Yüksek Ötv, Pahalı Sigorta, Her Yıl Tüv, Deneyimsiz Karavancılar Ve Belediyeler=yasaklar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,294

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Mesajlar
3,281
Tepkime Puanı
4,608
Yer
Almanya
Yüksek ÖTV ve pahalı sigorta karavan üretimini çekme karavana yönlendiriyor. 750 Kg üstü çekme karavanlara olan her yıl Tüv’de karavan üretiminde 750 Kg altı karavanları öne çıkarıyor.
Bu yanlışların ilk sonucu taşıyabileceǧinin üzerinde yüklenmiş karavanlar trafikte çoǧalıyor.
Ayrıca:
Çekme karavanlar kamp dışı konaklamaya elverişli deǧildirler, park yerlerinde fazla yer kaplar ve daha fazla göze batarlar… Çekme karavanla bir kaç saatliǧine plaja gidilmez.
Karavancılıǧın geliştiǧi ülkelerde çekme karavanlar genellikle kampingte kalmak için üretilirler.

Belediyeler karavancılıǧın ne olduǧunu henüz kavramış deǧiller, yoksa yasaklardan önce karavanların atık sularını nereye boşaltacaǧını düşünürlerdi.



Marmaris'te kamuya ait alanlarda karavancıların konaklamalarına izin verilmiyor

Marmaris'te kamuya ait alanlarda karavancıların konaklamalarına izin verilmiyor
 
Son düzenleme:

Etiketler
Başlıktaki engellerden dolayı sadece çekme karavanda değil, motokaravandada durum pek farklı sayılmaz. Korsan karavan daha cazip hale geliyor. Dışarıdan bakınca karavan görüntüsü olmayan bir panelvan veya minibüsle park yasağı olmayan, karavan ile konaklama yasağı olan bir yerde dikkat çekmeden geceyi geçirseniz kim ne anlar ki?
 

Ilker Bey haklısınız. Korsan karavan aşırı yüksek ÖTV, haksız derecede pahalı trafik sigortası ve gereksiz her yıl TÜV’ün sebep olduğu bir gelişme.

Belediyelerin koyduğu yasağın hakedeni bulması, haksızlıklara sebep olmaması için belediyenin kamp ve karavancılığın ne olduğunu bilmesi lazım. Yoksa korsan karavanlar burada da avantajlı duruma gelirler.

Bir park yerinde motokaravan ve panelvan araç arasında park etme bakımından, Motokaravancı dışarıya masa sandelye çıkarmadığı sürece bir fark yok. Her ikiside orada parkeden araçlar. Isveç’te bir plajın park yerinde çektiğim bu resim çok şeyi açıklıyor.
No Camping


Resimde de görüldüğü gibi burada çadır ve çekme karavan yasak. Motokaravana, burayı park yeri olarak kullandığı sürece yasak yok. No camping, motokaravan sandelye masa çıkarmadığı sürece parkedebilir anlamında.
 

Çekme karavan kamplarda kamp yapmanın aracıdır daha çok. Yol üstündeki bilmediğiniz yollara dahi giremezsiniz. Girseniz geri döneceğiniz bir yer var mı bilemezsiniz. Sıkışık trafiğin olduğu şehirlere kasabalara da girmek istemezsiniz. Hep yolda olmak istersiniz. Karavanla gezmenin aracı bütün pahalılığına rağmen Motokaravanlardır. Ancak bizim bütçemiz buna yetmiyor. Mecburen çekme karavanla idare ediyoruz. Şehiriçi aracına ihtiyacımız var. İki araç bakmak bu devirde çok zor. Kamping fiyatları aldı başını gitti bu sene. Otel tatilini tercih ettim. Kalabalık da var tabii. Kalabalık kamplar çok. Benim karavanım okulumda duruyor. İstediğim zaman gidip vakit geçiriyorum onunla. Haa bir de çekme karavanın çok önemli avantajları var. Bir kamp yerine kurdunuz mu orada sizi hazır bekler ve aracınız size kalır. Yolculuğunuz esnasında beş kişilik çeki aracınıza sahip olmak iyidir. Ayrıca çekme karavanlar camper tipi araçlara göre çok geniş ve ferahtır. İçinde her şeyinize daha çok yer vardır.
 

Korsan karavanlar bence karavan değiller. Bir aracın içinde yatılması karavan sayılması için bana göre yeterli değil. Benim karavanımda kahvenin, çayın, tırnak makasının bile yeri var. Önemli olan ne kadar ev olabildiği. Ya da sizin kendinizi ne kadar evinizde hissedebildiğiniz. Korsan karavanların çoğu bir yataktan ibaret ve bana karavan zevki vermezler. Bana karavan zevki verebilecek araçlar büyük ve geniş alkovenli karavanlar ama buna da malesef akçeli durumlarımız yetişmiyor. Olsun be, biz de varız bir ucundan tutuyoruz bu hayatın yine de...
 



Antiparantez, Ben onları karavandan saymıyorum ve benim tarzım değiller ama küçük ebatlı korsan karavanlar yine de çekme karavandan daha iyi gezi yapılabilecek araçlar. Bu da işin bir başka yönü tabii...
 

Antiparantez, Ben onları karavandan saymıyorum ve benim tarzım değiller ama küçük ebatlı korsan karavanlar yine de çekme karavandan daha iyi gezi yapılabilecek araçlar. Bu da işin bir başka yönü tabii...

Yücel Bey, özellikle Iskandinavya gezilerimde sık rastlarım. Içinde yatılabilecek her türlü araçla yolda olan insanlar var. Römorkların üzerine çadır kuranlara da rastladım. Bu ülkelerde kurallara uyulduğunda ve kimse rahatsız edilmediğinde çok sayıda kamp dışı konaklama olanakları var. Yollardaki park yerlerininin büyük bir kısmında tuvaletler ve bir çok yerde de atık boşaltma olanakları bulunur. Almanya’da ticari işlerde kullanılan araçlarla da gezi yapmak mümkün. Bir örnek vereyim. Işimde kullandığım aracımı uzun yıllar şahsi işlerimde de kullandım. Maliye benden aracı iş için kullandığım saatleri ve gittiğim yolları yazmamı istedi. Iş için kullandığım mesafeler için kilometre başına 0.30 € masraf gösterebiliyordum. Böylece sorun olmadan ticari araçları tatil gezilerinde de kullanmak mümkün oluyor. Aracın içine portatif kamp malzemeleri, ocak, yatak koymak sorun olmuyor. Dikkat edilecek tek nokta, araçta Tüv’e gitmeyi gerektiren bir değişiklik yapmamak. Aslında bu anlattıklarım Türkiye’de korsan karavanlara benzer bir durum. Aradaki fark Almanya’da her şey düzenlenmiş ve legal. Yakalanırım korkusu olmadan istediğiz gibi gezebiliyorsunuz.
 

Ben de küçük bir panelvan alıp korsan karavan yapmayı düşündüm ancak ona vereceğim parayla beraber yıllık MTV si, sigortası, muayenesi, yazlık kışlık lastikleri derken bütçemi epey aşıyor. Hatta bu işin maliyetiyle yıllarca farklı otellerde kalarak ülkeyi gezebilirim. Yani daha kontağı çevirmeden altına girilmesi gereken yük çok fazla. Bu yüzden tek aracımla otellerde kalarak devam. Artık otel olarak Apartları da seçiyorum bazen onlar karavan gibi rahat oluyor. Kendim pişirip kendim yiyorum yine istersem. Çayımı kahvemi demliyorum.
Ancak inşallah emekli olduğumda ben de güzel bir beyaz alkovenli motokaravan alacağım kısmetse. O zaman küçük araca ihtiyacım kalmayacak belki de... Hayaller...
 


Tüm yazan çizenlere içtenlikle saygılar,sevgiler Müsadenizle söylemek istediğim şudur:Aliexpressten oldukça alışveriş yaptım,yapıyordum Birileri Youtube kanallarında işte nasıl elektronik malzeme getirilir,nasıl az vergi ödenir,paketin üzerine gift (hediye)yazdırtsam ne olur dedi durdu...Sonra Saray duruma el attı ve paket açma ücreti+vergi ile kullanıcıyı kucakladı
Hgs den nasıl kaçak geçilir Birileri Youtube kanallarda motosiklet forumlarında video çekti başlıklar açtı sonra Saray yine kucakladı (Aliexpress vergi olayı+Motosikletlerin kaçak geçişlerini)
__DESTEKLEDİĞİM ANLAŞILMASIN__
Herkese bol sağlıcaklı maceralı gezi ve kamplar
 



O zaman korsan karavan kelimesi yerine gezi aracı diyelim. Hem korsan, hem karavan deyince biraz itici olarak dikkat çekiyor. Senede onbeş, yirmi gün tatil yapma imkanı olan biri, var olan kendi aracı yada iş aracının arkasına bir şişme veya sünger yatak koysa, bir piknik tüp ve bir kaç mutfak eşyasına kim ne diyebilir ki? Duş yok, mutfak tezgahı yok, kocaman su depoları yok.
 

Bu güzel sitede bunlardan bahsedilmesi,bilenlerin bilmeyenlere bir şeyler öğretmesi ayrı Birilerinin çıkıp kendini gösterme çabası içerisine girip sosyal mecralarda konuyu her yerde reklam yapması ayrı Bende sizlerle birlikte bu sitede bildiklerimi paylaşır bilmediklerimi öğrenirim
 

ben de @yoldabirivar gibi bazı şeylerin gizli kalması gerektiğini düşünenlerdenim, daha önce de farklı başlıklarda bunu dile getirdim. en bilinen örnek salda gölü, binlerce yıldır sadece değerini bilenlerin ziyaret ettiği bir yeri sosyal medyada paylaşa paylaşa yok ettiler. toki el koydu, iş makineleri girdi kumlar kamyonlarla başka yerlere taşındı. uzungöl betongöl oldu.

öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, bir şeyin ortaya çıkması ile yayılması çok kısa sürede olup bitiyor. kampçılık ve karavancılık da böyle oldu, kendi karavanını yapmayana youtube kanalında paylaşmayana kız vermiyorlar artık :smiley: pandemi bahane, herkes kamp uzmanı herkes karavan ustası oldu. marangozlar, mutfakçılar ve bu işte çok para var diyen çakallar karavan üreticisi oldu. ticari araç sahipleri yaşı ve kilometresi nedeniyle kullanamadıkları araçları çekme belgesi çıkartıp kime satacaklarını kara kara düşünürken neredeyse tüm ilanlar '' al karavan yap'' ya da '' karavana projeye uygun '' diye verilir oldu. kiloyla hurdacıya satılacak minibüsler panelvanlar fiyatlarını dörde beşe katladı.

pek dile getirilmese de işin bir de ruhu, tarz ve kültür yönü var. kampçılık ve karavancılık her şeyden önce özgür bir ruh ister, çevre ile uyumlu olmayı gerektirir, başkalarını rahatsız etmemek gerekir. kimse kusura bakmasın mangalcıdan karavancı olmaz. karavan almakla da karavancı olunmuyor maalesef. kimseyi yermek ya da hakaret etmek için yazmıyorum sadece gerçeği dile getiriyorum. aynı şey araçlar için de geçerli değil mi? her araçtan karavan ya da kamp aracı yapılabilir imrendiğim, takdir ettiğim çok güzel örnekler var. ancak mdf ya da ham suntadan karavan mobilyası yapılmasını nasıl kabul edebiliriz? sizi bilmem ama ben önce karavan mobilyasına bakarım. mobilyaların köşeleri yuvarlatılmamışsa, sivri köşeli ise o karavan usta işi değildir. o karavanda kalan eninde sonunda yapanın kulaklarını çınlatır.
konuyu dağıtmayayım, ülkemizde vatandaş olarak her şeyin .....kunu çıkarmayı adet haline getirdiğimiz ve devletimiz de düzenlemek, ıslah etmek yerine yasaklamak ya da vergi almak dışında bir tepki vermediği için kampçılık ve karavancılık için zor günler bizi bekliyor. yavaş yavaş kapılar yüzümüze kapanacak ya da çok yüksek ücretler ödemek zorunda kalacağız.

kampçılığa, karavancılığa ve doğaya gönül vermiş tüm dostlara selam olsun. lütfen kendiniz için gezin, konaklayın bulunduğunuz yerin, zamanın tadını çıkarın. kaybettiklerimizi geri getiremeyiz ama kalanları korumak mümkün olabilir. sosyal medyadan fotoğraf video paylaşmayın. herkes aynı gözle bakmıyor, bizim güzellik gördüğümüz yerde birileri kır lokantası veya millet bahçesi ya da inşaat alanı görebiliyor. biz ne güzel karavan derken birilerinin gözleri dolar işareti şeklinde parlayabiliyor. sigorta konusunda yıllarca neler çektik, insanlar karavanlarını satmadı mı?

son olarak @ilker 72 nin mesajına atıfta bulunacağım. ben de sizin gibi düşünüyorum. bir araç farklı amaçla da kullanılabilmeli. her şey planladığım gibi olursa bir sonraki aracım linkteki gibi olabilir. bence çok güzel ve sade bir tasarım ( mobilya köşeleri yuvarlatılsa daha güzel olurdu :smiley: :smiley: :smiley: )

Video: https://www.youtube.com/watch?v=NKNmlovdkv8
 
Son düzenleme:


Bir başka başlığa yazmıştım ama burası daha uygun gibi görünüyor. Bir de burada paylaşayım. Orada gözden kaçabilir, burası aktif görünüyor.

Hortlatmış olayım konuyu. Biliyorsunuz bu konu tekrar gündeme geldi. Cimer'e kendimce yaptığım ihbar başvurusu metnini paylaşıyorum. Metni hukuki açıdan altını güzelce doldurup geliştirerek başkalarının da daha etkili müracaat etmesi faydalı olabilir.

Muğla İli Marmaris İlçesi sınırları içerisinde her türlü karavan parkının belediye meclisi kararı ile yasaklandığı ile ilgili haberleri medyadan öğrenmiş bulunuyorum. Bu kararın açıkça hukuka aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim kullanabildiğim tek aracım karavanım olup ulaşımımda da bu aracımı kullanma zorunluluğum bulunmaktadır. Bu kararla benim Marmaris ilçesi sınırları içerisine aracımı park etmem yani girişim engellenmiş oluyor. Herhangi bir kamp ortamı oluşturmadan yalnızca park eden araçlara bu kararın uygulanmaması gerekir çünkü açıkça özgürlüğü tahdit durumu oluşmaktadır. Kanunen yollarda kullanımına izin verilmiş, ruhsatında motokaravan yazan, muayenesi her yıl olan, içerisinde uyunması devletin verdiği izin ve onayla yasal olan, zaten içinde yaşamak için tasarlanmış ve kullanım izni verilmiş bir aracın bir ilçe sınırlarında park etmesinin yasaklanması kabul edilemez.

Bu yanlışın düzeltilmesi, varsa alınmış olan kararın/kararların iptal edilmesi, Ülke içerisinde hiçbir belediyenin böyle bir karar almaması için gereken yazışmaların yapılmasını, varsa uygulanmış tüm cezaların iptal edilmesini arz ederim.
 



.
Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmaz mallar, herkesin istifadesine açık olan denizler, göller, nehirler, tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler ve dağlar gibi sahipsiz şeyler ile devlet veya bir kamu hukuku tüzel kişisi tarafından umumun yahut bir kısım halkın yararlanmasına terk ve tahsis edilen umumi yollar, köprüler, parklar, meydanlar, mer'alar, yaylak ve kışlaklar gibi menfaati umuma ait olan taşınmaz mallardır.
Yani hazineye, katma bütçeli kuruluşlara, belediyelere, il özel idarelerine, gerçek veya tüzel kişilere kısaca kime olursa olsun sonuçta Türkiye’de heryerin sahibi olup, o yerlerin kullanımı da sadece sahiplerinin tasarrufunda bulunmaktadır.

Devlet ve belediyeler de mülk sahibi oldukları umuma açık yerlerin yani kamusal alanların nasıl kullanacağını düzenleme hakkına sahiptirler. Belediyelerin oto parklara hangi araçların alınacağını belirlediğini, kamyonları ağırlıklarına göre kısıtladığını, otobüs veya minibüslerin nerede yolcu alacağına izin verdiğini zaten biliyoruz.

Bir aracın karavan olarak karayollarında trafiğe çıkma hakkına sahip olması onun ayni zamanda sahipli herhangi bir bir arazide yahut yine sahibi olan ulaşım amaçlı yol ve yerlerde konaklamasına yani kamp yapmasına yetmemekte ve izne bağlı kılmaktadır. Yani karayolları için alınan ruhsat, aracın karavan olarak yollarda olmasıyla ilgili olup, bu izinin her istenen yerde kamp yapma durumu ile ilgili tek kelime bile barındırmadığını görmekteyiz. (Şehirlerarası otobüsler de karayollarına çıkma ve topla taşıma iznine sahip olsalar da ancak belediyenin gösterdiği yerlerden yolcu alabilmekteler)
Zaten Avrupa’daki uygulamadan* da anlaşılacağı üzere, konaklama izninin sadece o yerlerin sahipleri tarafından verildiği görülmekte.

Kısaca Marmaris belediyesi ne kadar hoşumuza gitmese de karavanların konaklama durumunu kısıtlama hakkına sahip olsa da bu kararın aracın park etme durumunu kapsayamayacağı düşüncesindeyim. Bu hakka odaklanıp, onu elimizden kaçırmamalıyız. Karar da bu noktada tam anlaşılır şekilde okunamadığından, belediyeye doğrudan yazılı olarak sorulması yerinde olurdu.
ÇİMER aracı karakterde bir kurum.

Şu anda ülkedeki durum gri bir yapı gösteriyor.
Umarım karavancılar durumu yönlendirme bilincine biran evvel erişirler ?

Yine de keyfi olsa da belediyenin şehir içersinde karavanlar için bir park yeri açması, aklı selim bir davranış olurdu. Herşeyi yasaklarla düzenlemek çağdaş bir yaklaşım değil. Şehire herkez gibi karavancıların ilgisi de anlaşılır ve kabul edilir olmalı. Karavancılar yok sayılmamalı..
Tabi kampinglerin denetlenmesinin de belediyenin sorumluluğununda olduğu unutulmamalı..



*Avrupa'da kamping dışı konaklama kuralları

Belçika Bölgesel kısıtlamalar, özellikle Belçika kıyıları ve Flanders boyunca. Diğer yerlerde, kamp alanları ve park yerleri dışında en fazla bir gece konaklamaya izin verilir.
Bulgaristan Kamp alanları ve park yerleri dışında kamp yapmak ve geceleme yapmak yasaktır. Bu aynı zamanda özel mülkiyet için de geçerlidir.
Danimarka Danimarka'da geceyi özel mülkte geçirmeye izin verilir, ancak kamusal alanlarda tamamen yasaktır.
Almanya Park etmenin StVO veya trafik işaretleri tarafından açıkça yasaklanmadığı durumlarda, tüm yol kullanıcılarının sürüş yeteneklerini eski haline getirmek için gece kalmasına izin verilir. Kamp benzeri faaliyetler yasaktır.
Estonya Geceyi bir karavanda geçirmeye ve özel arazide kamp yapmaya izin verilir. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Finlandiya Özellikle plajlarda ve rekreasyon alanlarında bölgesel yasaklara uyulmalıdır. Özel mülkte kamp yapmaya izin verilir.
Fransa Bölgesel kısıtlamalara ek olarak, yerel makamların onayı gereklidir. Kural olarak, milli parklarda ve tabiatı koruma alanlarında serbestçe dolaşmanıza izin verilmez.
Yunanistan Yunanistan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek resmen yasaktır. (Yine de polis pek karışmamakta)
Büyük Britanya Kamp yapmak, yollarda ve köprülerde yasaktır. Diğer yerlerde, kamu makamlarının onayı alınmalıdır. Ancak İskoçya'da ücretsiz geceleme ve kamp yapmaya büyük ölçüde izin verilmektedir.
İrlanda Sokaklarda ve park yerlerinde gecelemeye genellikle izin verilmesine rağmen, yerel yönetmelikler bunu yasaklamaktadır.
İzlanda Serbest duruş resmi olarak yasaktır ve özellikle milli parklarda ve doğa koruma alanlarında sıkı bir şekilde kontrol edilir.
İtalya Kamp alanları ve park yerleri dışında bir gecelik konaklamalara izin verilir, ancak yerel düzenlemelere uyulmalıdır. Kuzey İtalya'da, milli parklar ve devlet ormanlarında giderek daha fazla var.
Hırvatistan Hırvatistan'da kamp alanları ve park yerleri dışında gecelemek genellikle yasaktır.
Letonya Mülk sahibinin izni ile özel arazide geceleme mümkündür. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Litvanya Mülk sahibinin izni ile özel arazide geceleme mümkündür. Bu, yerleşim alanlarının dışındaki kamusal alanlarda izin verilir.
Lüksemburg Lüksemburg'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.
Hollanda Ücretsiz kampa izin verilmez, ancak çiftlikler veya marinalar gibi mevcut kamp ve park yerlerinden uzakta çok sayıda geceleme konaklama yeri vardır.
Norveç Sadece yol kenarındaki otoparklarda gecelemeye izin verilir, evlere en az 150 metre mesafe bırakılmalıdır. Tarım ve ekili alanlarda serbest duruş yasaktır. Ayrıca yerel yasaklara da uyulmalıdır.
Avusturya Kamp alanları dışında geceleme ve park yerlerine en fazla bir gece izin verilir. Ancak Tirol ve Viyana gibi bölgesel yasaklara uyulmalıdır. Doğa koruma alanlarında geceleme yasaktır.
Polonya Bölgesel yönetmeliklere uyulmalıdır. Sahilde ve tabiatı koruma alanlarında gecelemek yasaktır.
Portekiz Kamp alanları ve park yerleri dışında geceleme Portekiz'de genellikle yasaktır.
Romanya Ücretsiz kamp ve geceleme serbesttir. Serbest duruş sadece doğa rezervlerinde yasaktır.
İsveç Kamuya açık otoparklarda geceleme yapabilirsiniz. Özel mülkiyette sahibinin rızası alınmalıdır. Milli parklarda, tarım arazilerinde ve bazı korunan alanlarda geceleme yasaktır.
İsviçre İlk başta, genellikle bir ila iki gecelik serbest ayakta kalmaya izin verilir. Ancak Ticino, Graubünden ve Cenevre gibi yerel düzenlemeler de geçerlidir. Orada, ormanlarda ve doğa rezervlerinde gece kalmak yasaktır.
Sırbistan Sırbistan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.
Slovakya Slovakya'da özel mülkler hariç, geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek yasaktır.
Slovenya Slovenya'da, özel mülkler hariç, geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek yasaktır.
İspanya Yerleşim yerlerinde ve kamp alanları ve park yerleri çevresinde gecelemek yasaktır.
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti'nde kamp alanları ve park yerleri dışında özel mülkler hariç gecelemek yasaktır.
Macaristan Macaristan'da geceyi kamp alanları ve park yerleri dışında geçirmek genellikle yasaktır.

Alman Promobil dergisinden.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst