Zeytinliklere ''Çevreci'' Fabrika ve Enerji Santrali Kurulabilecek

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan anerkad Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,463

anerkad

Kamp III
Mesajlar
564
Tepkime Puanı
2
05/07/2009
Çevreyle ilgili davalarda sık sık dayanak konusu yapılan zeytin yasasında değişiklik yapılıyor. Zeytinliklere tarım ürünü fabrikaları ve elektrik üretim tesisleri kurulabilecek


YURDAGÜL ŞİMŞEK


ANKARA - Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede tesis kurulma yasağından geri adım atılıyor. Bu sahalarda, zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılıp işletilebilecek.
AKP’den üç komisyon başkanı ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Kanun’unda değişiklik öngören teklif hazırladı. Sanayi Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi ve Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga‘nın teklifi AKP Grubu’nun da onayını aldıktan sonra TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Teklife göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak bu sahalarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılıp işletilebilecek.

Şimdi nasıl? Mevcut yasaya göre bu alanlarda zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamıyor ve işletilemiyor. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesi de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı iznine bağlı.
Zeytincilik sahaları daraltılamıyor. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahaları imar hudutları kapsamı içine alınırsa yapılaşma izni var. Ama bu izin de altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam alanın yüzde 10’unu geçemiyor. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın fenni gerekçeye dayalı iznine bağlı. İzin verilirken Tarım Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitüleri ve ziraat odasının uygun görüşü alınıyor. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı ‘kesilemiyor’ ve ‘sökülemiyor’. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına 60 lira idarî para cezası veriliyor.

Gerekçe teknoloji Yeni teklifte zeytincilik sahalarının daraltılamayacağı ve belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içinde alınması halinde toplam yapılaşmanın yüzde 10’u geçemeyeceğine ilişkin hükümler yer almadı.
Teklifin gerekçesindeyse çevreye zarar verilmesini önleyen teknikleri kullanmak kaydıyla zeytinlik sahalara herhangi bir zararı bulunmayan işletme ve tesislerin kurulabilmesine ve işletilebilmesine imkân tanınması gerektiği savunularak şöyle denildi:
“Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler sırasında çevreye duyarlılık ön planda tutulmuş ve ekolojik unsurlar zarar görmeksizin bir kısım faaliyetlerin yürütülmesine imkan sağlanmıştır. İşletmelerde arıtma ve baca filtresinin yanı sıra kapalı devre çalışma sisteminin kurulması çevreye verilen zararı en aza indirmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır. Özellikle ülkemiz rüzgâr haritasında görülen rüzgâr santrallarının kurulabilmesine elverişli alanların zeytinlik sahalarına yakınlığı, bu tesislerin yapımına engel teşkil etmektedir.” Zeytinliklerin bulunduğu bölgeler, rüzgâr gücü bakımından Türkiye’nin en büyük potansiyelini barındırıyor.

Radikal gazetesi 05/07/2009
 

Etiketler
Ynt: Zeytinliklere ''Çevreci'' Fabrika ve Enerji Santrali Kurulabilecek

Şimdiye kadar yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı birçok fabrikanın kurulması için gereken ÇED belgesinin alınması için çalışan firmalarda çalıştım. Sizlere tüm samimiyetimle şunu söyleyebilirim. Arkadaşlar yazılanlara asla ve asla inanmayın. Bunlar sadece bürokratik işlemler ve yazılardır. Fabrikanın kurulmasına izin ÇED belgesini hazırlamak zorundadır. ÇED belgesi alınması için, fabrikanın üretim esnasında oluşturacağı atıklar ve bu atıkların ne şekilde bertaraf edileceği araştırılarak taahhütlerde bulundurulur. Atıklarını ne şekilde bertaraf edeceği ifade edilir. Bu kitap kısmı herşeye uygun oluşturulur ve toplantılardan geçirilir. Belge, çevreci geçinen fabrika sahibinin(her fabrika duyarsız değil tabiki) kirli ellerine verilir ve çevreyi yıkım işte o an başlar. Kanunlarda, yönetmeliklerde bir sürü maddeler var. Bunların hepsine uyulsaydı şuan Trakya nın verimli toprakları fabrikalar tarafındından sömürülmez, yeraltı ve yer üstü kaynakları bu şekilde kirletilmezdi. Tekirdağ ilinin Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde yaşayan eski yerlilerine bir sorun ordaki dereler eskiden nasıl akıyordu. İnsanlar o derelerde nasıl balık avlıyorlardı. Peki nerde şimdi o balıklar, o zamanda kanunlar ve yönetmelikler, yasalar yokmuydu. Bu yıl İstanbulda gerçekleştirilen 5.Dünya Su Forumunda şahit olduğum bir konuşmadır. Bir bilim insanı, A noktasından B noktasına en kısa hangi yoldan gidersin diye bir politikacıya sormuş. Politikacı ufak bir gülümsemeden sonra şöyle bir cevap vermiş: 'Hocam, siz bilim insanısınız ve matematiksel olarak yaklaşıp bu soruyu cevaplarsınız. Fakat ben bir politikacıyım, eğer hedefim B noktasına varmaksa, zik zaklar çizer uzun yolları aşar ve kesinlikle B noktasına varırım. B noktasını elde ederim, buna sürdürülebilir politika denir hocam. Ama siz bu zihniyetle elde edemezsiniz.'
İste bu yazılanlar çizilenler sadece adına sürdürülebilir politika dedikleri bir süreçtir. Yaşadığınız çevrede kurulan fabrikaları irdeleyebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz ilin Çevre İl Müdürlüğü'ne giderek sorularınızı sorun sizin yaşam alanınıza olumsuz etki edecek bir fabrika olacağı yerde hiç olmasın daha iyi. Eğer gerçekten önlemlerini alan bir fabrika ise bunun varlığı sizin yaşam alanınızı, sevdiklerinizi, sağlığınızı tehlikeye atmaz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,750
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst