(pandemi Nedeniyle) İstenen Yüksek Kamp Ücretleri...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,160

yugun

YÜCEL GÜNDÜZ
Mesajlar
21,910
Tepkime Puanı
5,442
Yer
Ankara
Web
www.yucelgunduz.com
Arkadaşlar,
Karınca kararınca kamp yapmaya çalışıyorum ama bu sene öyle abuk sabuk paralar sadece kendi ekipmanınızda yerde yattınız diye isteniyor ki şaşırıp kalıyorsunuz. 150 liraya apart ev tutulabiliyorken küçük bir çadıra 125 lira istemek nasıl bir fırsatçılıktır. Bu kamplar geçen sene 50 lirayken neden 125 lira oluverdi kimse açıklayamıyor. Ama biz bunun bazı aklıevvel zenginlerin hastalık şartlarında kendilerini güvende hissetmelerinden kaynaklı gelip geçici bir durum olduğunu biliyoruz. Yine de 125 lirayı bir geceliğine veren arkadaşları mantıklı olmaya davet ediyorum. Bununla bir insan beş gün mecburi ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bunu bir gece kendi ekipmanınızla yerde yattınız diye birine vermek pek mantıklı bir davranış değil kanımca.
 

Etiketler
Arkadaşlar,
Eğitimli insanlarız. Birlik oluşturalım ve falanca sezon için bizim rayicimiz bu diyelim.
Mesela yüz kampçı internette biraraya gelelim
Ve biz bu sene 75 liradan pahalı kamp yapmıyoruz diye duyuralım.
İsteyen sesimize kulak versin. Sesimizi duyanlara gidelim.
Rayicimize uymayanlara da gitmeyelim.
Bu şekilde biz de aşırı değerlemeye karşı
Kendi önlemimizi alalım.
Ne dersiniz?
 

Hocam arz talep meselesi.
Buna karsi duramazsiniz.
Yer gok karavan dolu. Kara liste olusturmaya baslandi whatsapp gruplarinda. Nedenleri ile birlikte kotu yerler afise edilebilinir.
Iyi yerler yazilsa, oralar da bir sure sonra yogunluktan kotulenebilir. (Vedat Milor,Mehmet Yasin gibi uzmanlarin onerdigi lokantalarin en gec 30 gun sonrasi yogunluktan bozulmasi gibi)
 
Son düzenleme:

Siz gene insaflı kampinglere rastlamışsınız.Ege ve akdenizde bazı yerler cadırda kişi başı konaklamaya 100 Tl ve üzeri talep edenler bile var.
Bu fahiş fiyatların karşılığı verdiği hizmetler !! dip dibe çadır, yetersiz miktarda sıfır hıjyen wc, soğuk akan duşlar çekmeyen wifi internet.

Ölü sevici tabiri bu tipler için geçerliyken, Teoman beyin dediği gibi arz talep meselsi olduğundan birlik olup onlara dersini verelim anlayışı hayata geçirilmez ,sadece temeniniz olarak kalır.
 

Başlığı faydalı buluyorum. Karavancılar olarak bir şeyler yapmamız lazım.

Bana göre Türkiye’de kamping sahiplerinin fiyatları yükseltebilmelerinin esas nedeni, kamping sayısının az olması ve çekme karavan sayısının artması. Almanya’da durum farklı, çekme karavan üretimi azalırken motokaravan üretimi rekor kırıyor. 2021 yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran) motokaravan üretimi % 23 artarak, 48.728 adet yeni motokaravanla tarihinin en yüksek sayısına ulaştı.

Aynı zaman diliminde çekme karavan üretimi % 4,7 azalarak sadece 14.111 adet üretildi. Avrupa’da da benzer bir durum var. Motokaravan üretimi süratle artarken, çekme karavan sayıları azalıyor.

Motokaravanlar büyük ölçüde kampinglerde değil, karavan parklarda kaldığı için, kampinglerin konaklama fiyatlarında bir artış yok gibi. Karavan park fiyatları biraz yükseliyor ama, sayıları çok olduğu için aralarında rekabet var. Geçtiğimiz hafta kısa bir gezi yaptık. Konakladığımız şehirde, belediyeye ait yer ücretsizdi ama gürültü vardı. Yüzme havuzunun yanındaki karavan park 7 €, bir şahsa ait yer ise 12 € idi.

Sonuç olarak Türkiye’de yeni motokaravan üretiminin önünü açmak ve karavan parkları çoğaltmak lazım. Motokaravanlar kampinglerden çekildiğinde kamping fiyatları da düşecektir. Bu bugünden yarına olacak şey değil ama başka çözüm de yok.

Kamp ve karavancılığın bu durumunu politikacılara anlatmamız ve basını kazanmamız lazım. Almanya’da politikacılarla konuşmalarda oldukça deneyimliyim. Parti gözetmeden bir çok konuda onlarca milletvekili ile şahsen konuştum, çok daha fazlasına mektup yazdım. Bazı milletvekilleri Türklerle olan konuşmalarına beni tercüman olarak da çağırırlardı.

Politikacı ile konuşmak bürokratlarla konuşmaktan daha verimli.
 



.
Türkiye’de karavancıların merkezi ve yerel yönetimler ile iletişim ve dolayısıyla etkileşimleri yok. Acil çözüm bekleyenler için nedenine girmek anlamsız.

Kalitesiz ve pahalı kamping sorunu için ise ülkemizdeki kooperatif tecrübesinin bence çözüm olma kapasitesi var.

Şöyle ki;
40-50 veya üzeri sayıda karavancının kurduğu bir turizm kulübü (kooperatifi), abartısız ama yeterli bir kamping alanını üstelik 1-2 çalışanı ile üyelerine yıl boyu sabit yer olarak sunabilir diye düşünüyorum.

* Kooperatif olarak uygun bir konsept ile belki gerekli merciler (orman idareleri, il özel idareleri) ikna edilebilir ?
* Yahut dışarıdan 15-20 kişiye de açık olarak turistik bir karakter kazanan kampingin işletmesi kulüp doğrudan üzerine alabilirdi ?
* Hatta kooperatif, üyelerinin yeterli katkılarıyla işletmeyi başkasına devredebilir. Bu durumda dışarıdan gelecek müşteriler için ~20 kadar fazladan parselin olması yerinde olurdu ?

Böyle bir girişim herkese olmasa da çoğu karavancıya çözüm olabilirdi.
Belki başlık açılıp sondajı yapılabilir ?
Ben dışarıdan ancak bu kadar maval okuyabiliyorum. 😋
Gerisi aklına yatanların işi olmalı..
 
Son düzenleme:

Her şeyin fiyatı aynı da bir tek campingler mi zam yaptı 🙂Bu fiyatlara rağmen kar marjlarının düştüğüne eminim.
 

Hocam fırsatçılık her alanda var. Sorsan herkes maaliyetlerin artığından bahsediyor. Evet bu bazı sektörler için doğru. Aylarca dükkanını kapatanlar açıldıklarından, kapalı günleride hesaplayarak ücretlerini yükselttiler. Örneğin berberler gibi..

Ancak özellikle market, sağlık, bazı turizm nokları gibi sektörlerde salgın sürecinde rüzgar olumlu esti hep. Çokça örnek verilebilinir.

Ücretli kamp alanlarında hiç çadır atmadım ya da araçla konaklamadım ama bu sektörlerde ne gibi bir kapanma oldu, ne gibi bir fiyat artışı oldu elzem giderlerinde. SSK primi, stopaj, damga vergisi v.s bunlarda acayip bir artış yok. Geçici vergi zaten ne kadar KDV ödemişsen ona göre şekillenen bir durum. Boş kalıpta boşa kira da ödemediğine göre. Kafa başı tarifeyi geçin adam nerdeyse aracın dingil uzunluğunu hesaplayacak.

Bir malın arz talep dengesi. Kapitalist sistemde denetim olmayınca fiyatların uçması normal.

Hangi ürünleri kur farkından dolayı ikide bir zam aldı. Trenin sesi uzaktan güzel doğru ama kamp sahibi olduğunu iddia edenlerin bir kısmı FB'de kârımız yok diyor devamlı. Daha doğrusu bundan güç alarak yaptıkları zammı kendilerince haklı gösterme çabasındalar.

Merak edip fiyat listelerine baktığımızda, örneğin Balikesir Burhaniye deki FB'de binlerce üyesi olan grubun kurucusu, aynı zamanda karavan konaklamayı Burhaniye'de izin vermeyen belediye ile ortak organizasyon yapacak kadar samimi olan işletmenin ücret tablosuna, nerdeyse wc için bile ayrı bir fiyatlandırma yapacaklar. Küçükse 5 tl büyükse 10 tl.

Şimdi zenginin malı züğürdün çenesi hesabı. Giden var mı? Belli ki var. Sizin 125 tl dediğinizi adam sadece araca alıyor. 2 yetişkin 2 çocuk, su ve elektrik te istersen 500 ile 900 arası fiyat çekenler dolu. (Kaştaki x kamp). Giden gitsin tabii Bodrum'da bir suya 60 tl verecek zengini (geçici işgal eden) Yunan adalarına kaptırmamak gerek.

Burdaki sıkıntı kendini sosyetik zannedip ben paramla en zengin yerlerde kalırım denen sözüm ona kampçımsı canlı ile ortalığa çingen çadırı gibi yayılan primatların durumu. En son Ayvalık Belediyesi çadır atanların çadırlarını zabıtalar tarafından zorla toplatmışlar. Arada hakkaten uzun süreli yayılan, orayı belli ki işgal etmişlerinde çadırlarıda vardı.

Burda gücünü milletten değil, işletmeden alıyorsa yönetici kişi zaten olumsuzu örnek gösterip dağın başına bile izin vermeyebilir. Zaten erk kişi de böyle davranmaz.

İnşallah yerel yönetimlerin kafası çalışırda yeşil alan çalışmalarında her kesimide unutmaz.
 
Son düzenleme:

Bu yaz ailemle yaptığım Datça ve Geyikli tatillerinde camping'lerin yanından geçerken içeri alıcı gözüyle baktım.
Yapana saygım var ama bana ters. Kaç para istendiğini bilmiyorum ama ben öyle kamp yapamam. Dipdibe çadırlar, eğimli alanlarda, önünde sandalye bile atamazsın, hiç bana uygun değil.

Bu yazın bana verdiği ders "Çadır kampı Ormanda ya da Yaylada yapılır"
 

Türkiye’yi Avrupa ülkelerinden ayıran özel durumlar var:

1.Türkiye’nin yarısı hazineye ait. Yani Almanya, Hollanda ve Belçika’nın toplam büyüklüğü kadar devletin elinde kamping yapacak yeterince :smiley: arazisi var.

2. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle kaplı. Ülke içinde kamping yapmaya uygun çok sayıda nehir, göl yayla gibi yerler var.

3.Ülke de şehire göç nedeniyle boşalmış köyler var. Burada tutunmaya çalışan köylülere kampçılar bir gelir kaynağı olabilir. Almanya ve Fransa’da bunun çok güzel örnekleri var. Çocuklarım küçükken her iki ülkedeki bu tür kampinglerde kaldım.

4.Türk insanı kampçılığa çok istekli.

Eksik olan toplumda kampçılığın önemini kavramış ve kampçılığın nasıl olacağını bilen yöneticiler.
 



.
5. Karavancılarımız sorunlarını bir araya gelip beraberce çözümlemek için inisiyatif göstermekte en hafif deyimiyle isteksiz veya çekingen, fakat nedense yakınma ve eleştiride eşsiz kabiliyete sahipler.

Sanırım bu cümle, kovulmadan önce foruma yazdığım son cümle olmalı ? 😋
 
Son düzenleme:


Türkiye’yi Avrupa ülkelerinden ayıran özel durumlar var:

1.Türkiye’nin yarısı hazineye ait. Yani Almanya, Hollanda ve Belçika’nın toplam büyüklüğü kadar devletin elinde kamping yapacak yeterince :smiley: arazisi var.

2. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle kaplı. Ülke içinde kamping yapmaya uygun çok sayıda nehir, göl yayla gibi yerler var.

3.Ülke de şehire göç nedeniyle boşalmış köyler var. Burada tutunmaya çalışan köylülere kampçılar bir gelir kaynağı olabilir. Almanya ve Fransa’da bunun çok güzel örnekleri var. Çocuklarım küçükken her iki ülkedeki bu tür kampinglerde kaldım.

4.Türk insanı kampçılığa çok istekli.

Eksik olan toplumda kampçılığın önemini kavramış ve kampçılığın nasıl olacağını bilen yöneticiler.

Sadece bu satırlar değerlendirilip gereği yapıldığında, cari açığın arttığı ülkemizde ülke gelirine büyük katkı sağlar. Bunu akıllı bir tarım politikası ile desteklediğimizde ise bizi kimse tutamaz.

Memleketimizde adı duyulmamış ama resimlerine imrenerek baktığımız çoğu Avrupa ülkesinden daha güzel köylerimiz, dağlarımız, ovalarımız var.
O kadar güzel yerler var ki izlediğim videolardan not aldığım kamp atacak yerlerin sayısı sayfalar dolusu. Kimisinde günlerce kalmak istiyor insan.

Zaten yazın batıya kavimler göçünü de bir türlü anlamış değilim.
Hele elektriği, suyu, mutfağı, lavabosu, wc'si, tuvaleti olan bir araç neden ille de kampinge sığınmak ister (güvenlik endişesi hariç) hiç anlamıyorum. Memlekette her yer senin, dağlarda, yaylalarda günlerce çadırla kamp atanlar varken neden deniz kenarında bir kampinge sığınma ihtiyacı duyuyorsun ki?
Yine de çoğunun karavanına güvenmediğini veya ilk deneyimleri olduğunu düşünüyorum.
Bu da fırsattan istifade mantar gibi çoğalan, otopark gibi, elektrik ve sudan başka bir şey sunmayan kampinglerin fiyat arttırmasına sebep oluyor.

Ben yetkili olsam kampinglerin taşıması gereken şartları belirten bir kanun çıkarırım. Otel gibi yıldız sistemi veya benzer bir sistem getiririm. 1 yıldızdan beş yıldıza kadar. Belirli bir metrekareden aşağı olmamalı, bir muhitte belirli sayıda olmalı. Sürekli denetlenmeli ki memleketimizde en eksik olan konu denetim.

Memleketin doğusundan batısına birçok yerini, ilçe sınırları dışında kalan her yeri sit veya tabiat parkı ilan eder çivi bile çaktırmam. Karavanlı yerli-yabancı turistlerin manzaralı yerlerde konaklamaları için yol kenarlarına geniş alanlar bırakırım ki bir yabancının paylaştığı fotoğraf turizm bakanlığının yaptığı milyonlarca liralık reklamdan daha çok fayda sağlıyor.

Umarım bu güzel alanları, yaylaları, köyleri, dere-göl kenarlarını devlet korumaya alır, kendi güvenliğini sağlayarak vatandaşın huzur içerisinde kamp yapmasını sağlar.

Bunun da bir getirisi olduğunu düşünüp rant için birilerine kiralayıp fahiş fiyatlarla vatandaşın hizmetine sunulmasına izin vermez.
 

Benim için kamp yapmak kamp yerine gitmektir. Karavan kamp yerinde kamp yapmanın aracıdır. Kamp yerine gitmem sığınma ihtiyacından falan değildir. Aksine kamp yaşamını yaşamak ve o lezzeti tatmak içindir. Kamp yerine elektrik su için gidilmez. Kamp yerine gitmek bir tatil şeklidir. Her kampın ayrı bir havası güzelliği vardır. Benim kamp yerine gitmem gerekir ama ücreti de mantıklı olmalıdır.
Kamp yeri dışında kendimi özgür ve rahat hissedemiyorum. Bedelini ödediğim geçici adresim, oradaki insanlarla sosyal ilişkim. Oradaki varlığım esastır. Ben de karavana yüz bin lira verip bedava yer için güneşin alnında yananları anlayamıyorum açıkçası. Bu da başka bir yoğurt yeme şekli kanımca. Hiç benlik bir iş değil.
Her şeyin pahalılandığını biliyorum ama yüz liranın üzerindeki kamp ücretleri bu sene için fazla. İnsanlar bu ücreti veriyorlar çünkü birkaç kişi kamp yapıyorlar. Kişi sayısına böldü mü bu ücret normal geliyor galiba. Bana göreyse bu ücret yüksek ama çok zorunlu kalırsam ben de vereceğim napayım. Keyfimden, zevkimden vazgeçecek değilim.
 

Bireysel olarak kampların pahalılığı karşısında pazarlık edebilir. Daha önce gittiğimiz yerleri tercih edebilir. Uzun süreli anlaşma yapıp fiyatı ucuza getirmeye çalışabiliriz.
 



Türkiye gezilerimizde kamping fiyatları TL olarak zamanla hep artsa da € ile ödeyince pahalılığı pek farketmezdik. 2009 yılında Sinop Martı kampingte iki kişi ve karavan için 12 € ödediğimizi hatırlar gibiyim. Şimdi fiyatlara baktım, doğru anladıysam hafta içi kalırsak 200 Lira (20 € civarında), hafta sonu ise 250 lira ödemek gerekiyor. Çok pahalı.

7-8 yıl önce Akçakıl’da 15 € ödediğimizi hatırlıyorum. Bugün baktım ama fiyat listesini göremedim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst