Adana Yöresel Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 47,080

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
İÇLİ KÖFTE

GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
Dışı İçin;
1 kg. bulgur
1 bardak irmik
2 bardak un
2 yumurta
250 gr. siyah dövme kıyma
İçi İçin;
1 kg. yağsız kıyma
750 gr. kuru soğan
Yarım paket margarin
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Kimyon
İsteğe göre toz biber

İÇİNİN YAPILIŞI:
Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
DIŞININ YAPILIŞI:
Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.

ŞIRDAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
4 adet şırdan
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

İŞKEMBE DOLMASI


GEREKLİ MALZEMELER:
(6 Kişilik)
2 adet işkembe
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirimç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ:
İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
YAPIMI:
Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

SARMISAKLI KÖFTE :


GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)
1 kg. bulgur
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarmısak
3 adet domates
Bir kaç sap maydonoz

YAPILIŞI:
*Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
*Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
*Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.

TIRŞİK

GEREKLİ MALZEMELER:
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su

YAPILIŞI:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.


ÇAKILDAKLI


GEREKLİ MALZEMELER:
Yarım kg biber
Yarım kg patlıcan
Yarım kg fasulye
Yarım kg domates
Yarım kg dövme
Yarım kg nohut
2 tane patates

YAPILIŞI:
Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

******

BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)


MALZEME:
4 tane İri patlıcan
1 tanedomates
Soğan 2 baş
Limon suyu 1
Salça
1 çorba kaşığı Toz biber
Yeterince Yağ ve Tuz

YAPILIŞI:
Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.
 

Etiketler
Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

Bu konuda Referans Gazetesinden Sinan Tanyıldız ile Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu'nun soyleşisi fazlasıyla aydınlatıcı bence...

Markalaşmanın yolu lokantadan geçer

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, kenti ziyaret edenlere yol göstermek amacıyla kebapçısından balıkçısına kadar Adana'nın en iyi restoranlarını listeledi.



Bu kentin belediye hizmetlerini Aytaç Durak, sanayiini Ümit Özgümüş, ticaretini Şaban Baş ve diğer özelliklerini Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Vedat Gizer, Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Onatça, Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Elif Uçar her fırsatta, her ortamda sizlere anlatıyor.

Turizmine de ben el atayım ve Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu’nun verdiği bilgileri sizlere aktarayım istedim.

Öyle ya, Adana’ya gelecekseniz bu kentin yiyecek konusunda ün yapmış mekânlarını da öğrenin, hatta gelmeden telefonla yerinizi ayırtın, geceniz de güzel geçsin, dostlarınızla bu mekânlarda buluşun. Ve ilk sorumu Başkan Zaimoğlu’na sordum:

- Gelen konuklarımızı hangi lokantalarda ağırlayalım?

Tayyar Zaimoğlu da bu sorumu şöyle yanıtladı:

- Önce gelen konuklara bir bardak taze portakal suyu içmelerini öneriyorum çünkü Adana’ya gelip de taze portakal suyu içmemek olmaz. Sonra yemek yiyebilecekleri birçok yer önerebilirim. Örneğin ParkZirve var. (Telefonu 234 24 01) Bu lokantada 120 çeşit yemek bulabilirsiniz. Komshu’da hem yemek yiyip hem de Türk Sanat Müziği dinleyebilirsiniz. Mustafa Şimşek ve ekibi her gece bu hizmeti veriyor. (Telefonu 458 10 05) Erol Altun yönetiminde Terrace Restaurant var. Özellikle domates tatlısını deneyin (Telefonu 226 03 43).

- Adana’da yeteri kadar lokanta var mı?

Tayyar Zaimoğlu sorumu şöyle yanıtladı:

- Daha fazlası bile var. Örneğin bir Anadolu Sofrası var ki her türlü yemeği burada bulabilirsiniz. (Telefonu 457 88 69), Gurme Restaurant var, Berna Hanım’ın yemekleri çok lezzetlidir (Telefonu 456 01 16), Hilmi Ünal’ın işlettiği Pasta Restaurant var (Telefonu 457 08 11), Çınarlı Mahallesi'ndeki Küçük Ev Restaurant’ı özellikle öneririm (Telefonu 363 56 87). Aslında birini unuturum diye de korkuyorum. Zira kentimiz lokantalar konusunda oldukça zengin.

- Haklısınız, biz saymaya devam edelim. Çünkü her gelen "Nerede yemek yiyebiliriz" diye soruyor. Hiç olmazsa gelmeden önce bilgi sahibi olurlar.

- Peki... Yine İller Bankası kavşağında Lezzet Restaurant var (Telefonu 234 44 46), Sedir Annemin Mutfağı var (Telefonu 458 90 03).

- Kebapçıları sona bıraktınız galiba. Peki işkembeci var mı? Sabah konuklarımızın canı işkembe çekebilir.

- Var tabii... 65 yıldır bu işi yapan Toros Paça Salonu var (Telefonu 363 26 62), Yeni Bulvar İşkembe Salonu var (Telefonu 459 42 79). Bunlar en meşhuru. Ayrıca Sular’da ve Süleyman Demirel Bulvarı’nın girişinde başka salonlarımız da var.

- Biraz da kebapçılardan bahsetsek?

- İşte bu konuda Adana kebapçı zengini bir kenttir. Hatta derler ki "Adana’da herkesin bir kebapçısı vardır". Zaten kebaba Adanalının eli değmezse o kebap yenmez. Yüzevler’le başlayabiliriz ki bu kebapçımızın İstanbul’da bile şubesi var. (Telefonu 454 75 13), Seyhan Ocakbaşı’nın kebabını mutlaka tatmak gerekir (Telefonu 457 58 10), 35 yıllık bir usta var Adana’da. Kebap 52’yi kastediyorum. (Telefonu 459 97 87). Eğer Baraj Gölü'ne bakıp kebap yemek istiyorsanız Menekşe Kardeşler var. (Telefonu 234 35 50). Hacı Salih var (Telefonu 363 02 17), Kolcuoğlu var (Telefonu 232 65 29), Onur Kebap var (Telefonu 454 66 30), Elem Kebap var (Telefonu 336 33 94), Tarihi Tepebağ var (Telefonu 234 51 42) Daha çok var tabii. Örneğin Sular'da Baba Onbaşılar var, Elvan var. Saymakla bitmez ki...



Ünlü balıkçıları da var
- Biraz da balıkçılardan bahsetsek?

- Olur. Balık konusunda biliyorsunuz yıllar önce Çapa vardı. Şimdi İller Bankası kavşağından göle doğru yöneldiniz mi önünüze tüm balıkçılar çıkar. Örneğin Lagos var (Telefonu 235 26 26), Halikarnas var (Telefonu 234 57 83) veya Yelken Kulübü var (Telefonu 232 79 90) Adana Balık konusunda da oldukça iddialıdır. Örneğin Özal Bulvarı’nda göle bakan Palmiye Restaurant var. Oranın da balığı çok lezzetlidir. Sadece balık değil ki. Özal Bulvarı’nda İskender kebabı Atabey’de yiyeceksiniz. Veya Sular’da Şadırvan var.

Evet, ÇUKTOB Başkanı Tayyar Zaimoğlu kısa süren söyleşimiz içinde bize mekânları telefonları ile verdi.

Zaten Adana’ya gelenler, bir süre sonra hem yemek yenilecek yerleri öğreniyor hem de eğlence mekânlarını keşfediyor.

Bu kent sadece gündüzleri değil, geceleri de yaşıyor.

Bugün ben de sizlere Adana’de nerede yemek yiyebilirsiniz, katkısı sundum.

İlerde bu mekânları yazı konusu yapacağım ve sizlere bu mekânları detayları ile anlatacağım. Örneğin ATO Tesisleri'ni, Nihat Restaurant’ı, Şafak Lokantası'nı ve diğerlerini sizlere aktaracağım.

Bana göre bir kentin marka olabilmesi için yollar, lokantalardan geçer.
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

- Adana kebabı
- İçli köfte
- Karakuş tatlısı
- Taş kadayıfı
- Halka tatlısı
- Süllüm yemeden...
- Şalgam suyu
- Meyan kökü suyu içmeden...
dönmeyin.
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

şirden dolması(sakatat sevenler bayılacaktır ve sadece Adana'da yapılır)
bicibici(tatlıdır ve buda sadece Adana'da yapılır)
 




Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

ya sokak kebapçıları. kebabın yanınan tezgah altından çay bardağına doldurulan aslan sütü.
adanada en çok sokak kebepçılarını tavsiye ederim.
 



Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

adanada sokakta ,restoranda ,kebapçıda nerede ne yerseniz yiyin hiç farketmez yemekleri muhteşemdir annem adanalıdır ve çok sık giderim ne yerseniz yiyin yanında şalgamı sakın ihmel etmeyin :D
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

yaw Adana nın ciğercileride meşhur derler doğrumudur?
 




Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

YEMEKLER

* Adana Kıyma Kebabı,

* Adana Kuşbaşı,

* İçli Köfte,

* Kısır, İşkembe Dolması,

* Sıkma,

* Şırdan Dolması,

* Sarımsaklı Köfte,

* Tırşik,

* Çakıldaklı,

* Yuksük Çorbası.

İÇECEKLER

* Şalgam Suyu,

* Aşlama (meyan kökü),

* Ayran.

TATLILAR

* Taş Kadayıf,

* Karakuş,

* Nemse,

* Halka,

* Bici-Bici.
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

NAMAZ ÇORBASI

MALZEMESİ:
Yarımşar kilo dövme ve gerdan eti,
1 su bardağı nohut,
2 kaşık kuyrukyağı,
kimyon,
karabiber,
tuz.

Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohutu etle birlikte ateşe atın. Tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakın. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su ekleyin. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikleri çıkarın ve karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirip, baharatları serpin.
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

Kuru Patlıcan Dolması

*20-25 adet dolmalık kuru patlıcan
*250 gr yağlı kıyma
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
*1,5 su bardağı pirinç
*1 çorba kaşığı biber salçası
*2 çorba kaşığı tereyağı
*1 tatlı kaşığı karabiber
*1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
*1 adet limon suyu
*2-3 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı kuru nane

Yağ eritilir.Salça ilave edilir. Derin bir kapta pirinç,nohut,kıyma,salçalı yağ ve baharatlar karıştırılır. Tuzlu suda haşlayarak yumuşatılmış kuru patlıcanlara doldurulur. Tencereye dizilir üzeri kapanacak kadar su eklenir. Kapaklı olarak 20-25 dakika pişirildikten sonra pişme suyundan 2-3 kaşık alınır, limon suyu dövülmüş sarımsak ve kuru nane ile karıştırılır. Dolmaları üzerine gezdirilir, 10 dakika daha pişirilir.
 

Ynt: Adana Yöresel Yemekleri

Nohutlu Bamya

Malzemeler:
1 su bardağı Küp Soğan
1 kg Bamya
250 gr Nohut
1 limon suyu
1 yemek kaşığı biber salçası
2 olgun domates
1 yemek kaşığı yağ
4-5 diş sarımsak
kuru nane
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Soğanlar yağda kavrulur. Rendelenmiş domates, biber salçası, nohutlar, tuz, karabiber ilave edilir. 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Su kaynayınca bamyalar ilave edilir. 20-25 dakika pişirilir.Dövülmüş sarımsak,limon suyu ve kuru nane bir kapta karıştırılır.Üzerine bir kaç kaşık kaynamakta olan yemeğin suyundan ilave edilir. Bu karışım kaynayan tencere tekrar ilave edilir.
 



Ynt: Adana Yöresel Yemekleri



SIKMA (ADANA)

MALZEMESİ:
1 kg. un,
500 gr. peynir,
1/2 bayat ekmek,
4 soğan,
katıyağ,
karabiber,
kırmızı pul biber,
su,
tuz.

İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri, biberleri ve tuzunu ilave ederek tekrar kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru küçük parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta veya yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst