Rusya, Kuzey Kafkasya'da 12 Gun - Haziran 2018

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan grkn-sa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 112
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 35,422

grkn-sa

Kamp II
Mesajlar
419
Tepkime Puanı
1,233
Yer
Johannesburg
4 Haziran-16 Haziran arasinda Rusya'nin federal bolgelerinden biri olan Kuzey Kafkasya'yi gezdik.

1 RUSSIAN FEDERATIONS

Rusya Federasyonu 8 federal bolgeden olusmaktadir.

Her federal bolge ise kendi icinde federal birimlerden olusmustur. Yuzolcumu yaklasik Dogu Anadolu Bolgesi kadar olan Kuzey Kafkasya Rusya'nin en kucuk federasyonu olup yaklasik 9.5 milyon kisiyi barindirmaktadir.

2 North Caucasian Republics

Guney Federal bolgesinden 2010'da ayrilmis olan Kuzey Kafkasya bolgesinde Kuzey Ossetia, Kabardino-Balkaria, Karachay-Cherkessia, Stavropol Krai, Ingushetia, Chechnya ve Dagestan olmak uzere 7 federal birim vardir. Bunlarin altisi cumhuriyet, biri ise (Stavropol Krai) kray (yöre)dir.

Cumhuriyetler, Rusyanın federe yapılanmasındaki diğer birimlerinden farklılık gösterir: kendi resmî dilleri vardır ve kendi anayasaları vardır. Diğer federal birimlerin, örneğin kraylarin (yöre) ve oblastlarin(bölge) bu hakkı yoktur.

Kuzey Kafkasya, Rusya'nin Musluman halkin cogunlukta oldugu tek federal bolgesidir.

3 NORTH CAUCASUS ROUTE

Kuzey Kafkasya Rotamiz.

Kuzey Kafkasya - Google My Maps

Rusya'nin para birimi Ruble ve RUB olarak yaziliyor. Haziran 2018'da €1=72.5RUB idi. Dizel 37RUB/lt (€ 0.51).
 

Etiketler
4 Haziran 2018 Pazartesi
Geceyi Gurcistan'da, Rusya sinirina 12km uzakliktaki Stepantsminda'da gecirip sabah 8:30'da yola ciktik. Yol dar ve virajliydi ve surekli inis halindeydik. Gittikce bozulan yol sonunda toprak yola donustu. Hatta bir ara bir baraj duvarinin yanindaki daracik bir yoldan (!) gectik.

4 vlcsnap 2018 11 22 16h55m20s129

Neyseki karsidan gelen bize yol verdi.

5 vlcsnap 2018 11 22 17h11m58s204

Sonunda Gurcistan gumruk kapisina geldik.

Bir gumruk memuru iceri girip soyle bir bakti. Inerken aracimizdaki ayakkabi ile girilmez isaretini farkedince mahcup oldu, ozur diledi. Sofor arabayla gecerken yolcularin inip pasaport kontrolune gitmesi gerekiyordu, Ayni ulkede bile her gumruk kapisinda baska bir uygulama olmasina bir turlu anlam veremedik. Neyse kimse olmadigi icin cabucak gectik.

Gurcistan gumruk kapisi ile Rus gumruk kapisi arasinda 5km kadar mesafe vardi ve bu arada iki tane de tunelden geciliyordu.

Rus gumrugune geldigimizde, kapida cok zorluk cikarildigini ve Rusca formlari doldurmak gerektigini Gezenbilir'de okudugumuz icin cok endiseliydik. 9:05'de Rus sinir kapisina gelmistik ancak saat farkindan dolayi Rusya'da saat 8:05di. Arabayla onunden gectigimiz bir kulubeden doldurmamiz icin Rus kimlik kartlari verdiler. Rusca ve Ingilizce olarak iki dilde yazilmis olan kimlik belgelerini arabada doldurduk. Bu belge cok onemliydi ve mutlaka pasaportla birlikte her kontrolde gosterilmesi gerekiyordu.

6 migration card example1

Internetten bir ornegini bularak buraya koydugumuz bu belge iki parcadan olusuyor. Sol tarafi gumruk memurlari tarafindan alikonurken sag tarafi bizde kaliyor.

Bu arada ikinci kulubenin onune gelmistik. Burada arabayi altinin muayenesi icin bir olugun uzerine park edip, kendimiz kulubede oturan gumruk memurunun karsisina dikildik. Pasaportlarimizi verdik. Gumruk memuru Ingilizce konusabiliyordu. 10-15 dakika kadar suren saga sola telefon ve bilgisayara giris yapma islemlerinden sonra bir hanim gumruk memuru arabaya girip dolaplari tek tek acip bakti. Gorevden cok meraktan bakiyor gibiydi :smiley:. Bu arada yanimiza gelen Ingilizce konusan, uzerinde asker uniformasi gibi bir uniforma olan kibar bir genc adam bize arabayi park edebilecegimiz bir yer gosterdikten sonra yolcunun arabada kalmasi gerektigini belirtip, form doldurmak uzere soforu gumruk binasina aldi. Form sadece 1 sayfa ve de Ingilizce olmasina ragmen adam her bir maddeyi tek tek acikliyarak ve ne yazilmasi gerektigini de soyleyerek formun doldurulmasina yardimci oldu. Sonra bu evragi gumruk gorevlisine vermemiz gerektigini fakat 9:00'da devriye degisecegi icin yeni gelen memurlari beklememizi soyleyip ortadan kayboldu. Bu esnada saat 8:35'di. Devir teslime 25 dakika olmasina ragmen herkes toparlanmaya baslamisti anlasilan. Biz cok korktugumuz form doldurma isini kolayca atlattigimiz icin o kadar mutluyduk ki 25 dakika beklemeye aldirmadik.

Gorevi teslim alacak memurlari getiren otobus ancak 9:09'da geldi. Sonra memurlar iceri girip yerlestikten sonra da pencerenin onunde elinde evrakla bekleyen tek kisiyi gormemezlikten gelip sabah sohpetlerine devam ettiler. Sonunda insafa gelip pencereyi acip evraki alip, bilgisayara girdiklerinde saat 9:45 olmustu.

10:00'da gumrukten ciktigimizda kimse tarafindan azarlanmadan, Sayin ince999'un basina geldigi gibi formlarimiz yirtilip atilmadan Rusya'ya girdigimize hala daha inanamiyorduk. Gumrugu gecer gecmez sigorta yapan sirketlerin burolarini gorduk. Bize kimse sigortadan bahsetmedigi icin ve internette de boyle bir bilgi bulamadigimizdan durmadan yolumuza devam ettik. 25km uzakliktaki Vladikavkaz'a geldik.

Sabah yola ciktigimiz Stepantsminda'da 1770m olan yukseklik Vladikavkaz'da 690m oldu ve hava isindi.
 

7 20180604 101729

Kuzey Ossetia-Alania Cumhuriyetinin baskenti olan Vladikavkaz'in girisinde sira sira heykeller vardi.

8 20180604 102048


Sehirde ana yolun kenarinda park etmis arabalari gorunce biz de arkalarina park edip 2km uzakliktaki sehir merkezine yuruduk.

Epey bir dolastiktan sonra navigator yardimiyla buldugumuz bankanin otomatindan para cekip bu sefer de sim kart almak icin en buyuk cep telefon operatoru olan MTS'i aramaya basladik. Sehrin ortasinda kolayca bulunur diye dusunuyorduk ama yanilmisiz. Bir kac kisiye sormayi denedik ama kimse Ingilizce anlamiyordu. O sirada karsidan gelen 16-17 yaslarindaki genclerin okulda Ingilizce ogreniyor olabilecegini dusunerek, Onlara sorduk. Cat pat da olsa konusabiliyorlardi. Gencler once internetten arastirip MTS'in yerini buldular. Onlarin buldugu adresi biz de kendi navigatorumuza isaretledik ve artik kolayca bulabilecegimizi soylememize ragmen gencler bizi 1.5km uzakliktaki MTS'in kapisinin onune kadar goturduler. Genclerin bu kibar davranisi cok hosumuza gitti. Ancak MTS'in kapisi kapaliydi ve uzerine bir kagit ilistirilmisti. Megerse bugun mal sayimi varmis ve burasi 13:00'de acilacakmis. Saat 12:15'di ve biz genclere bekleyecegimizi soyleyip onlara yardimlari icin tesekkur ettik. Hemen yan taraftaki pastaneye girip bir seyler yedik.

13:00'de MTS'in onune geldigimizde acilis saatinin 14:00 olarak degistirilmis oldugunu gorduk :(. 1 saat vakit gecirmek icin yakindaki parka gittik. Baska bir subeye gitmeyi dusunduk ama bunu bile zor buldugumuz icin diger subeyi nasil buluruz bilemiyorduk. 14:00'de tekrar kapinin onune geldigimizde bu sefer de 14:30 yaziyordu! :(. Yakindaki banka oturup beklemeye devam ettik. O sirada baska insanlar da gelip kapinin onune birikmeye baslamislardi. Neyseki kapi 14:30'da acildi. Iceride Ingilizce konusan kimse yoktu. 2GB internet almak istiyorduk ama bize 20GB vermeye calisiyorlardi. Sonunda bize yardimci olan adam internetten tercume ederek bize derdini anlatmayi basardi. Megerse 2GB da alsak 20GB da alsak ayni fiyatmis. 200 Ruble (€2.8) verip sim kart ve 20 GB datamizi aldik.

Yuruyerek aracimiza donerken aracimizi park edebilecegimiz genis bir meydan gorduk. Aracimizi getirip buraya park ettikten sonra sehir merkezine gidip dolastik, banklarda oturup Vladikavkaz'lilari gozlemledik. Uzun bir suredir ilk defa yagmursuz ve ilik bir aksam geciriyorduk.

300 000i askin nufusu ile Vladikavkaz Kuzey Kafkasyanin en kalabalik sehirlerinden biri. Cogunlugun Ortodoks Hiristiyan oldugu sehirde musluman azinlik da yasamakta.

9 20180604 105917

Meydandaki Cami.

19.yuzyilin ikinci yarisinda Kafkas savaslari sirasinda bir kisim Ossetian (Asetinler) Turkiye'ye goc etmisler. Bugun Turkiye'de cogunluk Ankara ve Istanbul olmak uzere Kars (Sarıkamış), Erzurum, Sivas, Tokat, Yozgat, Muş ve Bitlis'deki 24 Asetin koyunde 50 000 kadar Asetin yasamaktaymis.

10 20180604 134047

Vladikavkaz'i ikiye bolen Terek Nehri.

Meydanin biraz ilerisindeki sakin bir sokakda geceyi gecirdik. 43.03146 44.67764
 


Sizden 3 ay sonra yaptığımız ve Maykop şehrine kadar gittiğimiz seyehatte de hiç problem yaşamadık. Rusya Federasyonu, Sovyet dönemindeki gibi turizme pek sıcak bakmıyor. Gerek yönetim gerekse halk ülkeye yabancı turist gelmesine karşı mesafeli. Gezilmesi ve keşfedilmesi gereken çok büyük bir coğrafya saklanmış olarak duruyor. Sankt Petersburg ve daha bir çok şehri ile dünyanın en büyük turistik noktalarından olacak şehirler de bile çok az yabancı turist var.
 






Sizden 3 ay sonra yaptığımız ve Maykop şehrine kadar gittiğimiz seyehatte de hiç problem yaşamadık. Rusya Federasyonu, Sovyet dönemindeki gibi turizme pek sıcak bakmıyor. Gerek yönetim gerekse halk ülkeye yabancı turist gelmesine karşı mesafeli. Gezilmesi ve keşfedilmesi gereken çok büyük bir coğrafya saklanmış olarak duruyor. Sankt Petersburg ve daha bir çok şehri ile dünyanın en büyük turistik noktalarından olacak şehirler de bile çok az yabancı turist var.
Gozlemlerinize katiliyoruz Sayin janberkaydemir. Kuzey Kafkasya'daki halk, turist ve de motokaravan kavramina cok yabanciydilar. Tek bildikleri turist Gurcistan'dan veya Azerbaycan'dan gelen insanlar oldugu icin, biz turist oldugumuzu soyledigimiz halde bizimle Rusca konusmaya devam ediyorlardi.:sweatsmile:
 





5 Haziran 2018 Sali
Trafik sigortasini kimse bize birsey soylemedigi icin yaptirmamistik ama kafamizi kurcaliyordu. Internetten de turislere trafik sigortasi gerektigi konusunda hic bir bilgi bulamadik. En sonunda huzursuz olacagimiza yaptirmaya karar verdik. Once internetten buldugumuz bir yere yuruyerek gittik. Cok zorlukla derdimizi anlattik. Burasi araba sigortasi yapmiyormus. Baska bir adres verdiler. Bu sefer oraya yuruduk. Neyse ki navigatorun yardimi ile kolayca bulduk.

1 20180605 091145

Yururken karsimiza cikan kosedeki akordioncu :smiley:.

Sigortacida calisanlarin hicbiri Ingilizce bilmiyordu. Icerideki ofisten birisini cagirdilar. Genc bir adam geldi. Universitede Ingilizce ogrenmis. Adi Aslan olan bu genc adamin bize tercumanlik yapmasi sayesinde gerekli formlar dolduruldu. Yandaki masalarda oturan hanimlardan biri cay teklif etti. Biz de kabul ettik. Zaten ofisin bir kosesinde sicak su makinasi hazirdi. Kagit bardaklara doldurup getirdi. Biz caylarimizi yudumlarken birden onumuzdeki kahve sehpasi 3 cesit borek ve de buyuk bir paket cikolata ile donaniverdi :eek:.

2 20180605 103641

Pirogi denen bu borek, iceriden sicak sicak geldi.

Dogrusu bu kadar ikram beklemiyorduk. Gercekten cok misafirperver insanlardi. 1 aylik sigorta 3570RUB (yaklasik €48) idi. Islemler tamamlandi, policemizi aldik ve vedalastik. Ayrilirken cok begendigimiz cikolatayi da bize vermek istediler. Zaten ikramlardan mahcup olmustuk artik cikolatayi kabul etmedik.

Vladikavkaz'da isimiz bitmisti. Dogruca aracimiza gidip, sehir disina dogru yol almaya basladik. Sehirin cikisinda bir supermarket gorup durmustuk ki birden sigorta parasini odemedigimizi farkettik. Ofisteki insanlarla o kadar kaynasmistik ki o arada para unutulmustu. Neyseki bize kart vermislerdi. Hemen Whats App mesaj yollayip bir yerde bulusup odemeyi teklif ettik. Aslan bize telefon etti ve odememize gerek olmadigini bunu hediye olarak kabul etmemizi soyledi. Dogrusu borekler ve cikolatayi anlamistik ama 1 aylik sigortanin nasil hediye olabilecegini aklimiz kesmemisti . Odemek icin israr ettik ama kabul etmediler. :eek:

Once 3 delikanlinin bizi sim kart almamiz icin 1.5km goturmeleri, simdi de sigortacilarin izzet ikram ve de parasiz sigorta yapmalari bize Asetinlerin ne kadar iyi ve misafirperver insanlar olduklari hakkinda cok iyi bir fikir vermisti.

Sehir disina cikip Fiagdon denen bir kasabaya geldik. Buradan Dargavs Oluler Sehri'ne gitmeyi planliyorduk ama burasinin 50 km daha uzaklikta ve yolunun da kotu oldugunu gorunce vazgectik. Dargavs , 18. yuzyilda bir salgin sirasinda hastalarin olume terkedildigi kucuk bir yerlesim merkeziymis.
Ayrica geceyi de Aslan'in bahsettigi, Fiagdon'da, Vladikavkaz'lilarin hafta sonlari geldigi piknik alaninda gecirmeyi planlamistik. Piknik alanina benzer bir yer bulamayinca geceyi Ardon koyunun icinde, okulun onunde gecirdik. 43.18988 44.30194
 

5 Haziran 2018 Sali
Trafik sigortasini kimse bize birsey soylemedigi icin yaptirmamistik ama kafamizi kurcaliyordu. Internetten de turislere trafik sigortasi gerektigi konusunda hic bir bilgi bulamadik. En sonunda huzursuz olacagimiza yaptirmaya karar verdik. Once internetten buldugumuz bir yere yuruyerek gittik. Cok zorlukla derdimizi anlattik. Burasi araba sigortasi yapmiyormus. Baska bir adres verdiler. Bu sefer oraya yuruduk. Neyse ki navigatorun yardimi ile kolayca bulduk.

Ekli dosyayı görüntüle 509043
Yururken karsimiza cikan kosedeki akordioncu :smiley:.

Sigortacida calisanlarin hicbiri Ingilizce bilmiyordu. Icerideki ofisten birisini cagirdilar. Genc bir adam geldi. Universitede Ingilizce ogrenmis. Adi Aslan olan bu genc adamin bize tercumanlik yapmasi sayesinde gerekli formlar dolduruldu. Yandaki masalarda oturan hanimlardan biri cay teklif etti. Biz de kabul ettik. Zaten ofisin bir kosesinde sicak su makinasi hazirdi. Kagit bardaklara doldurup getirdi. Biz caylarimizi yudumlarken birden onumuzdeki kahve sehpasi 3 cesit borek ve de buyuk bir paket cikolata ile donaniverdi :eek:.

Ekli dosyayı görüntüle 509044
Pirogi denen bu borek, iceriden sicak sicak geldi.

Dogrusu bu kadar ikram beklemiyorduk. Gercekten cok misafirperver insanlardi. 1 aylik sigorta 3570RUB (yaklasik €48) idi. Islemler tamamlandi, policemizi aldik ve vedalastik. Ayrilirken cok begendigimiz cikolatayi da bize vermek istediler. Zaten ikramlardan mahcup olmustuk artik cikolatayi kabul etmedik.

Vladikavkaz'da isimiz bitmisti. Dogruca aracimiza gidip, sehir disina dogru yol almaya basladik. Sehirin cikisinda bir supermarket gorup durmustuk ki birden sigorta parasini odemedigimizi farkettik. Ofisteki insanlarla o kadar kaynasmistik ki o arada para unutulmustu. Neyseki bize kart vermislerdi. Hemen Whats App mesaj yollayip bir yerde bulusup odemeyi teklif ettik. Aslan bize telefon etti ve odememize gerek olmadigini bunu hediye olarak kabul etmemizi soyledi. Dogrusu borekler ve cikolatayi anlamistik ama 1 aylik sigortanin nasil hediye olabilecegini aklimiz kesmemisti . Odemek icin israr ettik ama kabul etmediler. :eek:

Once 3 delikanlinin bizi sim kart almamiz icin 1.5km goturmeleri, simdi de sigortacilarin izzet ikram ve de parasiz sigorta yapmalari bize Asetinlerin ne kadar iyi ve misafirperver insanlar olduklari hakkinda cok iyi bir fikir vermisti.

Sehir disina cikip Fiagdon denen bir kasabaya geldik. Buradan Dargavs Oluler Sehri'ne gitmeyi planliyorduk ama burasinin 50 km daha uzaklikta ve yolunun da kotu oldugunu gorunce vazgectik. Dargavs , 18. yuzyilda bir salgin sirasinda hastalarin olume terkedildigi kucuk bir yerlesim merkeziymis.
Ayrica geceyi de Aslan'in bahsettigi, Fiagdon'da, Vladikavkaz'lilarin hafta sonlari geldigi piknik alaninda gecirmeyi planlamistik. Piknik alanina benzer bir yer bulamayinca geceyi Ardon koyunun icinde, okulun onunde gecirdik. 43.18988 44.30194
Dargavs'a keşke gitseydiniz yol kötü değildi, oradan sonra vadiye inmek isteseydiniz jeep dışında bir araç ile inemezdiniz. Mezarlara yakın hala yaşayanların olduğu iki mecusi köyü var. Birinin ismi hatırladığım kadarı ile Lamerdon. Yaşayanlar da Asetin

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


İnanılmaz heyecanlı ve keyifli
Merakla takip ediyorum

LG-H870DS cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst