Teknelerin Sınıflandırılması

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan koza Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,996

koza

Kamp III
Mesajlar
963
Tepkime Puanı
4
Yer
İstanbul
Boylarina Göre

Tekneler, boylarina göre siniflandirilir.
Bir teknenin, boyu genelde içerisine konmasi gereken temel emniyet / güvenlik ekipmanlarini ve de alabilecegi insan/yük miktarinin saptanmasinda önemli bir etkendir.
Boy ,teknenin en uç kismindan en arkadaki kismina kadar olan mesafedir.(Teknenin civadrasi, dümen palasi ve pervaneleri gibi üzerine konan sistemler bu ölçüye alinmaz.) Buna tam boy da denir.

Siniflandirma :

* 16 Ft . ( 4.88mt) ye kadar olanlar ( A Sinifi olarak da adlandirilir.)
* 16 ile 26 Ft . arasi ( 4.88 - 7.93 mt. arasindakiler) Klas 1 olarak adlandirilir.
* 26 ile 40 Ft . arasi ( 7.90 - 12.20 mt. arasindakiler) ( Klas 2 olarak adlandirilir
* 40 ile 65 Ft . arasi (12 .20 - 19.80 mt. arasindakiler) Klas 3 olarak adlandirilir.

Tekne boyunu ölçmek :

[attachment=1][attachment=2]


Teknelerin Gövde Sekillerine Göre :

Tekne gövdeleri ya suda kaymak (planing) veya suyu yarmak (deplasman) esasina göre yapilir. Deplasmanli (yarici) tekneler suyu en iyi sekilde yarmak ve bu maksatla en az güç kullanmak üzere sekillendirilir. Kayici tekneler ise süratlendikçe su sathinda kaymayi hedeflerler.

Yelkenli teknelerin pek çogu ve yolcu gemileri suda sakin ve düzgün bir sekilde ilerlemek için deplasman teknelerine sahiptir. Jet Ski'ler dahil pek çok küçük ve büyük motoryat su üzerinde daha süratli gidebilmek için kayici (planing) gövde yapisina sahiptir.

Düz Karinali Tekne:Kayici gövde yapisidir.Az su çeker. Küçük göl ve nehirlerde balikçilik için yeterlidirler.Dalgali, çirpintili havalarda çok sarsar.

Derin V Tipi Gövde:Bu tip bir kayici gövde düz karinali tekneye nazaran kötü havalarda daha düzgün bir seyir imkani verir.Ayni sürati elde edebilmek için düz karinali teknelere nazaran daha fazla güce ihtiyaç gösterir. Keskin dönüslerde devrilebilir.

Yuvarlak Karinali Gövde:Deplasmanli gövde tipidir. Çok alçak süratlerde dahi çok iyi ilerleme olanagi verir.Eger stabilizeleri veya derin bir salmasi yoksa yalpa yapmaya müsaittir.

Çok Gövdeli(Katamaran):Bu da deplasman gövdeli teknedir. Genisliginin fazla olmasi nedeniyle çok dengelidir.Dönüslerinde daha fazla manevra sahasina ihtiyaç gösterir.

Teknelerin Yürütücü Güçlerine Göre :

Tekneler yürütücü güçlerine göre 3 sinifa ayrilir.

1. Motorla yürütülen tekneler
2. Kürekle yürütülen tekneler.
3. Yelkenle yürütülen tekneler

Motorlu teknelerde, hareketi saglayan güç motor gücüdür.
Buna karsilik motorsuz teknelerde tekneye hareketi veren güç sizin veya faydalandiginiz bir düzenin gücüdür.



Örnegin ;

* Rüzgarin gücü yelkenlerin kullanilmasi ile teknenin ilerleme itici gücünü saglar,Kürek (veya Padil)'larda kol gücü kullanarak tekneye itici güç saglar
* Dolayisiyla motorsuz tekneler, motorlu teknelere göre daha çok insan gücü ve emegi gerektirir.

Bu nedenle de, motorsuz tekneler ile denize çikarken dikkat edilecek en büyük hususlardan biri de sahip oldugunuz dayanma/direnme/is görebilme gücünüzün durumudur.
Bu nedenle motorlu teknelerdeki yürütme gücünün daima emniyet ve güvenli olarak bakim tutumu son derece önemlidir.
Diger emniyet kurallari açisindan, motorlu ve motorsuz tekneler arasinda fark yoktur.
Genel bir kural olarak, özellikle yelkenli tekneler, yelkenleri abrayarak tekneye komuta edebilme olanagi saglayan genis sahalarda kullanilirlar.

Tekne Gövdelerinin Yapi Malzemelerine Göre :

1. Ahsap,
2. Sac (demir)
3. Alüminyum
4. Fiber
5. Kompozit malzeme

Ahsap Tekne :

Gövde ve üst yapisi ahsap malzemeden yapilmis teknedir.

Sac Tekne :

Teknenin gövde kismi sac malzemeden (demirden) yapilmistir. Üst yapi farkli olabilir. Ahsap, saç, alüminyum, fiber veya kompozit gibi.

Alüminyum Tekne :Teknenin gövde kismi alüminyumdan yapilmistir. Üst yapi farkli olabilir.

Fiber Tekne :Tekne fiber malzemeden yapilmistir. Üst yapi farkli olabilir.

Kompozit tekne :Teknenin gövde kismi birkaç malzemenin karisimindan elde edilen bir malzeme ile yapilmistir. (ahsap kompozit, fiber kompozit, alüminyum kompozit gibi.)

TMP image021


TMP image020
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,745
Kayıtlı Üye Sayımız
172,069
Kaydolan Son Üyemiz
KorayG

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst