Freelander 2 Yorumum (aynı Araçla 8 Seneye Varan Kullanım Tecrübelerim)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan muzaffer demir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,061

muzaffer demir

Yeni Üye
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
4
KENDI HALINDE LANDROVER FREELANDER 2 KULLANICISINDAN ARABASI HAKKINDA YORUMLAR

Ekim 2016da yeni eklemeler yaptim.Okuyup da memnun kalan tesekkür eden hatta okuyup bu arabadan almaya karar verenlerin de begenisini kazanan bir yazi oldugunu duymaktan büyük memnuniyet duydum,herkese güzel dilekleri için tesekkürler. Son yorumumu altina ekledim,sayfalar arasinda arayip gezmeyin diye...

Uzun ama okumasi keyifli bastan kestirip atma,sindire sindire oku...

Forumlari taradigimda Freelander 2 kullanicisi tarafindan yazilmis, uzun bir inceleme yazisi hiç bulamadim.Pahali oldugundan az mi satiliyor,yoksa alanlar yazmaya tenezzül etmeyen tembel veya soguk tipler mi anlayamadim. Ama ciddi yazi yoktu taki ben bunlari yazdigim güne kadar. Amacim sahip oldugum arabayi övmek veya sizinkilerle kiyaslamak degil,eksisi artisiyla tüm özelliklerini ortaya döküp bilgi vermektir.Arada girip buradaki yaziyi son deneyimlerime göre de düzenliyorum.

Neden SUV (Sport Utility Vehicle) tercih ettim?
Binek tipi bir otomobilim oldugundan bu sefer hayatima da bir degisiklik getirsin istedim.Araziye filan giren,avcilik meraki olan biri degilim,ama gerektiginde kaçip gidebilme ihtimali hosuma gitti. Sonuçta hayatin önünüze neler çikaracagi hiç belli degil.Istanbul’un ve memleketimin yollari da zaten hafif arazi özelligi göstermiyor mu?
Halen kullandigim Ford Focus II, yüksek sürüs konumu,mükemmel yol tutus,net direksiyon,ekonomik tüketim vb. özellikleriyle 4 yildir severek kullandigim bir araçti. Bu nedenle içine oturdugum diger üst sinif binek otomobillerde (Laguna hariç ) Mondeo, BMW 3,Audi A4, Citroen C5de bile bu ferahligi bulamadim,genis ama yere yakinlardi.Pencereleri dar,görüs kisitli idi.

Bu araci alirken hangi kriterleri ön planda tuttum?
En önemli kriter çarpisma testlerinde en yüksek puanlari alanlardan olmaliydi.Freelander Euro-NCAP'den 5 yildiz alabilen 3-5 araçtan biri ve çogu 4 yildizda kalmis.Eger test sonuçlarini incelerseniz Freelander'in diger 5 yildizlilardan çok daha iyi puanlar aldigini görürsünüz.Mankenlerin (yolcu ve sürücü) sadece emniyet kemerinin geçtigi gögüs kisimlari sari diger yerler tamamen yesil.Görünce çok afalladim.Linki burada :Latest Safety Ratings | Euro NCAP
Ev is arasi gidis dönüs yaklasik 36 km. ve hafta sonlari çok geziyorum, artik sol ayagimi da dinlendirmek ve vites kullanmak yerine araba kullanmayi arzu ettigimden otomatik olmasini istedim. Yüksek arabalar oldugundan direksiyon kontrolü çok daha önemliydi ve her iki elimin de direksiyonda olmasi gerekiyor. Yüksek sürüs konumu ,ferah iç mekan ,yedek parça bulunabilirligi, servis kolayligi,herkes tarafindan begenilen ve en az 1-2 yillik oturmus , ama seneye de model degistirmeyecek olmasi.Herkes cipleri begenir ama özellile yüksek vergileri,yüksek yakit tüketimi nedeniyle bazilari sadece para babalarina göredir,çogu kimse ileride param olursa bunlardan alacagim diye büyük ve kaba ciplere özenmezken Freelander vb. küçük ciplerin herkesimden seveni çoktur.
Freelander 2,VW Tiguan, Ford Kuga, Volvo XC 60, Audi Q5, BMW X3, Nissan x-trail. diger basarili SUV2'lardan Honda CRV,RAV 4'ün dizelleri düz vitesti, tipleri güzel olmasina ragmen listeme almadim. Uzak dogu SUV’lari ise bana yeterince güven vermiyordu.Asla kötü diyemem ama bana çekici gelmediler.
Ford Kuga :Otomatik olmamasina ragmen tipini sevdigimden listeme aldim.Freelanderdan sonra beni en çok zorlayan modeldi,yirtindim ama koca istanbulda Otosan bana bunu denettiremedi. Deneyemedigimden almadim. Halbuki eski arabam ford oldugundan kendime ona yakin hissetmistim. Bazi forumlarda düz vites olmasi nedeniyle kalkista stop ettirilebildigi, eski Delphi marka yakit besleme sistemine sahip oldugunu ve ayrica arazide çok zorlanamayacagini okudum. Açilmayan cam tavani ve günesi fazlaca geçiren alt delikli örtüsü, küçük bagaji (focustan küçük),otomatik SUV’lardan asagi olmayan fiyati,artik eski duran Ford C-max tipi dashboardu nedeniyle vazgeçtim.
Tiguan:Otomatik dizeli var,açilabilir cam tavan vardi, ancak tipi yükseltilmis Golf gibi,bagaji ufak arkasi aniden bitmis ve ufak tefek yere daha yakin bir araba gibi duruyordu,bana çok heybetli gelmedi.
Volvo Xc 60 cipten çok yüksek station araba gibiydi ve arka stoplarini, genel tipini içindeki sikici Isveçli tarzini begenmedim, fiyatlari da dudak uçuklatan cinstendi.
Audi Q5: Kompakt ve crossover tipinde, sehir içi kullanim için daha uygun hos bir araç.Benzinli motorlari da çok güzel,ancak arabanin önünde asagi dogru sarkik duran radyatör izgarasi ona yasli görüntü vermis, arabanin tüm dinamizmini götürmüstü. Ayrica içi biraz dar,araba gibi tavan basik,ön görüs yeterli genislikte degildi, ferah gelmedi.Ama diger audi otolara göre inmek binmek çok kolay.A3'ün içinden çikmak için tavana asilip kendinizi disari çekmeniz gerekiyor,kaç kez omzumu vurdugumdan Audiden nefret ederim.Iç dizayni özellikle üst modellerde süper bu nedenle iç mekanda onunla yarisabilecek baska bir cip daha yok.Ama nedense A^'ün yüksek versiyonu gibi durdugundan ve beni alip uzak daglara ovalara götürme ruhundan çok uzakti.
BMW X3: Dis tipi ikinci makyajdan sonra çok sikti,ama içi ayni havayi vermiyor ucuz duruyordu seneye degisecek olmasi en büyük handikapiydi, baktiklarim içinde dizel motoru en güçlü (177 BG) ve hizli olan SUV buydu. Tork F2 gibi yüksek degil ama oldukça atak bir araç.Üstelik 2.0lt idi. Ama yol tutusu artirmak için yapilan sert amortisörler sizi bol bol hoplatiyordu,arazi için çok bir iddiasi yok.Ama yüksek ve ferah bir araç.Ama NCAP'den ancak 4 yildiz alabilmisti.Fiyati Fr2yle neredeyse ayni.
Nissan X trail:Ferahlik açisindan en begendigim araçlardan biri,kocaman açilabilen panoramik sunroof,çok genis bagaj var.Kaliteli malzemelere sahip güzel bir araçti. Ancak biraz kaba duran arka tarafi,kasaya göre küçük duran tekerleri, o albeniyi bir anda götürüyor. En önemlisi bu da 4 yildiz alabilmisti.
Sonuç olarak zevk meselesi ve ihtiyaçlar birlesince fiyat ve vergi dezavantajina ragmen insan gönlünün çektigine variyor. Bazi seyleri fazla düsünmüyor, 1hafta önce rüyamda gördügüm araba gerçek olunca çok sasirdim.Freelander hariç hiçbiri beni daha durdugu yerde bile alip uzaklara götürmedi, macera filmelrini sevmem bu konuda çok etkili olmus. Gitmesem de kalmasam da uzaktaki köye istedigim zaman götürecek bu araç artik benimdir..

Fiyati neden pahali ?
Bunun sebebi digerleri gibi 2.0 degil 2.2 lt motor hacmi olmasi.
2.0 lt hacimde ÖTV %60 iken 2-3 lt.arasinda %84. 3,0 lt motorlu Range Rover, Grand Cheeroke ile ÖTV dilimi ayni.Örnek olarak aracin baz fiyati 1.0 kabul edersek:
2.0 lt motor hacimli araç: {1+(1x0,60)}x1,18 :1,888
2.2 lt motor hacimli araç: {1+(1x0,84)}x1,18 : 2,171
Bu da aralarinda yaklasik %15 fark olusturuyor. 100 milyarlik araba da fiyat 115 milyara çikiyor.
Bir de yillik motorlu tasitlar vergisine deginmek istiyorum,
2009 yili itibariyle 2000 cc. için 1736 TL vergi öderken Freelander 2 de bu yillik 2605 TL oluyor Arada 869 tl fark var.Ayda iki depo mazottan 3 aylik yakit gideri.ÖTV vergisi olarak 3000 cc. arabayla ayni dilimde ama,yillik MTV açisindan 2-2.5 lt arasindaki dilime giriyor.
Arabanin fiyatlari , kriz ve ötv nedeniyle ve borusan’in degisik kampanyalarina ve aksesuarina göre degisiyor. Full bir araç (HSE paket,sunroof,koltuk isitma ,metalik boya vs) 55000 Euro (67000 eudan buraya indi) iken en baz model 42000 eu.(Haziran 2009)HSE paket metalik boya-sunroof bir araç ingilterede 35000 sterlin (90 000 TL) civarinda.Ikinci el fiyatlari çok degisken bazi kisiler Borusan'in fiyat politikasindaki degisikleri bilmediklerinden,arabalarina sifirindan pahali fiyatlar isteyebiliyor.Ama fazla km yapmamis XS paket 2007-2008 bir araç için 75000-80000 civarinda ,Ayni araç premium paket olunca 85-90, HSE ise 90 ve üzeri oluyor.Eger xs paket 2007 model yili düsk km.de yani yaklasik 20-25000 kmde ve 75000 TL gibi ise kaçirmayin alin derim.Ben çok baktim ama kiminin sahipleri burnundan kil aldirmiyordu.Sahibinden.com iyi bir kaynak ama bu arabanin model gamiyla hiç ilgilenmemisler hepsi tek baslik tek model adi altindaydi,girisimlerim ve mesajlarimla yeni FII için de model uzantilari yazdirttim.
Eski Freelanderlar sik ariza çikaran masrafli arabalardi yenisi daha mi iyi?
Hepimiz hafizalari zorladigimizda etrafta gezen ilk kompakt SUV sinifinin 1996da Landrover tarafindan icat edilmis oldugunu animsayacaktir.1.8 lt düz vitesli bu modeller ilk çiktiklari yillarda büyük sükse yapmis ama yakit tüketimin fazlaligi, artik kroniklesen sik motor , sanziman ve aktarma organlari arizalari nedeniyle sahiplerini üzmüstü. Ama eski kasanin BMW ile birlikte gözden geçirilip, otomatik diesel versiyonlarina geçilince (2004-2007 arasi) bu sorunlar unutuldu.Ikinci generasyonda ise sorun yok gibi.Çünkü çok farkli,büyük agabeylerine benzeyen hatlari ile tamamen degisik ,eksiklikleri giderilmis bir araç.hatta firma kendini digerlerinden bir üste konumlandirip Premium kompakt sinif olarak adlandiriyor.
Sürüs ve genel özellikleriyle Freelander 2 hakkindaki düsüncelerim:
Arabayi almadan önce 2-3 kez bayide 1 kez Landrover Experience center denen göl kenarindaki off –road bölümünde kisa bir egitimin ardindan denedim.Daha sonrada HSE paketli yukaridaki arabanin sahibi oldum.Yaklasik 2 ayda 5000 km yaptim,darisi bir Landrover isteyen herkesin basina..
Önce dis görünümü:
Diger SUV’lardan baslica farki crossover denen yüksek station /Hatchback tipinden oldukça uzak tam bir cip havasinda sert ve köseli hatlara sahip olmasi. Önde yüksek burun yapisi, iri parlak metalik izgarasi , iri farlari,yan çamurlukta hava girisleri, yüksekte konumlandirilmis arka stoplari, geriye dogru yüksek omuz çizgisinin üzerinde yükselen uzun ve büyük camlari ile heybetli bir durusu var.Diger kompakt SUVlarla yan yana gelince iriligi göze çarpiyor. Önde altta karter kaplamasi, yanlarda marsbiye çikintilari,yüksek çamurluk girintileriyle ben her yere gidebilirim tarzinda ukala bir durusu var. Sanki her ana harekete hazir ve hareket halindeyken de hiç zorlanmadan kayip giden tipine bastan vurulmustum.Özellikle iri jantli modellerini (çok abartarak ve utanarak) Amerikan monster car denen dev tekerleklilere benzetiyorum.Arka bagaj kapaginda eskisi gibi stepne yok,böylece daha elit görünüyor.Stepne için bagajda gizli ve kocaman yer ayrilmis,buna ragmen bagaj hacmi yeterli. Kapilar çok kalin ve bagaj kapagi dahil her biri yerine mükemmel oturuyor, hani atinca lap oturuyor denen cinsten.Kapi içleri çok iyi izole edilmis.Sudan geçis yüksekligi 50 cm. oldugundan kapi esikleri bu seviyeden itibaren su geçirmiyecek sekilde yapilmis.Zaten araziye de yönelik yapildigindan sert karoserisi,saglamligi daha kapilarin ve hatta bagaj kapaginin yerine oturusundan anlasilabiliyor.Benim araçta komple açilir cam tavan olmasina ragmen kasis ve engellerden geçeken en ufak bir gicirti tikirti dahi duyamadim.Burulma direnci çok yüksek ve yabancilarin dedigi gibi stiff.
Iç görünüm ve kalite:
Donanima göre iç görünümü degisse de genel olarak iç kisimda kalite hissi yüksek. Plastikler tikirti yapmiyor ve kalitesi orta düzeyin üzerinde ama içinde bir Audideki kokpit havasi ve plastik kalitesi yok. Vites kolu, krom çerçevesi, kapilarda aluminyum kollar, çift renkli plastik kalite hissini artiriyor.Ancak en üst modelde deri döseme,kol dayama,6li mp3 çalan on board cd changer, direksiyondaki müzik ,cruise kontrol kumandalari arabayi daha gelistiriyor. Benimkinde 9 hoparlörlü(bagajda subwoofer bile var) Alpine ses sistemi var,inanin arabanin akustigi ile çok iyi uyumlu ve son derecede detayli ses veriyor.Yüksek kaliteli MP3 ve Cd arasindaki farki baska araçlarda anlayamiyordum ,ama bunda çok bariz fark verebiliyor.
Paketlere göre donanim listesini altta yazdim.Orta konsolda en üst kisimda yurtdisinda navigasyon ekrani var.Türkiye haritasi olmadigindan ve yüklenemediginden satilmiyor.Burayi daha sonra geri vites kamerasi veya dokunmatik ekranla doldurabilirsiniz.
Arka koltuklar 5 cm kadar daha yüksekte konumlandigindan arkadakilerin ön tarafi ve disariyi görme sansi daha yüksek. Arada oturanlar ufuk çizgisine devamli gördüklerinden bulanti araç tutmasi yasatmiyor.Sürücü için bile koltuk en alt konumdayken yan cam alt siniri meme hizasinda. Cam kenarina koltuk gibi kol dayanabiliyor.(Tutamagin orada da kol dayama var ama çok asagida kaliyor.)Bu nedenle oldukça etrafa ve yanlara hakim sürüs pozisyonunuz var. Bu sinifa hiçbir SUV’da olmadigi kadar kendinizi yüksek hissediyorsunuz.Iki tane sunroof var,bu araç içini oldukça aydinlik yapiyor,çok koyucamdan yapilmis ve altinda delikli perde var,gerekirse çekiyorsunuz ve günes rahatsiz etmiyor.Ön sunroof tamamen açilabiliyor.Genelde sunroofsuz araba almam derim ama bu arabada sunroof olmasa da olabilirmis çünkü basinizin üzerinde çok mesafe var ve yeterince ferahlik hissi olusuyor,çogu zaman sunroof açilmiyor bile.
Içeride camlar kapaliyken neredeyse tamamen sessiz bir ortam var, lastik sesi çok çok az duyuluyor, motor sesi ise gaza yüklenince gurultu seklinde o da çok az. Araçta Max hizda içeride ugultu ve rüzgar sesi bu sinifta tüm arabalarda var, aerodinamik yapisi çok iyi olmadigindan olsa gerek.Genis aynalar yolu rahat gösteriyor,katlanabiliyorlar. En sevdigim özelligi ise karanlikta veya garajda iken uzaktan kumandaya basinca aynanin altindan isik veriyor ve bineceginiz yeri aydinlatiyor,bir de arabayi durdurup park edip ineceginizde kapiyi açinca bu sefer kapi altindan yanan baska bir lamba yeri aydinlatiyor.Suya basmiyor bastiginiz yeri görüyorsunuz.
Asagida verilen donanim özelliklerini tek tek yazmayacagim, ama benim eski Ford’da bile olan artik tüm arabalarda yer alan araç içi gece isigi (ambient ligth, submarine ligth gibi isimler verilen),LED’li kokpit aydinlatma olmamasi ayip olmus.

Standart donanimlar
Akilli Sürekli 4x4 Sistemi
6 ileri triptronik Otomatik vites
Klima
Harici Mp3 Çalar Girisi
17' Alasim Jantlar
ABS Fren Sistemi
Viraj Fren Kontrolü (CBC)
Elektronik Fren Güç Dagilimi
Dinamik Denge Kont. (DSC)
Elektronik Çekis Kontrolü (ETC)
Direksiyon Kumandali Müzik Sistem
Acil Fren Destek Kontrolü (EBA)
Egim Inis Kontrolü (HDC)
Ön/Arka Sogutmali Disk Fren
6 Hoparlörlü Radyo CD Çalar
Sürücü/Yolcu Hava yastiklari
Sürücü/Yolcu Yan Hava yastiklari
Yan Perde Hava yastiklari
Sürücü Diz Hava yastigi
Roll Stability Control
Lastik Ebadinda Stepne
Koyu Renkli Arka Camlar
Bagaj Örtüsü
Elekt. Isitmali Dikiz Aynalar
Yükseklik Ayar.Sürücü Koltugu
Yükseklik/Derinlik Ayarli Direksiyon
Isofix Çocuk Koltuk Baglanti
Elektrikli Ön Ve Arka Camlar
Uzak.Kum.Merkezi Kilit/Alarm
Start/Stop Dügmesi Ile Çalistirma
(Opsiyonel )sunroof ve cam tavan

XS Premium Pakette (GS’e ilaveten) Executive Donanimlar
Deri Direksiyon Ve Vites Kolu
Deri Döseme Koltuklar
Elektrikli Ön Koltuklar
Elek.Katlanir Yan Aynalari
Isikli Makyaj Aynalari
On-Board Computer
Isitmali Ön Cam
Kendiliginden kararan iç dikiz aynasi
Ön Sis Farlari
Bi-Xenon Ön Farlar
Ön Far Yikama Sistemi
Otomatik Yanan Farlar
Otomatik Hiz Kontrolü
6 Speed CommandShift™ Sanziman
Arka Park Mesafe Kontrolü

HSE Premium Pakette (XS’e ilaveten) Executive Donanimlar
6'li CD Degistirici
9 Hoparlörlü 'Alpine' Müzik Sistemi
18' Alasim Jantlar
Iç Aydinlatma Paketi
Elektrikli ve hafizali 6 yöne hareketli Ön Koltuklar
Elektrikli yolcu Koltugu
Ön Park Mesafe Kontrolü
Koltuk Isitma(Opsiyonel)

Bir de çok merak edilen baslica Teknik özellikleri ve ardindan sürüs notlarimi yazayim:
Azami hiz (km/s) :181 km/s
Agirlik (kg) DIN :1770
0-100 km hizlanma (sn) :11,2
Sehir disi (lt/100 km) :6,2
Ortalama (lt/100 km) :8,5
Sehir içi (lt/100 km) :11
Silindir hacmi (cm3) :2179
Güç (bg) :160 (4000 devir/dk)
Max.Tork (Nm) :400 nm (2000 devir/dk)

Çok esnek ve güçlü Turbo dizel motoru var, Turbo devri 2000den basladigi için bu devir altinda istediginiz performansi pek veremeyebiliyor. Ama 2.2 lt oldugundan turbo yokken de zayif degil.Ben arabanin böyle güzel motor sanziman uyumuna sahip olacagini zannetmiyordum. Yüksek torkla gelen güç sirtinizi mindere yapistiriyor.0-100 km arasini 11 sn.de aliyor ve ara hizlanmalarda 400 nmlik tork büyüleyici. Çok uygun bir örnek olmasa da 400 nmlik tork degerini 420 bgdeki BMW M3 3900 devirde veriyorken burada 2000 devirde emriniz amade. Bu da 1700 kglik bu cep (cip) herkülünü uçuruyor. Araba 70 km.e çikana kadar 6nci vites atiyor.Sürüs özellikleri binek otomobiller gibi. SUV’lara özgü hissiz frenler ve geç direksiyon tepkileri yok ama frenler daha da iyi olabilirdi. Sonuçta 1700 kg .Bu nedenle serviste en sik balata ve disk degisimi yapildigini duydum. Isterseniz vites kolunu soldaki yuvaya alip spor modda kullaniyorsunuz bu durumda sanziman yine otomatik olarak çalisiyor ve vitesi 3000 devirde degistiriyor. Normalde degisim 2000 devirin biraz üzerinde. Ama sport modda iken elinizle vitesi ileri geri yaparak manuel triptronik olarak da kullanabiliyorsunuz ve bu özellikle yokus asagi hizla inerken arabanin gereksiz yere hizlanmasini önlemek için bir düsük vites seçerek motor frenine imkan sagliyor. Triptronik kullanirken ne kadar zorlarsaniz zorlayin motor 4000 devire gelince size sormadan üst vitese atliyor. Isteseniz de devirin uygun olmadigi durumda üst vitese geçmiyor.(30km hizda 5nci vitese atmiyor yada 3ncü viteste kalkis yaptirmiyor) Eger gaz pedalini sonuna kadar basip o sekilde bir süre tutarsaniz (kick-down) araba bir alt vitese geçip firliyor ve sollamalarda hiz ve güven sagliyor.Ilk gelen 2007 modellerde düz vites vardi ve yakit tüketimi de daha azdi,ancak sonradan hepsi otomatik oldu.Hatta ingilterede 3.0 lt V6 benzinli otomatik versiyonu bu yil itibariyle üretilmiyor,sadece dizel çikiyor, ancak düz vites var.Bu yil sonunda Ingiltere'de düz viteste olanlara start-stop özelligi getirerek yakit tüketimini daha da indirdiler,yani sikisik trafikte ilerlerken vitesi bosa aldiginizda motor duruyor,ama diger hersey çalisiyor,debriyaja basinca motor tekrar çalisiyor.Dizelde enjeksiyon sistemi oldugundan bunu yapmak aslinda çok sorun degil,keske otomatik olanlarda da olsaydi.Bu dünyada dizel-düz vites bir motorda sadece freelander tarafindan sunulan bir özellik ve manuellerde artik standart.Benzer sistem BMW 3 serisi otomatik dizelde de var,diger ögeleriyle beraber efficient dynamics diye adlandiriliyor.
Süspansiyon sistemi sehir içi için ideal sertlikte ama bana biraz yumusak geldi,yol tutusu asla bozmuyor,otoyolda denemek için bastim ve düz yolda 190 km.yi gördü,ayni bir otomobil gibi rahat ve yere yapisip gidiyor.Asla yüksek hizda korkutmuyor ve gereksiz karoseri salinimlari yapmiyor. Ancak rüzgar sesi bu hizda kaçinilmaz,hatta aynalar çok büyük diye ben katlayip bastim.Rüzgarda ve viyadüklerde tüm diger SUV'lar gibi yandan esen rüzgarlar etkili oluyor ama korkacak hiçbirsey yok. Sadece biraz yukarida gittiginizden ve yumusak süspansiyonlardan dolayi yolda eger yamalar,egim farkliliklari küçük çukurlar varsa fazla sag sol salliyor bu da biraz basinizi döndürebilir,ayni zamanda düsük hizlarda iken ani sol sag direksiyon tepkilerinde karoser yumusak süsp. nedeniyle sola saga salinip yatabiliyor.Bu da tüm yüksek SUVlarda olan ve arabalardan baslica farkliliklarindan. Bunu sevmiyorsaniz SUV almayin derim,yada yere daha yakin crossover modeller var onlari deneyin.Yokusta durunca geri kaymiyor ve hemen kalkip gidiyor.(araba viteste ise). Arabayi N pozisyonuna alip bosta durabilir,bos yere freni ve sanzimani zorlamayabilirsiniz. Ilk kalkis aninda asfaltta düz yerde bile olsa dört çeker kalkiyor biraz ilerleyince önden çekisli oluyor.Zaten sikismadikça dört çeker degil önden çeker bir araç.Ama siz Terrain Response özelligini çalistirisaniz bu durumda sürekli 4 çeker olabiliyor.

Freelander 2’nin diger övünülecek noktalarindan biri de ilk kez Discovery 3’te kullanilmaya baslanan Terrain Response sistemi. XS donanim seviyesiyle beraber standart olan sistem asfalt, çakil-çim-kar,çamur-tekerlek izi ve kumdan olusan dört farkli zemin tipi için ayarlanabiliyor. Motor torku, devir sayisi, aktarim gücü ve yeri sizin yer seçiminize göre ayarlaniyor ve birdenbire off-road uzmani oluyorsunuz. Kendi arabamla simdilik cesaret edemeyecegim seyleri Borusan’in Büyükçekmece gölü yakininda Wattabe Spor tesisinde kurdugu experience centerda denedim.Gerçekten çok ilgi çekiciydi ve vay be dedirten cinstendi.Belki de bu deneyimim bana bu arabayi almamdaki en önemli karari verdirmisti. Aslinda kiyacaksin biraz paraya orada verilen profesyonel egitimi de alacaksin ve arabanin çok yönlü özelliklerini yasayacaksin.Bakalim biraz geçsin düsünmüyor degilim.Ama arazi için defender modelinin essiz oldugu söyleniyor,ancak discoveryi de ciddiye almak lazim.Agirligi 2500 kg. oldugundan çamurda saplaninca freelanderla çekip çikardiklarini söylemislerdi bana.
Yakit tüketimi sehirçi orta sikisik trafikte 10,5-11.0 lt/100 km. sehirdisi ise 7,5 lt.altina indiremedim.Para olarak kaç kurus bilemiyorum ama düz vitesli 1.6 arabamdan daha ekonomik.

Sonuçta denemeden araba almayin ve hangi arabayi alirsaniz alin gönlünüzün çektigine varin,zorla güzellik olmaz,benim sevdigim bu araba baskasina itici ve hatta korkunç gelebilir.Saglicakla kalin.

Herkesin gönlündeki arslana sahip olabilmesi dilegiyle iyi günler dilerim.

Subat 2011'deki yazim:
Son degisiklikler
20 aydir araliksiz kullandigim ve yaklasik 25000 km. yol yaptigim bu arabayla ilgili gelisen ve degisen görüslerimi de eklemek istedim:
Geçen bu sürede yillik bakim masrafi (Borusanda iki kez yapildi,yag-yag filtresi,yakit ve polan fltresi,genel bakim gibi siradan )için verdigim ücret 750-900 TL arasinda degisti.Bu süre içinde ciddi bir sorun ve sikinti ile karsilasmadim,sadece araç dururken,direksiyonu sol-sag çevirdiginizde ön tekerleklerden çatirti ve teneke egilmesi gibi sesler geliyordu,bunlar fren disklerinin kenarinda bulunan çamur gelmemesi için yapilmis parçalardan geliyormus,temizlenince düzeldiler.Serviste siz demediginiz sürece bir vidayi sikmiyor,Allah'in bir damla yagini bir yere sürmüyorlar,Borusan'in bu konuda digerlerinden tek farki müsteri memnuniyetine verdikleri önem geregi kuru güleryüz ve samimiyet.Kazik yiyip çikarken hala gülümsüyorsunuz. Örnegin 15000 km. bakimina gitmissiniz,faturaya bakiyorsunuz.15000 km. standart bakim yaziyor karsisinda su kadar para,sonra alta geçiyorsunuz,malzeme paralari,bir de bu malzemeleri takma degistirme isçilik ücretleri.Yani 15000 km. bakimi için para aliyorlar,sonra bu bakimda yapmalari gereken hava filtresi,yag filtresi,yag degisimi vs. gibi isler için isçilik ücreti altinda ekstra para aliyorlar. Ortalama 200-250 tlik is ve malzeme hooop 1000 Tl oluveriyor,bu nedenle kusura bakmasinlar,garanti bitti mi Behlül kaçar.

Motor 2000 devirin altinda bazen keyifsiz cevap verebiliyor,özelikle hizliyken aniden yavaslayip tekrar hizlanmak istediginizde devir düstügü için turbo katkisi azaliyor.Bu da turbo'nun maximum devrini 2000'de vermesine bagli,zaten 2010 yilinda freelander 2 de facelift olarak adlandirilan küçük bir makyaj yapildi.Kasim 2010da da bu araçlar showroomlara geldi.Ön tampon ve izgara da degisimler oldu ve bagaj kapagi üzerindeki tutacakta kromaj konulup uzatildi,yanlardaki marspiye ve arka tampondaki plastikler gövde rengine uygun boyandi. Ama asil degisiklik HSE paketteki yeni motordu.SD4 kodlu motor 160 yerine 190 beygir oldu ve max torku 2000 yerine 1750/rpm de 400 yerine 420 nm olarak vermeye basladi.Ama diger modellerde motor gücü 150 bg ile sinirlandirildi.HSE paketteki SD4 kodlu motorun daha atak,daha düsük yakit tüketimi oldugu yaziyor.Turbo ünitesi,hava sogutma yeri su sogutmali intercooler kullanilan,yazili vs. degismis olmasi kuvvetle muhtemel bu motor daha keyifliymis.Tabii bu keyfin bedeli de bir hayli fazla olmus.72800 euro'cuk Bunlar ya hiç sopa yememis yada parayi çok kolay kazaniyoruz zannediyorlar,haliyle çok degismeyen ama fiyati uçan araçlar,ikinci elde de fiyatlari yukari çekmis.Araba sahipleri ikinci ellere en az 5000 eu zam yapmislar.
Bir de Ocak 2011de sadece önden çekisli freelander'larin çikacagi ancak bunlarin Türkiye'ye ithal edilmeyecegi söyleniyor.
Arabanin önündeki en büyük engel büyük motor hacmi nedeniyle alinan %84'lük ÖTV.Bunun disinda bu araba insani çok gezdiriyor benden söylemesi,hafta sonu adeta sizi kiskirtiyor,hadi daglara tepelere vur beni,yatir sirtimi kasi,günese denize gidelim diyor,bu da markanin imaji olsa gerek,arabanin gerçekten ruhu var.Bu sürede motordan gelen garip sesler nedeniyle servise gittim bir kez ve kayislarda gevseme ve ayarsizlik oldugu düzeltildigi bilgisini aldim,ses kayboldu,durdugunuz yerde tam sag-sol yaptiginizda ön düzenden gelen teneke sesleri de fren balatalarinin koruyucularindan geliyormus,gerçekten teneke oldugundan temizligi yapilip yaglaninca ses kesildi.

OCAK 2015:Evet son durum aynen söyle:
Araba ocak 2015de 85000 km. devirdi. Belirgin sorun yok,sabahlari ilk çalistiginda motordan gelen fisk fisk seklinde kayis sesini çözemediler. Arka sag amortisörün oldugu yerden tak tak vurma sesleri geliyor sanirim,amaortisör lastik takozlarda sorun var martta bakima götürdügümde gösterecegim. (SAĞ ARKA AMORTİSÖR PATLAMIŞ=700 tl) Bunun disinda sorunsuz kullaniyorum. Kisin soguk ve karli havada kis lastikleriyle acayip caka satıliyor haberiniz olsun. Hiç yolda kalir çikamaz diye korkmuyorsunuz adeta kar yagisini özler olduk,malum istanbul yollari hafif arazi sartlari tasiyor .Arka bagaj açma elektroniği arızlandı TR'de 450 tl ben ebayden aynını 110 TL'ye aldım kazık yemeyin en çok arızalanan kısmıymış,dandik bir devre belki elektrikçiler bile bozuk kısmı bulup değiştirir ama astarı yüzünden pahalı olabilir diye ebayden aldım.Bu arada ebay.co.uk diye aratın araba ingiliz malı netekim.

Arabayi degistirmeyecek misin yeter artik neredeyse 6 yil oldu diyenleri duyar gibiyim inanin asla düsünmüyorum.Yeni gelenler zaten dizel degil benzinli , 2.2 lt dizel arabanin ötv2Si %84'den %120'lere çikti önceden kizdigimiz %84 orani bile arar olduk.Araba artik ithal edilmiyor 2015de ayni arabanin sadece kapsamli bir elden geçirilmis modeli DISCOVERY SPORT olarak getiriliyor,ama sanirim dizel motor gelmeyecek.
Dizel 2.0 motorlusu da geldi ama fiyat 300 bin gayme o ne lan öyle

EKIM 2016 notu-Km 105000

Yaa valla arabayi aldigim neredeyse 7,5 yil olmus hala bikmis degilim ne arabaymis arkadas.
Artik satana kadar arada girip bu notu güncelleyecegim,ocak 2015den bu yana neler oldu hemen anlatayim.
sabah ilk çalistirdiginda ortaya çikan fisk fisk sesinin ne oldugu anlasildi. Tabi bu arada 2 kez kayis degisti,bir kez kasnak degisti küçük paralar çok önemli degiller ama sorun 15 gün sonra tekrarliyordu.en son SER OTO'dan Musa bey sorunun triger bilyalisinda oldugunu söyledi degistirince düzelir dedi,bu arabada araba ilk defa hareret yapmaksizin birazcik
su eksiltmisti. Haziran 2015de trigger için söküldügünde görüldü ki devridaim pompasi da ayvayi yermis çünkü kayisa o da bagli,pompa+triger ve isçilik 1500 tl gitti,ses de gitti parayla beraber ama artik sorun pompadaydi da triger de sökülmüsken degistimi bilemeyecegim bence hata bastan beri pompadaydi trigger sistemi zincirli saglam bir arabada bilyalinin 10000km.den sonra ses yaptirmaya baslamasi olagan degil.
1 yil böyle kullandiktan sonra Mayıs 2016'da arabayı bakıma verdim,şanzıman,haldex kavrama ve diferansiyellerin yağlarının değişme zamanı geldi,oları da değiştir diye Musa'ya söyledim. 15 gün sonra uzun yol yaptım Temmuz 2016da bayram dönüsü Aantalyadan dönerken arkadan motorsiklet sesi gibi ses gelmeye basladi.
Dönüste tekrar Musa'ya götürdüm aks bilyalisi sanilirken arka diferansiyel sorunu çikti,çapaklanma yapmış,eger geç kalsaydim 5000 eu diferansiyeli kucagima alacakmisim ama diferansiyel tamir kitiyle tamir edildi ama hediyesi 4000 TL .Araba lüks sinif olunca parçasi da tamiri de kol gibi anasini satayim gicik oldum ve arabanin saglamligi konusunda süpheye düsmeye basladim.
Gerçi geçen kis kum moduna alip 40-50 cm. kadar karda otoparkta spin atip ortalığı süpürmüstüm,ondan mi oldu bilemem artik?
AMA ASIL SORUNUN USTADA OLDUĞUNU ANLADIM,HERİF NEYİ KONTROL ET DEDİYSEM BOZUYOR,BELKİ DE ŞANZIMAN HALDEX KAVRAMA VE DİFERANSİYELİN YAĞLARINI KONTROL ET DEĞİŞTİR DEDİM,HERHALDE DİFERANSİYELE YAĞ KOYMADI GERZEK.KAYIŞ SESİNİN DE DEVRİDAİM POMPASINDAN OLDUĞUNU TRİGGERDEN OLMADIĞINI ARAÇ ANCA SU EKSİLTİNCE VE TRİGER İÇİN SÖKÜNCE ANLAMIŞTI.BU ADAMI TAVSİYE ETMEM ARTIK ARABAYI ONA GÖTÜRMÜYORUM.(SER OTO MUSA)Ben ondan daha iyi biliyorum anasını satıyım,alın elinize servis kitapçığını km. ve yıla göre neler yapılmasını siz ustaya söyleyin.GEREKSİZ YERE DİSK VE FREN BALATASI DEĞİŞİMİ ÇOK TALEB EDİLİYOR DİKKAT EDİN OYUNA GELMEYİN.110.000 KM. oldu hala diskler devam.Toplamda 65000 km yaptığım pirelli scorpion zero lastiklerimi değiştirip michelin sport contact aldım dördü 2000 TL(mayıs 2015),kış lastikleriyle değiştirip sürüyorum,bu yıl dört kış geçirdim kış lastiklerinde %30 performans azalması (fren ve kaymada sorun var tutunma hala çok iyi) başladı,diş derinliği iyi olmasına rağmen azıcık sertleşmişler. Onlar da michelin alpine idi.Öneririm.
Bu arada yan basamak taktirdim havasi iyi ama inip çikislarda adamin paçasini batiriyor ve hanimin bacagini kiriyordu önermem.Üstelik yere daha yakin oluyor. simdilik bu kadar daha arabayi satmam vergisi de oldukça ucuzladi.10 yasina gelsin bakalim hanim istemezse satarim. Aslinda sehir içinde günde 40 km. için gereksiz büyük bir araba oldugunu düsünüyorum, daha ufak bir araba daha iyi olabilirdi.Ama hafta sonlari ideal.Bir de uzun yolda sanki büyük sedan daha iyi gibi yüksek araç oldugundan yolda ufak yamalar ve bozuklar da sizi daha çok salliyor.
Daha yazacak bişey yok şimdilik böyle devam edelim,arasıra bakın anacım belki yine yazmışımdır 'senedeee bir güüüün ''giriyom fazlasına gelemiyom.
 

Ekli dosyalar

  • freelander 2 yorumum.docx
    50.8 KB · Görüntüleme: 565

Etiketler
selamlar
elinize sağlık ,güzel bir devam yazısı olmuş,daha sonrasınıda bekleriz
09 model sahibi olarak bu araca alışınca ,görüş açıları olsun.hakimiyet olsun ,verdiği güven hissi ,sınıfında başka araç begenmek zorlaşıyor,bencede yok zaten
ama ikinci el disco 3 _4 olabilir ,o ayrı bir inceleme konusu
yeni dizayn disco sport olanlarıda beğenmiyorum .sadece motor açısından cazip geldi bana,tabiki alt yapı, iç yapı daha geliştirilmiş ama araç ruhundan uzaklaştı bence ,zaten beğenseniz bile alacak gibi değil
ford edge i denemedim.buna yakın bir araç ama tuzlu
kamyonetler fiat olarak ve sundukları açısından çok cazip ama onlarında başka handikapları var bence,hele istanbuldaysanız
benim araç bir olagan üstü durum olmadıkça benden emekli olur diye düşünüyorum
iyi günler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,459
Mesajlar
1,518,188
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst