Ynt: İstanbul Turum
30.01.09 3. gün
ayvansaray-fener-balat-vefa
En kutsal Meryem Ana kilisesi..
Panaya Blakhernai Kilisesi Meryam Ana'ya ait kutsal emanetlere ve bir ayazmaya sahip. yalnız kutsal elbiseleri günümüze ulaşamamış. Meryam Ana'nın evlat edindiği Konstatinopolis'i burayı işgale yeltenmiş olanları elbisesinin tılsımı ile koruduğu düşünülürmüş.
Balat'a doğru devam.
Hazreti Cabir Camii..
Aslı bir Bizans kilisesi iken II. Beyazıd döneminde camiye çevrilmiş.
Eminönü istikametine devam..
zaman burada da yavaş akıyor..
Fener Rum Lisesi..
Okulun bugünkü binası, Ondokuzuncu yüzyılın en önemli mimarlarından biri olan ve Fener Rum Erkek Lisesi mezunları arasında bulunan mimar Dimadis tarafından inşa edilmiş.
Haliç´in her iki yakasındaki yapılar içinde Süleymaniye´den sonraki en büyük binası olan eserin yapı malzemelerinden çoğu Marsilya´dan getirilmiş.
Eminönü istikametine devam..
Fener Rum Patrikhanesi..
6. yy'dan itibaren Hıristiyanlık alemindeki din tartışmalarının önemli bir kesimini oluşturan Ortodoksluğun da merkezi olan İstanbul da fethinden sonra, Gayr-ı Müslim olan toplumların yaşayışına dair düzenlemeler, Fatih Sultan Mehmet'in çıkardığı fermana bağlanmış, böylece Fener Rum Patrikhanesi de denilen Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin yasal statüsü süreklilik kazanmış.
Patrikhane, 1602'de Fener'de bulunan Ayios Yeoryios Manastırı'na yerleşmiş ve bu tarihten sonra faaliyetini burada sürdürüyormuş..
Ayakapı..
surlar üzerindeki 10.kapı Aya Kapı 9. yy'da yapılmış.. Haliç surlarından günümüze kalan 2 kapısından biri..
Gül Camii..
Fetihten sonra II.Beyazid zamanında camiye çevrilmiş..
Cibalikapı..
surlar üzerindeki 11.kapı. Ayakapıdan 300 mt. sonra..