Uzun Ömürlü Akü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fatatug Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,096

fatatug

Ana Kamp
Mesajlar
61
Tepkime Puanı
6
Bilindiği üzere şu an piyasada solar panel kullanıcıları için genellikle ucuz olan sulu akü kullanılmaktadır. Ancak bunların tam performans ömürleri 6 ay sonra bitmektedir. Daha performanslı VRLA-Gel aküler ise maks. 1 senede tam performansını bitirmektedir. Yeni jenerasyon Li-po aküler ise uzun ömürlü (5 sene) olmasına rağmen çok pahalıdır. Şimdi size yeni teknoloji aküden bahsedeceğim. Yeni teknoloji akü içerisinde çözelti olarak sülfürik asit kullanmadığı için elektrotlarda sülfonlaşma olmamaktadır. Bu da akünün ömrünü neredeyse 5 seneye kadar çıkarmaktadır. Ebatlar ve ağırlık VRLA akü kadar ve ücreti neredeyse aynı fiyattır. 12V 100ah sıfır garantili aküyü size 200 USD'ye satabilirim. Teknolojisi "Lead Crystal Battery" olarak geçmektedir. Genel bilgi için dokümantasyon ektedir. Herkese iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 6-EVFJ-100Ah.pdf
    710.1 KB · Görüntüleme: 306

.

Bakalım Web’te ciddi kaynaklar ve forumlar ne diyor;

LC (Lead Cristal) aküler AGM akülerinin gelişmiş versiyonu. Yani yepyeni bir katagori değil.
Özetle:
*Plakaları yine kurşun ama daha saf,
*Elektrolit olarak yine sülfürik asit (kristal halde) kullanılıyor ama %2 altında bir oranla.
*Elektroliti taşıyan yapı AGM benzeri ama az değişik yapıda.

Sülfatlaşma yine de çok cüzzi bir oranla olmalı. Yoksa yaşlanma olmazdı.

Sıhhatli dolum karakteristiği farklı olduğundan her dolum aleti uygun değil.
Diğer sulu aküden geçiş yapacaklar araştırmalı ve dikkat etmeli.

Daha çevre dostu ve ayni guruba bağlı olduğu diğer VRLA akü cinslerinden daha fazla çevirim sayısına sahip olduğu doğru. Fakat jel akülerinin yaşamını karşılaştırırken 1 sene vermek, ancak onların pratikte devamlı %80 oranıyla araliksiz hergün boşaltılması ile ortaya çıkabilecek yüksek ve fantezi bir değer. Karavancıların kullanım karakteristiği ile jel akülerin zaman faktörü ise 5-7 sene arası.
Üstelik kullananlarımızın bildiği üzere bu değer teorik hesaplanmış değil.
Benimki şu an yılda 3 aydan fazla kullanım ile 6 sene üzeri hala işlev görüyor !

Daha hızlı dolum ve daha zararsız derin boşalım özellikleri göstermeleri ki böylelikle daha az kapasite yeterli olabilir ve sonuçta akü parkının daha hafif olması avantajlarına karşın, kullanımları açısından uzun zaman tecrübelerimiz bulunmamakta.

Dünyanın en tanınmış otomobil firmalarının bile doğruyu bütün boyutlarıyla söylemekten kaçındığı bilinirken, dikkatli olmakta fayda olmalı ?

Ama konuya gerçi reklam amaçlı olarak da olsa, forum ortamında dikkatin çekilmesi faydalı olmuş. Teşekkürler.

Bence sonuç;
Üzerinde düşünülmeğe değer bir alternatif.

Fakat düşünenler Lead Crystal Battery 12v 100ah-Lead Crystal Battery 12v 100ah Manufacturers, Suppliers and Exporters on Alibaba.comStorage Batteries adresine de bakabilir.

Diğer taraftan ucuz Çin malları bilindiği üzere hep soru işareti barındırıyor..

.
 
Son düzenleme:

Yorumlar için teşekkür ederim.Bende meraklanıp gogul dayıma danışınca sizin tercümesini yaptığınız yazıları gördüm.ilave olarak bir forumda deniyor ki :Bu aküyü %100 boşaltmanın pratikte bir anlamı yok ki.Çünkü bu aküye bağlı olan 12 voltla çalışacak alet; akü %50 civarında boşalınca akünün voltajı zaten 12 voltun çok altına inecegi için artık aletimiz çalışmıyacak yani ha akümüz %50 boşalmış ha %100 boşalmış aletimiz çalışmadıktan sonra bir anlam ifade etmiyor.
Durum böyle olunca tüketim miktarına göre akü bankası kapasitesi hesaplanırken alıştığımız ve kullandığımız akü cinsinden de olsa yada böyle kristalli akü cinsindende olsa kullanılabilir voltaj cizgisinden dolayı kapasite hesabı aynı rakamda çıkacak.Saygılar.
Bence bu ışıltılı akü masalı TİCARİ BİR PALAVRA
 

Akü ister lipo olsun ister sulu akü olsun akü kapasitesi hep aynıdır. Akü kapasitesi harcanacak elektrik hesabından sonra çıkan sabit değerdir. İlk anda hepsi %100 verimle çalışır. Örneğin günde 1200watt harcanacak sistem için 12V 100A bütün akü çeşitleri için yeterli olur. Ancak sulu akü bu çalışma temposunda 6 ay sonra %80 verime düşer ve randımanlı şarj edemez hale gelir. Lipo'da ise bu 5 senedir. Bu süre geçtikten sonra aküyü değiştirme ihtiyacı duyarsınız. Bu yüzden akü cinsini seçerken 1.'si maliyeti ,2. 'si ise akü ömrünü baz almanız gerektiğidir. Yani her akü cinsi aynı değildir ve bunlar bir masaldan ibaret değildir. Yoksa lipo fiyatı 2000 USD olurken sulu akü 300 TL olup her ikisi de aynı anda satılamaz.
 

.
“Örneğin günde 1200watt harcanacak sistem için 12V 100A bütün akü çeşitleri için yeterli olur. Ancak sulu akü bu çalışma temposunda 6 ay sonra %80 verime düşer ve randımanlı şarj edemez hale gelir” demişsiniz.

Sizin hesaba göre sulu akü bırakın 6 ay, ikinci gün bile çalışamaz.
P=U.I formülünden den başka hiçbir şeyi hesaba katmamanız, profesyonel bir satıcı için inanılmaz bir yaklaşım.

Halbuki LC aküler üzerine ciddi bir sohbet umuyordum. :confused:
 



Bilindiği üzere araba aküsü olarak satılan normal sulu aküler ortalama 100 gün %100 DOD'da dayanabilir. Diğer akü tipleri içinse açıklayıcı olarak yapılmış grafik yeterli olacaktır. Baz olarak %50 DOD alabilirsiniz. %50 DOD'da ise 6 ay dayanır. DOD'un %50 seçilmesi akü performansını en iyi şekilde kullanabileceğiniz değer olarak standardize edildiğindendir. Yukarıda yanlış yazmışım Sulu akü -VRLA gurubu AGM-jel akü gurubunda olacaktır.

El4
 

Ekli dosyalar

  • The Truth About Batteries - POWERTHRU White Paper.pdf
    532.9 KB · Görüntüleme: 761
Son düzenleme:


Arkadaşım laf ebeliği yapıyorsun.Sen buraya geldin kristal akü diye konu açtın bizde bu tür akü üstüne fikrimizi araştırmamızı yazdık şimdi nereden çıktı LİPO AKÜ lafı.Kusura bakma ama sen akü satabilirsin ama elinde tutuşturulmuş grafiklerden başka bir şeyden anlamıyorsun yahu %100 dod ne demek bana bunu pratikteki uygulamasını bir anlatıver bakalım.Kursunlu aküyü yüzde yüz boşaltmak ta ne demek nasıl oluyormuş ben bu yaşa geldim görmedim .12 volt ile çalışan bir alet kendisine verielen daha düşük voltajlarda hangi voltaja kadar hakkıyla çalışır daha açık sorayım bir arabanın 12 voltluk marş motoru en az kaç voltla çalışır vede o söyliyeceğin voltaj akünün söz gelimi 100 amper saatlik bir aküde yüzde kaçlık DOD a karşılık gelir.Haydi lütfen tez zamanda cevap yaz da bende senin sayende bu işin EN doğrusunu öğreneyim
 

İnce999'a ! Sizi ilk önce edebe uymanızı öneririm. Daha DOD'un ne olduğunu bilmiyorsunuz. Akü hakkında yorum yapıyorsunuz. Yazılarınızdan ilkokul mezunu kapasitede olduğunuz açık. Akü hakkında bir şey öğrenmek istiyorsanız bulunduğunuz yerde gidin bir üniversiteye akü nedir diye sorun. Yaşınıza rağmen edepten nasip almayışınız belki profesör laflarıyla sizi biraz törpüler!
 

tamam bana edep hakkında h-nasihatini verdin dikkat ederim .Şimdi sen sorduğum soruya cevap ver lütfen.
Yazmayı unutmuşum Akülerde DOD nedir lütfen açıklayın ama kısaltmanın uzun ingilizcesi yazıp bırakmayın ne anlama geldiğinide izah edin lütfen.
 



Marş motorunun ilk kalkış gücü vardır. Bu güç nominal motor gücünden fazladır. Bu gücü bilmedikçe hangi güçte kullanılabilecek akü kullanılması gerektiğini söylemek yanlış olur. Kalkış gücünü de sadece motoru üreten firmadan öğrenebilirsiniz.
 

Dod degeri akunun desarj yani bosalma yuzdesidir.
Mars sirasinda verebilecegi amper CA degeridir.
Sogukta mars sirasinda verebilecegi amper CCA degeridir.
Dediginiz dogru olan kisim Mars motoru ureticisi izin verilen maksimum CCA ve CA degerini ve maksimum kullanilacak aku kapasitesini belirtir.
Mars motoru 6V ta bile donmeye calisir ama amperi ayni oranda artirir. Kablo isinir, aku zaten bos oldugu icin amperi karsilayamaz.
Neyse konumuz bu degil esasinda.
Benim merak ettigim bu kristal akuler nasil sarj edilmeli? Duzgun sarj olmazsa ne olur?
Ornegin jel akuler 10.5 voltun altina dustugunde őlűyor. Sizin bu akulerde sinir ne?
Urununuz gercek mi cakma mi?
Piyasada cok aldatici cin mali cakma jel aku var. Verebileceginiz referanslar var mi?
 

Ürün Türkiye'deki fabrikadan teslim edilecek. Fabrikanın garantisi altındadır. Şarj konusuna gelince Standart inverterlar otomatik olarak kesme voltajını ayarlamaktadır. Jel-sulu akü modundan inverterı ayarlarsanız sizin için sorun olmaz.
Not: Şu an Alibaba sitesinde kristal akü diye çıkan firmaların sattığı aküler normal aküdür. Satıcıya sorduğunuzda normal akü diyecektir. Bu sistem yeni olduğundan dolayı Çin'de sadece 3-4 firma yapabilmektedir. Yani yaygın değildir.
 

Yalniz konuyu karavan bolumunde actiniz. Cogunluk akuyu aracin sarj dinamosundan 14.4 volt ile sarj eder. Gunes paneli olan var olmayan var. Sebeke elektrigi bulunca genelde basit redresorle 13.8 voltta sarj ederiz. Anladigim kadari ile kristal akuyu sarj etmek icin kaliteli redresor gerekiyor.
Sizin bahsettiginiz aku yerli uretim mi?
 




Soruma cevap yazılmadı henüz DOD nedir izahat lütfen.Yeni bir soru daha akü doldururken İNVERTÖR nereden çıktı? sizin yazılımınızla "Standart inverterlar otomatik olarak kesme voltajını ayarlamaktadır" İNVERTERLAR neyin voltajını neden kesmektedir soruyu daha basit yapalım İNVERTER nedir ne iş yapar?Artık kusuruma bakmayın nede olsa ilk okul seviyesinde bilgim olduğu için bilmediğim şey çok oluyor haliyle çok soru soruyorum.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst