Yolda .... Lazım Oldu!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dinozor izci Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,344

Etiketler



Bu arada, yeni bir şey öğrendim (elbette bilmiyor olmak benim eksikliğimdi), internetten alışveriş yapılan bazı sitelere teslim adresi olarak kendi adresinizi vermek zorunda değilmişsiniz. Bu sitelerin çeşitli şehirlerde, çeşitli esnaf, benzin istasyonu gibi yerlerde teslim noktaları oluyormuş. Siparişinizi bunlardan size uygun olan bir tanesine yönelterek oradan teslim alabiliyormuşsunuz.
Bu, yolda ihtiyaç maddelerini temin etmek için hiç yoktan iyi bir seçenek.
 



Mesela atık parçalayıcı kimyasalınız tükendi. Bir yerde 2-3 günden fazla da kalmıyorsunuz.
bu durumda en yakın marketten arap sabunu alın tuvalet kimyasalı yerine onu bolca koyun su ile karıştırın kullanın

Sabunun her çeşidi, deterjan, şampuan, tensitli temizleyiciler, dışkıyı beraber tutan yağları çözerek onu akışgan hale getirmekte, Bunlardan Mehmet beyin tavsiyesi olan arap sabunu hem en ucuzu hem de en çevre dostu olanı.
Fakat bunların “çorba”nın kokusunu önleme işlevleri yok.

İdrarın içindeki ürik asit, bakteriler yüzünden amonyağa dönüşerek ikinci günden itibaren kokmaya başlamakta. Bu koku sirke veya limon tuzuyla önlenebilir.
Diğer taraftan gaitanın yani sert dışkının baştaki (taze) kokusu az çok kontrol altına alınabilse de bakterilerin kapalı hacımdaki oksijeni bitirdikten sonra ortaya çıkan (karbon dioksiti metabolize eden) diğer bakteri cinslerinin protein artıklarını lağım kokulu sülfürlü bileşiklere çevirmesi, ancak tuvalet kimyasalları ile kotrol edilebilmekte.
 
Son düzenleme:

Sabunun her çeşidi, deterjan, şampuan, telsitli temizleyiciler, dışkıyı beraber tutan yağları çözerek onu akışgan hale getirmekte, Bunlardan Mehmet beyin tavsiyesi olan Arap sabunu hem en ucuzu hem de en çevre dostu olanı.
Fakat bunların “çorba”nın kokusunu önleme işlevleri yok.

İdrarın içindeki ürik asit, bakteriler yüzünden amonyağa dönüşerek ikinci günden itibaren kokmaya başlamakta. Bu koku sirke veya limon tuzuyla önlenebilir.
Diğer taraftan gaitanın yani sert dışkının baştaki kokusu da kontrol altına alınabilse de bakterilerin kapalı hacımdaki oksijeni bitirdikten sonra ortaya çıkan (karbon dioksiti metabolize eden) diğer bakteri cinslerinin protein artıklarını lağım kokulu sülfürlü bileşiklere çevirmesi ancak tuvalet kimyasalları ile kotrol edilebilmekte.
Anlaşılan, arap sabunu + sirke yanımızda bulundurmamız gereken alternatif tuvalet katkıları. Ancak, kesin çözüm, dışkılama ihtiyacını ortadan kaldıracak metabolizmayı geliştirebilmek. Bunun için evrimsel değişim umuduna bel bağlamak gerekiyor ki, bir kaç milyon yıl beklemek lâzım geldiğinden, tuvalet kimyasallarına, bulunmadığı durumlarda da sabunla sirkenin krallığına saygı göstermeye devam.
 



bu tuvalet kımyasalı ıcın yedeklı yola cıksanız yolda bıterse ne yaparım sorunu ortadan kalkmazmı yedek tasımanın bır sakıncasımı var...
Tabii ki sakınca yok. Ancak tuvalet kimyasalı bir örnekti. Her şeyin yedeği taşınmayacağı gibi, lâzım olacağı önceden akla gelmeyebilir de. Konu, karavanda ihtiyaç duyulacak herhangi bir şey. Bu bir sarf malzemesi de olabilir, iş görmez hale gelen bir enerji besleme kablosu veya bir konaklama yerinde kırılan bir destek ayağı plakası da... Yani ufak tefek ve ihtiyaç olarak karşımıza çıkabilecek herhangi bir karavan malzemesi. Yoksa elbette tuvalet kimyasalı, sabun, tuvalet kağıdı vs. yedekliyoruz uzun yolculuklarda.
 



Karavan çoğaldıkça böyle sorunlar azalır. Almanya’da her yapı markette bir kıṣım kamping malzemesi bulunduğu gibi, hemen her büyücek ṣehirde sadece kamping malzemeleri satan yerler de var.

Bütün bunların yanı sıra ikinci el kamping malzemesi satanlarda süratle çoğalır.

Bir ay kadar önce yıllarca bodrumda duran üstten kapaklı Engel kompresörlü buzdolabını ebayde satmak için ilan verdim. Bir kaç saat içinde satıldı.
 

Çok ilginç... Bunun yararı nedir acaba? Bu da dışkıyı parçalayabiliyor mu, yoksa koku oluşumunu engellemek için mi?
Açıkçası ben de karavanımda Migros marka olanını kullanıyorum. Tavsiye ettiğim arkadaşlar da memnun. İçerinin 40 derece olduğu sıcaklık koşullarında bile koku sorunu yaşamadık. Zaten kampingde konakladığımızdan dolayı dolmasını beklemeden 2 günde bir boşaltıyorum. Biz yetişkinler olarak hiç denemedik ama 6 yaşında kızımızın kullanımı sonrası parçalanma konusunda hiçbir sıkıntı çekmedik. Denemekten zarar gelmez, alın kullanın, memnun kalmazsanız zaten genel temizlik için de kullanabilirsiniz.
 

.
Sabunun her cinsinden, gaitanın akıcılığını sağlamasından fazla bir şey beklenmemeli. (Yukarıda ayrıntılarıyla yazmıştım) Sıcaklığa bağlı olarak da eğer ikinci gün içinde boşaltılabiliyorsa, keskin lağım kokusu (taze gaita kokusu değil) daha oluşmadığından belki kaset, sizde ve tavsiye ettiğiniz kimselerce fazla rahatsız edici bulunmamış olabilir. Ancak sabuna rağmen ikinci günün sonuna doğru bu sülfür kokularının duyulması kaçınılmaz olmakta. Diğer bir deyişle artık kimyasal gerekmekte.

Ben bu taze gaita kokusunu dağ çamı (Ladin) kokulu sıvı sabun kullanarak bastırdığım gibi, akıcılığına da böylelikle çözüm sağlamış oluyorum.
Kimyasal kullanmadığım müddetçe zaten kaseti her gün boşaltmaktayım. Yani en geç ~30 saat içinde..
 
Son düzenleme:

.
Sabunun her cinsinden gaitanın akıcılığını sağlamasından fazla bir şey beklenmemeli. (Yukarıda ayrıntılarıyla yazmıştım) Sıcaklığa bağlı olarak da eğer ikinci gün içinde boşaltılabiliyorsa, keskin lağım kokusu (taze gaita kokusu değil) daha oluşmadığından belki kaset sizde ve tavsiye ettiğiniz kimselerde fazla rahatsız edici bulunmamış olabilir. Ancak ikinci günün sonuna doğru bu sülfür kokularını duyacağınız kesin.

Ben bu taze gaita kokusunu dağ çamı (Ladin) kokulu sıvı sabun kullanarak bastırdığım gibi, akıcılığına da böylelikle çözüm sağlamış oluyorum.
Kimyasal kullanmadığım müddetçe zaten kaseti her gün boşaltmaktayım.
Örneğin 20 lt.lik bir depo için ne miktarda sıvı sabun kullanıyorsunuz?
 

.
Sabun içindeki esansın yoğunluğuna bağlı. Zaten bu zaman aralığında kaset tam dolmadığından iki kişi için bir günde tek çorba kaşığı bile yeterli olabilmekte. Ortam ısısı ve yenen proteinli gıdalar kokuyu arttırabiliyor biliyorsunuz.
Sanırım deneyerek duruma uygun gerekli dozu bulabilmeniz sorun olmamalı..
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,442
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst