Yat Tuvaletcilerine Hayırlı Olsun, Ilk Yasak Marmaris'ten

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bartek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,456

bartek

Zirve
Mesajlar
3,218
Tepkime Puanı
1,877
Başlıkta yazdığım gibi ilk yasak Marmaris Belediyesinden gelmiş. Üreticiler ve onlardan gören amatörler , siz maceratörlü tuvalet koymaya devam edin.
1624957130130
 

Etiketler
.
Bu başlık şimdiden forumun en ateşlisi olmaya aday.. 😃

Önce ters köşeden başlayayım.
Bu karar yazılış tarzıyla, ilçe sınırları dahilinde içinde uyumadan veya sadece alış veriş benzeri ihtiyaç yüzünden geçici park etmeyi hatta sahiplerinin evlerinin önünde durmasını da kapsıyorsa, daha fazla açıklık gerektirmekte.

Diğer taraftan şimdilik, olacağı buydu demekle yetineyim..
 
Son düzenleme:

Birinci madde deki „konulması ve konaklama yapılması „ ne anlama geliyor?

Karavan yasak levhasını Avrupa’nın bir çok turstik şehrinde görmek mümkün, bir farkla, bu şehirlerde karavancıların konaklayabileceǧi kamping veya karavanparklar var. Yasak nedenini anlamak mümkün ama alternatif olanak saǧlamadan genel yasak doǧru deǧil.
 
Son düzenleme:

-Yasaklamanın nedeni "görsel ve çevre kirliliği yarattığından bahisle" olarak belirtilmiş.
Şikayetçi olanlar da vatandaşlar...
Bunun üzerine "yapılan denetimlerde" de aynı sonuca ulaşılmış.

Acaba bir karavan nasıl bir görsel kirlilik veya çevre kirliliği yaratabilir diye sormak lazım.
Karavana nasıl bir gözle bakılmış acaba?

-Bence karavan, bulunduğu yeri diğer ilçe veya beldelerden ayırır, oraya ayrı bir değer ve güzellik katar.
-Her ne kadar karavancı, aynı her şey dahil, 5 yıldızlı otele gelen turist gibi esnaftan alışveriş etmez, yer, içer, gider gibi düşünülse de bir karavan gittiği yere ekonomik değer katar, katma değer katar, anlam katar.
-Karavan unutulmuş değerleri, güzellikleri bulur, ortaya çıkarır.
-Karavan çevrenin temizliğine, ekosisteme belediyenin temizlik görevlisinden çok daha fazla katkı sağlar. Karavan geçtikten sonra o bölge olması gerektiği gibi doğal haline döner.
-Karavan, tıpkı bir bal arısı gibi, her yeri gezerek birbiri arasında aşılama yapar ve ortaya tıpkı bir bal gibi muazzam bir eser, bir bağ çıkarır.

Bence şikayetçi olanlar civarda bulunan ve yeni açılmış kamping sahipleridir. Şurada iki ay kaldı yazın bitmesine, esnaf dahil, kampingler, otel, pansiyon sahipleri, karavana yönelmiş müşterilerini kaybettikleri için bu tür davranışlarda bulunuyorlar ve ben bunu önceki yazılarımda belirtmiştim.

Eğer bu yaz turizm açılmasaydı, Rusya uçuşları kaldırmasaydı bunları konuşmuyor olacaktık. Gerek karavanla gelecek misafirler, gerek konaklama için gelecek yerli turistlere yalvaracaklar ve birçok imkan sunacaklardı.
Böyle bir potansiyel varsa belediye öncelikle karavanla gelen misafirleri için kamping alanları oluşturmalıdır. Bu sadece yerli karavancıların değil geldiğinde şaşırmamaları için yabancı karavanlı turistler için de gereklidir.

Ps: (Yeni karavan almış ve kimler için karavan uygun değildir başlıklı konuda bahsettiğimiz karavan sahiplerinin, az da olsa bu şikayetçi olan vatandaşları haklı çıkaracağını da düşünmeden edemiyorum.)
 

Teoman bey başlığı tuvalet bağlamında açsa da biz kararın belediye yönüne takıldık ki aslında toplam ilçede en az 7-8 kamping ve benzeri yer olduğu gibi Marmaris, yat limanında yanında su ve çöp kutusu olan korumalı bir park alanı da sunmakta.
Belediye bu kararı gerekçesi eksik olsa da kendiliğinden almadığı gibi, benzeri bir yasak Antalya Konyaaltı plajı boyunca zaten görülmekteydi.

Ödedikleri vergilerle kamu alanı olan yollara çıkma hakkını kazanan karavanlar, aynı zamanda aldıkları ruhsata uygun tazda, yerel yönetimlerin düzenlemesine de uymak zorunda oldmaları, yasalardan bile önce bir mantık kuralı olmalı..
Yapım amacında sokakların mekan tutulma özelliği olmadığından, karavancılara uygun yerleri hedef gösteren ve hatta sunan belediyeye de temelde söylenecek bir söz yok.

Sanırım çoğumuz sıklıkla "Kamu Alanı" kavramını; "benim, istediğim gibi kullanabileceğim yer" olarak algılamakta.
Aslında bu yasal olarak bütün kişisel mülklerde olduğu gibi devlete ait orman, kıyı benzeri tüm alanlarda da geçerli durumda !.

Yanlış anlaşılmasın ben de bazen işkillikle böyle yerlerde geceledim veya başka olaksızlıktan konaklamak zorunda kaldım. Sanırım yavaş yavaş düşüncemizi değiştirmek zorundayız ?

İletimi Teoman beyin " siyah su deposu olan, muhakkak birgün olaksızlıktan olduğu yere başaltmak zorunda kalır" tespitine gönderme yaparak bitireyim. Türkiye'de belki olaksızlıktan kamu alanlarında konaklıyoruz.
Fakat sonuçta her ikisi de yasalara uygun değil..

Umarım değişim, karavancılar, yerel yönetimler ve devletten beraberce gelir ?
Bu böyle gider demek, yılgınlık daha kötüsü başıboşluğun devamı olurdu..
 
Son düzenleme:



Herkes üşenmesin CİMER'e şikayetlerini yazsın.

Kamu alanını, kapitalist yerelci bir zihniyetle hoyrat kullanılmamalıdır. Ahlâk kavramı herkes için geçerlidir. Temizlik unsurunu sadece kamp için gelenlerde mi problem var? Toplumsal sorun bu.

Yıllarca günübirlik deniz kıyılarına gittim. Bir kısım günlük gelen insan müsvettelerinin (aslında birer gelişmemiş primat), çekirdek, cips, bira kutuları v.s çevreye attıklarını gördüm. Bununla ilgili nasıl tedbirler alınıyor o bölgede?

Konyaaltı plajı bariz bir şekilde arkada ki oturanların görüntülerini bozdukları gerekçesiyle devamlı zabıtaya şikayette bulunması aslında.

Tabii ki kamp yapanların da temiz tutmadıkları, atık sularını yollara v.s attıkları vardır. Bunun çözümü yasaklanması ise sahilleri boydan boya kapatalım. Günübirlik gidip gelenler daha fazla kirletiyor. Kadın! bebek bezini sahile atıp gitmiş yılın tekinde Arsuz Plajında.

Daha üç gün önce kamp yaptığım dağın başında bolca bira kutuları, tavuk malzemeleri, ıslak mendiller v.s bırakıp gitmiş primatları gördüm.

Diyemiyorlar ki çevre otel ve benzeri işletmecilerden dolayı. Artık nasıl bir gönül ilişkileri varsa! Bir kurumda liyakat, dürüsütlük,şeffaflık olmasa ordan da cacık olmuyor.

Özellikle para getiren bölgelerde SİT alanlarına yapılan tahrifat, peşkeş, rüşvet sağ ya da sol hangi belediye gelirse gelsin malesef çözemiyoruz.

Bunun çözümü yasak yerine var olan durumu güçlendir. Üç kuruş park parası al, wc ve su sitemini geliştir. Belediye olarak sende kazan. Kampçıda duruma ve kurallara uygun bir biçimde yayılmadan konaklayabilir yerleşim birimlerinde.

Kişiye göre değişir ama kamp korunaksız, dizaynsız alanlarda yapamıyorsak gerisi bulunduğumuz araç birer prefabrik baraka benim için. Dağın başında tuvalet ihtiyacı çok rahat karşılanıyor : ) En son Datça'da kamp alanı gördüm. Kamp alanı değildi aslında bence bildiğin araç parkıydı, araçların giremediği yerelere çadır kurulmuş, her boşluk itina ile değerlendirilmiş.

Buarada bir çok tatil mekanında kanal sistemi olmamasından kaynaklı otel gibi büyük işletmeler ile yazlıkçı mekanların kanalları nasıl arındırılıpta denize bırakılıyor. Arındırma tesisi olmayan mekanlarda vidanjörlerle çekim yapılıyor ama acaba bulundukları depolardan yer altı sularına karışıp denize karışması nasıl?
 

.
Avrupa'da kamping dışı konaklama kuralları

Belçika Bölgesel kısıtlamalar, özellikle Belçika kıyıları ve Flanders boyunca. Diğer yerlerde, kamp alanları ve park yerleri dışında en fazla bir gece konaklamaya izin verilir.
Bulgaristan Kamp alanları ve park yerleri dışında kamp yapmak ve geceleme yapmak yasaktır. Bu aynı zamanda özel mülkiyet için de geçerlidir.
Danimarka Danimarka'da geceyi özel mülkte geçirmeye izin verilir, ancak kamusal alanlarda tamamen yasaktır.
Almanya Park etmenin StVO veya trafik işaretleri tarafından açıkça yasaklanmadığı durumlarda, tüm yol kullanıcılarının sürüş yeteneklerini eski haline getirmek için gece kalmasına izin verilir. Kamp benzeri faaliyetler yasaktır.
Estonya Geceyi bir karavanda geçirmeye ve özel arazide kamp yapmaya izin verilir. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Finlandiya Özellikle plajlarda ve rekreasyon alanlarında bölgesel yasaklara uyulmalıdır. Özel mülkte kamp yapmaya izin verilir.
Fransa Bölgesel kısıtlamalara ek olarak, yerel makamların onayı gereklidir. Kural olarak, milli parklarda ve tabiatı koruma alanlarında serbestçe dolaşmanıza izin verilmez.
Yunanistan Yunanistan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek resmen yasaktır. (Yine de polis pek karışmamakta)
Büyük Britanya Kamp yapmak, yollarda ve köprülerde yasaktır. Diğer yerlerde, kamu makamlarının onayı alınmalıdır. Ancak İskoçya'da ücretsiz geceleme ve kamp yapmaya büyük ölçüde izin verilmektedir.
İrlanda Sokaklarda ve park yerlerinde gecelemeye genellikle izin verilmesine rağmen, yerel yönetmelikler bunu yasaklamaktadır.
İzlanda Serbest duruş resmi olarak yasaktır ve özellikle milli parklarda ve doğa koruma alanlarında sıkı bir şekilde kontrol edilir.
İtalya Kamp alanları ve park yerleri dışında bir gecelik konaklamalara izin verilir, ancak yerel düzenlemelere uyulmalıdır. Kuzey İtalya'da, milli parklar ve devlet ormanlarında giderek daha fazla var.
Hırvatistan Hırvatistan'da kamp alanları ve park yerleri dışında gecelemek genellikle yasaktır.
Letonya Mülk sahibinin izni ile özel arazide geceleme mümkündür. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Litvanya Mülk sahibinin izni ile özel arazide geceleme mümkündür. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Lüksemburg Lüksemburg'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.
Hollanda Ücretsiz kampa izin verilmez, ancak çiftlikler veya marinalar gibi mevcut kamp ve park yerlerinden uzakta çok sayıda geceleme konaklama yeri vardır.
Norveç Sadece yol kenarındaki otoparklarda gecelemeye izin verilir, evlere en az 150 metre mesafe bırakılmalıdır. Tarım ve ekili alanlarda serbest duruş yasaktır. Ayrıca yerel yasaklara da uyulmalıdır.
Avusturya Kamp alanları dışında geceleme ve park yerlerine en fazla bir gece izin verilir. Ancak Tirol ve Viyana gibi bölgesel yasaklara uyulmalıdır. Doğa koruma alanlarında geceleme yasaktır.
Polonya Bölgesel yönetmeliklere uyulmalıdır. Sahilde ve tabiatı koruma alanlarında gecelemek yasaktır.
Portekiz Kamp alanları ve park yerleri dışında geceleme Portekiz'de genellikle yasaktır.
Romanya Ücretsiz kamp ve geceleme serbesttir. Serbest duruş sadece doğa rezervlerinde yasaktır.
İsveç Kamuya açık otoparklarda geceleme yapabilirsiniz. Özel mülkiyette sahibinin rızası alınmalıdır. Milli parklarda, tarım arazilerinde ve bazı korunan alanlarda geceleme yasaktır.
İsviçre İlk başta, genellikle bir ila iki gecelik serbest ayakta kalmaya izin verilir. Ancak Ticino, Graubünden ve Cenevre gibi yerel düzenlemeler de geçerlidir. Orada, ormanlarda ve doğa rezervlerinde gece kalmak yasaktır.
Sırbistan Sırbistan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.
Slovakya Slovakya'da özel mülkler hariç, geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek yasaktır.
Slovenya Slovenya'da, özel mülkler hariç, geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek yasaktır.
İspanya Yerleşim yerlerinde ve kamp alanları ve park yerleri çevresinde gecelemek yasaktır.
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti'nde kamp alanları ve park yerleri dışında özel mülkler hariç gecelemek yasaktır.
Macaristan Macaristan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.
Alman Promobil dergisinden.

Yukarıdaki gibi Web çeviricilerinin yazıların başını gözünü yararak yaptıkları tercümelerden rahatsızlık duymayanlar için,🤓 Avrupa’da serbest kamp yapma durumlarını anlatan Almanca sayfaların adreslerine aşağıdaki arama sayfasından da erişebilirsiniz..

 

Arkadaşlar, Yasak kararları gitgide genişliyor ve genişleyecektir. Gidişat hiçbir zaman kampdışı konaklamada serbestleşmeye doğru olmayacak bunu bilmek gerek. Gitgide daha çok yerde yasaklandığımızı göreceğiz. Hatta belki bir gün genel yasaklar da sözkonusu olacaktır. Ben böyle düşünüyorum.
 

Merhaba,

Pandemi ile birlikte malumunuz çekme karavan ve motokaravan imalat ve satışları inanılmaz noktalara geldi. Bu sayıda aracın nerede konaklayacağı başka ortamlarda konuşulmuştu. Ortaya çıkan bu yasaklama durumu şaşırtıcı değil beklenen olmalı bence. Karavan, kamp kültürünü bu işin duayeni dediklerimizden öğrenmeden maalesef yollara çıkıldı. Geçen ay Ege bölgesindeki bir ilçemizde yan yana duran 3 tane karavan gördüm, sürekli gittiğim bir yer olduğu için de dikkatimi çekti yakından bakmaya gittim. Gördüğüm manzara şu şekildeydi, yürüyemeyecek durumda 3 araç karavanmış gibi düzenlenmiş büyük ihtimal oraya çekilerek getirilmiş. Şimdi siz orada evi olanların yerine kendinizi koyarsanız şikayetlerin sebebi biraz belli olabilir. Yine aynı şekilde Özdere tarafına giderseniz sizden ricam lütfen aracınızı anayoldan içeriye sokmayın, sokak aralarında konaklamaya çalışanlar yüzünden dönecek yer yok, girip geri geri çıkmak zorunda kalan var ( kişi belirtmek istemedim :smiley:)
Güzel , standartlara uygun dediğimiz alanlar tamamen dolu durumda, hatta geçen gün bir orman kampımıza giden arkadaşlarım giremeden geri geldi ve karavan tamam da yanına buzdolabı ile evdeki çamaşır makinasını getirmeye gerek var kıydı dediler.
Bu durum benim önümde olsa ben de şikayet ederim. Arsası olan kamp yeri yapmaya başladı.
Sizlerden öğrendiğim karavanın tentesini açarken yanımızdaki komşudan izin almam gerektiğiydi, gri ve siyah suyum taşınabilir, sırf bunun için pazar arabasından taşıyıcı yaptım çünkü sizlerden yere değil yerine boşaltılması gerektiğini öğrendim.
Kamp yeri yapmayı bilmeyenler kamp yapmayı bilmeyenlere yer hazırladığı sürece bunları yaşamaya devam edeceğiz.

Herkese saygılar
 





Sözde karavancılar gittikleri yeri Brezilya’nın gecekondu mahallesine çevirirse sonunda olacağı buydu,hiç şaşırmadım.

Sanırım bu öbeklere yine de yüz yüze uyarıda bulunmak pek akıllıca olmamalı diye düşünüyorum Şadan bey.

Biliyorsunuz forumda yapılan bir ankete göre bizde boş gezmeyenlerin sayısı, Rıo’nun Favela’larından bile fazla olmalı..😉
 
Son düzenleme:

Marmaris’e son gideli 10 yıl oldu galiba. Ilk defa1980 yılında Içmeler’de bir kampingte kalmıştım. Marmaris’te olan kampinglerden şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olanlar var mı?

Avrupa’nın hemen bütün ülkelerinde karavandışı konakladım. Avusturya’de bir defa sorun yaşadım. Konakladım deyince, çoğunlukla sadece geceyi geçirmek ve sabah erkenden de yola devam etmek şeklindeydi. Uygun bir yerde durup, kapıları kapatıp, kimseyi rahatsız etmeden gecelemek genellikle sorunsuz oluyor diyebilirim.
 

@Gökhan-Deniz , Özdere'nin kaderi sanki orası. 90'lı yıllardan beri ara ara uğrarım oraya özellikle Çukuraltı mahallesindenden Gümüldere'ye kadar haftasonun geçiren çok araç vardı. Hatta bazı teyzeler günlük kıyafetle denize girip Ganj nehri iması veriyorlardı. Belli ki değişen bir şey olmamış. Burda eleştirdiğimiz sadece karavanlara özgü bir durum değil bence genel olarak o primat grubunun karakteristik özelliğidir.

Geçen aracımı yapan arkadaşla sohbet ederken biri geldi. Yılların minubusçüsüyüm, ben bu işi bilirim deyip duruyordu. Adam ısrarla siyah depoyu için, bo*u yola ata ata giderim kimse anlamaz, kimse karışamaz diyordu. Gel de eğit hadi bunu.
 

İlk yorumumdan sonra gelişmeleri takip ettiğimde ve Marmaris belediyesinin almış olduğu kararın gerekçesini de ayrıntılı bir şekilde öğrendikten sonra belediyeye hak vermek durumunda kaldım.
Ben sadece aracını park etmiş alışverişe gitmiş, veya içerisinde konaklanılsa dahi bu dışarıdan belli olmayan bilinçli karavancıların araçları için yasağın getirildiğini sanmıştım. Yani ne olursa olsun karavanların kamping dışında park etmesi yasaklanmıştır diye algılamıştım.
Oysa durum düşündüğümden de farklıymış.
Yorumlarda belirtildiği gibi (ayrıca ilk yorumumun ps kısmında açıkladığım gibi) ortalığı gecekondu mahallesine veya favelalara çevirenlerin olduğunu gördükten sonra karavan nasıl çevre kirliliği yaratabilir sorumun cevabını da böylelikle öğrenmiş oldum.
Kimse balkonundan bir başkasının kirli çamaşırlarını görmek istemez. Kapısında sabaha kadar müzik dinlenmesini istemez.
Aslında geçen seneden beri gelişmelere bakıldığında böyle bir durumla karşılaşacağımız belliydi.
Malumun ilamıydı.
Devlette bunun için bir takım tedbirler almalıydı. (Bunu başka bir başlık altında konuşabiliriz.)
Yurtdışında her ne kadar karavan konaklamaları ile ilgili bir çok kriter varsa sanırım bu kampingler içinde söz konusudur. Buradaki gibi sezonluk ya da pandemi ile birlikte şıp diye açılıp ruhsat almıyorlardır sanırım. Karşılamaları gereken birçok kriter vardır.
Şehir merkezlerinde konaklama yasak olabilir ama birçoğunda şehir dışında, ormanlık alanlarda, göl, deniz kıyılarında en azından bir gece serbest gibi görünüyor. İzlediğim yabancılara ait birçok videoda yol kenarlarında da konaklama yapanları gördüm. Bazı ülkelerde yol kenarlarında dahi karavanlar için konaklama yerleri yapılmış. Çoğu da kimsenin olmadığı yerleri tercih ediyor. İlk öncelik kimseyi rahatsız etmemek ve rahatsız edilmemek olmalı sanırım. Yasak olanların ana sebebi de güvenlik olmalı diye düşünüyorum.
Oralardaki kampinglerin fiyatlarına, çevre düzenlemeleri ve sunmuş oldukları olanaklar ile bireylerin ekonomik durumları arasında şöyle bir gidip gelirsek, sanırım insanların kampingleri tercih etmemesi çok daha saçma gelirdi.
Portekiz, İspanya ve Fransa zaten bu konuda kendini aşmış.

Maalesef bir sene içerisinde güzelim karavancılığın da suyunu çıkardık. Eski karavancı abilerimiz üzülerek bu durumu takip ediyorlardır.

Belki bazı şeyler gerçekten ulaşılmaz veya zor ulaşılır olmalı.
 



.
Bence kişiler yerine davranışları yermek daha yapıcı olmalı ?..
Nasıl ki her eski karavancı bekleneni yapmıyorsa, salgın yüzünden her yeni aramıza katılan da yakışıksızın temsilcisi değil.
Üstelik her mükemmel insan (?) da hata yapabilmekte.. 😉

Bir de anlayışın ve düzenlemelerin yetersiz olduğu bir ülkede, karavan sayısının karavancılığı tehlikeye düşürecek sayıya erişme durumunda, sadece ideal davranan karavancı olmanın da yetersiz kalma durumu var.
Çünkü dışarıdan bütün karavancılar ayni çemberin içinde görünüyor.. ☹️

Peki öyleyse bizler ne yapabiliriz ? 🤨
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst