Portatif Klimayı Karavanda Kullanma

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan intebim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,315

intebim

Ana Kamp
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
15
Arkadaşlar,

Bu güne kadar bu kadar hoşuma giden bir başka forum olmadı. Sadece tartışma değil. gerçekten son derece detaylı ve yapılanları olabildiğince teknik olarak anlatan bu kadar çok insanı bir arada görünce siteden ayrılamaz oldum resmen.

her tartışmanın içerisinde yada cevapların arasında gizlenmiş olmadık teknik detay ve açıklamaları buldukça daha da çok okuma ihtiyacı hissediyorum.

Yakında siteyi hatmedeceğim sanırım.

Bence bunuda tartışmakta fayda var. Split klimalar bildiğimiz gibi 2 parça. ve dış ünite söz konusu. ama prtatif klimalarda iki ünite bir arada bulunuyor. ve olabildiğince minimize edilerek gürültü oranı son derece düşürülmüş görünüyor.

Ben araştırdığımda bu tür klimaların teknik verilerine pek ulaşamadım. Bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim. Mesela 220 volt ta çektikleri akım, Anlık akım ihtiyacı gibi bilgiler önemli.

Hep birlikte kafa yoralım derim. bence karavan ve camper için klima çözümü için en iyi ve en uygun maliyetli çözüm bu portatif klimalar. karavandaki yer darlığında kapladığı alan itibariyle ve boru kullanma zorunluluğu ile tercih dışı kalsa bile. karavanlarda kullanım dışında kalan tavan düseyindeki bölgelerden birine 2 parça olarak yerleştirilebilir diye düşünüyorum. yani kompresör ünitesi ile radyatör ve fan ünitesi birbirinden ayrılarak uygun bölgelere yerleştirme yolu ile normal split klima gibi kullanımı söz konusu olabilir.

Split klimalarda kullanılan dış ünitenin boyutlarının çok büyük olması göz önüne alındığında karavanlara yerleştirmek mesele iken bu şekilde 2 parçalı bir sistemi yerleştirmek kesinlikle çok daha kolay olacaktır. Birde solar enerjiye neden yüklenilmediği dikkatimi çekti. Solar panelleri türkiyede satışa sunarken çok yüksek rakamlar ile sunsalarda Yurt dışından getirme şansımızı kullandığımızda bu panellerin maliyetleri çok düşmekte. araçtaki akü sayısını artırmak ve solar panelin gücünü arttırmak yoluna gidildiğinde klimaları belli bir süre dayanacak şekilde kullanı mümkün olabilir. 300 watlık bir solar panelin maliyeti 300-400 TL gibi fiyatlara kadar düşmekte. Karavanların Tepeleri Bos arkadaşlar.

Özellikle hep kafamda merak olmuş konular var. Mesela araçlarda tavan direk güneş altında olduğu sürece aracın içerisi daima aşırı sıcak olacaktır. Yalıtım ne kadar güçlü olursa olsun direk güneş olduğu sürece karavanı soğutmak aşırı zorlaşacak ve bunun sonucunda harcanan güçte çok aşırı olacaktır. Aslında çok basit bir yöntem var. Aracın üzerinde tavan ile arasında sadece 5 cm lik bir boşluk bırakarak güneş ışığını direk karşılayacak bir bagaj yapısı kurulsa eminim araç içerisinde 8-10 derecelik sıcaklık farkı oluşacaktır. yani aracın tavanına temas etmeyen ve 5 santim üstte bulunan bir bagaj yapısı. araç dururken ve hareket halinde iken bagaj gölgelenmeyi sağlarken aradan geçen hava güneşin direk etkisini ortadan kaldıracaktır.

Dolayısı ile portatif klimanın kullanımı için oldukça yüksek bir enerji tasarrufunuda beraberinde getirecektir. .araç üzerine yapılacak bagaj yapısı aynı zamanda solar panel yerleştirmek içinde güzel bir zemin oluşturacaktır.

Isıtma ve soğutmada kullanılan köpükler her nedense ısıyı yada soğuğu karşılayan zeminin içerisinde kullanılarak yalıtım sağlanmaya çalışılmakta. Son bir kaç yıldır bina giydirmelerinde artık göpük direk sıcak yada soğuğu karşılayacak şekilde kullanılıyor. Karavanların yapısında da aynı durum söz konusu. Önce gövde sıcağı alıyor sonra köpük ile içeri girmemesi için yalıtım yapılmaya çalışılıyor. Özellikle tavan bölgesinde ( güneş ışığını en dik ve en güzlü alan bölge) oluşturulacak bagaş yapısı 3 katmanlı olursa mesela 4mmkontraplak+4mm köpük +4mm kontraplak güzelce sandviç panel şekline getirilip kullanılsa tavan bölgesinde mükemmel iş görecektir.

Bunları tatrışalım arkadaşlar. yapılabilirliği konusunda hepimizin fikri olsun. Ne gibi teknik yada yasal engeller olur. Mutlaka herkesin bir fikri veya bilgisi vardır.

Çok kaba bir çizim ekledim ama sanırım demek istediğimi anlatır.

Karavan cizim
 

Etiketler
Portatif klimayı Atila Dinçer (atiladi) yaptığı son bir kaç camper'da kullandı. Genelde 900W civarı bir elektrik çekiyorlar. Bunu (kayıpları hesap etmeseniz dahi) 12V ile beslemeye kalktığınızda 900/12=75Ah enerjiye ihtiyacınız var demektir. Bu kadar enerjiyi doğrudan güneş panelinden sağlamanız mümkün değil. Akü desteği ile ancak kısa süreli olarak çalıştırıp içeriyi soğutursunuz. Şu anki uygulamalar da bu yönde zaten.

Portatif klimayı parçalamaya gerek yok. 1. Zaten yeterince az yer kaplıyor. 2. Tavana koyacağınız ünite içerideki alanı daraltacaktır. Karavanların tavan yüksekliği zaten ucu ucuna yetiyor. Tavana koyacağınız ünite içeride ancak çocukların dolaşmasına izin verir.

300W'lık güneş panelinin yaklaşık maliyeti 1500TL civarında. Siz 300-400 TL'lik fiyatı nerede buldunuz? Bizimle paylaşırsanız bundan hepimiz yararlanabiliriz.
 

30 Aralık 2012 tarihli yazıyı yeni gördüm,bu konu ile ilgili bir karavan çalışması yapıyorum,özetle şöyle.
2 adet 140 watt panel -4 adet 100 amp AGM batarya - 800 watt 220 VAC sadece soğutucu mobil klima.
Araç peugeot 15 m3 2.2 multijet motora sahip.
Tasarım şöyle ;araç içindeki tüm aydınlatma sistemi 12VDC LED...buzdolabı 12 VDC ve diğerleri.
Bir tek invertor ile klima çalışacak,bu sistemde 12VDC, 24 VDC düşünmüyorda değilim.Bunlar için batarya sistemlerini ve panelleri kendi aralarında seri ve paralel bağlayarak(otomasyon şeklinde) çözme niyetindeyim.her şey yer ekipman ve maliyet,yapılmayacak gibi değil yoksa.
Sistemin resimlerini bitince paylaşırım
selamlar
 

Bu baslığa fazla cevap verilmemesi, hepsinin daha evvelce konuşulmuş olması sanırım ?

Bülent bey, bana göre toplam kapasitelerini değiştirmeden;
a) panellerin sayısını 4 e çıkarmanız,
b) akülerininkini ise en çok 2 ye indirmeniz daha verimli.

a) Kısmı gölgelenme orantısız kayıplara yol açan ve oldukça sorunlu bir olay. 85 wp kapasiteli ve 36 hücresinden 9 u kapalı yani sadece 1/4ü kısmı gölgelenmiş bir panelin verimi, yazın 4,30 Amperden dikkat 0,5 Ampere düşüyor. %25 gölge yüzünden %88 enerji kaybı !
Bu durumda iki paneliniz var ve bunlardan biri 1/4 gölge görüyorsa kaybınız, 4 paneliniz olduğu ve birinin 1/2 gölgelenmesi durumundan daha fazla.
Çünkü paneller, kazanç ve kayıpları kendine olan tek bir birim olarak görülmeli. Dikkat edilecek diğer nokta ise uygun panel büyüklüklüğünün panel bağlantı ve tutucu sayılarınında artması ile ilişkili olarak çok da küçük tutulmaması. 80 watt ortalama uygun bir büyüklük sayılabilir.

Bu bağlamda yeri geldiği için söylememe müsaade ederseniz;
Başka bir çözümde 36 yerine 40 hücreli panellerin kullanılması. Bu panellerde fazla olan 4 hücrenin sağladığı ekstra yüksek gerilim, iki panelinde performansında fark olmasa bile, güvenlik aralığı genişlediğinden, randımanlı dolumu garantiliyor.

Daha başka bir çözümde, boylamasına uzun hücreli CIS modüllerini kullanmak. Bu cins panellerin özelliği kaybın doğru orantılı olması.(1/4 gölgelenme, 1/4 eksik enerji)
Son iki cözüm tahmin edersiniz ki özel panel gerektirdiğinden, birincisine göre çok daha pahalı.

Fantazi bir cözümde 12 V lik akülere 24 V lik panelleri MPPT regülatörü ile baglamak? Kısmi gölgelenmede olusan enerji kaybına kısmi bir çözüm. Avantajlı gerilim farkı yüzünden teorik olarak doğru ama uygulayan tek bir kimseye forumlarda dahi rastlamadım.

Üstelik 140 Watt gibi uzun ve özellikle statik uygulanmalar için imal edilmiş paneller araçların titreşimleri yüzünden hücrelerin lehim yerlerinde hesapdışı mekanik gerilimlere sebep oluyorlar. Yani panel büyüdükçe titreşimin arttığı göz önünde bulundurulmalı. Bu yönden örneğin; çok büyük olmayan Çin panellerinde koruyucu cam dışında pek bir sorun olmayacağı düşünülse bile çerçevenin özel karavan panellerinde olduğu gibi (Solara) kalın ve çift aliminyum katmanlı olmaması ve hücrelerin özel robotlar yerine, işçiler tarafından lehimlenmesi karavancıları az da olsa yine de düşündürüyor.

Fakat panel fiatlari o kadar düşdü ki gerektiğinde değişdirmek bence o kadar da sorun değil artık. ;)

b) Akülerin sayısının azaltılması, hatta mümkünse bire indirilmesinin sebebi ise; tek akünün toplamda ayni kapasitedeki 2 ,3 yada 4 aküye göre daha hızlı dolması. Bu fenomen akü plakalarının yüzleri (iç gerilim) ile alakalı olarak açıklanıyor.
Sayı arttıkça performans düşüyor.
Hızlı dolum özellikle alternatöre bel bağlayanlar için çok önemli.

İki çözümde ağırlık olarak fazla fark olmasa ve kücük aküler daha kolay taşınsada, bağlanacak bütün akülerin, cins, marka, üretim zamanı ve doluluğunun mutlak eşit olması gerekli. Bağlantı koblosu yüzünden oluşan cüzzi kayıp ve olası yanlış bağlantı ise sorunlu diğer noktalar.

Klima için ise Bekir beyin sözleri aktuel durumu özetliyor.
Özellikle sizin bahsettiğiniz klimayı güneyin sıcaklarında ev konforu ile kullanmanız olanaksız. Bu durum için karavanla ilgili okuduğum kitaplar ve bazı yabancı forumlarda hemfikir. Üstelik forumda da değinildi sanırım? :smiley:
 

Klima sistemi konusunda enerji sorunu sadece yaz aylarında,ısıtma webasto ile olacak.Panel sayısını 4 yapma düşünüldü,araç üzerinde fazla alan kalmadı.Benzer sistem 2 adet tekneye uygulandı klima hariç enerjide bir sorun yok,karadan hiç enerji almadan yola devam.320 watt 4 panel-70 Ah 5 adet batarya + motor alternatöründen takviye yapıldı.Tüm sistem 12VDC ,aydınlatmalar LED,soğutucu dahil.İnvertorler gerektiğinde devrede.Bir sorun ile karşılaşmadık yaklaşık 2 yıl oldu.
Panellerin esnemesi konusunda haklısınız(büyük olduğundan)atkı sayısı orta noktalarından takviye ile giderilecek.
Bataryaları 2 ye düşürmek yetersiz gelecek 4 iyi bir sayı.
-Servis bataryalarım toplamda 400 Ah
-Panellerin bir saatte vereceği 25-30 Ah(normal şartlarda)
-Motor alternatörü 110 Ah
-Klimanın saatte DC den çekeceği 80 Ah
2 adet batarya yetersiz kalacak
Motorla güneş ancak 140 buluyor 4 adet bataryanın 2 adedi invertör beslemesi diğerleri aydınlatma,elektronikler v.b

Aydınlatıcı bilgileriniz için ayrıca teşekkür ederim,ellerinize sağlık
Günleriniz güzel geçsin
 



Ynt: Portatif Klimayı Karavanda Kullanma

9000 btu luk portatif klima 76x36x33 boyutlarında motorkaravanın ana yatak odası altındaki depoya konup buradan iceriye havalandirma kanalı acarak bir sistem yapılabilirmi boylece iceride kullanılması durumunda ker kaplama sorunuda cozulmus olur.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?
 

Ynt: Portatif Klimayı Karavanda Kullanma

Tüm klimaların bir emme hava girişi, birde üfleme hava çıkışı vardır..Klimaların çalışma prensibi, ortamdan emdiği sıcak havayı, soğutulmuş evaparatör levhacıklarının arasından geçirerek, iç ortama soğutulmuş havayı verir, klimanın yanlarında veya önünde bulunan hava emiş bölümü, üfleme bölümü ile aynı ortamda bulunmalı, böylece soğuttuğu havayı tekrar tekrar klimanın içinden geçirerek, soğutma verimini artırır...
Klimanın hava girişi kesinlikle rahat hava alabileceği şekilde yerleştirilmeli, yandan hava emişli ise iki yanı kapalı hücre gibi yerlere sıkıştırılmamalı, emiş olan bölümüne bir ızgara takarak ortam havasını rahat emebileceği şekilde yerleştirilmelidir..
Klima bagaj gibi bir yere konularak emme bölümü bagaj içinde, üfleme bölümü araç içinde kalırsa, klima soğuttuğu havayı devir daim ederek soğutma verimini artıramayacak, bagaj bölümünden sürekli sıcak hava alacağı için verim %50 düşecektir..
Klimanın hava girişi debisi engellenmemeli, emiş engellenirse, klimanızın soğutmadığına dair şikayetleriniz olacakdır, boğazınızı biri sıkarsa nefes alamayacağınız gibi...
Mobil klimalar mümküse karavan içinde tavana yakın yere yerleştirilmesi verimi artıracakdır, soğuk havanın aşağı çökeceğini , ısınan havanın yukarı çıkacağını unutmayın..
Klimalar uygun şartlarda montajlanmış ise ortam sıcaklığını 5-7 derece düşürebilme kabiliyetine sahip aletlerdir, 35 derece iç sıcaklığa sahip bir karavanı 20 dereceye düşürmeyi beklemeyin, 35 derece iç ısısına ulaşmış bir karavanı mobil klima ile en fazla 25-27 dereceye düşürülebilir, ayrıca insan ancak 5-7 derecelik ortam farkına adapta olabilen bir yaratıkdır, daha büyük ısı farklarına, karavan içine giriş ve çıkışda muhatap olursanız, hastalanmanız kaçınılmaz olur...
Tabiki burdaki en önemli hususlardan biride, klimanın yerleştirme montajı olduğu kadar, mobil klimanın marka kalitesidir, kalite fiyat ile bağlantılı olup soğutma verimi olarak geri döner....
Son 10 yılda karavanlarımda, freecom, haier, amcor, blyss, airfel marka mobil klimaların montajlarını yaptım kullandım, her nekar en az 2500 watt inverter ile akü üzerinden çalıştırılabiliyorlarsada saateki enerji tüketimleri 80 amp/saat gibi yüksek olduğu için, uzun süreli çalıştırılması ancak şebeke ceryanı alınabilen kamping içi konaklamalarda veya 2 kwa çanta tipi sessiz inverter jeneratörlere uygun..En az 450 watt güneş paneli ile donatılmış, 300 amp akü grubuna sahip karavanlarda gündüzleyin çalıştırılabilmesi biraz daha mümkün görünüyor, güneş panellerinin gündüz enerji üretimi (20-25 amp/h), buzdolabı harcamasına göre (3-5 amp/h) yüksek olduğu için, aralıklı çalıştırılabiliyor..Tabiki gece buzdolabının çalışabilmesi için geceye akülerin tam dolu olarak girilebileği bir şekilde ikindi vaktinden sonra klimanın kapatılıp akülerin tam dolmasına müsade edilmesi gerekiyor..300 amp'lik bir akü grubuna sahipseniz gece 1 saat kadar klimayı çalıştırabilme imkanınız var, ama sıcak bir gece için bu vakit çok kısıtlı, sıcak gecelerde klima çalıştırmanın yegane çözümü, kamp içi konaklama veya bir honda EU20İ jeneratöre sahip olmak..
 

Ynt: Portatif Klimayı Karavanda Kullanma

sayın abilerim,
benzer şeyler üzerinde düşündüm ben de, bu konuyu sitede daha önce de görüşmüştük
bu yıl elime zibro mobil klima geçti, eğim su tahliyesinde sorun olduğunu sanıp söktüm, terazide olmadığı için suyu damlatmış.
klimanın iki bölümü de ayrı ayrı elektrik motoru ile soğutuluyor,

1 bu klima çok zor olamayan bir şekilde 2 ünitesi ayrılarak split klima gibi kullanılabilir, bu durumda montajında su tahliye ve iç üntenin içinde duracağı bir kasayı sonradan yapma zorunluluğu var. motor dışarıda olduğu için split klimalardaki sessizliği nisbeten verebilir.

2 side bu klimanın soğutucu bölümü üstte, üst arkadan hava emip üst önden veriyor. evap bölümü de arkadan ızgaradan hava alıp tahliye borusuna sıcak hava veriyor.
bu durumda sadece üst kısmı karavan içerisinde olsa, alt kısım havadar bir yerde olma koşulu ile, etkili ve verimli çalışabilir. hava emme ızgarasına rahat hava ulaştığında, zaten sıcak havayı boru ile istenilen yere verebildiği için verimli olabilir.
belki 4 yollu valf takılarak ısıtma amaçlı da kullanılabilir, karavan için gerekli olmasa da.

bir diğer önemli husus da soğutma kapasitesi,
soğutmanın insan üzerindeki etkisi termometrede görülen i,le doğru orantılı değildir, bizler hava sıcaklığını nem ile birlikte algılarız. örneğin 28 derece de % 90 nem oranına sahip bir havanın bize vereceği rahatsızlık 50-55 derece kuru havanın vereceği rahatsızlık gibidir. klima kullanırken de ortamdaki nem azaldığında hissedilir sıcaklık termometre değerine oranla oldukça düşecektir. nem oranı düşürüldüğünde 22-23 derece kesinlikle yeterli olur. klima ortam sıcaklığını 1-2 derece düşürdüğünde nemi büyük ölçüde almış olacağından ferahlık verir. klimadan beklentinizde zaten 36 derece sıcaklığı 20 ye düşürsün olmamalı. nem alındığında 27 derece sıcaklık bile insana rahat geliyor zaten.

Enerji konusunda bilen abilerimiz zaten ifade etmişler, daha fazla söze gerek yok.

hatta su sebillerindeki gibi, klimanın evap ünitesinden de sıcak su alma gibi zihni sinir projeler de aklıma geliyo :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,788
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst