Elektronik Kontrollü 4 Çeker Sistemi, Arazi Şanzımanına Karşı!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gargamel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,797

Hangi sistem offroad'da başarılıdır?

  • Elektronik Kontrollü 4 Çeker Sistemi

    Kullanılan: 2 18.2%
  • Arazi Şanzımanı

    Kullanılan: 9 81.8%

  • Kullanılan toplam oy
    11

gargamel

Kamp I
Mesajlar
113
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul
Arkadaşlar yeni teknolojiler bazen faydalı bazende gereksiz ve işe yaramaz olabiliyor.Deneyimi olan arkadaşlar bu 2 ürün hakkında bilgilerini paylaşırlarsa seviniriz ! Her 2 ürünüde kullanmış kişiler kesinlikle buraya yorumlarını yazsın..

Arazi şartlarında ve offroad performansları arasında bu 4 çeker sistemlerin ne gibi farkları vardır?.Sürücüler bunları kullanırken ne hissederler? Şimdiden teşekür eder bol çamurlu, oksijenli günler dilerim....

Elektronik kontrollü 4 çeker sistemi / Arazi Şanzımanına Karşı
 

Etiketler
Ynt: Elektronik Kontrollü 4 çeker Sistemi, Arazi Şanzımanına Karşı !

1- Grand Cherokee WK 2006; Çekiş Sistemi ve Teknik Özellikleri
_________________________________________________

Quadra-Drive II Active 4WD :
Tüm Cherokee 4x4 sistemleri içinde en ileri düzey olanıdır. Tam zamanlı transfer kutusu, elektronik kumandalı debriyaj ünitesi ve ELSD takılı akslar içerir.

Zorlu off-road şartlarında orta diferansiyel kilitlenmez ise hareket kolay dönen (havada kalan) tekere iletileceğinden, yere sağlam basan teker dönmeyecektir.
Bunu önlemek için orta diferansiyeli kilitlemek mümkündür. Bu Grand Cherokee'de otomatik olarak gerçekleşir. Low seçeneği ile beraber istiyorsak orta diferansiyel elektrikli kolla kilitlenir.
Orta diferansiyelin kilitlenmesiyle ön ve arka şafta güç ve tahrik % 50-50 olarak dağıtılır. Böylece sadece arka veya ön aksta bulunan tekerlerin bir tanesi dahi tutunabiliyorsa ilerleyebilmek mümkündür.

Teknik Özellikleri:

3.73 Ayna maruti oranı

2.71 Arazi şanzımanı oranı

3.0 lt. V6 CRD Mercedes motor. 218 Hp, 518 Nm tork.

Sürekli 4 çeker.(Full-Time 4WD).

5 ileri ERS tipi (tiptronik) şanzıman.

Arka sabit aks Dana 44 tipi diferansiyel, ön bağımsız aks Chryler C200FE tipi diferansiyel ve orta diferansiyel.

--------------------------------------------------------------------

Bu araçta elektronik çekiş sistemine (ESP ve ABS) müdahele edebilmek için swich ile kumanda edilebilen düzenek yaptırdım. Zorlu off-road şartlarında ABS ve ESP nin bana sağladığı dezavantajlarını görmüştüm. Duruma göre aktif edebiliyorum.


Düşüncelerim : Günümüz 4x4 pazarında, satış kaygısından dolayı maliyeti azaltmak adına arazi şanzımanı bile olmayan bir çok arazi aracının yanında Jeep'i tebrik etmek gerekiyor.
Her türlü koşulda güven veren, inanılmaz kabiliyetli ve güçlü bir arazi aracı.
Fakat her ağır off-road koşullarında olduğu gibi parça yıpranmasındaki değişim maliyeti çok külfetli olduğundan ekonomik sayılmazlar. Standart yol dışı kullanımlarda ise, ağır off-road şartları olmadığı için masraf çıkarmazlar.

_________________________________________________________________________________


Jeep CJ 7 1980 Çekiş Sistemi ve Teknik Özellikleri:

Tüm arazi araçları içerisinde en kemikli olduğu söylenebilir ;D

Standart hali ile yukarıdaki standart araç ile boy ölçüşemez. Arazi şanzımanının haricinde hiç bir teknik özelliği yoktur. Ama birazdan anlatacağım modifikasyonlarla torununa meydan okuyabilir :smiley:

Teknik Özellikleri :

Motor= 4200 cc AMC

Şanzıman= 4 İleri T176 Şanzıman 1. 2. 3. 4. 5. Geri
3.52 2.27 1.46 1.00 - 3.52

Arazi Şanzımanı = Dana 300/ 2.62 ratio oranı

Carter çift boğaz karbüratör

Ön Diferansiyel Dana 30, Arka diferansiyel AMC 20

İlave Takılanlar: ;)

4.10 ayna maruti oranı

Arka diferansiyelinde Limited slip

Ön Diferansiyelinde Limited slip + Elektrikle kumandalı % 100 Kilit

Düşüncelerim : Zor off-road koşullarında, bu araçtan başka 4x4 tanımam :smiley: T176 kemikli ana şanzımanı ile uyumlu 2.62 orana sahip dana 300 ile iyi anlaşıyorlar. Low 1 seçeneğinin verdiği inanılmaz tırmanma kabiliyeti ile sanki düz duvara tırmanmanız gelir. Günümüz Wrangleri ile aynı ebatlarda olup boyutları ile en kullanışlı CJ olduğu söylenir. Üzerinde orjinal parçalar kullandığınız sürece sizi uzun süre üzmez. İşletim maliyeti ucuzdur. Parçaları yerli bir araçtan daha boldur. Bu aracın sahipleri genelde CJ aşığıdırlar. Ve CJ ile off-road yapan arkadaşların bir çoğu aracını tanımak adına, mekanik bilgileri bir hayli ilerlemiştir. İyi hazırlanmış bir cj ile yüzlerce kilometre yapar ve yorulmazsınız :smiley: Hafta sonu 450 km yol yapıp hala ayakta durduğum günler olmuştur :D

Sonuç: İşletim maliyeti ve arazide olası problemler için araca müdahale edebilmek göz önünde bulundurulursa mekanik elektronikten üstündür.

ErcovaYaylasveKarrGezi229 1


DSC01682
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,464
Mesajlar
1,518,265
Kayıtlı Üye Sayımız
172,117
Kaydolan Son Üyemiz
fmt35

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst