Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bipolar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 65,627

bipolar

Zirve
Mesajlar
1,743
Tepkime Puanı
4
Yer
İstanbul
Arkadaşlar araçlarda bulunan ön salıncak, dingil sistemine veya arka salıncak veya dingil sistemine bağlı Viraj denge çubugunun yararları araçlara yaptıgı katkılar nelerdir?

Bu denge çubukları hangi hallerde sökülür,sökülmesi faydalıdır=?

Sökülünce araçlara yaptıgı etkiler nelerdir Avantaj ve Dezavantaj olarak=?

Bu konularda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bende bildiklerimi yazıp paylaşmak, yanlış bilgim varsa düzeltmek isterim.
 

Etiketler
Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Benim araçı yükseltme işlemlerim sırasında çektigim bir foto Kırmızı rekle işaretledim.
Viraj demiri (Denge Çubugu) bu.
DSCI0017
 


Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Benim araçta bu demiri iptal ettim, yani söktüm, sebebi ise aracın salıncak salınımının rahatlatmak ve arazideki salınımı arttırmaktı, ki öylede oldu, araç'ın salıncakları arazi şartlarında çok rahat çalışmaya başladı. ??? ::smiley: 8)
 




Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

viraj çubuğu (demiri , denge çubuğu da denir) esas işlevi bakımından araç viraja girdiği zaman merkezkaç kuvvetinden oluşan dışa atma eğilimi sonucu , aracın viraj dışında kalan tarafındaki kupa ile taşıyıcı arasındaki açıklık ile virajın içinde kalan tarafarasındaki farkı en aza indirgemektir. Pratikte ise Kupanın yani kasanın viraj içinde hareket esnasında yana yatmasını en aza indirgemektir. On road koşullarda durum tamamen bu şekildedir ve tüm binek araçlarda olmazsa olmaz bir parça olup ilerleyen zamanlarda viraj askı rotu , terazi rotu gibi ek parçalarla da işlevselliği arttııtlmıştır. Ancak off road şartlarında ise yaptığı görev handikap teşkil edeip, aynı aks üzerindeki sağ ve sol tekerlekler arasındaki dikey hareket sonucu oluşabilecek mesafeyi sınırlandırır.Yani aracın arktikülasyonu üzerine olumsuz etki yapar.
arazide sağ ve sol tekerler bağımsız ve sınırlayıcı olmadığından (viraj çubuğu) daha fazla aşğı ve yukarı çıkabilme yeteneğine sahip olur, Bu da lastiklerin (standarta göre) daha fazla ve daha kuvvetli yere ile teması anlamına gelir ki bunun da sonucu daha iyi tutunmadır
Yolda ise viraj içi azami hız limitinin azalması , yol tutuşunun azalması , virajlarda amortisör ve rulmanlarına binen yükün artması dolayısıyla parça ömrü üzerinde yaratacağı olumsuz etki ve kısmen de olsa frenaj üzerindeki olumsuz etkileri olacaktır. Sülç'i lisan ettiysek affola...
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Çağlar hocam, sade yalın ve hepimizin anlayacağı bir dil ile anlatmış, Viraj Denge Çubuğu adındanda anlaşılacağı üzere aracın Viraj dönüşleri esnasında "Denge" 'sinin mümkün olduğu kadar arttırılması , üretici tip ve dizaynına göre değişkenlik içersede mümkün olduğunca stabilitesini korumak, amaçlıdır.

Benim Vitara da İptal etme sebebim Offroad performansını yani ön salıncak salınımını artırmaktı, ancak yol tutuşu ve araç üzerinde ciddi olumsuz değişiklikler yarattı. Şu an için pimli ve araziye girip çıkarken devreye sokup çıkarabileceğim bir dizayn üzerinde çalışıyorum. Bitince sizler ile paylaşıcam.

Çağlar hocam güzel ve açıklayıcı bilgiler için çok tşkler.
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

degerli arkadaşlarım bu konuda kendi capımda yaşadıklarım var sizlerle paylaşayım 3 inc yük. kitini vitara v6 2,0 ma taktım coluk cocuk bir pazar günü fındıklıdan beşiktaş istikametine gidiyordum tam dolmabahce sarayı önlerine geldimki o rada viraj bile sayılmıyacak hafif s virajlar vardır orada aracın kasa,sı bır yana ben bir yana fren mi yapıyım gidiyim mi napım öyle bir korku ve bi bocalama beni sardıki burada harflerle anlatmak mümkün degil..surat 50-60km egerkı sürat 80-100 km gibi olaydı sag mıyım saglammıyım allah bilirdi ..arazide daha uzun mesafe calışabilen tekerleklerin performansı tartışılamaz fakat şu hesabı hepinizin yapmasını isterim ..ani bir kedi köpek yada bir insan , önününüze fırladı sizde direksiyonu ani bir kırma hareketi yaparmısınız yok bende viraj demiri yok gerekise ezer gecerimmi dersiniz öndeki araç ani durdu yada ,bir 4 yol kavşakta duramadı cıktı vs de sizin tepkiniz ne olurduların hesapları önemli burada .off road yasam tarzımız olsada trafikte viraj demiri olmazsa olmazlardandır .İstanbul da bilhassa. ben salıncaklara vıraj demirini takıp ölcü aldım gerekli yere 11 mm delik actım kendi askılı rotu 8-10 cm gibi idi ben oraya 13-15cm lik 2 adet askılı rot aldırdım (herhangi bir japon oto rotu) taktım ve o şekil kullanı yorum cok da memnunum arazide belki bir %30 kaybım vardır , yukseltme kıtleri aslen yarış amaclıdır . o radaki otolarda o ortamda hertürlü önlem var ve amac tabela yapıp kupa kazanmak (roll bar rollcage ,kask ,9 nokta kemer,yarış koltugu vs..) +şöför degil pilotturlar .+yapacaklarını trafige kapalı alanlarda yaparlar.. bizlerde ise durum farklı coluk cocuk gezip keyif yapacaz derken basımıza dert acmaya davetiye cıkartmaktır ,..aracı hanımına veripte takla attıranlar ..bu kıtı sokelım bunu kızım karım kullanamıyor diyenlere rastladım sanayilerde sebeb kit degil viraj demiridir.
uzun lafın kısası lastiklerim atr dir ön takımda oldu atr..(%50yol+%50yol dışı) benim sistemin bir kücük problemi var bilesiniz 6-8 ayda bir askılı rotların somununu fırlatıyor arazi zorlamalarım neticesinde ara sıra bir yoklamada fayda var ..hepinize kazasız belasız keyıfli şürüşler hayırlı günler dilerim..
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Oğuz bey çok tşkler, bu bilgiler son derece önemli ve değerlidir. Viraj denge çubuğu(demiri)'nin ne kadar hayatsal olduğu bir kez daha örnekle anlatıldı bence. Aracın savrulmasına karşı yapılabilecek tek şey ters istikamete 2 katı kadar kontra hareketidir, bu hareket dengenin kaybolduğu ve aracın savrulma eyilimine girdiği anda yapılırsa işe yaramaktadır.
Yaklaşık 4 ay kadar önce bir akşam E-5 Bostancı köprüsüne gelirken sürat 100km sol şeritden orta şeride doğru sinyal verip geçmeye başlamıştım ki, bir anda sağımdaki minibüs ile aramızdaki 4 mt mesafeye bir araç bir anda girdi, sanırım 140-150 km süratliydi bir anda aramızda bitti, içimden ikimizde çarptı galiba diye düşünürken kapanan mesafe herhalde 2 mt olacak bizi sıyırarak geçti ve ileride makaslar atarak kayboldu, bu sırada çarpmamak için refleks ile sol yaptım araba bir anda dağıldı derler ya, aynen öyle oldu çok fena sağa doğru yattık, cidden korktuğum bir andır, hafif frenle yaptığım direksiyon hareketinin 2 katı kontra hareket ve ara toplama hareketleri ile aracı topladım. Ciddi bir tehlike tesadüfen sorunsuz olarak atlatıldı. Bu olaydan sonra 2 ay içinde viraj demirini takmak için gerekli çalışmaları yapıp viraj demirimi tadil edip yarine taktım.
Bu olaydan çıkan sonuçlar. Viraj demiri asfaltda ve 50 km üzerinde kullanımlarda, bu gibi acil durumlarda hayat kurtarıcı olarak görev yapıyor. Viraj demiri yoksa kontra ve ters kontra hareketleri ve araç kontrolü konularında kendimizi aracın yeni durumuna göre hazırlamak, çalışmak, aracımızı ve limitlerimizi bilmek lazım diye düşünüyorum.
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

defender başlığı altında bir yerlerde aynı konu tartışılmıştı orada da belirtmiştim burada da yazmakta sakınca yok sanırım. yerli üretim defenderlarda viraj denge çubuğunun olmamasına (maliyeti düşürmek için olduğu söylenir) bağlı kazaların epeyi bir yekün tuttuğu söylenir. benzeri bir olay benim askerlik yaptığım yerde de olmuş haytalık yapıp birlikte ıssız bir yerde viraja azıcık hızlı giren asker defenderı yuvarlamıştı.
 



Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Oğuz Bey'in ifade ettiği konu dışında buralarda konuşulduğunu görmediğim bir konu var ki özellikle yükseltilmiş araçların arazide kullanımı esnasında ciddi problemler yaşatabiliyor.Amortisör kule gergisinin genelde cadde araçlarında kullanıldığı düşünülür ki son derece hatalı bir yaklaşımdır.Vitara 2.0V6 kasalarda fabrika orjinalinde bulunmakla birlikte JLX in kasa ağırlığının az olması vb. nedenlerle kullanılmamıştır.Binbir hevesle 3" yükseltme kiti takan arkadaşım kule gergisine(ki sonrasında jant çaplarını da büyütmediği halde) ihtiyaç olmadığını düşündü ve ilk arazi deneyiminde amortisör kovanını eline aldı.Bu nedenle özellikle çoluk çocuk gidilen expeditionlarda riski minimize etmek ve araçta hasar oluşturmadan kullanım için tavsiye ederim.Orjinal bulmak çok zor,iyi bir usta ile dikişsiz çekme boru ya da profilden biraz zaman ayırarak kendiniz de yapabilirsiniz.Güvenlik arazide öncelikli olması gereken konudur.Güvenli ve keyifli sürüşler dilerim.Sevgiyle kalın.
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

konu aracta emniyet ve denge ise orjinali 27 inc olan lastiklerimizi 28- en fazla 29 inc e yükseltmeliyiz daha fazlası yarar + zarar da getirir ,cok taşlı kayalı yerlere girilmiyicekse yeterli oluyor , kupa kiti+ 32 inc lastik enyüksek ve en dengesiz halidir ,yarışan 3 kapı grandları inceleme fırsatım oldu viraj demiri yok ,kule gergi var , +4 adet daha bizim bilmedigimiz bişi var,8 mmlik 4 adet celik halat önde kule salıncak arasında arkada kupa dingil arasında tekerleklerin aşagı hareketini kısıtlamak icin konulmuş .hoplayıp zıplamasını en aza indirgemek amaçlı ..keyıfli şürüşler hayırlı günler dilerim..
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

ilave olarak zıplamada yayların yerinden çıkmasını engellemek için bu halatlar kullanılıyor yani emniyet kemeri gibi
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

halatlar amörtisörlerin çalışma payına göre uzunlukları hesaplanıyor arkada yayın içine konuluyor öne dikkat etmedim
 

Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

oguz1134' Alıntı:
+4 adet daha bizim bilmedigimiz bişi var,8 mmlik 4 adet celik halat önde kule salıncak arasında arkada kupa dingil arasında tekerleklerin aşagı hareketini kısıtlamak icin konulmuş .hoplayıp zıplamasını en aza indirgemek amaçlı ..keyıfli şürüşler hayırlı günler dilerim..
Merhabalar.
Offroad Yarış araçlarında amortisör yanlarında bulunan, çelik halat askılar, araçların setlerden zıplama aşamasında amortisörlerin max. açılarak üst bölümlere vurmalarını ve bağlantı noktalarına zarar vermelerini engeller. Yani araç setten veya engelden zıpladıgı anda max. açılan amortisörü kendi iç stop'una çarpmadan durdurur dolayısı ile olşacak hasarları engeller. Hatta amortisörün zayıf olan yerlerinden kopması vs. gibi bir kaç tehlikeyide bertaraf etmesini sağlar.
 



Ynt: Viraj Denge Çubuğunun Avantajları / Dezavantajları

Herkese slm. Siteye yeni üyeyim ve emeği geçen herkese tşk ederim çok faydalı gerçekten. 1.6 Vitara 5 kapı almayı düşünüyorum yakın zamanda. Yarı yarıya arazide ve asvaltda kulanmayı düşünüuorum. Denge çubuğunun çıkartılmaması gerektiğini öğrendim fakat bu aracı ne kadar yükseltmem gerekir dengemi bozmayacağım şekilde ve 5 cm amatsörlerden yükseltsem problem yaşarmıyım bu konuda hiçbir bilgim yok. birde lastik seçimi yapmam gerekecek. Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım olacak. Bilgileriniz için şimdiden tşk ederim. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,750
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko


Geri
Üst