Tkdk Kirsal Turizm Icin Hibe Destegi Ve Otel Projemiz Hk.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tezcatcatl Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,808

tezcatcatl

Ana Kamp
Mesajlar
80
Tepkime Puanı
58
Merhaba arkadaslar,
Belki turizm ile yakindan ilgilenen, meslegi olan arkadaslar vardir aramizda diye bir fikir danismak istedim.

2014-2020 yillari arasinda avrupa birligi fonunun sagladigi bazi hibe destekleri var.
Kirsal turizm projelerine de bu hibeler verilebiliyor projeye bagli olarak. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan ya da deniyimi olan tanidigi olan biri vardir belki aramizda diye bir yazip danisalim dedik. (evet zor bir cumle oldu ama anladiniz sanirim Smiley )

Oncelikle kisaca kendimizden ve projemizden bahsedeyim..

Ben ve kiz arkadasim yurtdisinda yasiyoruz, ve hayalimiz olan bir kir otelini Karadeniz kirsalinda acmayi ve o beldeye yerlesmeyi dusunuyoruz.
Otele mumkun oldugu kadar yuksek kapasite bir gunes paneli sistemi kurulup, yenilenebilir enerji (gunes panelleri) kullanilacak. Hayalimiz komple gunes enerjisi ile calismak fakat simdilik tuketim miktarini ve cati alanini on goremiyoruz.
Gaz baglantisi olmayacak, yemekler induksiyon ile pisecek, isitma isi pompasiyla yapilacak, sicak su gene elektrikli kombilerden gelecek.

Minimum atik konsepti, hersey geri donusturulmek uzere ayirilacak, plastik / kagit / cam / pil / elektronik / ampul / kullanilmis yag vb. vb.
Meyve / sebze bahcelerimiz olacak, organik tarim ile sezonluk uretim yapilacak ve otelde servis edilecek.
Organik atiklarimiz ile gubre yapilacak. Gubreler kendi bahcelerimizde kullanilacak. Fazla gubreyi kuzinede yakariz aksam yemegi esnasinda. Smiley

Bina(lar) komple kutuk ile yapilacak ve surdurulebilir kaynaklardan gelen malzemeler kullanilacak. Yalitim konusunda da surdurulebilir kaynaklar konusunda arastirmalarimiz devam ediyor.
Otel temizliginde sadece organik, %100 dogada cozunup yok olabilen temizlik urunleri kullanilacak.
Sadece ve sadece enerji verimliligi yuksek cihazlar kullanilacak.

Restoran sadece organik urunler servis edecek. Sagliksiz, dengesiz besin degeri olan urunler servis edilmeyecek. Bol bol doga icinde yuruyus, yoga, kosu, spor organizasyonlari yapilacak. Konsept saglikli ve aktif bir tatil kisacasi.

Her butceye cevap veren seceneklerimiz olacak. Buna paylasimli / hostel tarzi odalar ve karavancilar / kampcilar icin olan tesisler de dahil.
Oda sayisi ise 25i gecmeyecek.

Mumkun oldugunca kirsal bolgede yasayan insanlar ise alinacak ve yurt disindan gonulluler getirilecek.
Bu gonulluler ile birlikte otel ve belde gelistirilecek, yakinlarda yuruyus rotalari kesfedilecek, renklendirilerek belirlenecek ve internete yuklenerek beldeye ziyaretci cekilecek. Mevcut dag, tepe ve kayaliklar incelenerek el deymemis kayalara tirmanis rotalari acilacak ve gene internete yuklenerek yerli / yabanci ziyaretciler beldeye cekilecek.

Kar amaci gutmeyen bir dernek araciligi ile, ziyaretcilerden katilmak isteyenler ile birlikte sosyal sorumluluk projeleri gelistirilecek. Koyler / okullar ziyaret edilecek, katkilar, bagislar yapilacak. Sokak hayvanlari ile ilgilenilecek, mumkun oldugu vakit yurtdisina sahiplendirmeler yapilacak.

Vesaire vesaire.

Bu projeyi daha da detaylandirip, dijital resimlerini cizdirip, ekipmanlari vb listeleyip IPARD programina basvurmak istiyoruz.
Fakat Google'da aramalarimiz sonucu asiri derecede fazla bilginin icinde bogulduk kaldik./
Bu IPARD'a basvuru ne zaman yapilir? Donem donem basvurulari aciyorlar sanirim, 1. 2. 3. 4. basvuru donemleri diye bilgiler var fakat tarih bilgilerini bulmak icin TKDK'dan PDF dosyalarini bulup karistirmaniz gerekiyor.
Bir sekilde biryere kayit olup, "Kirsal turizme katki destek donemi basladiginda bana haber verin" diyemiyor muyuz mesela?

Vergi tesvikleri var midir? Varsa nerede bulunur bu bilgiler?

Bu tarz bir tesis icin nasil bir arazi almamiz gerekiyor, kirsal turizm diyorlar. Yani tarla uzerine boyle bir tesis kurabilir miyiz? Yoksa turizm imarli bir arazi mi lazim? Arazinin uzerinde bu amacla maksimum kac m2 yapi yapabilecegimizi nasil hesap edecegiz? Temelsiz kutuk evler de bu m2 hesabina katilir mi? Agac ev, yani agacin uzerine ev yapabilir miyiz? Izini nerden alinir?
Basvurumuzu yaparken ozellikle dikkat etmemiz gereken, PDFlerde, dokumanlarda, rehberlerde bahsedilmeyen puf noktalar var midir?
Turkiye'de bize bu konuda danismanlik verebilecek bir sirket / kurum / dernek vesaire var midir?

Turizm sektorunde olup da bu desteklere basvurmus, almis, red edilmis birileri varsa aramizda ve birkac soru cevaplamaktan kacinmiyorsa cok mutlu olacagiz. Smiley
 

Etiketler
TKDK yani Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile iletişime geçtiniz mi ? aradığınız soruların bir çoğuna yanıt alabilirsiniz.
TKDK’ dan ayrıntılı bilgi edinmek için 444 85 35 numaralı Yardım Masası’nı arayabilirsiniz.
 

.........
Bu tarz bir tesis icin nasil bir arazi almamiz gerekiyor, kirsal turizm diyorlar. Yani tarla uzerine boyle bir tesis kurabilir miyiz? Yoksa turizm imarli bir arazi mi lazim? Arazinin uzerinde bu amacla maksimum kac m2 yapi yapabilecegimizi nasil hesap edecegiz? Temelsiz kutuk evler de bu m2 hesabina katilir mi? Agac ev, yani agacin uzerine ev yapabilir miyiz? Izini nerden alinir?...

sizin konuya benzer soruya verilmiş yanıt linki aşağıdadır.

Ağaç ev ruhsatı

tesisi yapacağınız belediye imar müdürlüğünden detay almanız gerekecek anlaşılan.
 

.

TKDK’yı bilmiyorum ama böyle kurumların genelde haklı olarak bazı kriterlere önem verdiği unutulmamalı.
Bunlar;
* ciddiyetinizi göstermesi açısından riske atacağınız kendi kapitaliniz,
* mutlak bilgi hatta ilgili öğrenim ile çoğu zaman yeterli tecrübeniz ve
* verilerle desteklenmiş, akla uygun gerçekci bir planınız şeklinde olmakta.

Hani diyeceksiniz ki bankalardan ne farkları var.
Doğru, sadece biraz alternatifler. Zaten sizin umudunuz da bu yönde olmalı ?
Birinci amaçları kar olmasa da, paralarının batarak sisteme zarar vermesini istememekte de haklı olmalılar.

Açıkcası ben çocuğuma bile bu amaçla kapital versem, farklı düşünmezdim. Yanlış anlamayın öncelikle onun çıkarı için. ;)

Gerçi sorunuz işin prosedürü üzerine ama bunlar işin olmazsa olmazı diye hemen aklıma gelenler oldu. Umarım hoş görürsünüz ? :yum:
Çünkü bu önemli noktalardan pek detaylı bahsetmemişsiniz de...

Ayrıca iki nokta ilgimi çekti.
* Böyle ciddi bir girişim için, kurum yerine böyle bir foruma yazmanız.
* Karadeniz bölgesinde solar bazlı enerji sistemini hedeflemeniz.

.
 
Son düzenleme:

.

TKDK’yı bilmiyorum ama böyle kurumların genelde haklı olarak bazı kriterlere önem verdiği unutulmamalı.
Bunlar;
* ciddiyetinizi göstermesi açısından riske atacağınız kendi kapitaliniz,
* mutlak bilgi hatta ilgili öğrenim ile çoğu zaman yeterli tecrübeniz ve
* verilerle desteklenmiş, akla uygun gerçekci bir planınız şeklinde olmakta.
......
.

Mesut bey,bu konuda haklısınız.KOSGEB tarafından verilen destekler içinde destekten yararlanma koşulu var.
MADDE 9-
(1) Yeni Girişimci Desteğinden; bu program kapsamında Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan ve işletmesini kuran girişimciler yararlanabilir.
..........
4) İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için, destek başvuru tarihi itibari ile son iki yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce bu destekten faydalanmamış olması şartı aranır. Birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda, İşletme bu destekten yalnızca bir defa faydalanabilir.

MADDE 10- ......
(3) Destek başvurusu, başvuru yapılan KOSGEB Birimi tarafından bilgi, belge ve şekil yönünden ön değerlendirmeye tabi tutulur ve değerlendirilmek üzere Kurula sunulur.

Kısaca destekler; hayale değil , eğitime ve somut projeye yapılmaktadır.
 



Karadeniz Güneş enerjisi yatırımları için yıl içindeki bulutluluk oranı açısından en fakir bölge. Belki rüzgar enerjisine dönmelisiniz. Büyük güneş enerjisi yatırımından önce mutlaka verimlilik konusunda ön mühendislik çalışması yaptırın.

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Karadeniz Güneş enerjisi yatırımları için yıl içindeki bulutluluk oranı açısından en fakir bölge.
.

Yücel bey, sakın aslında “bulutluluk oranı en zengin bölge” demek istemiş olmayasınız ? ;)

.
B2uQmui7meF6KNYolg9caOqEwEDuQbzELQ ESlMYU8XNNA1ims

.
Belki alternatif olarak hidrolojik bazlı bir mini santral da düşünülebilir. Uygun bir noktanın bulunması ve yatırım boyutu ise diğerlerine nazaran daha zorlu olmalı ?


.
 
Son düzenleme:

Gene kosturmaca halinde oldugum icin diger konulara detayli cevaplari ilk firsatta verecegim.
Kisaca solar ile ilgili mesajlara cevap vereyim simdilik.

Uyarilar icin tesekkurler, yillik ortalama potansiyel rakamlarini biliyorum.

Ornek vereyim:
Hollanda Eindhoven'da ikamet ediyorum ve buranin ortalamasi 975-1000 kwh/m2 - yil.
Bu sartlarda catimda 19 adet panel ile bir yilda tukettigim elektrigin iki katini uretiyorum. (Bu yil tam bugune kadar 5800kwh uretti sistemim.)
Kullandigimdan arda kalani sebekeye satiyorum. Yatirim geri donusu de kurdugum sistem ile bu sartlar altinda 5.8 yil. 2 yili dolmak uzere.

Almanyanin en cok gunes alan yerleri 1150kwh/m2 civarinda. Almanya'nin solar enerjiye yaptigi yatirimlari biliyorsunuzdur.

1400-1450 Turkiye ortalamalarina gore kotu olabilir fakat solar enerji potansiyeli kotu anlamina gelmiyor.
Her ne kadar ayni solar sistem ile akdenizde neredeyse 2 kat daha cok elektrik uretebilecek olsak da, otel konumunu solar enerji potansiyeline gore secmeyi dusunmuyoruz. :smiley:
Bir de ozellikle belli rakimlarda golge miktari o sehrin ortalamasina gore cok daha az olur.

Sonuc olarak 1400-1450kwh/m2 hic de kotu bir rakam degil.
Ruzgar panelini de dusunduk, arazi sartlari, hava durumu musaitse gunes / ruzgar kombinasyonu yapma opsiyonumuz acik. Ruzgar durumunu henuz arastirmadim fakat 1400-1450kwh/m2 ortalama potansiyel benim icin gunes enerjisine yatirim karari vermem icin yeterli bir deger.

Acikcasi Turkiye'nin neresinde olursam olayim, arazi kosullari el verdigi surece solar enerji yatirimi mantikli benim icin.
 

.

Yazdıklarınız doğru.
Biz de olmazlığına değil, zorluğuna dikkatinizi çekmek istemiştik.

Eğer çevre, tasarımda temel faktör ise; daha fazla solar panelin üretiminde oluşan “çevre yükü” de göz önünde bulundurulmalı ?

Fakat işe sırasıyla başlamak için bütün bunlardan önce açıklığa kavuşturulmayı bekleyen şeyler var.
 

Zor degil aslinda, onu anlatmaya calismistim..
Turkiye'de daha cok gunes alan sehirler var bol bol, evet, bu su goturmez bir gercek.
Fakat Karadenizin aldigi gunes miktari gunes enerjisi uretimi icin gayet guzel bir miktar. (Araziniz el verdigi surece.)

Solar panel uretiminde olusan cevre yuku hakkinda kisa bir arastirma ile sunlari buldum:
https://aip.scitation.org/doi/pdf/10.1063/1.4965731
...
The carbon footprint of a solar photovoltaic (PV) panel (the average level of greenhouse gas emissions it is responsible for over its lifetime) is about 72 grams of carbon dioxide-equivalent per kilowatt-hour of electricity generated (gCO2e/kWh), representing a return time energy (Energy Payback Time) for the manufacture of such period, less than one year (assuming a product life of 30 years).
...
vb. vb. bayagi bir arastirma var. Icimiz rahat o konuda da.

Diger mesajlar hakkinda vakitli bir zamanda geri donus yapacagim.
 



Zor degil aslinda, onu anlatmaya calismistim..
.

Yalnız bir işin 1/4 fazla enerji veya kaynak sarfıyla başarılmasının objektif olarak “zorlu” tanımlanması ile o işin herhangi bir kişiye zorlu gelip gelmemesi farklı şeyler. ;)

Karadeniz seyrek yerleşim karakterine sahip. Zaten kırsal konumda, yol için olduğu gibi, ters akım için şebekeye ulaşımın da sorunlu olması, ekstra hat çekimi dolayısıyla yatırımın boyutunu zorlamaktalar.
Eğer kendi yağınızda kavurulacaksanız, enerjinin depolanma zorunluluğunu düşünün. Üstelik batarya parkı sonsuz ömürlü değil. Yenilenmesi de gerekecek..

Bütün bu ve benzerlerini kurum sorumlularının zaten çoktan bildiklerini, yani sadece kağıt dolduran memur olmadıklarını sanıyorum.
Bu işi ilk defa yapmıyorlar ki. Meslekleri bu.

Üstelik yukarıda yazdığım kriterlere sahip olsalardı orada oturmaz, kendileri teşvik almaya kalkarlardı. Çünkü sadece fikir hatta kapital bile bu kurumlar için yeterli olmuyor. Kuruluş gereği çoğu kez, halen var olan oluşumların desteklenmesine odaklanmaktalar.

Dedim ya başlık şu an için tamamen erken ve yersiz bir mecraya saptı.
Özellikle konu hakkındaki bilgi (öğrenim) ve tecrübeniz üzerine yazacaklarınızı merakla bekliyorum. Bunlar her kurum için temel kıstaslar.

Sakın bana gücenmeyin, inanın onların da ilk soracakları bunlar olacak..:yum:

...
Gerçi bir mandıranın modernleştirilmesi için, öğrenim yerine sahibinin tecrübesi, bilgi için yeterli kabul edilse de özellikle sizin hacımlı tasarımınız için, durumun çok daha boyutlu olduğunu düşünmek yanlış olmamalı ?

Umarım sizin için yanılıyorumdur..
Fakat kurumlar için yanıldığımdan şüpheliyim...



.
 
Son düzenleme:

Gene kosturmaca halinde oldugum icin diger konulara detayli cevaplari ilk firsatta verecegim.
Kisaca solar ile ilgili mesajlara cevap vereyim simdilik.

Uyarilar icin tesekkurler, yillik ortalama potansiyel rakamlarini biliyorum.

Ornek vereyim:
Hollanda Eindhoven'da ikamet ediyorum ve buranin ortalamasi 975-1000 kwh/m2 - yil.
Bu sartlarda catimda 19 adet panel ile bir yilda tukettigim elektrigin iki katini uretiyorum. (Bu yil tam bugune kadar 5800kwh uretti sistemim.)
Kullandigimdan arda kalani sebekeye satiyorum. Yatirim geri donusu de kurdugum sistem ile bu sartlar altinda 5.8 yil. 2 yili dolmak uzere.

Almanyanin en cok gunes alan yerleri 1150kwh/m2 civarinda. Almanya'nin solar enerjiye yaptigi yatirimlari biliyorsunuzdur.

1400-1450 Turkiye ortalamalarina gore kotu olabilir fakat solar enerji potansiyeli kotu anlamina gelmiyor.
Her ne kadar ayni solar sistem ile akdenizde neredeyse 2 kat daha cok elektrik uretebilecek olsak da, otel konumunu solar enerji potansiyeline gore secmeyi dusunmuyoruz. :smiley:
Bir de ozellikle belli rakimlarda golge miktari o sehrin ortalamasina gore cok daha az olur.

Sonuc olarak 1400-1450kwh/m2 hic de kotu bir rakam degil.
Ruzgar panelini de dusunduk, arazi sartlari, hava durumu musaitse gunes / ruzgar kombinasyonu yapma opsiyonumuz acik. Ruzgar durumunu henuz arastirmadim fakat 1400-1450kwh/m2 ortalama potansiyel benim icin gunes enerjisine yatirim karari vermem icin yeterli bir deger.

Acikcasi Turkiye'nin neresinde olursam olayim, arazi kosullari el verdigi surece solar enerji yatirimi mantikli benim icin.
Beyanınıza göre 19 adet güneş paneliniz toplamda 5800 KWH enerji üretmiş.Bu güne kadar olan gün sayısını 335 dersek gün başına 5800/335=17.3 KWH enerji ürettiğiniz bunuda 19 panel ile yaptığınıza göre panel başına günde 17.3/19=0.91KWH enerji üretimi olduğu sonucu çıkar.Peki hollandada güneşin kullanılabilme özelliği nasıl acaba? her gün ortalama olarak kaç saat güneş elektrik panellerini verimli olarak çalıştırabilmekte? tam verimle çalıştığını yazı kışı hesaba katmadığımızı düşünelim günde ancak bu 8 saat kadar olabilir mantığından 900/8=yaklaşık 100 watlık panel oluyor.
Buraya kadar teori idi pratikte yok güneş dik gelmedi yok gölge düştü dik saatlerin süresi gibi pek çok olumsuz durumu göz önüne aldığımızda en azından bulduğumuz teorik değerin 4 katını emniyet ile 5 katını almamız gerekir diye düşünüyorum yani 19 adet 500 watlık panel olması gerekir diye tahmin yürüttüm eh 100 watlık panelin yüzeyi 0.7 metre kare hesabından 19 X 0.7 X 5 =66.5 yaklaşık 70 metrekare panelleri yerleştirme catı alanı gerekir durumuda ortaya çıkıyor.
 

.

Yücel bey, sakın aslında “bulutluluk oranı en zengin bölge” demek istemiş olmayasınız ? ;)

.
B2uQmui7meF6KNYolg9caOqEwEDuQbzELQ ESlMYU8XNNA1ims

.
Belki alternatif olarak hidrolojik bazlı bir mini santral da düşünülebilir. Uygun bir noktanın bulunması ve yatırım boyutu ise diğerlerine nazaran daha zorlu olmalı ?


.

Cümlemin başında "Güneş enerjisi açısından" diye başlamıştım ama cümlenin devamı yine de eksiklik izlenimi veriyor. Doğrusu belki Güneş enerjisi yatırımı açısından, bulutluluk oranı nedeniyle en fakir bölge denilebilir.
Yine de iki ayrı cümleye bölünmeden bir eksiklik hissediliyor gibi cümlede.
Şüphesiz Güneş Enerjisi açısından Rize ve Gaziantep'i yıllık güneşlenme süreleri bakımından aynı kefeye koyamayız.
Bulutlu ve yağmurlu günler sistem ne kadar enerji depolayabilir mutlaka etüdü yapılacaktır.
 

@ince999
Inverterin arayuzunden screenshot alip ozel mesaj yoluyla sistemin detaylarini paylastim.
Evimdeki sistemle ilgili sorunuz varsa ozel mesaj yoluyla cevaplayabilirim. Konuyu evimdeki solar sistem ile daha fazla kirletmeyelim.
Ozel mesajin ozeti merak edenler icin:
19xJaSolar 300wp solar panel x19
SolarEdge SE5000h inverter x1
SolarEdge P300 optimizer x19

Kurulu alan 26,1624m2 evin catisinda (16 panel), 4,9054m2 garajin catisinda (3 panel).
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,441
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst