Reunion Energy Lityum (lifepo4) Akülerde Gezenbilir Üyelerine %20 Indirim

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Reunion Energy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,739

Reunion Energy

Şevki Kuşcu
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
19
Yaş
46
Web
reunionenergy.com
Arkadaşlar Merhaba,

Reunion Energy lityum demir fosfat (lifepo4) akülerde 01.04.2022 tarihine kadar Gezenbilir üyelerine %20 kampanyası yapmak istiyoruz. Bu tarihe kadar internet sitemizde alışveriş sırasında indirim kodu bölümüne "gezenbilir" yazılarak %20 indirim alınabilir.

www.reunionenergy.com

0000157
0000158

Reunion
 

Oncelikle bir yerde söyle bir akü gördüm, kullandım çok memnunum numarası yapmadan, sitenizin linkini verdiğiniz, üstelik indirim de yaptığınız için teşekkürler.
Sizlere kolaylıklar diliyorum.
Artık biliyorsunuz paramızın durumunu, bir demet maydanoz 8.5 TL ise, örneğin 12V, 60 amper akunuzun fiyatı uygun da sayılır ama bu yatırımı yapan kişiye, akusunun korunması, karavanda kullanim konusunda nasıl yardımcı olursunuz, çözüm önerirsiniz, bence çok faydalı olur.
Kendi cekincelerim;

Çıkış değerleri abartılmış, gerçeği yansıtmıyor olma olasılığı.

Soğuk havalarda kendini kapatıyor söylentisi.

Arac alternatorunden , yani 14.4 V ile sürekli şarj problem yaratirmi?

Güneş paneli için kriterler var mi?

220 V şarjı nasıl olmalı? Agm/jel akü gibi akıllı şarj mı gerekir yoksa xx.x Volta set edilmis smps redresor yeter mi?

Gerekli olan bms konusunda bilgim tecrübem yok.
 
Son düzenleme:

Oncelikle bir yerde söyle bir akü gördüm numarası yapmadan, sitenizin linkini verdiğiniz, üstelik indirim de yaptığınız için teşekkürler.
Sizlere kolaylıklar diliyorum.
Artık biliyorsunuz paramızın durumunu, bir demet maydanoz 8.5 TL ise, örneğin 12V, 60 amper akunuzun fiyatı uygun da sayılır ama bu yatırımı yapan kişiye, akusunun korunması, karavanda kullanim konusunda nasıl yardımcı olursunuz, çözüm önerirsiniz, bence çok faydalı olur.
Kendi cekincelerim;

Çıkış değerleri abartılmış, gerçeği yansıtmıyor olma olasılığı.

Soğuk havalarda kendini kapatıyor söylentisi.

Arac alternatorunden , yani 14.4 V ile şarj problem yaratirmi?

Güneş paneli için kriterler var mi?

220 V şarjı nasıl olmalı.

Gerekli olan bms konusunda bilgim tecrübem yok.
Merhabalar,
Bu şekilde konunun altına merak ettiğiniz konulları yazdığınız çok iyi oldu, en azından bende bu konu altında bilgilendirme yapabilirim, Teşekkür ederim. Sorularınıza sırayla cevap vereyim.

“Çıkış değerleri abartılmış, gerçeği yansıtmıyor olma olasılığı”

Lityum akülere fiyat kıyaslaması yaparken öncelikle döngü sayısına ve %100 deşarj olabilip olamadığına bakmak gerekiyor. Döngü saysı şunu ifade ediyor. Her seferinde %80 deşarj edilip tekrar şarj edildiğinde kaç bu aküyü kullanabiliyorum, yani bir nevi yaşam ömrü. Bizim akülerimiz 4000 döngü, piyasada bulunan birçok lityum akü 2000 döngü, yani ömürleri yarı yarıya daha düşük.
Ayrıca her lityum akü kapasitesinin tamamının kullanımına izin vermez. %80 deşarj olunca enerjisini keser. Bu şu demek oluyor.100 amper bir akü aldığınızı zannedersiniz, aslında o 80 amperdir. Bizim akülerimiz % 100 deşarj olabilir. Diğer bir taraftan üzerindeki kullanılan BMS kartının kalitesi çok önemli! Burada özellikle deşarj için izin verdiği maksimum sürekli amper miktarına bakmak kullanılan BMS in kalitesi hakkında iyi bir fikir verebilir.

Lityum akü ithal ederken zaten piyasada düşük kalite lityumlar vardı. Aynı kalitede bir akü ithal etmenin bir anlamı olmayacağını düşündüğümüz için çok daha iyi bir lityum akü ithal etmek istedik. En azından insanlar açısından daha iyi bir seçenek olması açısından. Aslında yaşam ömrüne bakıldığında fiyatı piyasadakilere göre daha avantajlı.


“Soğuk havalarda kendini kapatıyor söylentisi.”

Aslında bu konuda agm, jel ve sulu akülere göre lityum aküler çok daha üstün bir performans sergiliyor. -20 ye kadar deşarj olabiliyor. Buradaki asıl sıkıntı akünüz bittiğinde tekrar şarj edilip edilemeyeceği!
Akülerinizi 0°C’nin altındaki ısılarda şarj etmemelisiniz. Bu şekilde şarj etmek akünüzün yaşam ömrünü kısaltacaktır. İçinde bulunabileceğiniz acil durumlardan dolayı BMS -10°C (± 5) ‘ye kadar akünüzü şarj etmenize müsaade edecektir. Eğer mümkünse bu durumlarda akünüzü kapasitesinin en fazla %10’luk bir amper değeriyle şarj etmenizi öneriyoruz.


“Arac alternatorunden , yani 14.4 V ile şarj problem yaratirmi?”

14.4 V aslında Reunion energy lityumlar için neredeyse tam olarak istenilen şarj voltajı. Burada önemli olan lityum akünün sizin marş akünüzle paralel olup olmadığı, eğer paralel değilse problem yok diğer türlü araya şöyle bir cihaz yerleştirmek gerekir;


“Güneş paneli için kriterler var mi?”

Güneş panelinde kullanılan mppt çok önemli,
Biz victron marka lityum aküleri destekleyen versiyonlarını öneriyoruz.


“220 V şarjı nasıl olmalı.”

Bir redresör aracılığı ile olmalı. Yine lifepo4 akü destekleyen bir victron tercih edilmesini öneriyoruz. Kullanılacak olan lityum akünün en fazla %20 amper değerinde şarj edebilecek bir şarj aleti olmalı, eğer 0 derecenin altında şarj etmeyi düşünülürse %10 amper değerini tercih etmekte fayda var.

“Gerekli olan bms konusunda bilgim tecrübem yok.”

Ayrıca bir bms e gerek yok. Gerekli olan bms akünün içinde mevcut.
 






No Name bir ürünü kendi etiketiyle pazarlayan firmaların, ürünün özellikleri için bu tarz sunucuların bildirdikleri değerleri kontrol sorumlulukları olmalı ?
Evet kesinlikle size katılıyorum. öncelikle şunu söylemeliyim bu tarz ürünlerde genelde üretici firmanın adı ürünün üzerinde yazmaz! Sanırım ticari bir sır olduğundan dolayı. Fakat biz bu şekilde düşünmedik ve üretici firmanın adını ürünlerimizin her birinin üzerine yazdık. Sonuçta bu ürünleri kendimiz üretmiyoruz ve son kullanıcıların bu ürünlerin hangi firmada üretildiğini bilme hakkı var, bu şekilde o firmayı da araştırabilir ve ürünlerin ne kadar kaliteli olabileceği hakkında bir fikri olabilir, aynı zamanda verilen teknik veriler üretici firmanın sitesinden de karşılaştırılabilir. Aslında üretici firmanın markasını kullanmak bizim için avantajlı olabilirdi fakat şöyle bir durum söz konusu, eğer başka bir markayı kullanırsak, ürün tanındıktan sonra başka firmalarında aynı markayı getirtme şansı var, bu şekilde olunca sizin bütün çabanız, uğraşınız, reklam için yaptığınız masraflar boşa gidiyor! bu yüzden kendi tescilli markamızı kullanmayı tercih ettik. Üretim yaptırdığımız firmanın adı meritechpower, markası meritsun, web sitesi;


Diğer konuda dediğiniz gibi bu ürünlerin testleri. Ürünleri ithal etmeden önce ürünlerin numunesini talep ettik ve bunları test ettik ve aynı zamanda gerçek hayat koşullarında ne olacağını görmek için kendi teknemize taktık ve 1 sene boyunca kullandık. Buradaki asıl amacımız bir tanesi, yüksek dalgalı havalarda sarsıntılar karşısında akülerin bize bir problem çıkartıp çıkarmayacağı idi bir diğeri de seri bağlantı olanağı ve devamlı bir şekilde yüksek akım çekmesi durumundaki performansıydı. 1 sene boyunca çok sert havalarda çıkmamıza rağmen hiçbir şekilde bir problem çıkmadı. Bu akülerin üzerinde UN38.3 diye bir ibare vardır.
Bu UN 38.3 standartları uygundur anlamına geliyor. Bu standartlar uluslararası taşımacılık için gerekli ve bu sertifikayı alabilmesi için 8 ayrı testten geçmesi gerekiyor. Bunlar;

1) basınç testi, uçakta 15000 metredeki basınca kadar dayanıklı olması.
2) termal test. Ani ve yüksek ısı değişikliklerinde alev almaması gerekir.
3) titreşim testi. Kümülatif fiziksel şoklara dayanıklı olması gerekiyor.
4) harici uzun süreli kısa devrelere dayanıklı olması gerekiyor.
5) patlama testi. İçten kaynaklı kısa devrelerde patlama olmaması
6) aşırı şarja dayanıklılık testi, mesela 14.6v ile şarj edilmesi gerekirken siz 20v ile şarj ettiniz
7) aşırı deşarj dayanıklılığı, mesela maksimum 50 amper deşarj edilmesi gerekirken siz daha fazlasını çektiniz.
8)sonuncusu da sanırım paketlerinin açılmaması ve akmamasıydı.

Bir sene gerçek hayat koşullarında kullanmamız aslında bu standartlara gerçekten sahip mi değil mi anlamamızı sağladı. Durum bu şekilde olunca ürünleri ithal etmeye karar verdik. Siparişimizi verdik, ürünler geldi. Fakat burada önemli olan
bize test için gönderilen ürünler değil, bize gelen ürünlerin bu özelliklere sahip olup olmadığı idi! Çünkü biz müşterilerimize teknik bir takım veriler verip ürünle alakalı bir vaatte bulunmuş oluyoruz aslında ve insanlar bunun için size para ödüyor. İşte burada konu sizin dediğiniz noktaya geliyor. Eğer ben burada bu akülerin bana vaat edilen teknik verilerini test etmezsem sorumluluklarımı yerine getirmemiş olurum. Dolayısıyla bu verilerle alakalı bir test yaptım ve bunun videosunu çektim. Aküler gerçekten %100 deşarj olabiliyor mu? yüksek akım çekerken akünü sergilediği performans, voltaj ve amper düşümleri gibi. Bu videoyu bu konu altında yayınlayacağım. Aslında bütün satıcıların kendi markaları için bu şekilde bir video yapması gerekiyor, çünkü yazıp iddia etmek çok kolay. Benim en çekindiğim konu buydu. Mesela ben %100 deşarj olabiliyor diyorum, diğer marka benimde oluyor diyor. Hani ispatı? Bunun gibi bir sürü örnekler. En azından video yayınlanınca kendi markamızın teknik verilerin ispatıyla alakalı bir sıkıntımız kalmayacak.
 

Evet kesinlikle size katılıyorum. öncelikle şunu söylemeliyim bu tarz ürünlerde genelde üretici firmanın adı ürünün üzerinde yazmaz! Sanırım ticari bir sır olduğundan dolayı. Fakat biz bu şekilde düşünmedik ve üretici firmanın adını ürünlerimizin her birinin üzerine yazdık. Sonuçta bu ürünleri kendimiz üretmiyoruz ve son kullanıcıların bu ürünlerin hangi firmada üretildiğini bilme hakkı var, bu şekilde o firmayı da araştırabilir ve ürünlerin ne kadar kaliteli olabileceği hakkında bir fikri olabilir, aynı zamanda verilen teknik veriler üretici firmanın sitesinden de karşılaştırılabilir. Aslında üretici firmanın markasını kullanmak bizim için avantajlı olabilirdi fakat şöyle bir durum söz konusu, eğer başka bir markayı kullanırsak, ürün tanındıktan sonra başka firmalarında aynı markayı getirtme şansı var, bu şekilde olunca sizin bütün çabanız, uğraşınız, reklam için yaptığınız masraflar boşa gidiyor! bu yüzden kendi tescilli markamızı kullanmayı tercih ettik. Üretim yaptırdığımız firmanın adı meritechpower, markası meritsun, web sitesi;


Diğer konuda dediğiniz gibi bu ürünlerin testleri. Ürünleri ithal etmeden önce ürünlerin numunesini talep ettik ve bunları test ettik ve aynı zamanda gerçek hayat koşullarında ne olacağını görmek için kendi teknemize taktık ve 1 sene boyunca kullandık. Buradaki asıl amacımız bir tanesi, yüksek dalgalı havalarda sarsıntılar karşısında akülerin bize bir problem çıkartıp çıkarmayacağı idi bir diğeri de seri bağlantı olanağı ve devamlı bir şekilde yüksek akım çekmesi durumundaki performansıydı. 1 sene boyunca çok sert havalarda çıkmamıza rağmen hiçbir şekilde bir problem çıkmadı. Bu akülerin üzerinde UN38.3 diye bir ibare vardır.
Bu UN 38.3 standartları uygundur anlamına geliyor. Bu standartlar uluslararası taşımacılık için gerekli ve bu sertifikayı alabilmesi için 8 ayrı testten geçmesi gerekiyor. Bunlar;

1) basınç testi, uçakta 15000 metredeki basınca kadar dayanıklı olması.
2) termal test. Ani ve yüksek ısı değişikliklerinde alev almaması gerekir.
3) titreşim testi. Kümülatif fiziksel şoklara dayanıklı olması gerekiyor.
4) harici uzun süreli kısa devrelere dayanıklı olması gerekiyor.
5) patlama testi. İçten kaynaklı kısa devrelerde patlama olmaması
6) aşırı şarja dayanıklılık testi, mesela 14.6v ile şarj edilmesi gerekirken siz 20v ile şarj ettiniz
7) aşırı deşarj dayanıklılığı, mesela maksimum 50 amper deşarj edilmesi gerekirken siz daha fazlasını çektiniz.
8)sonuncusu da sanırım paketlerinin açılmaması ve akmamasıydı.

Bir sene gerçek hayat koşullarında kullanmamız aslında bu standartlara gerçekten sahip mi değil mi anlamamızı sağladı. Durum bu şekilde olunca ürünleri ithal etmeye karar verdik. Siparişimizi verdik, ürünler geldi. Fakat burada önemli olan
bize test için gönderilen ürünler değil, bize gelen ürünlerin bu özelliklere sahip olup olmadığı idi! Çünkü biz müşterilerimize teknik bir takım veriler verip ürünle alakalı bir vaatte bulunmuş oluyoruz aslında ve insanlar bunun için size para ödüyor. İşte burada konu sizin dediğiniz noktaya geliyor. Eğer ben burada bu akülerin bana vaat edilen teknik verilerini test etmezsem sorumluluklarımı yerine getirmemiş olurum. Dolayısıyla bu verilerle alakalı bir test yaptım ve bunun videosunu çektim. Aküler gerçekten %100 deşarj olabiliyor mu? yüksek akım çekerken akünü sergilediği performans, voltaj ve amper düşümleri gibi. Bu videoyu bu konu altında yayınlayacağım. Aslında bütün satıcıların kendi markaları için bu şekilde bir video yapması gerekiyor, çünkü yazıp iddia etmek çok kolay. Benim en çekindiğim konu buydu. Mesela ben %100 deşarj olabiliyor diyorum, diğer marka benimde oluyor diyor. Hani ispatı? Bunun gibi bir sürü örnekler. En azından video yayınlanınca kendi markamızın teknik verilerin ispatıyla alakalı bir sıkıntımız kalmayacak.


Yukarıdaki açıklamanız da ciddi bir yatırım yaptığınız belli oluyor. Sattığınız ürünleri takip edip ve nasıl kullandıkları hakkında bilgi alın derim.
 
Son düzenleme:

.
Ticari sorumlulukla verdiğiniz cevabınız için teşekkürler.
Yazınızı, sunduğunuz LFP akülerin hücre, BMS ve bağlantı elemanlarının kalite özellikleri için dolaylı da olsa, üreticisini ve bir senelik tecrübenizi işaret ediyorsunuz şeklinde anladım.

Firmanın portföyünde alışılmışın üzerinde 10 yıl garantili hibrid bir inverterin olması, kendisine olan güvenini ve resimlerde görülen fabrikasının büyüklüğü de merdiven altı toplayıcı bir firma olmadığını göstermeli ?
Çin’in dünyadaki fotovoltaik ve LFP akü teknolojisi ve üretimi açısından yeri tartışılmaz seviyede. Fakat ayni zamanda hücreleri manuel lehimlenmiş düşük malzemeli paneller veya şüpheli BMS li, az lityum katotlu hücrelerle toplanmış aküler yine bu ülkeden gelmekte.
Dolayısıyla dikkat, aracı ve tüketici için kaçınılmaz bir zorunluluk.


Konuyu, her yöne olabilecek spekülasyonlara olanak vermemesi ve kendinizi hedefte görmemeniz açısından, ürününüzü tanıtım için açtığınız bu başlıkta derinleştirmek bence pek uygun değil. LFP aküler ve onların karavanda kullanımı için nötral başka bir başlık gerekmekte. Üstelik böyle bir başlık aramalarda daha kolay bulunabilir diye düşünüyorum.





VRLA türleriyle benzer takvim yaşı gösteren LFP akülerin yüksek çevirim sayıları, ancak içinde devamlı yaşayan veya dünya turu yapan karavancılar için anlam kazanmakta.
Hafiflik ve uygun iç direnç avantajlı bu aküler arası şimdilik geçerli 1/2,5 ücret oranı, 1/1,5 oranına kadar düşmedikçe, normal karavancı gereksinimleri için soru işaretini koruyacak diyecektim ama insan yine de aşağıdaki piyasa değerlerinin bize neden hemen ulaşmadığını sormadan edemiyor.. 😋

kWh başına Dolar olarak

1296EAEB 1D14 4196 90EF 0F5854062219


Kaynak:
 
Son düzenleme:

.
Ticari sorumlulukla verdiğiniz cevabınız için teşekkürler.
Yazınızı, sunduğunuz LFP akülerin hücre, BMS ve bağlantı elemanlarının kalite özellikleri için dolaylı da olsa, üreticisini ve bir senelik tecrübenizi işaret ediyorsunuz şeklinde anladım.

Firmanın portföyünde alışılmışın üzerinde 10 yıl garantili hibrid bir inverterin olması, kendisine olan güvenini ve resimlerde görülen fabrikasının büyüklüğü de merdiven altı toplayıcı bir firma olmadığını göstermeli ?
Çin’in dünyadaki fotovoltaik ve LFP akü teknolojisi ve üretimi açısından yeri tartışılmaz seviyede. Fakat ayni zamanda hücreleri manuel lehimlenmiş düşük malzemeli paneller veya şüpheli BMS li, az lityum katotlu hücrelerle toplanmış aküler yine bu ülkeden gelmekte.
Dolayısıyla dikkat, aracı ve tüketici için kaçınılmaz bir zorunluluk.


Konuyu, her yöne olabilecek spekülasyonlara olanak vermemesi ve kendinizi hedefte görmemeniz açısından, ürününüzü tanıtım için açtığınız bu başlıkta derinleştirmek bence pek uygun değil. LFP aküler ve onların karavanda kullanımı için nötral başka bir başlık gerekmekte. Üstelik böyle bir başlık aramalarda daha kolay bulunabilir diye düşünüyorum.





VRLA türleriyle benzer takvim yaşı gösteren LFP akülerin yüksek çevirim sayıları, ancak içinde devamlı yaşayan veya dünya turu yapan karavancılar için anlam kazanmakta.
Hafiflik ve uygun iç direnç avantajlı bu aküler arası şimdilik geçerli 1/2,5 ücret oranı, 1/1,5 oranına kadar düşmedikçe, normal karavancı gereksinimleri için soru işaretini koruyacak diyecektim ama insan yine de aşağıdaki piyasa değerlerinin bize neden hemen ulaşmadığını sormadan edemiyor.. 😋

kWh başına Dolar olarak

Ekli dosyayı görüntüle 638560

Kaynak:
Evet, dediğiniz gibi 1 senelik test süresi ve üretici firma bilgileri. Bunlar önemli bilgiler, konuşmamızın başında "no name bir ürünün hiç test edilmeden ithal edilip sadece üstüne bir marka yazılıp piyasaya mı sürüldü aceba" diye kafanızda soru işaretleri vardı, artık üretici ve test aşamalarıyla alakalı daha fazla bilgiye sahipsiniz.

Firma tüm üretim aşamalarıyla ilgi bilgilendirme amaçlı video çekmiş onun da linkini paylaşayım fikir vermesi açısından,

Video: https://youtu.be/peeR_ZiXCc8


Meritsun lifepo4 aküler konusunda bir çok firmadan önde, mesela her lityum akü "üzerinde kullanılan BMS kartının destek vermemesinden dolayı" akü seri ve paralel bağlantıya izin vermez. Bu akülerde kullanılan BMS kartı 4 seri veya 4 paralel bağlantıya izin veriyor. 4000 döngü ve %100 deşarja izin veriyor. %100 deşarj çok önemli, çünkü firmayla anlaşma yapmadan önce fiyatların Türkiye'de piyasadaki var olan birçok lityum akü fiyatına göre daha yüksek kalacağını konuştuk, onlarda bize daha düşükkfiyatlı,%80 deşarj olabilen, 3000 döngü daha düşük kalite lityum aküleri önerdiler. Evet fiyatı daha düşük ama performansı da öyle! Birde şöyle düşünün üzerinde 100 amper yazan bir akü aslında size 80 amper enerji verebiliyor! Bu kısmı etik acıdan uygun görmedik ve piyasaya gerçekten kaliteli bir ürün getirmek istediğimizden dolayı bu aküleri getirmeyi tercih ettik.

Aslında firma bu konuda şeffaf yüksek kalitede var, düşük kalitede var, siz neyi tercih ederseniz, onu üretiyorlar. Bu sizin ne istediğinizle alakalı bir durum. Mesela -20 dereceye kadar lifepo4 aküler şarj edilebilir fakat sıfır derecenin altında şarj etmek doğru değil, çok soğuk bölgeler için ısıtıcılı lifepo4 akü geliştirmişler. Eğer ortan ısısı sıfır derecenin altında ise akünün içinde bulunan özel ısıtıcı ilk önce aküyü ısıtıyor, gerekli ısıya ulaştığı zamanda şarj etmeye başlıyor. Bu akü özellikle çok soğuk bölgedeki karavancılar için mükemmel bir ürün, fakat fiyatı çok pahalı, ilk önce bu ürünüde ithal etmeyi düşündük, daha sonradan çok soğuk bir ülke olmadığımız için ithal etmedik, ( bir dahaki ithalatımızda biraz bu üründende getirmeyi planlıyoruz), bu üründe var bu firmada. Hatta sırf bu akü için Vestel'den aradılar ve bu aküyü arge bölümünde açıp nasıl yapmışlar diye araştırma yapmak için satın almak istediler. Yani demek istediğim lifepo4 teknolojisi konusunda kendini geliştirmiş bir firma, fakat siz illa bana ucuz ürün üret derseniz onu da üretir, belki daha kaliteli bir şekilde üretir ama kullandığı hücrelerin kalitesi düşük olur veya kullandığı BMS in izin verdiği maksimum devamlı deşarj değerleri daha az olur. Bu sizin onlardan tam olarak ne istediğinizle alakalalı bir durum.

Eslefurullah kendimi neden hedef göreyim :smiley: Bu başlık altında da konuşabiliriz sorun değil. Benim asıl amacım insanlara elimden geldiğince bu aküler hakkında bilgilendirmeye çalışmak. Çünkü her lifepo4 akü diğer akü çeşitli gibi hemen hemen aynı değil. Bunları anlatmamız gerekiyor.
 
Son düzenleme:



Yukarıdaki açıklamanız da ciddi bir yatırım yaptığınız belli oluyor. Sattığınız ürünleri takip edip ve nasıl kullandıkları hakkında bilgi alın derim.
Tabi genelde kurmak istenilen sistemle alakalı yardımcı oluyoruz, bu şekilde bizimde içimiz rahat ediyor, çünkü konu 12V olunca kullanılacak olan kablo kalınlıkları emniyet ve kullanılacak olan elektronik cihazların sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu kablo kalınlıklarıyla alakalı aslında yabancılar çok güzel tablolar yapmışlar fakat metrik değil değerler, ben güzel bir tabloyu alıp metrik birimlere çevirttirdim. Bu konuyu belirtmeniz çok iyi oldu, o tabloyu herkesin faydalanabilmesi açısında ayrı bir konu açıp yayınlayacağım.
 

.
Üretici firmanın vermek istediği izlenimden daha küçük olması yanında, verdiği genel yapılı bilgiler ve video üzerinden de ürün kalitesi üzerine somut verilere rastlayamadığımı söylemeliyim.
IP65 standardı toz ve suya, UN 38.3 standardı da ürünlerin yazdığınız gibi nakliye yatkınlığını belgelemekte. Bu amaçla TÜV’ün Çin’de şubeleri bulunuyor.
BMS ve hücrelerin işlevsel kalitesi için ise elimizde sadece yeterliliği tartışmalı “güven” unsuru kalmakta.
Bu açıdan sizin aracı olarak aktardığınız bilgilerle doğrudan üreticiyi muhatap almak ve konuya da özellikle karavancılar açısından bakmak istiyorum. Zaten başkası da bir karavan forumu için pek anlamlı olmamalı ?

* LFP akülerin soğuk hassasiyetini aşmak için artık Winston LiFeYPo4 de olduğu gibi İtriyum elementi kullanılmakta. Tesla’nın silindir aküleri enerjinin önemli bir miktarını önce aküyü ısıtmakta harcıyorlardı.

* MPPT solar regülatörünün LFP aküsüyle olan ilişkisi (?) benim öğrenmek istediğim yeni bir bilgi.

* Diğer aküler gibi LPG akülerin de çevirim sayısı yanında takvim yaşı bulunmakta. Ürün tanıtımında çoğu kez beklenen kullanım yaşının çevirim sayısı üzerinden tanımlanmak istenmesi bir kenara, hücre yaşınin da ticari amaçla set yaşı olarak anlaşılması hedeflenmekte. Winston gibi ciddi firmalar ise hücre yaşını sayı, set yaşını da yıl olarak vermekteler..

* Devamlı ve günde hep en yüksek kullanım (?) yüzdesiyle boşaltılan bir LFP aküsü takvim yaşı içinde 4000 çevirime ulaşsa bile %95 üzeri oranla senede 5-6 hafta kullanımıyla normal bir karavancı için bu durum, hız kısıtlaması olan bir ülkede Masserati yahut Ferrari kullanmaya benziyor.

* LFP akülerin boşaltım yüzdesi BMS ile %90 üzeri ayarlanabilse de bu beklenen çevirim sayısını azaltmakta. Üstelik solar ile karavancı, günlük tüketiminin önemli bir kısmını aküyü teğet geçerek sağlamakta. Şebekeye bağlandığı zamanları ise saymıyorum bile.


Benim yıllık ortalama 100 gün kullanımıyla artık 11. yaşındaki jel aküm, hala beklenen toplamda 700-800 tam DOD değerine bile ulaşamamış olması, sahadan en anlamlı bir örnek olmalı.. 😉

LFP aküler gayet innovatif yapıda. Karşı olduğum anlaşılmasın.
Sadece şimdilik piyasaya pahalı sürülmekteler..
Elon'un verdiği fiyatın iki katına bile razıyım.
:yum:
 
Son düzenleme:

.
Üretici firmanın vermek istediği izlenimden daha küçük olması yanında, verdiği genel yapılı bilgiler ve video üzerinden de ürün kalitesi üzerine somut verilere rastlayamadığımı söylemeliyim.
IP65 standardı toz ve suya, UN 38.3 standardı da ürünlerin yazdığınız gibi nakliye yatkınlığını belgelemekte. Bu amaçla TÜV’ün Çin’de şubeleri bulunuyor.
BMS ve hücrelerin işlevsel kalitesi için ise elimizde sadece yeterliliği tartışmalı “güven” unsuru kalmakta.
Bu açıdan sizin aracı olarak aktardığınız bilgilerle doğrudan üreticiyi muhatap almak ve konuya da özellikle karavancılar açısından bakmak istiyorum. Zaten başkası da bir karavan forumu için pek anlamlı olmamalı ?

* LFP akülerin soğuk hassasiyetini aşmak için artık Winston LiFeYPo4 de olduğu gibi İtriyum elementi kullanılmakta. Tesla’nın silindir aküleri enerjinin önemli bir miktarını önce aküyü ısıtmakta harcıyorlardı.

* MPPT solar regülatörünün LFP aküsüyle olan ilişkisi (?) benim öğrenmek istediğim yeni bir bilgi.

* Diğer aküler gibi LPG akülerin de çevirim sayısı yanında takvim yaşı bulunmakta. Ürün tanıtımında çoğu kez beklenen kullanım yaşının çevirim sayısı üzerinden tanımlanmak istenmesi bir kenara, hücre yaşınin da ticari amaçla set yaşı olarak anlaşılması hedeflenmekte. Winston gibi ciddi firmalar ise hücre yaşını sayı, set yaşını da yıl olarak vermekteler..

* Devamlı ve günde hep en yüksek kullanım (?) yüzdesiyle boşaltılan bir LFP aküsü takvim yaşı içinde 4000 çevirime ulaşsa bile %95 üzeri oranla senede 5-6 hafta kullanımıyla normal bir karavancı için bu durum, hız kısıtlaması olan bir ülkede Masserati yahut Ferrari kullanmaya benziyor.

* LFP akülerin boşaltım yüzdesi BMS ile %90 üzeri ayarlanabilse de bu beklenen çevirim sayısını azaltmakta. Üstelik solar ile karavancı, günlük tüketiminin önemli bir kısmını aküyü teğet geçerek sağlamakta. Şebekeye bağlandığı zamanları ise saymıyorum bile.


Benim yıllık ortalama 100 gün kullanımıyla artık 11. yaşındaki jel aküm, hala beklenen toplamda 700-800 tam DOD değerine bile ulaşamamış olması, sahadan en anlamlı bir örnek olmalı.. 😉

LFP aküler gayet innovatif yapıda. Karşı olduğum anlaşılmasın.
Sadece şimdilik piyasaya pahalı sürülmekteler..
Elon'un verdiği fiyatın iki katına bile razıyım.
:yum:
Bu firmanın kendisini büyük göstermeye çalışmasıyla alakalı bir kanıya nasıl vardınız bilemiyorum. Fakat bununla alakalı bir polemiğe girmek benim açımdan çok bir anlam ifade etmiyor. Çünkü ben bu bilgileri paylaşırken sadece bilgi vermek amacındayım, yoksa buranın ne kadar büyük bir firma olup olmadığının tartışması amlamsız olur diye düşünüyorum. BMS ve hücrelerin yeterliliği konusunda video yükleyeceğimi söylemiştim, bu konuda herkes her şeyi yazar çizer iddia edebilir, bunların benim için hiçbir anlamı yok. Çekersiniz test videonuzu ortada şüpheye mahal kalmaz.

Winston marka lifepo4 akülerden bahsetmişsiniz, normalde yazıların tamamında başka bir akü markası yazmadım etik açıdan, fakat siz yazmışsınız artık, eğer bu akülerden bahsediyorsanız,



Bunlar çok düşük seviye lifepo4 aküler. Hem bizim akülerimize göre ağır hemde 2000 döngü ve IP55! Kendi kategorine göre iyi olabilir ama bizim akülerle karşılaştırılamaz.

Ayrıca akülerin %100 deşarj olabilmesi çok önemli değilmiş gibi bir ifadede bulunmuşsunuz. Lifepo4 akülerin voltaj değerleri %90-95 deşarj oranına kadar yüksek voltaj değerini korurlar bu sizinde uzun süredir keyifle kullandığınız jel, agm veya sulu akülerin yapma kabiliyetinin olmadığı bir durum. Peki 100 amperlik %80 deşarj yapabilen bir akünün performas düşüşü 72 amperde başlar zaten 80 amperde alü biter. Bizde 90 amperde başlıyor ve 100 amperin sonuna kadar kullanabiliyorsunuz. Ayrıca bu akülerde aynı telefon pilleri gibi kullanıldıkça performans düşüklüğü yaşayacaklar. 2000 döngü % 80 deşar olabilen bir akü 1000 döngü sonra %10 performans kaybı yaşıyacağını varsayarsak az önceki 72 amperlik verimli performans 64 amperlere düşecek. Bizim akümüz ise bu düşüşü 2000 döngü sonra yaşayacak yani kullanım olarak tam 2 katı sonra, bu düşüş sonrasında bile diğer düşük kalite akülerin hiç kullanılmamış halinde daha
İyi birbseviyede olacak, çünkü geriye 2000 döngü daha kalıyor!

Birde şöyle bir durum daha var, eğer % 80 oranından daha fazla deşarj ederseniz lityum aküleri yaşam döngüsü önemli ölçüde azalır yani 4000 döngü aküyü her seferinde % 100 deşarj ederseniz bu döngü 2000 döngüye düşer. Buda şu demek oluyor 100 amper %80 deşarj olabilen bir aküde 64 amper kullanımı geçerseniz döngü sayısı önemli ölçüde düşer. Her seferinde 80 amper deşarj ederseniz döngü sayısı 1000 e düşer. Bu sınır %80 deşarj olabilen akületde 64 amper iken bizim akülerimizde 80 amper olacaktır. İşte bu yüzden %100 deşarj olabilmesi çok önemli bir konudur.

Şimdi tüm bunları bilerek insanlar hala 2000 döngü almak istiyorsa bu insanların kendi ihtiyacını karşılıyor demektir. Buna kişinin kendisi karar verir tabikide. Biz bilgileri sunarız. İnsanlar ihtiyaç varsa bizi bulurlar, bizde elimizden geleni yapmaya çalışırız. Ayrıca insanlar karavanlarını hafifletmek ve lifepo4 akülerin sağladıkları stabil voltaj değerinden dolayıda bu aküleri tercih ediyorlar, Sadece yaşam ömrü değil.

Son olarakta siz sadece kendi karavan kullanımınıza göre bir genelleme yapmışsınız, fakat karavanları daha sık kullana insanlar hatta karavanda yaşayan insanlarda var, bu insanların hepsinin karavan içinde kullandığı elektrik ihtiyaçları kullandıkları cihazlara göre farklılık gösterebilir. Dolayısıyla sizin ihtiyacınız olmayan güç bir başkası için çok önemli, bu yüzden ne kadar ve nasıl bir güce sahip olduğunu bilmek çok önem taşıyor. Mesela
Kendisi devamlı içinde yaşamayabilir ama içeriye kamera sistemi koyduğunu düşünün, bu her an akü kullanımı demek, buradada akünün döngü sayısının önemi artmakta!
 
Son düzenleme:

Tabi genelde kurmak istenilen sistemle alakalı yardımcı oluyoruz, bu şekilde bizimde içimiz rahat ediyor, çünkü konu 12V olunca kullanılacak olan kablo kalınlıkları emniyet ve kullanılacak olan elektronik cihazların sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu kablo kalınlıklarıyla alakalı aslında yabancılar çok güzel tablolar yapmışlar fakat metrik değil değerler, ben güzel bir tabloyu alıp metrik birimlere çevirttirdim. Bu konuyu belirtmeniz çok iyi oldu, o tabloyu herkesin faydalanabilmesi açısında ayrı bir konu açıp yayınlayacağım.

Bu konuyu belirtme sebebim, çok yakın bir kardeşimin başından geçen akü sorunu idi.

Amatör balık avı için kullandığı fiber tabanlı şişme botuna sanal çapa taktı, enerji beslemesini 100+100 amper 12 volt iki aküyü seri bağlayıp 24 volt olarak kurdu. Aküleri ve şarz cihazını victron kullandı. İki yıl sonra benim aküler iflas etti eskisi gibi dayanmıyor demeye başladı. Senede ortalama 20-30 hafta sonu iki gün kullanıyor. İmkansız dedim bir yerlerde hata yapıyorsunuz, o arada iki akü daha sipariş verdi. Beş altı günlük tatilinde gittiği zaman aküleri şarz edip çıktığında eski performansında olduğunu fark etti. Tek sorun iki güne gidiş geliş 500 km, balığa çıkma ve akülerin şarz edilmeye sığdırılması imiş. Yani aküler tam şarz olamadan kullanılmış. Şu anda hala eski akülerini kullanıyor.

Bu arada yeni gelen aküleri de iki ayda bir şarza bağlayıp, dört beş ayda bir kerede %80 deşarz edip, şarz ediyoruz.

Kablo kesitleri konusunda tamamen haklısınız DC voltaj da elektrik kullanımı başlı başına ayrı bir konu.
 
Son düzenleme:

Bu konuyu belirtme sebebim, çok yakın bir kardeşimin başından geçen akü sorunu idi.

Amatör balık avı için kullandığı fiber tabanlı şişme botuna sanal çapa taktı, enerji beslemesini 100+100 amper 12 volt iki aküyü seri bağlayıp 24 volt olarak kurdu. Aküleri ve şarz cihazını victron kullandı. İki yıl sonra benim aküler iflas etti eskisi gibi dayanmıyor demeye başladı. Senede ortalama 20-30 hafta sonu iki gün kullanıyor. İmkansız dedim bir yerlerde hata yapıyorsunuz, o arada iki akü daha sipariş verdi. Beş altı günlük tatilinde gittiği zaman aküleri şarz edip çıktığında eski performansında olduğunu fark etti. Tek sorun iki güne gidiş geliş 500 km, balığa çıkma ve akülerin şarz edilmeye sığdırılması imiş. Yani aküler tam şarz olamadan kullanılmış. Şu anda hala eski akülerini kullanıyor.

Bu arada yeni gelen aküleri de iki ayda bir şarza bağlayıp, dört beş ayda bir kerede %80 deşarz edip, şarz ediyoruz.

Kablo kesitleri konusunda tamamen haklısınız DC voltaj da elektrik kullanımı başlı başına ayrı bir konu.
Hiçbir şekilde kullanılmayan aküler için bu tür
işlemler gerekiyor, bizde kendi lityum akülerimiz için eğer kullanılmayacaksa 3 ayda bir akülerini şarj etmelerini öneriyoruz müşterilerimize. Size bahsettiğim tablo ile alakalı bir konu açtım ama buraya göndereyim aynı zamanda.
 

Ekli dosyalar

  • RU_cable-table_02.pdf
    159.9 KB · Görüntüleme: 92



.
Ticari ürün tanıtımında, ilgili forumların hedef kitleye ulaşım açısından gayet uygun yerler olduğu düşünülse de tecrübeli tüccarlar, interaktif yapısıyla bu platformların, aslında ürünü tüketicinin aktif eleştirisine sunduğunun bilincindeler. Bu yöntem kendini gizlememesiyle ne kadar etik olsa da sonuçta ürün serbest atışa açılmış olmakta.
Karavan üreticileri forumda neden tartışmalara katılmıyor dersiniz ? 😉

Bir ürün sadece satıcısının göstermek istediği özellikleri ile pazarlanmak istenirse, ticari reklam en uygun yöntem durumunda.
Bu açıdan tanıtım; paraya kıyılıp forumların aslında ücretli reklam bölümlerinde yapılmalı.. Yani bunu, forumdan beklenen faydaya saygı göstermek olarak da düşünülebiliriz ?

Forumun uyguladığı bu ender hoşgörüyle, bildiğim kadarıyla dünyadaki yeri eşsiz ve banka hesabı da sanırım kabarık olmalı ? :yum:



...
Eski Roma forumunda da malını bağırarak tanıtmak ve satmak için yer kiralayan satıcıyla, sohbet ve tartışma amacıyla toplanan halkın yerleri fiziksel olarak ayrıydı.
Ortalık durulduktan sonra yazayım dedim.. :yum:
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,442
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst