"Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 2; Sultanahmet'ten Kadırga'ya

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,026

.

  • .

    Kullanılan: 0 0.0%
  • .

    Kullanılan: 0 0.0%
  • .

    Kullanılan: 0 0.0%
  • .

    Kullanılan: 1 100.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
Gezenbilir fotoğraf dostlarım,

Herkese selamlar.

İlkini geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz ve gerçekten çok keyifli geçen <A HREF="http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=4164">Sinan'a Saygı; Beşiktaş'tan Üsküdar'a</A> fotoğraf gezimizin ardından şimdide yönümüzü Sultanahmet'e çeviriyoruz ve Sinan'ı anlamak ve tanımak için yolculuğumuza ışığın doğrultusunda devam ediyoruz.



Sultanahmet


Sinan'a Saygı Fotoğraf Gezimiz 25 Şubat 2006 Pazar günü gerçekleştirilecektir.
10:00 Topkapı Sarayı önünde buluşma.
Buluşmayı müteakip sırasıyla;

- Topkapı Sarayı
- Haseki Sultan Hamamı
- Ayasofya Batı Minareleri
- II. Selim Türbesi
- Şehzadeler Türbesi
- Cafer Ağa (Soğukkuyu) Medresesi
- Kadırga Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi
- Rüstem Paşa Medresesi

Gezilecek, fotoğraflanacaktır.



Geziye katılacak arkadaşlar listeye ismini ekleyebilir.
Herkese selamlar.
Görüşmek üzere hoşçakalın.
 

Etiketler
Topkapı Sarayı III. Murat Odası, Topkapı Sarayı Mutfakları, Haseki Sultan Hamamı, Ayasofya Batı Minareleri, II. Selim Türbesi, Şehzadeler Türbesi, Cafer Ağa (Soğukkuyu) Medresesi, Kadırga Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Rüstem Paşa Medresesi

Mimar Sinan eserleri Sultanahmet’te, Roma Dönemi’ne uzanan bin yıllık tarihin zengin tarihsel mirası içinde, kısa ama canlı bir güzergâhta gezilir. İstanbul’un bu en turistik bölgesinde Sinan’ın yapıtları tabii ki turistlerin vazgeçilmez uğrak noktaları arasında...

Sultanahmet gezinize, Mimar Sinan’ın Topkapı Sarayı içindeki eserlerini gezerek başlayabilirsiniz. saray içindeki mutfaklar ve III. Murat Odası, Mimar Sinan’ın günümüze özgün biçimiyle korunarak gelebilen yegâne saray yapılarıdır. 16. yüzyıl’ın göz alıcı İznik çinileriyle bezenmiş bu odada, Sinan’ın özel mekânlar için yarattığı inceliği görebilirsiniz...

Topkapı Sarayı’ndan çıkışta çok kısa bir yürüyüşün ardından karşınıza Haseki Hürrem Hamamı gelir. Uzunlamasına planı ile Klasik Dönem hamamlarının genel kalıpları dışına çıkan yapı erkekler kısmı girişindeki revağıyla bir camiyi andırır. Örnek bir restorasyon geçirmiş ve günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, halı olarak satış mağazası olarak kullanılan yapının içi tümüyle gezilebiliyor.

Haseki Hürrem Hamamı’nın hemen ardından rota üzerinde şu an müze olan Ayasofya ve haziresindeki Sinan yapıları bulunuyor. Ayasofya’nın batı cephesinde kalan, 16. yüzyılda yapılmış iki minaresinin stili klasik kanonların dışına çıkar. Minarenin oranlarının ve detaylarının Ayasofya için tekrar yorumu Sinan’ın bu tarihî yapıya duyarlılığını yansıtır. Ayasofya’nın avlusu içinde Sinan’ın yaptığı yan yana iki türbe de yer alır: II. Selim Türbesi ve Şehzadeler Türbesi. II. Selim Türbesi boyutları ve mimarisiyle sadece Mimar Sinan’ın değil, İstanbul’un en etkileyici mezar yapıları arasındadır. Selatin Camisini Edirne’ye yaptıran II. Selim Osmanlı Sultanlarının İstanbul’ a kendi selatin camilerinin haziresine gömülmesi geleneğini devam ettirmek için Ayasofya’yı onartıp İstanbul’da kendi selatin camisi haline getirmiştir.

Artık yoruldum diyorsanız, Ayasofya’dan çıktıktan sonra bir kaç sokak ötedeki Kapıağası Cafer Ağa (Soğukkuyu) Medresesi’nde mola verebilirsiniz. Mimar Sinan yaptığı müstakil medreselerden biri olan yapı bugün uygulamalı el sanatları merkezi olarak kullanılıyor. Özgün görünümünü koruyan medresenin odalarında sergilenen hat, ebru ve seramik çalışmalarına göz attıktan sonra avluda oturup yorgunluğunuza atacak bir şeyler içebilirsiniz. Medreseden çıktıktan sonra yapının dışarıdan, Alemdar Caddesi’nden, görülen anıtsal cephesine bakmayı da ihmal etmeyin...

Medrese’den çıktıktan sonra Atmeydanı boyunca yürüyüp, yolun sonundan aşağı inerseniz, ara sokakların içinde, Sultanahmet’e yakınlığına rağmen kalabalıktan ve gürültüden yalıtılmış bir külliye ile karşılaşırsınız: İsmihan Sultan ile Sokullu Mehmet Paşa’nın banisi olduğu kendilerinin adını taşıyan küçük bir külliye. İznik çinili mihrabı ve panoları ile eşsiz olan cami içinde huzurlu bir mekân bulacaksınız. Sultanahmet’in kalabalığından sonra bu caminin içinde, kendinizle ve caminin dünyaca ünlü çinileriyle başbaşa kalabilirsiniz...

Sultanahmet gezisini sonlandırmaya kara verdiğinizde son durağınız meşhur Sultanahmet Köftecisi olabilir. Burada açlığınızı bastırdıktan sonra hâlâ zamanınız ve enerjiniz var ise, güzergah üzerinde kalan son yapı tarihî İstanbul’un merkezi Cağaloğlu’ndaki sıradışı Rüstem Paşa Medresesi.

www.sinanasaygi.com
 






hmm guzel gozukuyor. havaya gore eslik edebilirim oyle bi durumda tekrardan ses veririm.
 

Bi aksilik olmazsa ben de geleceğim. Tekrar haber vereceğim...

1. Seyyahasan (Hasan Kasapoğlu)
2. Yol (Sedat Açıl)
3. Suzan
4. Huzur(Özden Tunçer)
 

aklima bir fikir geldi,
fakat once sizinde ne dusundugunuz sormak istiyorum.
couchsurfing.com diye bi siteye uyeyim. ve su anda turkiyeyi ve istanbulu ziyaret eden 6-7 tane yabanci var.
farkli yerlerden. bunlarida gezimize davet etsem mi? diye dusunuyorum.
fakat yinede fikrinizi sormak istedim.
(hepsinin gelecegi kesin degil, hatta belkide kimse gelmez :pp )
 


Erman selam,
Ben de eski bir couchsurfing ve hatta daha da eski bir hospitalityclub üyesiyim ;) Pazar günü geziye geleceklerden biri de forumdan bazı arkadaşların tanıdığı, daha önce bizimle İznik gezisine gelen ve şuan Plato Film'de çalışan (bugünün fotoğrafçısı, geleceğin yönetmeni :D) bir Alman arkadaş. Geziye yabancı arkadaşların katılmasının hiçbir sakıncası olmadığı gibi, tam aksine hem bizim için (Sinan'ı ve eserlerini tanıtmak adına) hem de kendileri için (belkide ne olduğunu bilmeden önünden geçecekleri eserleri tanıyacaklarından) çok büyük faydası olacaktır. Akşam üzeri gezinin ardından o yorgunluğun üstüne kendilerine ısmarlayacağımız kahveyle bizi unutmaları iyice zorlaşır sanırım :D

Hatta sen couchsurfing'de ben de hospitalityclub forumlarında bu etkinliği duyuralım, belki pazar günü İstanbul'da olacaklar için güzel bir aktivite olur ;)
 




Sedat Selam,

Evet karar verdim ve ben de ZENIT im le katilicam pazar gunu araniza :smiley:
Bir yerden baslamak gerek ve bu yer burasi olacak sanirim...

Sevgiyle

01. Seyyahasan (Hasan Kasapoğlu)
02. Yol (Sedat Açıl)
03. Suzan
04. Huzur (Özden Tunçer)
05. Lukas Thiele
06. Zeynep Kesdoğan
07. aura (derya bayrak)
 







Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,423
Mesajlar
1,517,767
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst