Peloponnesos / Mora'ya Antik Yolculuk

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan oralakbas Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,817
Karavanı alırken Avrupa’nın güneyine sarkan üç yarımadayı gezmek gibi bir hayal kurmuştuk. İber yarımadasını ve İtalya’nın güney coğrafyasını iki yıl üst üste gezebildiğimizde bu hayali tamamlamaya pek de bir şey kalmamıştı. Üçüncüsü Yunanistan anakarası sıradaydı… zaten bir taş atımı mesafe sayılırdı ve gitmesi kolay görünüyordu. Derken birimizin yeniden işe dönme durumu, ardından da pandemi… epeydir yollardan uzak kaldık. En nihayet bu yaz ucu pek açık olmasa da yola çıkabilecek bir aralık bulduk. Olasılıkla bir ay ya da belki 3 hafta gidip dolaşıp gelebilirdik. Bu zamanı kullanabileceğimiz ancak Temmuz ayının ortasında netleşti. Hızla karar verdik… bütün Yunanistan anakarasını değil belki ama Mora yarımadasını bu süre içinde gezebilirdik. Antik Yunan uygarlığının doğduğu yerleri görsek yeterdi. Hızla hazırlıklara başladık ve yaklaşık bir haftanın içinde tamamlayıp yola koyulduk.

24 Temmuz 2022, Pazar

Sabah kahvelerimizi içip, yine sevgili komşu arkadaşımızın hazırladığı nefis poğaça yollukları alıp saat 10.00’a doğru yola çıktık. İlk benzinlikte depoyu doldurduk (mazot 25.7tl/l). Evden (Güzelçamlı) İpsala’ya yaklaşık 650 km yolumuz var. İzmir-İstanbul otoyolunun Susurluk çıkışında Bandırma’ya ayrıldık. Boğazı Çardak feribot iskelesinden karşıya geçmeyi düşünüyorduk ki, iskele asma köprü yapıldıktan sonra kapanmış. Lapseki’ye devam ettik. Neyse fazla beklemeden feribota binip Gelibolu’ya geçtik; karavan için feribot ücreti 160 tl. İpsala’ya 25 km kala yine mazot almamız gerekti (25.6tl/l). Sınırı geçmeden önce mazot almak isteyenler için bilgi: son iki benzin istasyonu kapıya yaklaşık 5 km mesafede, karayolu ile İpsala şehir girişi kavşağında yer alıyor.

Saat 20.30 gibi İpsala sınır kapısına vardık. Gidiş yönünde kilometrelerce TIR kuyruğu oluşmuş… ancak diğer araçların geçiş işlemleri ayrı bir kuyruktan yürüyor ve oldukça kısaydı. Çıkış için yeşil sigorta hariç yurtdışı çıkış harcı, sağlık sigortası(isteğe bağlı), covid-19 aşı belgeleri vs. kâğıtlarımız tamamdı… yeşil sigortayı da kapıda yaptırmaya karar vermiştik. Bunun için gümrük binasında ofisi bulunan sigortacılar 24 saat hizmet veriyor. Bir aylık sigorta yaptırdık (180€).

Önceki yolculuklarımızda pasaport işleminden sonra İpsala sınır kapısının duty-free tarafındaki park yerinde gecelemiştik. Yine geceyi burada geçirip sabah devam etmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 10 saattir ve yazın en sıcak günlerinden birinde yolda olmak yorucu geldi. Sigorta işi de tamam olunca pasaport polisinden geçtik ve park yerine yerleştik.

Dinlenirken önümüzdeki yolu planlamaya başladık. Mora yarımadasında ilk durağımız olarak antik Korinthos’u hedeflemiştik. Bu yolu tek seferde gitmek yerine bölelim, Volos (İpsala’ya yaklaşık 650 km) yakınlarında bir gece geçirelim diye düşünüyoruz. park4night’tan gecelenebilecek bir yer belirleyip koordinatları Tomtom’a girdik. Alternatiflerini de hazırladık…

Derken az sonra olağanüstü bir sivrisinek akını baş gösterdi LSokak lambasının ışığında arabanın üzeri bulut gibi sinekle kaplanmış görünüyor. Acilen sinkovlar sürüldü vs. ama bana mısın demiyorlar. Hemen kapıları kapatıp içeri hapsettik kendimizi… sonra da saatlerce arabanın içine girenlerle bir mücadele başladı. Eh, Meriç nehrinin sulak havzasındayız. Ovada pirinç tarımı var. Sivrisinek olmasın da ne olsun. En ufak bir esinti yok, pencereler sineklikli ama onların açık olması serinlemeye yetmiyor, arabanın içi bir türlü serinlemiyor.

O arada Türkiye’ye giriş yönünde de pasaport kuyruğu olağanüstü kalabalıklaşmış… bulunduğumuz yerden göründüğü kadarıyla hiç ilerlemiyor. Öyle ki, bir süre sonra araçlar kornalarla protestolara başladı. Sabah erkenden ayrılalım diye düşünerek uyumaya çalıştık.

Ekli dosyayı görüntüle 639993

Bizim Italya gezisinde gündüzleri serin geceleri soğuktu. Sizin gezide hem gündüz hem de gece sıcak. Soğukla baṣetmek sıcaktan daha kolay. Arasıra ısıtıcıyı çalıṣtırarak sorunu çözdük. Soğuk havanın bir diğer iyi tarafı da bataklık benzeri yerlerde geceledik ama sivrisineklerle fazla sorun yaṣamadık. :smiley:

Gezi anılarınızı yavaṣ yavaṣ aceleye getirmeden okuyacağım. Okudukça kendi gezilerimden hatıralarım canlanıyor. Teṣekkürler.
 

Etiketler
5 Ağustos 2022, Cuma

Sabah atıkları boşaltıp kamptan ayrıldık.

Yaklaşık 6 km. mesafedeki antik Sparta’yı görmeye gittik. Antik Sparta bugünkü yerleşiminin hemen yanında, kısmen şehirle çevrelenmiş bir ören yeri. Girişinde bilet alınmıyor. Vaktiyle bir gişe konmuş ama büyük olasılıkla fazla ziyaretçi çekmediği için kullanılmıyor. WC vb. hizmet kısımları da kapalı. Bizden başka üç-beş ziyaretçi vardı etrafta. Yine de bugüne kadar meydana çıkarılmış kalıntılara açıklama panoları konmuş. Olabildiğince bu panolardan yararlanarak gezip anlamaya çalıştık. Kalıntılar yaşlı zeytinlerle dolu büyük bir zeytinliğin içinde ve atmosfer çok güzel. Bugüne kadar ortaya çıkarılabilenlerin tarihi İÖ 8. yüzyıla kadar gidiyormuş. Tiyatro kısmında kazı çalışmaları devam ediyor. Tiyatronun yerleştiği yamacın tepesinden şehrin bulunduğu düzlüğü ve uzaklardaki dağ silsilesini içine alan çok güzel bir manzara görünüyor.

Rehber kitap, katı bir sosyal ve askeri disiplinle ve savaşçılıklarıyla ünlü ve Yunan kent devletlerinin en güçlülerinden olan antik Sparta’nın surlarla çevrili olmadığı için korumasız kaldığını ve bugüne, bu yüzden çok az kalıntının ulaşabildiğini yazıyor. Antik bölgenin taşları yüzyıllar boyunca yakın yerleşimlerin, örneğin Mistras’ın inşasında alınıp kullanılmış. Sparta Homeros’un ünlü destanı İlyada’da da geçer… kahramanlardan biri hatta belki en önemlisi Sparta Kralı Menelaos’dur. Zira Troya Savaşı da Menelaos’un güzel karısı Helena’nın Troya prensi Paris tarafından kaçırılması yüzünden çıkar.

Ören yerinde iki saat kadar dolaştıktan sonra yakınındaki Sparta Kralı I. Leonidas heykeline de uğrayıp yola koyulduk. Leonidas, Atina’nın kuzeyindeki bir geçitte pek az sayıdaki askeri ile muazzam Pers ordusuna karşı geçidi savunmasıyla ünlüymüş.

20220805 102508


20220805 102611


20220805 102612


20220805 102613


20220805 104638


20220805 112113
 

Şimdi rotamız kuzey doğuya doğru… Argolis Körfezinin kıyısındaki Nafplio şehri. Yaklaşık 140 km yolumuz var. Yolun büyük kısmı, Kalamata ile Atina’yı bağlayan ve Mora yarımadasını güneyden kuzeye kat eden otoyol… Birkaç gişede otoyol ücreti ödedik, ama artık kaydetmekten vazgeçmişiz :smiley: Bu rota için de dağlık bölgeleri geçen ve çok güzel olduğunu tahmin ettiğimiz alternatif yollar var ama bu kez ana yolu tercih ediyoruz. Bu arada mazot alma zamanı gelmiş, bir benzinliğe uğradık; mazot 1.789€/l.

Nafplio’ya saat 3 gibi vardık. Limana yakın geniş park alanına park ettik. Yine sıcak bizi pelte haline getirdi… bir an önce gölge bir yerler bulmaya, serin bir şeyler içmeye zorluyor. Biz de tarihi ara sokaklara dalıyoruz.

20220805 130437


20220805 130439


20220805 130450


DSC00929


DSC00933 2


DSC00933
 

Tarihi şehir merkezinde dar sokakların çıktığı güzel bir meydan var... Plateia Syntagmatos. Burasının 300 yıl önceki, Osmanlılar tarafından üç caminin yaptırıldığı dönemdeki görünümünü hala koruduğu belirtiliyor. Bugün bu bölge çok turistik… siesta vakti olmasına rağmen oldukça kalabalık. Akşam büyük olasılıkla daha da kalabalık oluyordur. Arkeoloji müzesi de bu meydanın en göze çarpan güzel binalarından biri… ama saat üç buçuğa kadar açıkmış, gezemedik.

DSC00936 2


DSC00936 3


DSC00936 4


DSC00936 5


DSC00936 6


DSC00936
 

Nafplio yaklaşık 15.000 nüfuslu küçük bir yerleşim. Rehber kitapta Yunanistan anakarasının en zarif şehirlerinden biri diye tanıtılmış. Kuruluşu görece yeni (13. yy). Limanlar için mücadele eden Venedik ile Osmanlılar arasındaki savaşlarda pek çok kez kuşatılmış. Körfeze doğru çıkan yarımadanın kayalık tepesinde bir Venedik kalesi (Palamidi Kalesi) var ama hava o kadar sıcak ki, oraya çıkmayı yine göze alamadık. Muhtemelen manzarası olağanüstüdür.

Epey dolaştıktan sonra bir tavernada karnımızı doyurup plan yaptık. Nafplio’da gecelemeyi düşünmüyoruz. park4nigth’tan kamping seçeneklerini inceliyoruz. Genellikle Nafplio’nun güneyinde kalan sahillerde çok sayıda seçenek var… buralar 10 ila 20 km gibi yakın mesafeler.

Yaklaşık 10 km güneyde Tolo’dan bir kamp yerini seçtik. Nafplio’dan yola koyulduğumuzda oldukça sıkı bir trafikte ilerlemeye başladık… ve bu Tolo’ya kadar devam etti. Sonradan akıl ettik ki, cuma akşam üzeri kalabalığı, insanlar sayfiye taraflara gidiyorlar.

Tolo’ya vardığımızda alacakaranlıktı… karavanla hafif bir tepeden inerek gelirken kampingin olduğu bölgenin manzarası harika görünüyor.

Peylediğimiz yer Camping Lido (37.528028, 22.867197). WC, duş, bulaşık, çamaşır yıkama yerleri… var. Kapıdan girdiğimizde dolu sandık. Oldukça büyük bir yer ama neredeyse dolu gibi… hiç bu kadar kalabalığını görmemiştik. Neyse ki resepsiyondan karşılayıp hoş geldiniz dediler ve hemen biri bize üç yer gösterdi… Denize en yakın olanını tercih ettik, çünkü genellikle yerler dar ve bu da araçların oldukça yakın park etmesine neden olmuş… aralarında hava akımı olmazmış duygusu yaratıyor. Belli ki burası oldukça popüler. Özellikle çadır kampçıları için çekici olduğu anlaşılıyor. Büyük kısmı neredeyse yerleşik düzene geçmişler.

Yerimize yerleşip kendimize geldikten sonra çevreyi algılamaya başladık. Hemen yanımızdan çok gürültü geliyor… büyük bir otel varmış. Tur otobüsleri boyna misafir getirip götürüyor. Kampın kendi de sürekli bir hareket halinde… ama ilerleyen saatlerde ortalık daha sakin oldu.

1


2


3


4


DSC00963 1


DSC00963 3
 



6 Ağustos 2022, Cumartesi, Epidavros - Mykenai

Otelin erkenden kahvaltı vermeye başlamasıyla biz de erkenden kalktık :smiley: İyi de oldu… Sabah gündüz gözüyle bakınca harika kumsalı gördük. Çarşaf gibi ılık denize girmek çok iyi geldi.

Karavana dönüp de kahvaltı ederken neredeyse bütün kamp ahalisi plaja doğru geçit yaptı :smiley:

Bu arada bizimkine benzer Alman plakalı bir karavanın sahibi olan yan komşuyla sohbet ettik. Costas, Almanya’da yaşayan bir Yunanlı imiş. Belki en fazla 40’ında olan genç bir adam, karısı ve beş yaşındaki oğlu ile Avrupa’yı dolaşıyorlarmış. İki sene önce Almanya’daki evi filan satıp, işi de bırakıp dolaşmaya karar vermişler. Hayat kısa, oğlan okula giderken mecbur yerleşeceğiz, bari o zamana kadar gezelim demişler… mottoları “no TV, no internet”miş :smiley: Yunanistan’da dolaşırken dikkat etmemiz gereken şeylerden bahsetti. Bizim de anladığımız gibi bu mevsimde kampingde kalınmadığında polisin karışma olasılığı yüksek.

Camping Lido’dan öğlene doğru ayrıldık. Gecelik 24€ ödedik. Elektrik almadık. Bu rakam şu ana kadar kaldığımız yerlerin en yükseği. Kredi kartı ile ödemede 26€ olurmuş. Burasının popülaritesi rakamları yükseltmiş gibi.

Şimdi Saron Körfezi tarafına, Epidavros’a gidiyoruz. Oldukça yakın, 40 km. Yolu çok güzeldi.

Harita üzerinde koordinatlarını koyduğumuz yer antik tiyatro. Kasabaya girdikten sonra “Küçük Antik Tiyatro” tabelası da doğru yolda olduğumuzu düşündürüyor… izleyip ilerlediğimizde yakınındaki park yerine girişimiz hayli sıkıntılı oldu. Kısa sürse de oldukça dar bir yoldan gitmek gerekti. Ve hayal kırıklığı… tiyatro ve kazı alanı ziyarete kapalıydı. Tel örgülerin ardından bakındık. Daha ilginci, bu tiyatro rehber kitapta fotoğrafını gördüğümüz tiyatro değildi. Bunu nasıl yorumlayacağımızı bilemedik. Etrafta da sorabileceğimiz kimse yoktu.

Biz de Epidavros köyüne gittik. Sahildeki geniş park alanına park ettik

20220806 130410


20220806 130440


20220806 130443


20220806 130445


20220806 130450


20220806 130459
 

Burası küçük bir koyun etrafında küçücük bir yerleşim. Güzel bir köy... ortada pek kimsecikler görünmüyor. Bir panoda antik Epidavros ile ilgili açıklamaları okuyoruz… buradan küçük tiyatroya bahçelerin arasından bir patika yürüme yolu varmış. Yol görünen yarımadanın tepesindeki akropolis kalıntılarına ve yarımadanın öbür tarafında ilerideki batık şehre kadar gidiyormuş. Az önce o taraftan geldik ve yürümek için artık çok sıcak dedik :unamused:

Deniz kıyısındaki tavernaların olduğu tarafa yürümeyi tercih ettik. Buralar hayli kalabalıktı. Biz de oturup birinde bir şeyler yedik.

Karavana dönerken park ettiğimiz yere yakın bir tabela dikkatimizi çekti. Daha önce park4night’ta bahsi geçen “karavanlar kamusal alanlarda kamp yaparsa 300€ ceza yer” uyarısını ilk kez burada, bizzat Epidavros polis departmanı tarafından ve çok dilde yazılmış olarak gördük, bir de fotoğrafını çektik.

Yol planı yaparken burayı gecelemek için düşünmemiştik zaten… Epidavros’tan ayrıldık.

20220806 130350


20220806 130460


20220806 151801


20220806 151807


20220806 151808


20220806 151809
 

Mykenai (Miken), Mora Yarımadasına antik yolculuğumuzun en önemli bir diğer durağı ve düşüncemiz oraya yakın bir kampingde gecelemek, ertesi günü de antik Mykenai’yi gezmek.

Epidavros’tan 53 km yolumuz var… yol Nafplio’ya kadar yaklaşıp sonra kuzeye Mykenai tarafına dönüyor. Mykenai’ye saat 4’e doğru vardık. Köyde iki kamping var. Biri köyün girişinde. Diğeri hafif bir yokuştan çıkınca köyün içinde, Camping Mycenae (37.719187, 22.746682). Ağaçlık, harika bir konumda… yüksekten ovaya bakıyor. Hava çok sıcak ama esiyor, o da iyi geliyor. Burada bizden başka kimse yok. Çok konuksever yaşlı bir çift işletiyor. Teyze bize hemen bir tabak karpuz ikram etti. Mutfağı istediğimiz gibi kullanabileceğimizi söyledi. WC ve duş kısımları biraz eski olsa da düzgün çalışıyor ve temizdi. Geceliği 20€. Elektrik almıyoruz.

Akşamüzeri köye yürümeye çıktık. Etrafta neredeyse kimse yok. Birkaç adımda köy bitiyor zaten :smiley: Oturulacak ya da yemek yenecek yerlerin bir kısmı kapalıydı. Milletin akşam muhabbeti için uğradığı yer gibi görünen tavernaya oturup biz de bir şeyler ısmarladık. Onlar masadan masaya laf atarak sohbet ederlerken neşeleri bize de iyi geldi.

Şimdi notlarımızı toparlarken neyi fark ediyoruz? Meğerse aradığımız antik Epidavros tiyatrosu başka bir yerdeymiş :( Bizim kıyısında gün boyu oyalandığımız yer antik limanmış. Suyun altında batık bir limanın olduğu, yakınlarında da bizim uğradığımız küçük tiyatro ile bazı gün yüzüne tam çıkarılmamış kalıntıların olduğu bir yer. Asıl tiyatronun, Asklepios tapınağının ve stadyumun da olduğu harabeler yaklaşık 20 km içerideymiş. Epidavros’a giden yoldan sapmak gerekiyormuş ve biz her nasılsa -ne giderken, ne dönerken- o sapağı görmemişiz :(Üzüldük haliyle… ve gelecek sefere listesine kaydettik.

20220806 171809


20220806 195101


20220806 204500


20220806 205342


20220806 205511
 

7 Ağustos 2022, Pazar, Mykenai

Dün geldiğimizde esen güzel rüzgâr gece durdu ve sivrisinekler çıktı… rahatsız bir gece geçirdik :unamused:

Neyse ki güzel bir kahvaltı ve kahve ile canlandık :smiley:

Antik kent buraya yaklaşık 3 km mesafede. Sonrasında yola koyuluruz diye de düşündüğümüz için karavanla çıkmaya karar verdik. Teyze ile vedalaştık… hemen oracıkta saksılarında yetiştirdiği ıtır, mercanköşk ve biberiyelerden küçük bir demet yapmış, biz yürümeden getirdi, elimize tutuşturdu :yum:

Vardığımızda ören yerinin park alanı kalabalık ve doluydu. O sakin köyden bunca araç hangi aralıkta geçti diye şaştık, kaldık. Sonra aşağıda yol kenarında bir yere park ettik. Bilet kişi başı (müze ziyareti dâhil) 12€. Düşük sezonda fiyat yarıya düşüyormuş. Bugünün Pazar günü olduğuna da anca aydık… plan yaparken neresi hangi güne geliyor diye dikkat etmek lazımmış, bu iki oluyor, diye söylendik.

20220807 114209


20220807 114226


20220807 115836


20220807 125020


20220807 125024


DSC00985
 

Antik Mykenai hayal edebildiğimizin ötesinde etkileyiciydi. Gezdiğimizde bu kalabalığı neden çektiğini anladık.

Hikâyeler İÖ 3000 yılına kadar gidiyor. Bu antik kent bir zamanlar Doğu Akdeniz'e kadar yayılmış ve tarih öncesi çağlarda Yunanistan’da gelişen üç ana uygarlıktan biri olan Mykenai uygarlığının kalesiymiş (diğer ikisi geriye doğru Minos ve Kyklad uygarlıkları). İÖ 1700-1100 yılları arasında varlık göstermiş. Yine Homeros’un İlyada’sında ölümsüzleştirdiği efsanevi Agamemnon'un efsanevi krallığı diye de tanımlanıyor... Argolis ovasına ve Argolis körfezine hâkim bir tepede.

Kente bugüne en sağlam kalmış ve en popüler özelliği olan Aslanlı Kapıdan giriliyor… Adını girişin üzerindeki iki aslan kabartma tasvirinden almış büyük ve etkileyici bir yapı burası. En tepede Kralın sarayı varmış ve tüm faaliyetlerin merkezi olan bir bina kompleksiymiş. Sarayın bölgede yaşanan büyük karışıklıklardan sonra terk edildiği tahmin ediliyor.

DSC00989


DSC00991


DSC00992


DSC00996


DSC01000


DSC01006
 



Mykenai’yi ilginç kılan bir özelliği de ülkemizde Truva’yı (Troia) gün yüzüne çıkaran Heinrich Schliemann’ın burada da kazı yapmış olması… Burada kısa bir süre çalışmış ama A Mezar Çemberi olarak adlandırılan kraliyet mezarını gün yüzüne çıkararak kısa zamanda dünyanın ilgisini çekmiş. Kralın kafatası derisinin yapışık olduğu altın ölüm maskını bulduğunda (1876) “Agamemnon’un yüzüne dimdik baktım” demesiyle ünlüymüş. Müzede Schliemann saygı ile anılıyor, bu maskın da bir replikası sergileniyordu (orijinali Ulusal Arkeoloji Müzesinde’ymiş). “Mykenai altın zengini” efsanesi de yine o kazıyla ete kemiğe bürünmüş.

DSC01015


DSC01016


DSC01034


DSC01035


DSC01036


DSC01037
 

Burayı ünlü yapan bir diğer özelliği ise Mykenai mezarları… Mezar Çemberi kalıntılarından başka tholos adı verilen tipte, taşlarla, yukarıda giderek kubbe halini alan özel bir mimaride inşa edilmiş ve üzeri toprakla örtülmüş hayli büyük yapılar var. Bunlardan Atreus’un hazinesi bugüne en sağlam kalmış mezar… köyden buraya geldiğimiz yolun üzerindeydi. Dönüşe bırakmıştık, oraya da uğradık. Tarihi İÖ 14. yüzyıla kadar gidiyormuş. Rehber kitaba göre mezar odasının kapısının üzerindeki taş 9 metre uzunluğunda ve 120 ton ağırlığındaymış ve bu devasa taşın oraya nasıl yerleştirildiğinin sırrı hala çözülememiş.

20220807 141300 001


20220807 141414


20220807 141517


20220807 141637


DSC01029


DSC00987
 

Gezmeyi bitirdiğimizde hayli yorulmuştuk ama burayı gördüğümüze çok memnun ayrılıyoruz. Günün birinde yine gelmeyi isteriz.

Bugün artık yol yapmayalım, günün kalanında dinlenelim istedik ve bu kez köyün girişindeki kamping alanına Camping Atreus’a gitmeye karar verdik (37.718899, 22.740999). Alan iyi bir düzlük, bol ağaçlı, gölgeli, esintili, havuzlu. WC ve duşlar bakımlı, temiz. Elektrik almadık, geceliği 20€. Çok sayıda karavan ve çadır kampçı görünüyor. Burası da bir aile işletmesi. Cana yakın, güler yüzlü insanlar. Yerleşince adam yanımıza uğradı, buraya ilk kez bir TR plaka geliyor, diyerek merakla sorular sordu… kendisinin de karavanı varmış ve en büyük hayali karavanla Türkiye’ye Truva’ya gelmekmiş. Sonra da gidebildiği kadar güneye doğru gitmek… Epeyce sohbet ettik.

Havuz çocukların şamataları yüzünden pek rahat değildi. Ama arabayı park ettiğimiz yer çok sakindi. Sinek yok denecek kadar azdı. Dinlendik. Yol planı yaptık. Akşam kampingin tavernasında yemek yedik. Yemekler çok lezzetliydi ve çok makul fiyatlıydı. Genel olarak burayı beğendik… Yine gelirsek burada kalırız.:yum:

DSC01045


DSC01046


DSC01049
 

Gezmeyi bitirdiğimizde hayli yorulmuştuk ama burayı gördüğümüze çok memnun ayrılıyoruz. Günün birinde yine gelmeyi isteriz.

Bugün artık yol yapmayalım, günün kalanında dinlenelim istedik ve bu kez köyün girişindeki kamping alanına Camping Atreus’a gitmeye karar verdik (37.718899, 22.740999). Alan iyi bir düzlük, bol ağaçlı, gölgeli, esintili, havuzlu. WC ve duşlar bakımlı, temiz. Elektrik almadık, geceliği 20€. Çok sayıda karavan ve çadır kampçı görünüyor. Burası da bir aile işletmesi. Cana yakın, güler yüzlü insanlar. Yerleşince adam yanımıza uğradı, buraya ilk kez bir TR plaka geliyor, diyerek merakla sorular sordu… kendisinin de karavanı varmış ve en büyük hayali karavanla Türkiye’ye Truva’ya gelmekmiş. Sonra da gidebildiği kadar güneye doğru gitmek… Epeyce sohbet ettik.

Havuz çocukların şamataları yüzünden pek rahat değildi. Ama arabayı park ettiğimiz yer çok sakindi. Sinek yok denecek kadar azdı. Dinlendik. Yol planı yaptık. Akşam kampingin tavernasında yemek yedik. Yemekler çok lezzetliydi ve çok makul fiyatlıydı. Genel olarak burayı beğendik… Yine gelirsek burada kalırız.:yum:
Kampta iyi yemek bulmak beni de memnun eder. Yazılarınızı takipteyiz. Harika gidiyor. Paylaşımlar için teşekkürler...
 

8 Ağustos 2022, Pazartesi

Sabah güzel bir kahvaltıdan sonra toparlandık, atıkları boşalttık, yola koyulduk.

Artık Mora Yarımadasından ayrılıp dönüş yoluna girmeyi düşünüyoruz. İpsala sınır kapısına kadar otoyol üzerinden toplam 950 km yolumuz var. Yolu bir kerede yapmak yerine önümüzde kalan günleri bazı duraklar koyarak değerlendirmeyi planladık.

Bugün önce yaklaşık 40 km mesafedeki Korint Kanalı seyir noktasına uğrayacağız. Oradan da 260 km kadar sonra Malian Körfezi kıyısındaki bir kampinge varmayı hedefliyoruz.

Korint kanalını geçen karayolunun hemen iki yanı geniş park alanları ile seyir noktası haline getirilmiş. Araç köprüsünün kenarına yapılmış yaya yolu kanalı izlemeye gelenlerle dolu. Kalabalıkta fotoğraf çekerken kamerayı/cebi sağlam tutmaya ayrıca gayret ediyorsunuz… düşerse acı olur diye düşünüp insan ürperiyor 😟

Kanal Mora yarımadasının Yunanistan anakarasına bağlandığı en dar yerine inşa edilmiş. Yaklaşık 6.5 km uzunluğunda. Aslında uygarlıklar çağlar boyunca bu kanalın hayalini kurmuş… bu kıstağa kanal yapma fikri antik çağlara kadar gidiyormuş. Buraya ilk kanal kazdırma girişiminin İÖ 7. yüzyılda Tiran Priandros’a uzandığı belgelenmiş… teknik zorlukları aşamadıklarında tiran bunun yerine bugün Diolkos diye bilinen taş kaplı bir nakliye yolu yaptırmış. Bu yolun kalıntıları bugün hala görülebiliyormuş. Nihayet hayal 1800’lerin sonunda gerçekleşmiş. 130 yıl öncenin teknolojisiyle olduğunu da düşününce görkemli bir mühendislik… çok etkileyici. Gelgelelim Kanalın bugün artık açıldığı yıllardaki önemini kaybettiği belirtiliyor. Yine de yolu bu tarafa düşen herkesin görmesini öneririz.

Kanalın yanındaki park yerimiz aynı zamanda bir turistik tesis, “Canale”… yolunuz düşerse ‘souvlaki’ tavsiyeye şayan 😋 Biz de öğle yemeğini burada aradan çıkarıp yola koyulduk…

20220808 112810 2


20220808 112810


20220808 113238


20220808 113240


20220808 113242


20220808 130809
 



Bir müddet otoyola girmeden Atina’ya kadar diğer karayolundan gitmek istedik. Gelirken otoyoldan görülmeyen, kaçırdığımız manzaraları seyrederek ilerledik. Daha sonra otoyola girip devam ettik.

Akşamüzeri peylediğimiz kamp yerine vardık… Camping Venezuella (38.823542, 22.716548) güzel, sakin, ağaçlık, bakımlı bir yer. WC ve duşları yeni ve temiz. Geceliği 20€. Elektrik almadık. Pek çok karavan ve çadır göze çarpıyor. Ayrılmış alanların karavanlar için biraz dar olduğu söylenebilir. Harika bir deniz manzarası var. Serinlemek için acilen denize gittik ama kıyı çakıllı, deniz dibi de çok yosunluymuş… pek keyif vermedi. Muhtemelen yanı başında bir dere ağzı olduğu için. Bu gece bol sivrisinek olacağından da endişe ediyoruz.

Akşam yemeğini kampingin tavernasında yedik. Lezzetli, taze, doyurucu ev yemeklerine makul bir hesap ödedik. Neyse ki korktuğumuz başımıza gelmedi... sivrisinek olmadı ve gece rahat geçti.

20220808 140810


20220808 143937


20220808 144220


20220808 144929


20220808 184549


20220808 184749
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,757
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst