Wj Direksiyon Yağı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan borozanci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,190
Yazı hikaye hiçbirşey anlatmıyor. Yağ piyasası en büyük rekabetin yaşandığı yerdir otomobil piyasasında. Temelde aralarında pek bir fark yok aslında.
Kaliteli yağın elbette normal yağlara göre farkı var ama kaliteli yağlar arasında da çok fark yoktur. ATF dişli yağıdır,eskiden beri de sanayide hidrolik direksiyon yağı olarak da kullanılır.Ben daha bu yüzden sıkıntı yaşayan görmedim.Özel yağ da kullandım ATF'de kendim açıkçası ben de fark göremedim,bir zararı da olmadı.Eski ustalara sordum elbette alırken bilindik ne kadar usta varsa hiçbiri sorun olur demedi bu arada.
Bulursanız alın tabi ama ATF yağ bulmak her zaman daha kolaydır.
 

Etiketler
üreticiye göre binek aracın motor yağı 10 bin km de bir değişmesi lazım. sebep nedir mesela? benim mesleğimden bildiğim şey şu. her tür makinanın önemli olan değişkeni motor yükü ve çalışma saatidir. nasıl olurda sürekli uzun yolda neredeyse sabit düşük devirde ama uzun süre çalışan ve diyelim 30 bin km yi çabucak bitiren kamyon ile sürekli hafriyat çeken sürekli yük altında zorlanan motoru olan bir kamyonun bakım aralığı aynı olur? kitaplarda bazen tozlu mekanlarda kullanılan araçların yağının erken değişmesi gerektiği belirtilir. diyelim bunu anladık, yağ tozu topluyor diyelim. nasıl oluyorda kamyon yağlarının ömrü uzun oluyor da, binek araçlara konan yağın ömrü bu kadar kısa oluyor? 10w 40 yağ aynı değilmi ikisinde de?

ben araçlarıma, performans amaçlı ayarlanmamışlar ise, (common raid dizel motorlu küçük hacimli yüksek çıkış güçlü motorlar mesela, yada TSI gibi aşırı beslemeli benzinli motorlar), kaliteli bir markadan mümkünse 21 litrelik ambalajlarda alıp, çinko oranı yüksek dizel yağı koyuyorum. benzinli dizel yada lpg li fark etmez. 30 bin km 40 bin km kullanabilirsiniz. ben bunu yazdım diye hadi canım diyenler olacaktır. kamyonların yağ değişim aralığına ve çalışma koşullarına bir bakın derim. motor yağının viskozite değeri de çok önemli değil bizimki gibi ortalama iklime sahip yerlerde. çok sıcak olsaydı daha kalın, aşırı soğuk erzurum gibi kışı olan biryerde yaşasaydım soğuk motor viskozite değeri daha ince bir yağ koyacaktım

ayrıca eskimekte olan motor yağına, bor katkısı koyabilirsiniz. kısa bir süre de olsa işe yarayacaktır. denemesi 30 tl. beğenmezseniz gidip zaten yeni motor yağı doldurtacaksınız.

tekrar etmek isterim, yüksek performanslı yüksek sıkıştırmalı, modern motorlarda üretici spesifikasyonları gözeterek önerilen türde yağı koymak doğru seçimdir. ancak değişim aralığı yine tamamen kullanım koşullarına göre değişecektir.

ATF nin de kalitelisini almalısınız. Kaliteli ve belli spesifikasyona sahip her ATF direksiyon kutusunda rahatlıkla kullanılır. Son olarak direksiyon kutusundna keçe kaçağı olanlar, restore markalı kaçak önleyici yağ katkısı kullanabilirler. Hava ile karşılaşınca deliklerde kristallep keşeyi tıkar. Seyreltik olduğu için de normal kullanımda katılaşmaz.
 

Üretici kesinlikle ATF koymayın der...Dolayısıyla alternatifler araştırılır...Altta yabancı bir forumdan alınan ekran görüntüsü var...buna göre piyasada bulunamayan ms5931 in yerine mopar yeni bir bültenle 2005 WK lar için kullanılan direksiyon hidroliğinin WJ ler için uygun olduğunu söylemiş...


Wj direksiyon ya
 
Son düzenleme:

Ben de bir ekleme yapmak isterim.

Kesinlikle MS-5931 kriterlerini sağlayan ürün kullanılması gerekmekte. Sebebi ise, WJ'lerde direksiyon pompası ile beraber çalışan bir hidrolik soğutma fanı mevcut. Bu sebepten dolayı normal bir yağ olan ATF değil, hidrolik sıvısı kullanmak gerekiyor. Bunu da ülkemizde Motul Multi HF sağlıyor.

Bu arada MS-5931 yerine, MS-10838 kullanılamaz. Yabancı forumda bahsedilen Mayıs 2004'te Chrysler'in yayınladığı duyuru bu:


Capture2

Untitled


Duyuruda kısaca MS-9933 kullanan araçlar artık MS-9602 kullanabilir , ama MS-5931 kullanan araçlar için değişiklik yok, WJ'ler aynı şekilde devam, denilmiş.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst