikolojik destek amacıyla bir ilaç verildi, yaklaşık oniki senedir hiç tansiyon problemi yaşamadık, bir araştırın
 

Merhaba,

AVIS karavan kiralama fiyatları için kampanya yapmış, çekme karavan için Carpento veriyor çeken araç ile birlikte. Karavan 750 kg altı B ehliyet ile çekilebilir. Carpento yükseklik açısından bana sıkıntı yaşatıyor, kafam direkt tavanda, siz de uzun boyluysanız buna çok takılmayın karavan yaşamı için bir platform olarak değerlendirin bence.
Karavan için yabancılarda uygun olanları seçmişsiniz, yerli için Swan karavana bakabilirsiniz.

İyi günler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,409
Mesajlar
1,517,688
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst