Titreme problemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Çagriozturk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,321

Etiketler
Track bar civatasını da kontrol etmeyi unutmayın. Ben track bar değişmeme rağmen devam etmişti. Civataya baktığımda yuvaya ince geliyordu. Bir kalını ile değiştirince düzeldi.
 

Track bar'ın burçlarını kontrol edin. Eğer burçlar aşınmışsa boşluk olacağından death wobble ortaya çıkabilir. Track bar burçları aşınmışsa burç değiştirmek yerine parçayı değiştirin, çünkü burç değiştirmek benim fikrime göre pek sağlıklı olmayacaktır. Track bar'ı sabitleyen civataların da kontrol edilmesi gerekir. Ön alt ve üst denge kollarının burçlarını kontrol edin, burçlar aşınmışsa değiştirin. Araçta yükseltme var mı? Eğer yükseltme varsa direksiyon amortisörünü güçlendirin. Ama bana göre direksiyon amortisörü death wobble sebebi değildir. Ayrıca rot başlarını ve rotilleri de kontrol edin, boşluk olmamasına dikkat edin. Death wobble probleminden kurtulmak için özellikle track bar'ın iyi kontrol edilmesi gerekir.
 

Ynt: Titreme problemi

Sorununuz death wobble.

Önem sırasına göre kontrol edilmesi gerekenler:
1- Track bar
2- Direksiyon amortisörü
3- Ön takımda ki tüm parçaların bağlantı yerlerinde ki boşluklar ve burçlar
4- Direksiyon kutusu

Genelde en olası ihtimal track bar ve direksiyon amortisörü. Bunları kontrol ettikten sonra sorun devam ediyorsa diğer seçenekleri deneyin. Ömrünü doldurmuş parçalarla yola devam etmeniz halinde, bu parçalar civata yerlerinde açılmaya neden olabiliyor. Bunlarıda kontrol etmekte fayda var. Video sitelerinde "death wobble" yazarak daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bahsettiğiniz parçaları temin edebilcek yer var mı veya antalya çevresinde yönlendirilebilecek usta
 




Bahsettiğiniz parçaları temin edebilcek yer var mı veya antalya çevresinde yönlendirilebilecek usta
1) Track barı sökün ve her iki taraf için burçlar mı yıpranmış, cıvata yüzüğe büyük mü geliyor, cıvata deliği mi bozulmuş kontrol edin. Sorun burçlarda ise kesinlikle yeni bir track bar alın. Burç değiştirme işine girmeyin. Eğer yüzük cıvataya büyük geliyorsa uygun bir cıvata ayarlamaya çalışın, yüzük değişmek isterseniz burç değişmeniz gerekecek çünkü yüzüğü burcun içinden çıkarmak burca zarar verebilir ve bunu tavsiye etmiyorum. Cıvatanın yivleri oldukça bozuk ise cıvatayı yenileyin. Track barın dingile ve kasaya bağlantı yerlerine iyi bakın, kırık veya çatlak var mı gözlemleyin. Bu bahsedilen işlemlerden sonra track bar cıvatalarını sıkma işlemini muhakkak araç yerde iken yapın ve mümkünse tork saatli bir alet ile 125 lbs kuvvetle sıkın. 80-100 km sonra tekrar sıkma işlemini gerçekleştirin.
2) Track barı hallettikten sonra rotiller, rot başlarını kontrol edin. Alt ve üst rot çubuğunu kendi ekseni etrafında çevirmeyi deneyin. Çok fazla ve çok kolay dönüyorsa bu iyi değildir. Lastikler havadayken lastikleri bir eliniz saat 12'de diğer eliniz saat 6'da sallayın, aynı işlemi eller saat 9 ve 3'teyken de yapın. Bu iki farklı sallamayı yaparken lastiği çok hafif çevirip tekrar yapın. Lastikteki boşluğu gözlemleyin. Rotillerin ve rot başlarının kontrolünü iyi bir rotçuya gösterin. Sizin veya mekanikçilerin fark edemedikleri sorunları görebilirler. Bunlarda da olan sorunları giderin. Eğer rotiller ve rot başları oldukça eski ise, çok bir sorun gözükmese de bütçeniz dahilinde alt-üst ve sağ-sol demeden yenileyin ve rot ayarı yaptırın ki kafanız rahat olsun. Caster, camber, toe-in ve toe-out değerlerine dikkat edin.
3) Direksiyon kutusundaki boşluğu kontrol edin. Direksiyon kutusundaki boşluğa göre boşluğu giderme işlemleri (ayar cıvatası sıkma, direksiyon kutusu bağlantı cıvataları gevşeklik, kırılma kontrolü) yapın veya boşluk çok ise direksiyon kutusu tamiri veya değişmesi yapın. Bu biraz maliyetli bir işlem ama önem teşkil etmektedir. Direksiyon kutusu boşluğunu en kolay şekilde, üst rot çubuğunu söküp, birisi direksiyonu tutarken siz pitman kolunu sallayarak anlarsınız.
4) Lastiklerinizi balansa sokun, durumuna bakın, balans tutuyor mu, çok mu yıpranmış, jantlar ve poryalar ne durumda inceleyin.
5) Bütün işlemleri bitirdikten sonra direksiyon amortisorunu sökün ve durumuna bakın, zayıflamış ise standart amortisor yerine HD kuvvetli bir direksiyon amortisoru alın. Bunu takmadan önce yola çıkın ve her hangi bir titreşim, sarsıntı veya Death Wobble yaşıyor musunuz gözlemleyin. Sorun yoksa ise direksiyon amortisorunu takın.
Eğer bütün bu ön takım işlemleri Death Wobble'ı çözmediyse
6) Aracınızdaki yükseltme 4" ve üzeriyse, bozulan caster açısı için alt ayarlı kolların olması gerekmektedir. Var ise caster açınızı kontrol ettirin ve aracınızın standart değerine getirmeye çalışın.
En son olarak sorunu bir türlü çözemediyseniz, bir arkadaşınızdan 4 adet lastik ve jant takımı alıp takarak bu şekilde gözlem yapın. Mümkünse bu testi ön şaftı çıkararak deneyin.

başka bir forum sitesinden Maverick nickli arkadaştan alıntıdır..

bende de bu sorun oluştu, 41 yükseltme sonrasında, çözümü ise sonradan takılan HD direksiyon amortisörü bozukmuş, yenilendi ve bir daha sorun çıkmadı.
 

Arkadaşlar merhaba

Forumunuza yeni üye oldum.
Sizin bilgi tecrübelerinize ihtiyacım var.
1996 zj mde çok şiddetli death wobble problemi yaşamaktayım.
Birkaç usta konu üstünde çalışmasına rağmen sonuç alamadım.
istanbulda bu problemin ne olduğunu iyi bilen ve sorunu çözebilecek tavsiye edebileeceğiniz bir ustanız var mı ?
cep telefonu yerini benle paylaşırsanız çok sevinirim.

İyi günler
 

Arkadaşlar merhaba

Forumunuza yeni üye oldum.
Sizin bilgi tecrübelerinize ihtiyacım var.
1996 zj mde çok şiddetli death wobble problemi yaşamaktayım.
Birkaç usta konu üstünde çalışmasına rağmen sonuç alamadım.
istanbulda bu problemin ne olduğunu iyi bilen ve sorunu çözebilecek tavsiye edebileeceğiniz bir ustanız var mı ?
cep telefonu yerini benle paylaşırsanız çok sevinirim.

İyi günler
özelden usta telefonunu gönderiyorum
 

bende o sorunu yaşadım komple ön takım yeniledim şaftların balanslarını yaptırdım. şaft istavrozlarına bakım yapıldı. birde ön difransiyelde mahruti somunu gevşemiş o da sıkıldı. sorunum kalmadı. direksiyon amörtisörüm ve direksiyon kutumda sorun yoktu. kolların burçları falan yeniydi zaten.
 

Ön takım yenilendi gibi bende de .söylediğiniz diğer kontroller yapılmadı.
onlara da baktırcağım.
çok teşekkür ederim ilginiz için
 



rotiller
track bar
drank link
alt kolların on arka burçları (üstler duruyor onlarıda değiştiricem)
aklıma gelen şu anda bunlar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst