Termal

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,016

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Termal yalova 66


Dünya insanının özlem duyduğu muhteşem bir doğa harikası, bulunmaz bir şifa kaynağı Termal. Yemyeşil ormanları, doğal bitki örtüsü, tarih değeri ve şifalı su kaynakları ile dünyada eşine az rastlanan ender yerlerden biridir.

Termal yalova 68


Yaz kış yerli ve yabancı sayısız turistin uğrak yeri olan Termal ilçesi cennet misali manzaraları ile bulunmaz bir turizm kaynağıdır.

Termal yalova 67


Gelen ziyaretçiler doğal dokuyu bozmadan düzenlenmiş rahat ve huzurlu gezi yollarında adım adım yeşil cennetin derinliklerini keşfedebilir, nefis manzaranın koynunda gönlünce piknik yapabilir, çay bahçeleri kafeterya ve lokantalarda yöresel yemeklerin tadına bakabilir, şifa bulmak isteyenler ise kaplıca sularının yanı sıra mis gibi ıhlamur ve kekik kokularının arasında doğanın gerçek tadı ile karşılaşabilirler.

Termal yalova 69


Sayısız özellikleri ile Yalova’nın ve yörenin en büyük turizm merkezi olan Termal ilçesi, Gökçedere ve Üvezpınar mahallelerinden oluşup Akköy ve Yenimahalle Köyleri mücavir alanı içersinde yeralmaktadır.

Termal yalova 70





www.yalova77.com
 

Etiketler
Yalova Kültür Tarihinde ki Yeri

Yalova tarihi M.Ö. 8000 yıllarına değin uzanmaktadır. Termal kaplıcaları da bu süreç içinde uzun yıllardan beri bilinmekte ve kullanılmaktadır.

Termal tar345


M.Ö. 4000 ve 3000 yıllarında Yalova’da Etilerle aynı soydan gelen Anadolu kavimleri bulunmaktadır. Bu kavimlerin doğaya ve toprağa bağlı bir dinleri vardır. Fetişist inançların yanı sıra Atropomorf teorileri bulunan bu kavimlerin Yalova kaplıcalarında bir yer yarığından çıkan sıcak su ve buharda tanrısal bir güç gördükleri ve bu güce tapındıkları görülmektedir. Bu dönemde yılan şeklinde bir yeraltı tanrısına tapındıkları sanılmaktadır.

M.Ö. 700 yılına doğru Kimmiryalılar’ın akınlarından sonra Bithynler’in, bu dönemde Astakos, Olbia ve Kios gibi bir takım şehirleri kuran Megaralılar ve Miletliler nedeniyle Yunanlılar ile ilişki kurdukları, fakat siyasal ve kültürel varlıklarını uzun süre korudukları, hatta yunanlılara cephe aldıkları görülmektedir.

Termal tarih4w3


M.Ö. 300 yıllarından sonra Yunan kültürü altına giren yöre, onların tanrılarını da benimsemiştir. Yerel tanrılar bazı özelliklerini korumakla birlikte birçok yerde bunlar ortadan kaldırılıp yerlerine Herakles, Asklepios, Nemfler gibi Yunan tanrı ve tanrıçaları yerleştirilmiştir.

Roma dönemine ait izleri kaplıcalarda sürdürebilmek pek o denli kolay değildir. Kaplıcalar da Roma döneminden kalan tek belge Ölü ziyafetini gösteren ve şekiller açısından yerel bir takım âdetlerin bu dönemde Bithynia’da varlığını belirleyen mezar taşlarıdır. Bu dönemde ağırlık Bursa kaplıcalarına kaymıştır.

Ancak Konstantinos döneminde 4 ve 5, yüzyıl tarihçilerinin eserlerinde Yalova kaplıcalarından tekrar söz edilmektedir.

Tarihçiler söz etmese de Roma dönemine ait eserler çevrede az sayıda da olsa ele geçmektedir.

6. yüzyıldan itibaren kaplıcalardan Pythia, Pythion, Pythia Therma, Pythion’daki Therma ya da Pythia’daki Kudret Hamamları olarak söz edilmektedir. Bu Pythion adı, kökeni putperestlik devrine değin uzanan bir addır.

Dorların göçlerinden sonra, kökü Ege ve Anadolu olan ve daha sonra insan şekline düşülünüp tasvir edilen tanrılardan biri olan Apollon, Herakles ve Nemfler ön plana geçer. Asklepios’a ise stellerde sadece bir kez rastlanmaktadır.

Karıştırılmaması gereken nokta, Yalova kaplıcalarında görülen Herakles’in güç ve kuvvet tanrısı Herakles değil, hamamların ve sıcak suların tanrısı Herakles olmasıdır. Aslında Yunanlılar Herakles’i bir ‘Kaynak Arayıcısı’ olarak göstermişlerdir. Örneğin, Argonavtlar Efsanesi'nde Herakles sık sık karaya çıkmış ve su aramıştır.

Herakles Kios (Gemlik)’ta nedimi güzel Hylas ile karaya çıkmış ve Hylas’ı perilere kaptırmıştı. Kios civarında bir nehrin adı da Hylas idi. Bu yöre halkı Hylas’ın anısını yaşatmak için şenlik yaparlar ve Arganthonios (Samanlı) dağlarının ıssız vadilerini yüzyılda dolaşarak ‘Hylas Hylas’ diye bağırışırlardı. Herakles’in, bu efsanenin meydana geldiği 7. yüzyılda Kios aracılığı ile kaplıcalara girmiş olmasıdır. Herakles sıcak suların koruyucusu sıfatıyla ayrıca bir sağlık tanrısı da olmuştur. Stellerden birinde, Asklepios ile birlikte betimlenmesi bunda şüphe bırakmamaktadır.

Asklepios da fetişist düşüncelerin dine egemen olduğu bir dönemde yeraltı yılanıydı. Yunanlıların etkisi ile bu tanrı insallaşmış ve sağlık tanrısı olmuştur. Eski şeklini de bastonun etrafında dolanan, kutsal sayılan yılan şeklinde korumuştur.

Herakles ve Asklepios’un dışında kaplıcalarda Nemf'lere de tapınılmıştır. Nemf'ler de sıcak su ve bu gibi şifalı sularda hastalıkları sağaltıcı özelliklerin bulunması nedeniyle sağlık tanrıçaları olmuşlardır. Roma döneminde bu Nemfler'e de tapınıldığı görülmektedir.

Termalsd6


Adak stellerinde betimlenen ve yerel su tanrıçalarının yerini alan üç Nemf, Romalılar tarafından din uğrunda kaplıcalar civarında öldürülmüş olan Menedora, Metrodora, ve Nnymphodora adında üç azizedir. Sıcak su ve sağlık aynı zamanda kehanet tanrıçaları da olan Nemf'lerin, Asklepios ve Herakles ile ilgili gösterilmesi doğaldır. Asklepios’un annesininde Koronis adında bir Nemf olduğu bilinmektedir.

Hristiyanlık döneminde de bu tanrı ve tanrıçalara tapınılmıştır. Fakat Hıristiyanlık devrinde puta tapıcılık zamanından kalma bu tanrılara, özellikle Nemf'lere başka bir şekil verilmiş, bu yörede din uğrunda öldürülen üç azize şekline sokulmuşlardır. Yukarıda adlarını saydığımız bu üç kız kardeşin Bithynia’da doğdukları ve Hıristiyanlığı benimsedikleri, bunların genç kızlık çağlarına geldiklerinde Pythia Kaplıcaları'nın civarındaki tepelerin birine çekilerek burada ibadetle uğraştıkları ve bir takım kerametler gösterip sıcak sulara gelen hastaları iyi ettikleri ve bu yüzden kızların tüm Yalova yöresinde ünlü oldukları Acta Sanctorum’da yazılıdır. O zamanlar imparator Galerius Maximianus, Yalova ve civarının valisi de Franto’dur. Franto kızların bu durumunu öğrenince yöreye bir hakim göndermiş, Hristiyanlıktan vazgeçip putperestliğe dönmelerini isteyen hakime olumsuz yanıt verilince de üç kız kardeş idam edilmiştir. Konunun 6. yüzyılda geçmiş olması gerekir.

Hristiyanlık uğruna öldürülen bu üç azizenin adları üzerinde durmak gerekmektedir. Çünkü Metrodora’da Anadolu’nun en büyük doğa tanrıçasının, tanrıların anası Meter’in adını; Menedora’da büyük tanrıçanın oğlu ya da sevgilisi ve Attis’in başka bir şekli olan Frig Tanrıçaları'ndan olan Men’in adını; Nymphodora’da ise Yalova’da ibadet edilen Nemf'lerden birisinin adını bulmak olasıdır. Bu da bize çok eskiden beri var olan Anadolu tanrı ve tanrıçalarının bulunduğu adak Stellerinin sürekli göz önünde olduğunu, Hristiyanlık devrinde bu tanrıçaların ortadan kaldırılmadığını, başka şekiller aldığını göstermektedir. Bu azizelerin mezarlarının hamamlar civarında bulunmaları ve birer ziyaret yeri olmaları olasıdır.

Türklerin yöreyi ele geçirmesiyle bu kez islâmî değerler ağırlık kazanmakla birlikte eskilerin, İslâmî şekil almış bir yinelenmesi olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Bunun en somut örmeği de Bineva Baba ya da Abapuş olarak gösterilen bir derviş ile ilgili efsanedir.

Bir gün çıplak olarak ve elinde bir tahta kılıç ile beliren derviş, civar halkını İslamiyet’e davet etmiş, halk’ta kendisiyle alay etmeye ‘Senin elinde bir silahın bile yok, ne yapabilirsin’ diye söylenmeye başlamış, hatta bunlardan biri dervişin önünde durmuş ve ‘bu tahta kılıç ile beni kes bakalım’ demiş. Bunu üzerine derviş tahta kılıç ile o kişiyi ikiye bölmüş. Bu elinde tahta kılıcı ile çıplak bir şekilde ortaya çıkan derviş, Herakles’in diğer bir şeklidir. Bu da bize Stellerin Türk devrinde de ortalıkta olduğunu ve bu öykünün oluşmasına yardım ettiğini göstermektedir.

Dolayısıyla Yalova kaplıcalarında ve yörede yüzyıllarca süren, sadece dış görünüşünü değiştiren bir ananenin varlığı ortaya çıkmaktadır.

Kültürel açıdan bir takım değişik unsurların Yalova ve çevresini etkilemesi olasıdır. Çünkü zaman zaman boşalan bu yöreye başka yörelerden halkın getirildiği bilinmektedir.




www.yalova77.com
 

Tarihten Bugüne Termal

Eski termal 83


Termal kaplıcaları 6.yy'dan itibaren Pythia, Pythion, Pythia Therma veya Pythia'da ki Kudret ve Kuvvet Hamamları olarak göstermişlerdir. Kaplıcaların bulunduğu yere Pythia Therma denilmesinin nedeninin toprak yarıklarından çıkan buhar ve sıcak su nedeniyle burasının bir yeraltı tanrısına ait olduğunun düşünülmesi sanılmaktadır.

Eski termal 85


Termal kaplıcaları tarihin her döneminde önemini korumuştur. Osmanlılar döneminde 1892'de Cemiyet-i Tıbbiye tarafından suları incelenmiş, sularının Aix Les-Bains sularına eşit olduğunun anlaşılması üzerine buraya otel ve hamam yaptırılmıştır. İlçe merkezi olan Gökçedere, 1927 yılında Batum'dan gelen göçmenler tarafından kurulmuştur.

Eski termal 84


Bugün, özellikle tarihi doğal ve arkeolojik değerleri ile turizmin geliştiği yerleşim bölgelerinden biri haline gelmiştir. Termal, Yalova turizminin en önemli merkezidir.

Termal'e bağlı 2 köy bulunmaktadır. Bunlar Akköy ve Yenimahalle köyleridir. Daha önce köy olan Üvezpınar ve Gökçedere Termal İlçesi'ni oluşturan mahalleler olmuşlardır.

Eski termal 86


Turizm Çevresinde biriktirdiği tarihi değerleri ve özellikle doğal güzellikleri ile yurdumuzun güzide bölgelerinden biri olan İlimiz, Termal şifalı suları ile sağlık açısından yarar sağlarken, kentlerin aşırı gürültüsünden ve iş hayatından belirli sürelerle uzaklaşmaya çalışan, doğa ile içiçe yaşamayı seven yerli ve yabancı turistler için tercih edilen bir yerdir. Ayrıca yüzme ve deniz sporları ile uğraşmak isteyenler için mükemmel bir dinlenme bölgesidir.

Eski termal 88


Yalova ve çevresi denizin ve yeşilin birbiri ile kaynaştığı, doğanın eşsiz güzelliğinin birleştiği bir bölgedir. Özellikle gençlik aşısı yerine geçen hayat iksiri kaplıca suları ile dörtbin yıldan beri bilinen Termal ve yakın çevresi Roma ve Bizans dönemlerinden beri yazlık evlerin yer aldığı bir bölgedir.

1929 yılında Atatürk'ün Yalova'yı ziyareti ile İl tümüyle şekil değiştirmiş ve yeniden doğmuştur. Atatürk " Benim Kentimdir " dediği Yalova için çok şeyler yapmıştır. Atatürk o günün harabe Yalovası için " Burası Bir Su Şehri Olacaktır." demiştir. Bugün ki modern tesisler Atatürk'ün o dönemde vermiş olduğu direktiflerle yapılmıştır.

Eski termal 87


Geçmiş dönemler de farklı kültürlerin etkisi altında kalan Termal özellikle Romalılar döneminde kaplıcalardan dolayı pek ilgi görmüş ve önem kazanmıştır. M.Ö. 2000 yıllarında büyük bir deprem sonucunda ortaya çıktığı sanılan Termal kaplıcaları, 6. yüzyıldan itibaren Pythia Thermal, Pythia’daki Kuvvet ve Kudret Hamamları olarak gösterilmiştir. Bunun nedeni ise, toprak yarıklarından çıkan buhar ve sıcak sudan dolayı burasının bir yeraltı tanrısına ait olduğunun düşünülmesiydi. Özellikle gençlik aşısı yerine geçen hayat iksiri kaplıca hamamları ilk olarak Kral Kostantinos tarafından yaptırılmış, Jüstinyen zamanında da restore edilmiştir. Kaplıcalar Sultan Abdülhamit döneminde tekrar önem kazanmış ve Ulu Önder Atatürk döneminde son halini almıştır. Atatürk Termal’e büyük önem vermiş, sık sık dinlenmek üzere Termal’e gelmiş ve burada uzun zaman geçirmiştir. Termal tarihin her döneminde bir sağlık ve dinlenme merkezi olarak önemini korumuştur. Osmanlılar zamanında kaplıca suları 1892’de Cemiyet-i Tıbbiye tarafından incelenmiş, suların Aix Les- Bains sularına eşit olduğunun anlaşılması üzerine buraya otel ve hamam yapılmıştır. 1932 yılında Atatürk’ün kazı emrini vermesi ile başlatılan çalışmalarda çeşitli Adak Stelleri, Mezar Taşları ve bir Kilise ve Dehliz, Bizans İmparatoru II. Jüstinanus (M.S. 565 – 578) Momogram'ı taşıyan sütunlar bulunmuştur. Kilise ve Dehlizin o dönemin günah çıkarma yeri olarak kullanıldığı, hastaların gelecekten haber almak üzere burada uykuya yattıklarına ait rivayetler vardır. Dehlizde en ufak bir fısıltının diğer taraftan duyulması, bu rivayetlere ışık tutmaktadır. Kilisenin girişinde bulunan iki mezar taşının da beş melek kilisesi’nin Ayazma'sına ait olabileceği düşünülmektedir.




www.yalova77.com
 

Hayat İksiri Termal

Termal 23f


Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlerin şifa merkezi olan Termal’in şifalı su kaynakları günümüzde de birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Kaplıca suları romatizmal ve metabolizmal hastalıklarda, sindirim sistemi, karaciğer, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, ortopedik operasyonlar sonrası, deri hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kadın hastalıkları, fonksiyonel sterilide gibi rahatsızlıklara sahip hastalara şifa dağıtmaktadır.




www.yalova77.com
 

Efsaneler Cenneti Termal

Efraneler cenneti termal4


İstanbul Tekfur'u Yanko’nun genç ve güzel kızı Eleni çaresiz bir hastalığa yakalanır. En büyük hekimler, bilginler Eleni’nin derdine deva bulmak için İstanbul’a gelirler ama güzeller güzeli Eleni’nin derdine çare bulamazlar. Genç kız günden güne zayıflar, çirkinleşir, sararır, solar ve odasına kapanır. Babası hasta hali ile insanlara görünmek istemeyen Eleni’yi kendi isteği ile kimsenin uğramadığı Termal’e gönderir. Orada kızının son günlerini huzurlu ve rahat geçirmesi için bir saray yaptırır ve güzel Eleni ormanlar içinde ölümü bekler. Bir gün çevreyi gezmeye çıkan genç kız sıcak akan dere suyunda yaralı bir ceylanın yıkandığını görür. Ceylan her gün aynı saatte ve aynı yerde bu suyu içiyor ve içinde yıkanıyor, bir süre suda bekliyormuş. Meraka kapılan Eleni her gün ceylanı izlemeye başlamış ve bir süre sonra ceylanın iyileştiğini, zıplayarak koştuğunu görmüş. Eleni yaşama umudu ile aynı tedaviyi kendine uygulamaya başlamış ve bir süre sonra tamamen sağlığına kavuşmuş. Tekfur'un kızını iyileştiren Termal yeni bir önem kazanmış.




www.yalova77.com
 



Üç Kardeşler (Üç Azize)

Uc azizeler 01a


Termal Kaplıcaları içerisinde bulunan “Üç Kardeşler”, “Üç Azize” adı ile bilinen yerle ilgili, Hıristiyanlara ait mukaddes vakadan bahseden vesikalarda (Acta Sanatorum) “Menodoro, Metrodora ve Ninfodora isimlerini taşıyan üç kız kardeşin Bitinya’da doğdukları ve Hıristiyanlığı kabul ettikleri, bunların genç kızlık çağına geldiklerinde, Pythia (Termal) hamamlarının civarında ki tepelerden birine çekilerek burada ibadetle meşgul oldukları ve bir takım kerametler gösterip, sıcak sulara gelen hastaları iyi ettikleri ve bu yüzden kızların Yalova havalisinde şöhret oldukları, o dönemde Bizans imparatoru Galerius Maksimianus, Yalova havalisinin valisinin Fronto olduğu, Vali Fronto’nun kızların bu halini haber aldıktan sonra buraya bir hakim (Assessor) gönderdiği, hakimin, kızlara Hıristiyanlık gibi batıl bir itikadı terk etmelerini, putperestlik dinine tekrar dönmelerini istediğini ve kızların bunu red etmesi üzerine bu üç kız kardeşi 4. Asrın birinci yarısında idam ettirdiği“ belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu üç kız kardeşin mezarlarının olduğu yer tespit edilmiştir. 10 Eylül'de Anma Törenleri Yapılmaktadır.

Uc azizeler 01b





www.yalova77.com
 

Üvezpınar

Sudusen selalesi34


Termal Kaplıcaları'ndan 500 m. uzaklıkta olan Üvezpınar doğa harikası köylerimizden bir tanesidir. Otel ve pansiyonculuğun gelişmiş olduğu Üvezpınar Köyü'nün ekonomisi turizme dayalıdır. Üvezpınar’dan Sudüşen şelalesine doğru gittiğinizde ne tarafa baksanız bir tablo izler gibi bir hisse kapılırsınız.




www.yalova77.com
 

Gökçedere

Gokcedere termal yalova87


Kaplıcaların hemen yanında ki vadide kurulu olan Gökçedere 4000 yatak kapasiteli tatil merkezidir. Otellerin yanı sıra pansiyonculuk da gelişmiştir. Kaplıcalardan alınan sıcak su otellerde kullanılmaktadır. Ekonomisi birinci derecede turizme dayalıdır.

“Yörüklerin Gökçe dedikleri yosunların bulunduğu küçük ırmaktan almış adını”




www.yalova77.com
 


Ynt: Termal

Bir kaç fotoğraf'ta benden olsun.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 



Ynt: Termal

:smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 

Ynt: Termal

:smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 

Ynt: Termal

:smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 

Ynt: Termal

:smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 

Ynt: Termal

Şimdilik bu kadar.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]
 



Ynt: Termal

Üstad benim memleketin resimlerini koymuşun helal valla herkesin gezip görmesi gereken bir yer tavsiye ederim her türlü doğa yürüyüşüne müsait ister yaya ister jeep lerle
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst