Tavana Yakın Su Deposu Hava Problemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sipdorus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,721

sipdorus

Yeni Üye
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
7
Merhabalar,
Çekme karavanıma aşağıda görüldüğü gibi tavana yakın bir su deposu yapmak istiyorum. Amacım elektrik, hidrofor, pompa vs.derdi olmadan su kullanabilmek. Yer çekimi ile su akmasını sağlamak. Depodan 3 tane musluk gelecek ve musluklardan biri karavanın dışında olacak (Gizli). Böylece dışarda el yıkama vs gibi ihtiyaçlar için karavana girmek zorunda kalmayacağım. Ayrıca dışarıdaki musluktan depoyu doldurabilmek istiyorum.
1- Depo boşken ben aşağıdan su basmaya çalışınca depo içinde sıkışan hava deponun tam dolmasını engelleyecektir.
2- Su kullanırken depo içerisinde havasız alan oluşacağı için bir müddet sonra depodaki su bitmemesine rağmen basınç farkından dolayı su akmayacaktır.
Bu sorunları yaşamamak için esnek su deposu kullanılabilir. Ama ben deponun tepesine bir valf konulsa sorun çözülür diye düşünüyorum. Valf normalde havanın içeri dışarı çıkmasına müsade edecek, içine su girdiği zaman kendini kapatacak. Teknik olarak basit bir valf ama nerde bulacağımı bilemedim.
Fikir verenlere şimdiden teşekkürler.
sudeposu.jpg
 

Etiketler
Bahsettiğiniz parçanın içme suyu sistemlerindeki adı "VANTUZ" dur.Dışarıya su çıkartmaz ama hem dışarıya havayı atar hemde gerekince içeriye hava alır.Yapılış mantığı çok basittir.Ufak bir haznenin içinde yüzen bir parçanın üstünde hava deliğini tıkayan bir iğne-tıkaç vardır.Su gelince parça su ile yükselip iğnesi deliği tıkar,dışarıya su çıkamaz,su olmayınca parça aşağıya iner delik açılır içeriye hava girer.
Bence bu parçayı aramayın derim,deponun en üst noktasından dışarıya ince bir sert boru çıkarın ucunuda bir tel kafes koyup aşağıya doğru kıvırın olsun bitsin.Doldurma işlemi yaparken yukarıdan su akmaya başladığında deponun tamamen dolduğunu kolayca anlamış olursunuz.
Saygılar
 

İnce999'un önerisine ek olarak üstteki yapılacak çıkışı ince bir hortumu iskeletin içinden geçirip alta indirilirse taşan suyun tahliyesi için,iki işlem için kullanabilirsiniz.
Sipdorus bir ikaz yapmak isterim; yerçekimini kullanırken merkezkaç handikapı oluşmasınıda gözden kaçırmayın. Yolculuk esnasında özellikle virajlarda depo içindeki suyun hareket edeceğini bununda karavanın dengesine olumsuz katkı yapacağını gözden kaçırmayın.
Kolay gelsin.
 

ince999 öneriniz için teşekkürler. boru çıkarıp kıvırmak aklıma geldi ancak böyle bir valf çok daha pratik. ben bulmaya çalışayım. güngör bey 40-50 litre bir su deposu düşünüyorum. hatta 30 litre bile olabilir. o nedenle karavanın dengesini çok bozmaz diye düşünüyorum. teşekkürler.
 




evet o da bir ihtimal. yani o valf olursa deponun ve tüm bağlantı yerlerinin muhtemel basınçla kısa süreli de olsa muhatap olması gerekecek. ben iyice bi düşüneyim :smiley:
 



Çeşitlilik anlamında fikir vermesi açısından,dar alana sıkıştırıldığı için salınımı da az olur ama ne kadar ses çıkarır bilemem.
45b4df5530d43375d303dca54c860f71
4570968070 9451ace1d4 b
 

Tankın üstüne kapak ve kapakta ince bir delik tankın havalandırma problemini çözer diye düşünüyorum ama havada asılı , hele içi yarı yarıya dolu bir depoyu taşımak akıllı bir iş gibi gelmiyor.Yerinizde olsam herkesin yaptığını yaparım demiştim Bülent güzel bir örnek gönderdi :smiley:
 



PVC borudan depo ilginç bir fikir; ama resimdeki hacim 30-35lt en fazla...
Karavanın tavanına yakın depo, sözü edilen dezavantajlarının yanısıra kot farkı (hele duş için) çok az olacağından tatmin edici bir basınç sağlamaz diye düşünüyorum...
 

Serdar hocam,dönüş sayısı arttırılarak (uzatılarak) hacim büyür buda bu sistemin ciddi avantajlarından biri olur.
 

Fikir güzel ve ilginç geldi bana da, yapımı kolay, büyütülebilir tabii boru boyu arttırılarak; hatta dıştan tavana eklenmiş siyah boyalı borularla sıcak su bile elde edilebilir :smiley:.

Ama elektrik pompası kullanmamak için fazlaca bir zorlama bence. Bunun yerine örneğin, ayakla basılan bir emme basma pompalardan kullanılarak da zemindeki derli toplu bir depodan da su çekilebilir.
Alternatif çok.
 


Bu kadar çok boru kullanıldığında fazla yer kaplamasının yanı sıra, riskleri de büyür gibi duruyor. Ek yerlerinin çok iyi sızdırmaz olması lazım. :rolleyes:
Ayrıca bu boruların içinde bekleyen su koku yaparmı diye de düşünüyor insan. ;)
Küheylanda kullandığım küçücük pompa motorunu 9 yıldır kullanıyorum tık demedi. Musluğu açınca pompa devreye giriyor, su akıyor bu kadar basit. Küçük kamperler için bence ideal. Yine de tabiki bu işin çok sayıda çözümü var ve hepsinin de kendine göre üstünlükleri oluyor.
 



Gelen cevaplara çok teşekkürler. Artık su deposunu tavana değil tabana yerleştirme konusuna çok daha sıcak bakıyorum.
Tabana yerleştirmenin şimdilik gördüğüm avantajları.
1-depo dolum kapağı kullanarak dışardan kolayca doldurabilirim.
2- Çift kişilik yatak altında yeterince alan var, yukarıda çirkin görüntü oluşturmayacak.
3- Tavana monte etmek için bir sürü demir kaynak yaptırmam lazımdı. Tabanda hiçbirine gerek yok.
4- Denge açısından süper

Tabi şimdi yeni sorularım var:
1- 30-40 liraya karavan tekne su pompaları var iş görürler mi?
2- 2 musluk kullanmam lazım, musluk açıldığı zaman pompa çalışması gerektiğini nasıl anlıyor. Otomatik mi yoksa musluğu açıp bi de pompayı mı açmak gerekiyor?
3- Depoda su azaldıkça içerdeki hava basıncının düşmesi pompa için bir sorun mudur yoksa havalandırma deliği şart mıdır?
4- Su pompası için akülü arabaların akülerinden mi kullanıyoruz. Ne kadar süre idare eder? Her hafta sonu bataryayı söküp eve çıkarıp şarj mı edicem? Yoksa aracın arkasında sinyalizasyon için olan elektrik girişinden mi besleyeceğim?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst