Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 148,607

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Derler ki, cenette iki ağaç vardır; incir ve zeytin. İncir gerçek, zeytin ise hayat ağacıdır. Yunan mitolojisine göre tanrılar zeytin ağacının altında doğar. Yunanistan’da 3 bin yıl önce zeytin ağacını kesmenin cezası ölümdü. Anadolu topraklarında yaşayan insanların sofralarında zeytin ve zeytinyağı, en eski çağlardan beri kullanılıyor.

Showimg 27


Geçtiğimiz yıllarda Ege bölgesinde, antik çağlara tarihlenen zeytinyağı işlikleri bulundu. Bugün bir sektör olarak zeytinyağı, markalaşma yolunda. Aynı marka altında farklı tip zeytinyağları çoğalıyor, çeşitleniyor. Market raflarında tatları kadar ambalajları da güzel zeytinyağı şişeleri eskiye oranla daha fazla yer kaplıyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi zeytinyağlarını sorduk. Onlar tercihlerini birden beşe kadar sıraladılar. Biz de jürinin oylarına göre bir ilk 10 sıralaması yaptık. Bazıları eşit oy aldığından aynı sırayı paylaştı. Adı anılan ama listeye giremeyen zeytinyağlarını da bu sayfada görebilirsiniz.

1 KRİSTAL NATÜREL SIZMA

2 TARİŞ ORGANİK SIZMA

3 MEHMET CÖMERT SIZMA (BALIKESİR)

4 TARİŞ ESKİSİ GİBİ

5 LALELİ ORGANİK SIZMA

6 HAS ADA SIZMA

7 ALYATTES ORGANİK SIZMA

8 KIRLANGIÇ NATÜREL SIZMA

9 Z ORGANİK SIZMA (SALİH MADRA)

10 KOMİLİ SOĞUK SIKMA

JÜRİ

Hasan Açanal
Akd. mutf. ve zeytinyağı tadım uzm.

Sahrap Soysal
Yemek kitabı yazarı

Ahmet Örs
Gurme

Aybek Şurdum
Divan Grubu Executive Şefi

Güzin Yalın
Akd. Mutf. Knsrv. Yn. Kr. Üy.

Feridun Ügümü
Hünkar Restoran'ın sahibi

Ümmühan Tibet
Zeytinyağı Analiz Merk. Bşk. Uzman

Vedat Başaran
Feriye Lokantası işletmecisi ve şefi

Aytaç Gümüşkesen
Ege Ünv. Gıda Fak. Öğ. Üy.

Rasim Özkanca
Borsa & Loft Rest. Yön. Kr. Bşk.

www.hurriyet.com.tr
 

Etiketler
1.Kristal Natürel Sızma

152


Kristal markası, piyasaya 1945’te Antony Micaleff yöneticiliğinde çıktı. Firmayı şu anda Micaleff Ailesi’nin üçüncü kuşağından Noel Micaleff yönetiyor. Kristal zeytinyağları, Kuzey Ege (Ayvalık ve yöresi) zeytinlerinden yapılıyor. Firmanın Ayvalık’ta bulunan tesislerinde üretilen zeytinyağlarının azami asit oranı 0.8. Şirket bünyesinde yetişmiş özel tat uzmanları tadıyor, kokusunun ve tadının aynı kalması için çalışıyor. Sıcak-soğuk bütün yemeklerin hazırlanmasında ve çiğ olarak tüketilmek üzere öneriliyor. Cam şişe ve teneke kutunun kullanıldığı, farklı ebatlarda sekiz çeşit ambalajda piyasaya sürülüyor. 1 litrelik cam şişe ve teneke kutu 8.43 YTL. Ulusal zincir marketlerde, yerel marketlerde, toptancılarda ve bölge satış müdürlüklerinde bulabilirsiniz.
 

2.Tariş Organik Sızma

Showimg 27


2000’den beri piyasada. Çanakkale Küçükkuyu yöresinde yetiştirilen organik zeytinlerden yapılıyor. Organik natürel sızma zeytinyağı, organik natürel birinci zeytinyağı ve organik natürel ikinci zeytinyağı olmak üzere üç çeşitte kontuni sistemle üretiliyor. Asit değeri 0.3-1 arasında değişiyor. Taze yeşil zeytin tadı ve kokusu, hafif genizde yakıcılığı öne çıkıyor. Soğuk tüketilmesi, özellikle salatalar, mezeler, zeytinyağlılarla kullanılması tavsiye ediliyor. İki farklı tasarımda, 500 ml’lik siyah şişede ve 500 ml’lik seramik şişede satılıyor. Fiyatı 13-14 YTL arasında. Tariş’in Ta-Ze (Konak Pier, Suadiye, Çeşme, Chicago/ABD, Montreal/Kanada) mağazalarında, zincir marketlerde ve şirketin 33 kooperatifinin satış mağazalarında bulabilirsiniz.
 

3.Mehmet Cömert Sızma

154


Markaya kendi ismini veren Mehmet Cömert, 1993’ten beri zeytinyağı işini yürütüyor. Cömert’in ailesi, eski zeytincilerden. M.Cömert zeytinyağının ilk ortaya çıkışı da 1703 yılına kadar gidiyor. Firma, yağ yapımında kendi yetiştirdiği Ayvalık zeytinlerini kullanıyor. Zeytin toplandıktan en geç 8 saat sonra yağ haline getiriliyor. Firma zeytinyağını kontuni sistemle üretiyor. Böylece çok daha uzun ömürlü, çeşni değerini ve aromasını koruyan yağlar elde ediyorlar. Asit oranı 0.3 ve 1 arasında. Meyvemsi ve otsu bir tadı var. Rengi yeşilimtırak sarı. Raflarda bulunmuyor, telefon siparişiyle satılıyor. Litre fiyatı 10 YTL. 5 lt’lik tenekeler halinde hazırlanıyor. Özel siparişle daha küçük hacimlerde şişe yapılıyor.

BALIKESİR / Tel: (266) 312 20 49
 

4.Tariş Eskisi Gibi

158


Eskisi Gibi, Taş Kırma Sulu Baskı Natürel Sızma Zeytinyağı, Tariş’in Altınoluk Kooperatifi tesislerinde üretiliyor. Zeytinler bekletilmeden granit taş değirmenlerde eziliyor ve zeytin hamuru (soğuk sıkma) 28 dereceden düşük ısıda su ile çuvallarda presleniyor. Geleneksel yöntemlerle elde edilen bu yağ, yumuşak bir lezzete ve koyu sarıya giden bir renge sahip. Hafif aroma ve çimen kokusuna sahip. Tadı yumşak ve tatlımsı. Acılık ve yakıcılık özelliği yok. En çok yüzde 0.8 dolum asitli. Doğal olarak E vitamini içeriyor. 500 ml’lik ambalajlarda satılıyor. Piyasaya ilk kez 2003’te çıktı. Ta-Ze zeytinyağı butiklerinde, www.tariszeytin.com.tr sanal mağazada, büyük süpermerket zincirlerinde bulabilirsiniz. Fiyatı 25.90 YTL.
 



5.Laleli Organik Sızma

159


Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi, Burhaniye’de 1998’de Yahya Laleli tarafından kuruldu. Yönetimde şu anda oğlu Mehmet Laleli var. Aile 30 yıldır zeytinyağı işinde. Sadece kendi ağaçlarından, kendi tesislerinde üretim yapıyorlar. Laleli Organik, 2004-2005 sezonundan beri piyasada. Küçükkuyu-Ayvacık bölgesinde, Şeytan, Tulumcu, Çam, Sazlı bayırları ile Kürsü Dikmeliği gibi dik yamaçlarda yer alan ağaçların zeytinlerinden elde ediliyor. Asit düzeyi maksimum yüzde 0.65. Genizde yakıcılığı yüksek, yeşil meyve aromalı ve hafif meyve tadında, ağızda yağlı his bırakmayan, tadının etkisi uzun süreli olan iştah açıcı bir zeytinyağı. Çiğ olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yemek öncesi iştah açıcı olarak ekmek, salata veya peynirle tüketilmesi veya pişmiş yemeklerin üzerine ilave edilmesi daha iyi sonuçlar veriyor. 500 ml’lik şişenin fiyatı 16 YTL. İstanbul Bebek ve Ankara’da satış merkezleri var.

Web: www.zeytinim.com
 

6.Has Ada Sızma

160


Has Ada markası 13 senedir piyasada. Sahibi Hasan Gülören. 40 senedir zeytinyağı işiyle uğraşıyor. Sadece siparişle satılıyor. Cunda Adası ve Ayvalık’ta kendi zeytinliklerinde yetişen zeytinlerden üretim yapıyorlar. Firma, 1 asidin altında yağlar üretiyor. Taş baskı yöntemini kullanıyorlar. Kokusu badem ve çağla ağaçlarını anımsatıyor. Sadece ağaçların üstündeki zeytinler kullanılıyor. Yemeklerde, salatalarda ve tatlı yapımında kullanılması öneriliyor. 0,5 litre plastik ve cam şişe, 1 litre plastik ve cam şişe, 2 litre plastik şişe ve teneke kutu, 5 lt’lik ve 10 lt’lik teneke kutu şeklinde satılıyor. Litre fiyatı 8 YTL.
 

7.Alyattes Organik Sızma

161


Manisa’daki Alyattes Organik Tarım Çiftliği’nin kurucusu Reşat Akkan. İşletme, sadece kendi üretimi olan zeytinlerden elde edilen organik zeytinyağını üretiyor. İlk zeytin fidanları 2001’de dikilmiş. Zeytin hasadı elle yapılıyor. Yere düşmüş taneler kesinlikle üretime alınmıyor. Alyattes organik çiftliğinin zeytinyağları, sofralık zeytinlerin eylül sonunda erken hasatıyla elde ediliyor. Zeytuni yeşil renkte, berrak, yoğun meyve ve kekik aromalı bir zeytinyağı. Düşük asit ve peroksit seviyesi var. 1.5 litresi 36 YTL. Şişeler İtalya’dan ithal. Alyattes Zeytin ve Zeytinyağı Kulübü tarafından evlere siparişle gönderiliyor.

İSTANBUL / Tel: (216) 302 45 72

Web: www.alyattes.com
 

8.Kırlangıç Natürel Sızma

162


1953 yılında Akhisar’da bir aile şirketi kimliği ile doğan Kırlangıç, 2001 yılından beri Anadolu Grubu bünyesinde. Sızma zeytinyağı olarak dört alt markası bulunuyor. Kırlangıç Gourmet, Kırlangıç Çökeltme, Kırlangıç Selection, Kırlangıç 0.5 asit özel üretim. Listemize giren Kırlangıç Natürel Sızma, Ayvalık yöresinin seçilmiş zeytinlerinden sıkılarak üretiliyor. Maksimum yüzde 0.8 asit oranı ile kahvaltı, soğuk yemekler, salatalar ve mezelerde kullanılması tavsiye ediliyor. 500 ml. cam şişe ambalajı 6.5 YTL. 1 ve 2 litrelik pet şişe, 5 litrelik teneke ambalajı da var. Türkiye genelindeki ulusal zincir mağazalarda ve bütün marketlerde bulmak mümkün.
 

9. Z Organik Sızma (Salih Madra)

155


Madra Ailesi 3 nesildir zeytinyağı üretimi ve ticareti ile uğraşıyor. Şu anda firma, Salih ve Sezai Madra tarafından yönetiliyor. Markanın adı Z, üretici şirketlerinin adı Ayvalık Gıda Ltd. Şirketi. Günlük zeytin işleme kapasitesi 45 ton. Bu da 8-9 ton zeytinyağı üretimi anlamına geliyor. Firma yağ üretiminde tamamına yakın bir oranda kendi yetiştirdiği zeytinleri kullanıyor. Asit oranı 0.5 ve 0.7 arası. Üç formda ürün var: Filtre edilmemiş şişe 750 ml, filtre edilmemiş teneke 5 litre, filtre edilmiş teneke 5 litre. Yağın tadı zeytini çağrıştırıyor. Litresi 9 YTL. Telefon ve internetten sipariş yoluyla satılıyor. Çiğ kullanılması tavsiye ediliyor. Salatalarda, zeytinyağlılarda ve yemek öncesi ekmekle yenmesi iyi sonuç veriyor.

Web: www.zeytinyagci.com
 



10.Komili Soğuk Sıkma

156


Komili’nin 1878’de, Midilli’nin Komi köyünde, Komili Hasan’ın kurduğu işletmeyle başlayan macerası bugün, Ayvalık’taki tesislerinde Unilever bünyesinde devam ediyor. Komili Sızma, Komili Riviera, Halis Ege, Taş Baskı, İlk Hasat, 0.3, Soğuk Sıkma (Cold Pressed) ve Köy Sızması adlı sekiz alt markası var. Soğuk Sıkma, zeytin ağacının üzerinden elle toplanan olgun zeytinlerin, bekletilmeden aynı gün ezilip hamur haline getirilmesiyle elde edilen, düşük asitli bir sızma. Soğuk su kullanılarak sıkılmış olması nedeniyle aroma ve lezzet kayıpları en düşük seviyede. Özellikle yağın kendine özgü hafif yakarlığı, aranılan bir özellik. 500 ml ambalajda satılıyor. Fiyatı 13-15 YTL arasında değişiyor. Tüm marketlerden ve alışveriş noktalarından ulaşmak mümkün. Her türlü yemek ve salatalarda kullanımı tavsiye ediliyor.
 


Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Merhaba,

Zeytinyağının sağlık açısından ne denli önemli olduğunu belirtmeye, gerek kalmadı artık. Halkımız, ayırdına vardı bunun. Hatta, Dünyada da böyle. Alışkanlıklarımızı bir kenara koyabilirsek, hemen her yemekte ve hazırlanan yiyeceklerde, zeytinyağı, rahatlıkla kullanılabilir. Son yıllarda kullanılmaya başlanan kontinü sistemler de zeytinyağı kalitesini hızla yükseltti. Bu da eskiden konuya tereddütle bakanların da tüketici olmalarını sağladı.

Aslında zeytinyağı satın almanız konusunda birşeyler söylemek istiyordum; sözü uzattım.
1.Olanaklarınız uygunsa, yıllık tüketeceğiniz yağı, bir seferde alınız.
2.Yağınızı, hasat döneminde alınız. (Kasım-Aralık-Ocak gibi) Bu, yağınızı, çok daha ucuza mal etmenize neden olacaktır.
3.Markalı yağlar, kuşkusuz daha pahalı olacaktır. Güvenilir olmak koşuluyla, marka olmayanlardan alışveriş yapmak, kazançlı olmanızı sağlar.
4.Ticaret yapanlara pek aldırış etmeyin, hemen her çeşit zeytinin yağı arasında, çok büyük ayrım yoktur. Yeterki hile yapılmamış olsun. (Zeytinyağını çeşitli yağlarla karıştırıyorlar. Zaman zaman basında okumuşsunuzdur, bırakın iç piyasayı, yabancı ülkelere bile satmaya kalktılar.)
5.Saklamak için, toprak küp, cam kavanoz, teneke gibi kaplar kullanınız. Yeterki, ışık ve ısı ile temas etmesin.
6.Yukarıda, en iyi 10'da yazılanlara ben de katılıyorum.
7.Yalnız ben, yukarıdaki satırlarımı daha çok, "halk olanlar" için yazdım.

Cavid Sezen
 


Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Bodrum Çömlekçi Köyünün zeytini ve zeytinyağı harikadır burada eski sistem taşta hamur haline getirilen zeytin kıl-keten karışımı çuvalda soğuk pres baskı yapılır ve nefis sızma zeytinyağı elde edilir burada köyde yağhanelerden alabileceğiniz gibi Bodrum pazarında köylülerdende alabilirsiniz.
 



Ynt: Türkiye’nin En İyi 10 Zeytinyağı

Yerel pazarlardan zeytinyağı almak riskli iştir.Zeytinyağı diğer yağlarla çok yüksek oranda karıştırılabilir ve aromasını kaybetmez. Pazarlarda yol kenarlarında satılan yağlar hilelidir demiyorum. %90 gerçek zeytinyağıdır ama yine de dikkatli olunmalı.
Yağlar ve alkoller, uçucu aromatik bileşikleri uzun süre bozulmadan bünyesinde taşıyabilen bileşiklerdir.Bu sebeple zeytinyağı da üretim ve depolanma aşamasında çevresindeki kokulardan etkilenir.Zeytinyağı vardır ahır kokar, zeytinyağı vardır buram buram deniz,iyot kokar.Bünyesinde değişik bitki, meyva toprak ve küf kokularını barındırabilir. Küçük yağhanelerde kullanılan keçelerin temizliğine dikkat edilmezse zeytinyağının kokusu çok bozulur. Bu sebeple alacağınız zeytinyağının mümkünse tadına ve kokusuna bakılmalıdır. Tadına bakılacaksa en az yarım saat önceden sigara içilmemelidir. Tadım öncesi ağzınızda küçük bir parça elma çiğnemenizi (kesinlikle yutmadan) tavsiye ederim. Bu zeytinyağının aromasını daha iyi hissedebilmenizi sağlayacaktır. Tadımı yapılan zeytinyağı aynı şarapta olduğu gibi önce koklanmalı, sonra ağızda biraz çevirilerek genizden kokusu hissedilmeye çalışılmalı, hemen yutulmamalıdır.
İçerisinde kötü kokular bulunmayan genizinizi hafif yakan, zeytin ve meyva aromalarını hissedebileceğiniz zeytinyağı iyi zeytinyağıdır. Son yıllarda moda olan ve sıfır asit diye satılan 0,5 asit civarı zeytinyağları kişisel tercihim değildir. Ülser,gastrit gibi mide problemleriniz yoksa bu yağlardan uzak durun derim. Zeytin yağının asitlik derecesi tadımla hissedebileceğiniz birşey değildir.Labaratuvar analizleriyle tesbit edilir. Zeytinyağının genzinizi yakması ayrı bir durumdur ve tadım testlerinde buna ''yakarlık'' denir. Abartılı bir yakma değilse zeytinyağında kalite kriterlerinden biri sayılır. Asitlik derecesi konusunda üretici/satıcıya güvenmekten başka şansınız yok. Yine kişisel tercihime göre alışık olanlar için %1,5-2 asit oranı iyidir. Ancak yönetmelik gereği %1,5 asit oranının üzerindeki yağlara ''sızma'' ibaresi vurulamadığının bilinmesi gerekir. %3-4 ve daha üzeri asit oranına sahip ve kötü kokulu, acımsı yağlar ''lampant'' diye adlandırılan yağlardır.(Eskiden idare lambalarında aydınlatma amacıyla kullanıldığı için) Bu tür yağlar sabun yapımında ve kozmetikte kullanılır ya da bir seri kimyasal ve ısıl işlemden geçirilerek filtrelenir, asit oranı düşürülüp kötü kokularından arındırılarak ''riviera'' tipi olarak pazara sunulur.Pazarda lezzeti hoş riviera tipi yağlara rastlamak mümkünse de damak tadına düşkün olanların tercih edeceği yağlar değildir. Ben bazen kızartmalık olarak kullanıyorum.
Her yıl düzenli olarak yaptığım ege gezilerinde mümkün olduğunca değişik yörelerin zeytinyağlarını toplamaktan hoşlanıyorum.Yollardan, yerel pazarlardan zeytinyağı alınacaksa tavsiyem, eğer aynı yöreden tekrar geçecekseniz 0,5 litrelik olanlarından almanız, salatanızda yemeklerinizde kullanıp tadını beğenirseniz geri dönüşte daha fazlasını almanızdır.Ancak unutulmamalıdır ki ertesi yıl aynı yörede aynı üreticiden alsanız bile o yılki yağış, kuraklık, hastalıklar ve buna bağlı rekolte değişimlerinden, depolama ve saklama koşullarından kaynaklanan lezzet değişimleri olacaktır.
Zeytinyağı konusunda kişisel tercihler ve damak zevkleri çok farklı olmakla birlikte naçizane yöresel tercihlerimi sıralamak gerekirse:
1.Akhisar ve yöresi
2.Milas
3.Bafa
4.Edremit-Ayvalık
5.Bodrum-Yalıçiftlik
6.Mudanya-Trilye
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,409
Mesajlar
1,517,689
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst