Yumurtalık İlçesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,802

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
406px-Adana_tr%7E1.png


Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Yumurtalık, doğu ve güneyde İskenderun Körfezi, güneybatı ve batıda Karataş, kuzeybatıda Yüreğir, kuzeyde Ceyhan, kuzeydoğuda da hatay ili ile çevrilidir. İlin güneyinde yer alan ilçe toprakları alçak dağlarla kuşatılmış kıyı düzlüklerinden oluşmuştur. İlçenin kuzey ve kuzeydoğusunda doğal sınırı oluşturan Misis tepelerinin yüksekliği ilçe topraklarında 500 m.yi aşmamaktadır. Çukurova'nın güneydoğu kesimini oluşturan kıyı boyunca da dar ve uzun düzlükler bulunmaktadır. Buradaki Portakalş burnu ile ilçenin güney kıyısında bulunan koy, İskenderun Körfezi'ne açılmaktadır. Yumurtalık Körfezi denilen bu koyun kuzey kıyısı doğal kumsallar halindedir. Buradaki tepelik alanlarda da yer yer çam topluluklarına rastlanmaktadır.

Adana'ya 80 km uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 501 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 22.575'tir.

İlçenin ekonomisi tarım, balıkçılık, turizm ve sanayie dayalıdır. İlçe halkı geçimini daha çok tarımdan sağlamaktadır. yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, pamuk ve arpa gelmektedir. Az miktarda portakal, mandalina, üzüm, yerfıstığı ve soya yetiştirilir. Yumurtalık Körfezindeki dalyanlarda balıkçılık yapıldığı gibi halkın bir bölümü de teknelerle Akdeniz'de de balıkçılık yaparlar.

Kerkük'ten iskenderun Körfezine kadar uzanan Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı Yumurtalık'ın Gölovası bucağının ndoğusundan geçmektedir. Botaş'a ait olan bu tesislerde ham petrol Kırıkkale rafinerisine pompalanır. Bunun yanı sıra Yumurtalık köyü yakınlarında da akaryakıt depoları bulunmaktadır.

Yumurtalık kıyılarındaki kumsallar ve tatil siteleri de yörenin ekonomisine turizm açısından katkı sağlamaktadır.

Antik Kilikya Bölgesi'nin sınırları içerisinde bulunan Yumurtalık'ta ilk yerleşimin MÖ.VII.yüzyılda başladığı sanılmaktadır. Kilikya Krallığı MÖ.VI.yüzyılda Persler, daha sonra Makedonyalılar ve Seleukoslar yöreye hakim olmuşlardır. MS.II.yüzyılda Akdeniz korsanlarının eline geçmiş, MS.67'de Roma'ya bağlanmış, ardından Bizanslılar, Araplar, 1336'da memlüklar hakim olmuştur. Osmanlıların egemenliğine Yavuz Sultan selim zamanında, 1517'de geçmiştir. XIX.yüzyılın ilk yarısında bir süre Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa'nın yönetiminde kalmıştır.

XIX.yüzyılın sonlarına doğru Cebelibereket (Osmaniye) Sancağının Payas kazasına bağlı nahiye olarak yönetilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Ceyhan ilçesine bağlanan Yumurtalık 1959'da ilçe konumuna getirilmiştir.

Yumurtalık'ta günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Antik Aigai kenti kalıntıları, Ayas (Kestanbol) Kalesi ve Ayas Su Kemeri bulunmaktadır. Yumurtalık'ın karşısındaki küçük adada da Kız Kalesi denilen bir kale kalıntısı vardır.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,487
Mesajlar
1,518,677
Kayıtlı Üye Sayımız
172,144
Kaydolan Son Üyemiz
zeloni

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst