Solar Panelinin Güneşe Göre Doğru Yönü Varmı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,827
.
İlave ama en önemli üçüncü bir sorum da, invertör gece mi yahut güneş çekildikten sonra mı ötmeye başladı ?


...
Huyum kurusun, yine de sabırsızlığımdan cevaplarınızı beklemeden yazıyorum. 😊

Levent bey, soruna geniş açıdan yaklaşırsak, panelleriniz arızasız ise ki bunu elde edebildiğiniz en yüksek akım değerinden yaklaşık çıkarabilirsiniz, fakat ben durumun aslında akülerinizle ilgili olabileceğini düşünüyorum.

Önce sanırım kış günleri için de düşündüğünüz panel kapasiteniz, Ağustos ayında tahminimce İstanbul enleminde istatistik değer olarak ~130 Amper verimiyle fazlasıyla yeterli olmalı.

C858831F AF16 495C 9372 208ADB7B07EA


Ben de geçen ay Yunanistan’da ayni enlemlerde sadece 90 Watt (!) panelimle ilk defa bir hafta boyunca 140 Ah akümle dışarıdan elektrik almadan kamp yaptım. Gerçi buzdolabım orjinal 12 Volt ve televizyonum yok ama sizin panel kapasiteniz sisteminizi neredeyse 9-18 saatleri arası (teoride) aküsüz bile götürebilmeli.
Tabi burada buz dolabınızın demeraj akımı için invertörünüze bile (!) gerekli olduğunu düşündüğüm akımı bulma sorununu unutmamak lazım. (Tam bilgim yok ama örneğin 50-60 Ah bir akü, sizinki büyüklüğünde 220 V bir buzdolabını, 2000 Watt invertörle kaldıramamalı ? Tabi durum ani akım çekimi açısından jel aküler için daha da sorunlu. Belki Ferhat bey invertör davranışlarını açıklayabilirdi ? )
Yukarıdaki tabloya bakıp biraz düşününce bu büyüklükteki bir panel demetinin, birkaç derece ısı farkıyla veya az yamuk durarak yapacağı verim kaybını özellikle yaz aylarında umarsamaması gerektiği akla daha uygun gelmekte.

Gelelim akülerinize;
İkinci el yani çıkma olarak aldığınız akülerin üzerindeki 3x90=270 Ah aktüel kapasiteyi göstermediğini ise maalesef kabul etme durumundayız.
Tahminim bu durumda sisteminizin akü kapasitesi açısından sınıra yakın çalışıyor olması ve gündüzleri normalde sorun çıkarmaması yönünde. Eğer sistemde kısmi gölgelenme yahut tüketim artması söz konusu olduğunda ise bu sınır hemen aşılıyor, dolayısıyla sistem tökezliyor olmalı.
Yani panellerin günahını almayın, bence zayıf zincir halkanız akü kapasiteniz diye tahmin ediyorum.

Eğer invertörünüz akşama doğru veya gece buz dolabınız kalkmaya çalışırken ötmeye başlamış ve belki ertesi gün de öğleye doğru tekrar normal haline dönmüş ise bu teorimi doğrulamalı ?

Cevaplarınız menfi olsa bile sonuçta diğer bir soru da cevap beklemekte.
270 Ah akü bankınız ne kadar kapasite kaybetmiş olabilir ki ?


Akü kapasitesinin tespiti için çeşitli yöntemler olsa da bizler için en pratiği 30-60 € arası fiyatlarıyla akü kapasite ölçme aletleri olmakta. Tabi bu aleti ancak Maltepe Gurubuna ortak almak anlamlı olabilirdi ? Çünkü ben akü karavancılar için kompütürünü bile, yetişkin oyuncağı olarak görenlerdenim.😉
 
Son düzenleme:

Etiketler
.
İlave ama en önemli üçüncü bir sorum da, invertör gece mi yahut güneş çekildikten sonra mı ötmeye başladı ?

İnvertör her iki durumda da sabaha karşı (saat 05-06 gibi) buzdolabı kalkarken kısa bir ötme yaptı, buzdolabı çalışmaya devam etti. Bir iki saat sonra güneş çıkınca normal çaılşmaya devam ediyor.

Ben enerjiyi veya suyu kafaya takan biri değilim, taksam zaten çocuklar müsade etmez :smiley:
benim için arabada yeterli ekmek olsun gerisi önemli değil, tek takıntım ekmek :smiley:


Ben sistemi kurarken hedefim, her türlü hava şartında üç gün sıkıntısız enerji alabilmekti. Sistemde en zayıf halka tabiki akülerim, fakat 2010 yılı üretimi çıkma aküler ilginçtir sıfır aldığım jel akülerden daha çok dayandı, bu sene üçüncü senesi, bize veda ediyor olabilirler, eğer öyleyse vazifelerini çok iyi yaptılar, onlardan memnun kaldım, iyi bir cenaze töreni düzenlerim kendilerine.


Bende enerji sarfiyatını ölçmek de mümkün değil, iki çocuk eğer onları dışarıda oyalayacak bir şey yoksa direk aracın içindeler, öncelikle tv açık olmalı onlar için, acıkınca bütün uyarılara rağmen buzdolabını seyredebiliyorlar :smiley:

Bu başlığı açma nedenim şartlar eşit olunca ve bir haftasonunda kamp alanına giderken,'' iyi enerjimiz bir hafta yetti şimdi şarz eder bir hafta daha rahat ederiz'' düşüncemiz dört gün sonra hayal kırıklığı olunca sorgulama başladı.

Düşününce ve cevaplara bakarak bence en önemli etken aracın güneşe karşı duruşu etken ediyor,

ilk hafta denize karşı dik, sonraki zaman da denize paralel durdum, bu duruşlar da eğimler farklıydı. Bir hafta giden dilimde aracın önü aşşağıda arkası yukarıda olacak şekilde güneşe karşı duruyordu,
şimdi yazarken aklıma geldi o haftadan sonra sıcaklıklar 40-42 derecelere yükselmişti, o da etken olmalı.

Şartlar eşit diye düşünüyoruz ama sıcaklık farklarını atlamışız, aradaki fark sıcaklık ve konumla ilgili
 

.
Baştan doğru planlanmış su ve enerji benzeri temel gereksinim unsurları karavancılığın vazgeçilmezlerinden. Böylelikle yollarda akla takılabilecekler de azaltılabilmekte.
Hele karavancının çadır kampını bile içine sindiren bir yapısı varsa, tek geriye kalan, diğer yolcuların da gösterebildikleri uyum kabiliyet ve istekleri olmakta.

Bazen yollarda olmanın verdiği sevinç ve enerji, az da olsa diğer enerji ve gereksinim türlerinin açığını bile kapatabiliyor galiba ? 😉
Tabii afacanların izin verdiği kadarıyla..😊
Çünkü ergenliklerine kadar, karavanın gerçek sahibi onlar.

Enerjileriniz eksik olmasın..
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,420
Mesajlar
1,517,725
Kayıtlı Üye Sayımız
172,067
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium


Geri
Üst