Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan orsaalabanda Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,217

orsaalabanda

Zirve
Mesajlar
3,490
Tepkime Puanı
71
Uludağ ve yöresi kuzeyde Orhaneli-Keles, güneyde Bursa şehir merkezi, doğuda İnegöl, batıda Karacabey ovasına kadar uzanan oldukça geniş bir coğrafyayı kapsar.

Aynı gezi programı süresine sığdırılması mümkün olmayabileceğinden milli park ve Uludağ yöresinin ayrı ayrı gezi programları olarak düzenlenmesini tavsiye ederim.

Hangi rotayı tercih ederseniz edin programa Bursa şehir merkezinden Uludağ oteller bölgesi istikametine doğru başlayabilirsiniz.Yükselmeye başladığınız andan itibaren botanikçi Meier'in sınıflandırmasını yapmış olduğu yüksekliğe bağlı değişim gösteren farklı bitki toplulukları her 100-200 m.de farklı bir görsel zenginlik sunar.

Uludağ eteklerinde yoğun olarak raslayacağınız çınar-akasya-meşe vb. topluluğu yükselmeye başladıkça yerini akçaağaç-kayın ormanlarına, milli park sınırından itibaren de ibrelilere ( iğne yapraklılar) çam-göknar-ladin vb. bırakır.

Kişisel tercihlere göre değişmekle birlikte kendi zevkime göre Uludağ'ın asıl havasını solumak ve tadını çıkarmak isteyenler için keyif milli park sınırlarında başlar.

Milli park sınırları Bursa-Uludağ otoyolunun 20.kilometresinde ''Dolubaba'' bölgesindedir.Giriş ücretlidir.2008 kış sezonu itibarı ile içindeki yolcular dahil otomobil giriş ücreti 8 YTL idi. Minibüs, karavan ücretleri nedir? Hiç aklımda kalmamış.
Çok astronomik bir rakam olduğunu düşünmüyorum.

''Dolubaba'', ''Karabelen'', ''Kirazlıyayla'', ''Sarıalan'', ''Çobankaya'' mevkilerinde bulunan piknik alanları karavan konaklaması için uygundur.Bunlardan ilk üçü yol üzerindedir. ''Sarıalan'' bölgesi için ilk üçünü geçip anayoldan yaklaşık 5 km. içeri girmek gerekir. ''Çobankaya'' için ise oteller bölgesini geçip ''Bakacak'' istikametine doğru 7-8 km.lik stabilize yoldan ilerlemek gerekir.
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Kffss krvn 320x200
 

Etiketler
Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

[attachment=1]
[attachment=2]

Biraz daha macera düşkünü olan yürüyüşçüler için ''Zirvetepe'', ''Kuşaklıkaya'', ''Krater gölleri'', ''Bakacak'', ''Dombay çukuru'', ''Softaboğan'' bölgeleri kesinlikle tavsiye edilir.

''Kuşaklıkaya'' ya eğer çalışıyorsa oteller-mandıra bölgesinden telesiyejle,çalışmıyorsa aynı bölgeden 2km.lik ama oldukça dik ve zorlu bir yürüyüşle ulaşılabilir.Bu bölgeden dimdik aşağı inen kuzey yamacı üzerinden kuşbakışı Orhaneli-Keles platosu manzarasına doyum olmaz.

[attachment=3]
Zirve yapmak isteyen maceracılar için oteller bölgesinden ''Bakacak'' istikametine giden yoldan, eski volfram tesisleri önünde başlayan rota, patika yollardan yer yer kayalara kazınmış işaretler yardımıyla 2-3 saatlik orta tempolu çok zorlu olmayan bir yürüyüşle zirvetepeye uzanır.
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Değerli bilgiler için çok teşekkürler Cem. Gençler, eminim trekking tarafına ilgi duyacaklardır ama biz ortayaş grubu için sıcak yaz günlerinde güzel bir rota. Denemeğe değer.
Oğuz
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Yaz sezonunda oteller bölgesi sizi hayal kırıklığına uğratabilir.Konaklamaya değer bulmuyorum.Bu saha kayak pistleri nedeniyle zamanında traşlanmış orman alanları ve çorak kayalık bir araziden oluşuyor.

Milli park sınırları içinde piknik alanları dışında mangal yakmak yasaktır.Piknik alanlarında dahi mangal bulunmadan ateş yakmaya izin yok.Milli park dışında da yangın sezonunda orman alanlarında piknik yapmak, ateş yakmak yasaklanabiliyor.Ancak bu yasağı delen günübirlik piknikçileri sıkça görebilirsiniz.


Milli park sınırlarından itibaren alışveriş yapılabilecek herhangi bir yer yok.Tedarikli gitmekte fayda var.Teleferiğin ulaştığı son nokta olan ''Sarıalan'' bölgesinde büfe tarzı meşrubat,su,hediyelik eşya satan işletmeler bulunur. Bu bölge et-mangal türü restaurantların en yoğun bulunduğu bölgedir. Et-mangal restaurantlara yol boyunca sıkça rastlanır.

Bakacak
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Normal kasap fiyatından biraz daha yüksek olmakla birlikte bu restaurantlardan kilo ile et satın alabilirsiniz.Genellikle Uludağ'ın sonsuz zenginlikteki otlaklarından beslenen hayvanlardan elde edilen bu lezzeti başka bir yerde bulamayabilirsiniz.

Uludağ gezisi için bana göre en güzel mevsim Mayıs-Haziran aylarıdır.Ağustos ayında bile olsanız geceleri ısıtma sistemine, kalın kazak ve montlara ihtiyacınız olacaktır.Kış gezisine çıkacak maceracılar için zincir, çekme halatı, takoz vb. olmazsa olmazlardandır.Zaten kış sezonunda otoyolda karın başladığı noktadan itibaren zincirsiz araçların geçişine izin verilmemekte.

[attachment=1]

Bakacak 2
 



Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Milli parka girmek istemeyenler için yol boyunca sırasıyla ''Hüseyinalan'', ''Kirazlı'', ''Soğukpınar'' sapaklarından, ara yollardan dağ köyleri gezilebilir.Bu rota kış sezonunda kar ve çamur nedeniyle çok uygun olmayabilir.Tali yollar motokaravan için biraz maceralı, camper yada minibüs tarzı araçlar için uygundur.Dağ köyleri arasındaki yollar Bursa-Uludağ otoyolundan daha dar ve virajlı olmakla birlikte sonuçta zor da olsa kamyonların dahi geçişine uygun genişliktedir.Ara yollarda özellikle bahar mevsiminde yağışlar ve eriyen karlar nedeniyle oluşan küçük heyelanlara, stabilize yollarda oluşan büyük çukurlara karşı dikkatli olmakta fayda var.

Bursa-Uludağ otoyolu üzerinde milli parka girmek istemeyenler için en son sapak ''Soğukpınar'' sapağıdır.''Hüseyinalan'' ve ''Kirazlı'' yollarına nazaran daha geniş, düzgün ve uzun bir yoldur.Milli park girişinde gişelerin hemen yanından sağa doğru ayrılır.Her üç yol da Uludağ eteklerinde Orhaneli-Keles istikametindeki otoyollara bağlanır.''Soğukpınar'' istikametindeki yol tamamen asfalt, diğerleri ''Hüseyinalan'' ve ''Kirazlı'' köylerinden sonra stabilizedir.
[attachment=1]
[attachment=2]

Dombay ukuru
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Bu rota üzerinde kısıtlı çeşitlilikte olmakla birlikte köy bakkallarından alışveriş yapılabilir. Su tedariki adım başı bulunan içilebilir nitelikteki suyu olan çeşmeler nedeniyle sorun olmaz.Ancak yine de yaz sonu ve sonbaharda bu çeşmelerin suyu kesilebildiğinden tedbirli olmakta fayda var.

Gerek milli park ve ana otoyol, gerekse tali yollar ve küçük yerleşim bölgelerinde akaryakıt istasyonu bulunmamakta.Şehir merkezinde depoyu doldurup yola öyle çıkmak gerekir.Ancak bulunabileceğiniz en uzak noktalar olan ''Bakacak'' ''Çobankaya'' gibi bölgelerde bile şehir merkezine en fazla 40-50 km. uzakta olursunuz.Dönüş yolu için uygun miktarda yakıtınız kaldığı sürece sorun olmaz.

[attachment=1]

[attachment=2]

Ankara-Eskişehir-Bursa istikametinden gelecek olanlar için İnegöl yolundaki ''Oylat kaplıcaları'', eski ''İnegöl-Bursa otoyolu'', ''Saitabat köyü ve şelalesi'', Bursa şehir merkezine 10 km. kala Uludağ eteklerinde bulunan Oğuzların kayı boyundan gelen ilk yerleşimcilerin kurdukları en eski Türk köyleri olan ''kızık köyleri'' (İlla ki ''Cumalıkızık'') kaçırılmaması gereken tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerdir.

İzmir-Balıkesir-Bursa istikametinden gelenler için Bursa şehir merkezine 30 km. kala ''Gölyazı (Apolliont)'' köyü çok ender rastlanabilecek coğrafi oluşumlardan olup tam bir doğa, kültür, tarih aynı zamanda da fotoğrafçı cennetidir.

Dönüşte merkezi ünlü caddde de olan Kebabçı İskenderde ya da eski santral garajdaki Uludağ kebapçısında küçük bir lezzet molası vermeniz şiddetle tavsiye edilir.

YOLUNUZ AÇIK, SEYAHATLERİNİZ BOL OLSUN.
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Cem Bey,

40 yıla yaklaşan bir zaman dilimine özgü anıların canlanmasına neden oldunuz, teşekkürler...

Cavid Sezen
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Cem kardeş soyadına yakışır şekilde dağlarda gezmişsin.sayende güzel yerler gördük oralara kadar gidip geldik sanki belgesel tadında güzel bir çalışma oldu emeğine sağlık.
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Yorumlar için teşekkür ederim.Bölgeye ait çok daha detaylı kendi fotoğraflarım olmakla birlikte bir kısmını yüksek çözünürlüklü olduğu için, eski olan diğer kısmını da tarayıcıdan çıkarmam gerektiği için yayınlayamadım.Yukarıdakiler google dan derleyebildiklerimdir.
 




Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Bu krater golu, Softbogan selalesi ne muthis yermis:smiley: Tesekkurler...
 


Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

paylaşım için çok teşekkürler, bilmediğimiz gitmediğimiz ne çok yer var
 

Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

resimler cok güzel
zaten bence uludağ 4 mevsim harika biyer
4 sene önce bizde kalabalık bi gurup halinde haziran ayında uludağ zirve ye bi yolculuk yapmıştık
elimde malesef foto veya rota yok ama zirvede resimlerdeki gibi bi göle girmiştik kesinlikle harikaydı
paylaşım için teşekkürler
saygılar
 



Ynt: Milli Parklar; Uludağ ve Yöresi

Evet sağol cem,gidilip kalınması çok hoş yerler piknik alanlarrı değilde daha az insanın olduğu bölgelere gidilebilinir.Hafif trekking modunda.gittiğin bölgede kısa keşif yürüyüşleri..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,451
Mesajlar
1,518,113
Kayıtlı Üye Sayımız
172,104
Kaydolan Son Üyemiz
onur57

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst