Sadece Alternatör Şarjı Ile Yaşam

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan utkuts Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,342

Etiketler
.
Aracımız @SNN76 nın karavan klasifkasyonuna göre ne beygir, ne de merkep.
Ona olsa olsa anca büyükçe bir sıpa denebilir. :yum:

Tesadüf ya, bu sabah kahvaltıda hanımla geride bıraktığımız 8 senelik karavan yaşantımızı T5 ile de sorunsuzca geçirebilirdik diye konuşmuştuk.
Janberk bey dikkat, bu taş sizeydi. :p

Karavancılığın uygulayıcısı ile şekil alan bir formatı var. Burada yazılanlara ilave yapmak sanırım boşuna yer kaplamak olacak. :yum:

@utkuts ’un sorusuna yukarıda verilen iki doğru cevabın kombinasyonu belki en uygun çözüm olmalı ?
Durum önce denenir, yeterli gelmediği görülürse de solar ile desteklenebilirdi ?

Açık konuşursak; Türkiye’de çekme karavana, ucuz tatil ve gezi amacıyla olsa gerek, dünya karavan kültüründe rastladığınızdan farklı yaklaşılmakta.
Genellikle asıl amaç olarak gösterilen, bizlerin anladığı ve amaçladığı şekilde doğayla birliktelik ise Avrupa için asla söz konusu değil. Tabi bu durumda enerji ve atık sorunları değişik boyut kazanmakta.
@SNN76 nın çekincelerine rağmen sadece bizdeki bu sorunlar için örnekleri de olmadığından, rakam verilmeden bile olsa konuşmak durumu yadsınmamalı ?

Ekmeğimizle oynamayın derim..:p
.
O taşı bazen ben de kendime atıyorum. Başlamış bir şey de yok aslında, bilgi öğrenmek ve sanal karavan yapmak da zevkliymiş. Yarınlar ne gösterir belli olmaz.
Araç içinde bir şey geliştirme konusunda mevcut durum bu düşüncelere beni getirdi.
Araç normal T5 olmadığı için üst tarafta tavanda klima kanalları var. Üst tavanın kesilmesi ve pop-up tavan yapılması Türkiyede hem yeni başlayan hem de deneyimi ve tecrübesinin sonuçları tam olarak görülmemiş bir uygulama. Bizim aracın tavanı kesildiğinde ne ile karşılaşacağız bunu da araştırmadım. Günlük olarak kullandığımız başka araç yok.
Araç otomatik vites 4-5 yıl önce bir sorun yaşadım masrafsız halloldu , ama son yurt dışı gezisinde İtalya da biraz sıkıntılı durumlar hissedince Balkanlardan dolaşmadan feribot ile Yunanistan dan geçmeyi tercih ettim. Türkiye girişi sonrası ilk 800 km de yolda kaldım. Yaptırmış olsam da şu anda tam randıman alamıyorum. Km 360 binleri geçti.
Daha önce de paylaşımlar da bahsettiğim araç içi yaşam alanı ile ufak bir kaç ihtiyacımızı karşılamak dışında bir beklentimiz yok. Araç biraz yeni olursa ailenin diğr bireyleri de istediklerinde kullanırsa geleneği devam ettiririz düşüncesindeyiz.
Karavan veya benzeri araç ile gezme konusuna ucuz tatil bakışını hiç düşünmedik. Araç ile gezmenin her yolu farklı bir zenginlik. Bize ait karavan sınırına bakacak olursam küçük bir buzdolabı, 2 panel ve bir 200Ah bataryadan oluşan solar sistem desteğinin günümüz şartlarında ertelenmesine gerek olmadığını ve değerlendirilmesinin keyifli olacağını düşünüyorum.
Biraz şımardığımda, gezi hatıralarıma bakmak , çıktısı dosyamın girişinde duran Ne Kadar Karavan yazısını her masaya oturuşumda tekrar bir süzmek, birçok katılımcımızın farklı paylaşımlarındaki gönderilerinden alıntıların olduğu Enerji- Elektrik sistemindeki yazışmaların içinde dolaşıp geri çıktığımda pek farklı yerde olmadığımı görüyotum.
Bunu hissetmek bize nasıl bir aracımız olması gerektiğini zaten anlatıyor.
 


Merhaba,

Uzun zamandır çekmek karavan araştırması yapıyorum. Kısa süre içinde umarım bende aranıza katılmış olacağım. Aklıma takılan her sorunun teki hariç cevabını forumda buldum. Şimdi tam olarak emin olabilmek için sizlerden yardım istiyorum.

Öncelikle kafamda kurduğum karavanın özelliklerinden bahsedeyim.Alacağım karavanda 3 sistem buzdolabı ve trumanın gazlı ısıtıcısını kullanacağım. Küçük bir karavan elektrik ihtiyacım sadece aydınlatmalar ve hidrafor olacak. Telefon şarjları gibi küçük elektrik ihtiyacını 15 wattlık katlanabilir güneş panellerim ve powerbanklerden karşılayabilirim. Küçük kamplar ve minimal yaşam olacağı için invertör düşünmüyorum.

Karavanımı ücretli kamplar dışında şebeke elektriğine bağlamam pek mümkün gözükmüyor. Yani yılda 8-10 kereden fazla şebeke elektriği alamayacağım gibi. Bu durumda 2 adet sorun oluşuyor.

1) Alacağım karavanda araç çalışır durumda iken buzdolabını 12V ile sorunsuz çalıştırabileceğim söyleniyor satıcı tarafından. Araçtan alternatör ile aküyü besleyebilir miyim? Kısa süreli kamplarda 2-3 saat yolda olacağımı düşünüyorum. Araçtan gelen akımın ne olacağını kayıplarla birlikte ne kadar düşeceğini bilmiyorum. Bu 2-3 saatlik alternatör şarjı ile sadece aydınlatma ve hidroforu 2-3 günlük şeklinde çalıştırabilir miyim?

2) Bu şekilde tam şarj olmaz diye düşünüyorum, uzun vadede bunun aküye çok zararı olur mu? 90 Amper'lik bir agm akü alma planım var. Yani dış şebekeye bağlı olmadan güneş panelsiz sadece araç alternatörü şarjı ile yaşayabilmek mümkün mü? Aküye zararı ne kadar olur?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Hah, geldi bir Lityum müşterisi daha :D

Size lityum demir fosfat akü aldıralım, tarif ettiğiniz vaziyete en iyi o uyar. Fakat yine de "ihtiyaçlarımı karşılar mı?" sorunuz "dolabımın yarısı yiyecekle dolu, iki kişiyiz, 4 gün yeter mi?" demeye benziyor. Şu başlıkta verdiğim bilgilere bir göz atın isterseniz: Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test
 

.
@utkuts alışılmış sırasıyla, dolumundan önce enerjinin kazanımına cevap aramakta.

Sistem planlamasında karavancıya özgün tüketimin tespitinin , enerji kazanımının da önünde geldiğini varsayarsak;
LED aydınlatma ve dalgıç pompanın hafta sonu tüketimlerinin de bereket diğerleri gibi kendisini merkezi çözüme bile zorunlu bırakmayacak bir değerde olduğunu atlamamalıyız. Zaten temelde başka elektrik tüketimi olmadığı da buzdolabı ve ısıtıcı seçiminden belli oluyor. Kısaca karavanınında elektrik enerjisinden olabildiğince bağımsız olmayı hedeflemekte.

Merkezi sistem konu olursa da almayı düşündüğü 90 A/h AGM akü fazlasıyla yeterli.
Yani bize danışacak değerde bir sorunu olduğunu sanmıyorum.
( Günde 2-3 saati yollarda geçen bir motokaravancı olsa idi, alternatör sorusu için en uygun cevap, dolum güçlendiricisi olabilirdi. Gerçi bu alet, iki akünün birbirinden oldukça uzak olduğu çekme karavanlarda, gerilim düşüşünü kompanse etmek için de uygulama bulmakta)
.


Prensipte atılacak taşın, ürkütülecek kurbağaya değmesi lazım...
Benim karavancı gururumu okşayan; çözümlerin, yetersiz kalmayacak kadar zengin ama müsrif sayılmayacak kadar da yeterli altın kesimde kalması.. ;)
Tabi çoğu kez bunun sınırlarının farklı çizilmesini yadırgamamalı.
İcabında, ne de olsa özgür (?) karavancılarız..:yum:

.
 
Son düzenleme:



"Dolum güçlendirici" çekme karavancı için daha fazla gerek duyulan bir ekipman. Kablo boyu uzadıkça gerilim düşümü artacak ve yaşam aküsü yeterli şarj almakta zorlanacaktır. Akü akım çekmeye çalıştıkça gerilim düşümü yüzünden düşük akımla şarj olacaktır. Ara kabloyu biraz kalın tutmak bu problemi biraz azaltacaktır.
 

.
Hakkınız var Ferhat bey, çekme karavan için de sıklıkla kullanılıyor.
Zaten yukarıda yazmıştım da..

Fakat bu ara oldukça ucuzladı. Evvelden bana solar yetiyor diyenler bile teker teker yaptırmaya başladılar. Birkaç sene evveline kadar Sterling Powerin yanına yaklaşılamıyordu.
Bakın Votronic VCC 1212-30 12V , 30Amper için burada ~160€ ya satılıyor.
Gerçi 30A/h maksimal verim ama sonuçta iki saatte ayni değeri bulması bile yeterli olurdu..

Bence değişik kulvarda olsa da solar ile rekabette. Üstelik VSRöleye de gerek bırakmadığı düşünülürse.
İlerde Euro6 araçlar bizde de karavan yapılmaya başlayınca rölenin de anlamı kalmayacak. Tabi bir de yüksek dolumun LFP akülerin R değerine uygunluğu durumu var.

Ben aracımı yeni yaptırsaydım sanırım seçimim bu yönde olurdu..
.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst