İstanbul'un Tarihi Esnaf Lokantaları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,922

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Geleneksel Türk Mutfağının Temsilcileri

Patlıcan mevsiminde Karnıyarık, Kanaat Lokantası'nın en beğenilen yemeklerindenİstanbul’un tarihi esnaf lokantaları geleneksel Türk mutfağının güzel örneklerini sunmaya devam ediyor. Usta, çırak ilişkisinin giderek zayıfladığı ve fast food yemek tüketiminin hızlandığı bu günlerde yolunuz Üsküdar’a düşerse mutlaka Kanaat’a uğrayıp bir kurufasulye yiyin veya tarihi yarımadayı geziyorsanız, Süleymaniye Külliyesi’nin yanındaki Darüzziyafe’nin fukara keşkülünün tadına bakın. Bu yemekler sadece nostaljinin parçası değiller, aynı zamandan gerçekten İstanbul’da bulabileceğiniz mükemmel tadlar.

karniyarik%20makale.jpg

Patlıcan mevsiminde Karnıyarık,
Kanaat Lokantası'nın en beğenilen yemeklerinden


KANAAT LOKANTASI
Kanaat Lokantası ilk olarak Üsküdar’ın bit pazarı olarak bilinen bölgesinde 1933'de açılmış; bir kaç yer değiştirdikten sonra 1955 yılında bugün bulunduğu adrese geçmiş.

1961 yılında lokantayı Vahdettin, Kenan ve Fuat Kargılı kardeşler devralmış. Rumeli'den İstanbul'a göçen kardeşler mesleği zaten biliyorlarmış. Bugün de bir aile işletmesi olan lokantayı yine Kargılı ailesi yönetiyor.

Ramazan boyunca güllaç tatlısı yapılıyor. Sadece Ramazan'da değil her gün ortalama 200 çeşit yemeğin pişirildiği lokantada 'fiks mönü' uygulaması yok. Yemekleri görüyor ve istediğinizi seçebiliyorsunuz.

Tencere yemeği olarak tanınan sebze ve et birlikteliği, tüm etler, pilavlar ve tatlılar, lokantanın ana mönüsünü oluşturuyor. Osmanlı usulü paça çorbası lokantada sabah kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kâğıt kebabı, sebzeli patlıcan, pilav üstü nohut, iç pilav, patlıcan kebabı, etli yaprak sarma ve döner dahil en az 60 çeşit sıcak yemeği birarada görebiliyorsunuz. Arnavut ciğeri, kereviz, pırasa, enginar gibi zeytinyağlılar ve kızartma çeşitleri kapıdan girer girmez karşınıza çıkan soğuk yemekler.

Lokantanın adı ile özdeşleşen yemekleri var. Örneğin kuzu elbasan tava, özbek pilavı; kuzu eti, havuç, üzüm, fıstık, soğan ve salça kullanılarak pişirilen özel bir pilav. Elmasiye tatlısı; kuru kayısı, şeker, su ve limon suyu içeriyor ancak lezzeti malzemeleri kullanma ve pişirme tekniğinde. Kaymakla servis ediliyor. Tekke pilavında ise kuşbaşı doğranmış kuzu eti, tereyağı, havuç, maydanoz, çam fıstığı, kuşüzümü, kestane ve nohut var. Bu özel yemeklerin meşhur olması boşa değil. Kanaat Lokantası’nın sütlü tatlıları da çok lezzetli... Hizmet Saatleri: 07.00 -23.00

Selmanipak Caddesi No.25 Üsküdar
Tel: (216) 333 37 91 - 341 54 44


HACI ABDULLAH LOKANTASI
Hacı Abdullah, 1888'de Sultan Abdülhamit'in izniyle kurulan ilk tescilli lokantadır. Beyoğlu Ağa Cami sokağında yıllardır aynı yerde müşterilerine hizmet veriyor. Hacı Abdullah’ın bugünki sahibi Abdullah Korun garson olarak işe başladığı mekanın 1994 yılından bu yana üç ortağıyla birlikte sahibi.

Hacı Abdullah'ın mutfağında toplam 400 çeşit Osmanlı yemeği var. Ana yemeklerin en bilinenleri elbasan tava, kuzu incik, kuzu tandır ve etli dolmalar. Yemek listesi her gün yeniden yazılıyor.

Sevilen yemekler arasında, işkembe çorbası, sebze çorbası, süzme mercimek çorbası, zeytinyağlı kabak, zeytinyağlı kereviz, yaprak dolma, imambayıldı, çalı fasulye, barbunya pilâki, zeytinyağlı biber dolması, patlıcanlı kuzu incik, kabak dolması, manisa kebabı, mantarlı bonfile sote, mantarlı börek, bulgur pilavı, karışık salata, karışık komposto, ayva tatlısı, keşkül, meyveli muhallebi, incir tatlısı, ballı ve muzlu ayva tatlısı yer alıyor.

Hacı Abdullah’ın önemli özelliklerinden birisi de kendi imalatları olan turşular, reçeller ve kompostolar. Çeşit sayısı neredeyse üç bin... Çeşit çeşit reçel ve komposto kavanozlarının üzerindeki kimi tarihler 50'leri ve 60'ları gösteriyor. Kuzu etleri Trakya'dan, dana etleri Biga'dan. Kekik Siirt, kırmızıbiber Antep, tereyağı Urfa, zeytinyağı Edremit'ten geliyor. Servis 11.30'da başlıyor ve 23.00'e dek sürüyor.

Ağa Cami Sakızağacı Caddesi, No.17, Beyoğlu
Telefon: 0212 293 85 61 - 293 08 51


HACI SALİH LOKANTASI
Biraz İstanbul’un tarihi lokantalarını bilenler Hacı Salih ile Hacı Abdullah arasındaki ilişkiyi de bilirler. Hacı Salih Lokantası, bugün Hacı Abdullah olarak bildiğimiz lokantanın eski adıdır.

1888 yılında kurulan Hacı Abdullah Lokantasını, 1944 yılında ustasından devr alan Şirvanlı Hacı Salih Efendi tarihi lokantanın adını Haci Salih olarak değiştirir. Hacı Salih, 1958 yılına kadar Beyoğlu’ndaki Bursa Sokağı’nda hizmet verdikten sonra bugün Hacı Abdullah’ın olduğu Ağa Cami Sokağı’ndaki yere taşınır. 1982 yılında Hacı Salih’in ölmesi üzerine lokanta el değiştir ve eski adı olan Hacı Abdullah’ı alır.

Haci Salih’in oğlu Abdullah Bey ise Ağa Cami Sokak’daki lokantanın devredilmesi üzerine babasının ismini ve tecrübelerini yaşatmak amacıyla Hacı Salih Lokantası’nı daha küçük ölçekli olarak yeniden açar.

Bugün çoğunlukla meraklıları tarafından bilinen Hacı Salih Lokantası sadece 12-19 saatleri arası servis yapıyor. Günde ortalama 10 farklı yemek servis eden müessesede et yemeyenler için de bir çeşit de sebze yemeği sunuluyor. Yemekleri Hacı Salih’in oğlu Abdullah Bey’in kendisi yapıyor. Yemeklerinde sızma zeytinyağı kullanıyorlar. Yemek çeşitlerinin tümü Türk Mutfağı'ndan.

Yemek çeşiti az olmakla beraber Hünkarın kır pilavı, beğendi ve kuru fasulye sevilen yemeklerinden. Abdullah bey, beğendiyi, günümüzde çok az lokantanın yaptığını, ustalarının azaldığını, bunun da kendisine üzüntü verdiğini söylüyor. Hacı Salih Lokantası her ürünü zamanında ve mevsiminde çıkardığı gibi beğendiyi de zamanında çıkarıyor.

Haci Salih’in ünlü tatlılarının arasında sakızlı muhallebi ve kadayıf var. Buram buram damla sakızı kokan muhallebi, insanın damağında hoş bir tat bırakıyor. Hacı Salih'e gidip de sakızlı muhallebi yemeden dönerseniz Hacı Salih'e gitmemiş sayılırsınız.

İstiklal Cad. Anadolu Han (Pasaj içi), Beyoğlu.
Telefon: (212) 243 45 28


DARÜZZİYAFE
1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleymaniye Külliyesi'nin Darüzziyafesi olarak kullanılan bina, 1992 yılında restore edilmiş ve yeniden hizmete sunulmuştur. Kredi kartının geçerli olduğu lokantanın özel yemekleri arasında Süleymaniye çorbası, Darüzziyafe köftesi ve fukara keşkülü var. Hizmet saatleri: 12.00 - 23.00

Süleymaniye Külliyesi, Süleymaniye
Telefon: (212) 512 10 37


BORSA LOKANTALARI
1927 yılında hizmete giren lokantanın özel yemekleri arasında hünkar beğendili kebap, kuzu tandır, sebzeli kebap sayılabilir. Üç ayrı şubesi var. Kredi kartı geçerli. Hizmet saatleri: 07.00 - 24.00

Eminönü, Yalıköşkü Cad. Yalıköşkü Han No:60-62
Telefon: (212) 51180 79

Osmanbey Halaskargazi Cad. Şairnigar Sok. 90/1
Telefon: (212) 232 42 00

Fenerbahçe, Kalamış Cad. No:87
Telefon: (216) 348 77 00


KONYALI
1897'de kurulmuştur. Geleneksel Türk yemeklerinin bir çoğunu müşterilerine sunmaktadır. Özel yemekleri arasında börek, avcı kebabı, portakallı baklava ve etli ekmek başta gelmektedir. Kredi kartı geçerlidir, 5 ayrı şubesi var.

Mimar Kemaleddin Cad. 5. Vakıf Han, No:l Sirkeci
Telefon: (Merkez) (212) 513 9611
(Levent) (212) 264 37 47
(Topkapı Sarayı) (212) 513 96 96
(Göztepe) (216) 358 44 23
(Bakırköy) (212) 543 62 64


PANDELİ RESTAURANT
1901 yılında kurulan lokantanın özel yemekleri arasında levrek, kağıtta, beğendili kebab (karışık sebzeli); tatlı olarak da sarıburma, vişne ekmeği, kazandibi, güllaç, tulumba, kurabiye sayılabilir. Kredi kartı geçerli. Hizmet Saatleri: 11.30 -16.00

Mısır Çarşısı, Eminönü
Telefon: (212) 527 39 09
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,459
Mesajlar
1,518,188
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst