Portatif Tuvaletin Boşaltım Zamanı Nasıl Uzatılabilir ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,227
Mesajlar
2,133
Tepkime Puanı
2,853
Yer
Kuzey Ren / Almanya
.
Kaset boşaltım olanağı olmayan bir yerde uzun müddet kamp yapmak istediğimizden yola çıkarsak, karavandaki tuvaletimizin dolum zamanını uzatmak için benim bildiğim ve düşünebildiğim 4 çözümden en basit olan ilki şöyle:

Kullanım öncesi tuvalet deliği üzeri ve etrafına üç yaprak tuvalet kağıdı serilir ve seans sonu temizleme de kapağı delikli yarım litrelik pet şişesi ile yapılırsa, boşaltım iki kişi için yeterli kimyasal ile 5* güne kadar uzatılabilmekte.
Biz tek doz kimyasalla bile birkaç kere 4. günü kolaylıkla çıkardık.

Bu metodda prensip; temizliği, kasetin yarısından fazlasını dolduracak depo suyu kullanmadan yapmak.
Püf noktası ise yeterli kimyasal.
Böylelikle, su deposu boş tuvalet de hafiflemiş oluyor.

Bildiğiniz başka metodlar varsa lütfen buraya yazın. Milleti rahatlatırsınız..😋



* 5 gün değeri; kişi başı idrar+dışkı+pet suyu+tuvalet kağıdı için günlük 2 litre baz alındığında, 20 litrelik kaset için düşünülmeli.
 
Son düzenleme:

Etiketler
.
Kaset boşaltım olanağı olmayan bir yerde uzun müddet kamp yapmak istediğimizden yola çıkarsak, karavandaki tuvaletimizin dolum zamanını uzatmak için benim bildiğim ve düşünebildiğim 4 çözümden en basit olan ilki şöyle:

Şair burada "diğer üç çözümü siz bulun" mu demek istedi?;)
Yoksa, diğer üç çözüm için telif hakları üzerinde bir çalışmasımı var da burada açıklamadı? :sweatsmile:
 

Şair burada "diğer üç çözümü siz bulun" mu demek istedi?;)
Yoksa, diğer üç çözüm için telif hakları üzerinde bir çalışmasımı var da burada açıklamadı? :sweatsmile:
Yok Orhan bey, sizin şair sadece şu araları çekirdek katılımcıları tarafından mezarlık kadar sessiz bırakılan foruma canlılık getirmek amacıyla, konuyu gizemli bir üslupla 🤔 yazmayı tercih etmiş durumda.

İkinci metod aslında birincisinden daha basit olsa da ancak ikinci kaseti olanlar için geçerli. Benim de çercevesi kırık ve arızalı ilk tuvaletim kilerde duruyor fakat kasetini karavanımın kısıtlı yapısıyla yanımda taşıyamadığımdan bir faydası da olmuyor.

Bu açıdan fazladan kaseti olanlar ve karavanında taşıyabilenler için ikinci kaset gayet uygun ve temiz bir çözüm. Sadece contalarının işlevi için hep vazelinli olması yerinde olurdu.

Eee şimdi kaldı diğer çözümler. Peki sizlerin hiç fikirleri yok mu ?
 
Son düzenleme:

Kasetli wc de saklama kabı-bları- misali uzatabilirsiniz. Ne kadar pratik/hijyen/kullanışlı olunacağı da göreceli bir durum bence.

Dağın başı, yayla v.b yerler için düşünülürse. Ve aracı da yerinden kaldırmak mesele ise. Doğal olarak kimyasal kullanmadan, olurunca eski üsüle geri dönmek. Yeterince büyük bir çukur iş görecektir kimyasal içermeyen atıklar için. Hatta toprak için faydası da olacaktır.

Ancak burda bilinçli kulanıcı bulmak/olabilmek de mesele.

Dağın başında değilsen mecburen ihtiyaçlarla beraber kaset olayını da aynı anda halletmek. 3-4 günde bir konaklayarak gezen biri için bu zor olmasa gerek.
 

.......

Eee şimdi kaldı diğer çözümler. Peki sizlerin hiç fikirleri yok mu ?

Bol sağlıksız ve lifsiz gıdalar tüketerek kabız olmak,
dehidrasyon(sıvı kaybı) için özel çaba sarf etmek.
Bol alkol ve kahve tüketimiyle dışkımız azaltırken, içim sırasında alacağımız keyif, sıçım sırasındaki çekeceğimiz ızdırabı bir nebze de giderecektir.

Genelde hep wc olan yerleri tercihlediğimden şehir içi yerlerde sıkıntı yok,doğada ise doğallıkta fayda olsada her zaman uygulanması zor olabilir.
 
Son düzenleme:



.
Kullanım zamanını uzatmak için sözünü ettiğim diğer son iki metod beraberce ayni prensipe dayanıyor. Yer kazanımı amacıyla portatif tuvaleti sadece dışkı veya sadece idrar deposu olarak kullanmak. Uygulanmaları ise az daha karmaşık ve kabulleri de daha çekinceli durumda.

Aslında başlığı açarken yazının formatını farklı kurgulamış ve bu iki çözümü orada dile getirmiştim.
Gelin isterseniz bu metodları biraz dolaylı da olsa o yazı anlatsın..



Geçici Çözüm, Hibrit Tuvalet ?

Karavanımızla senede üç ay boyunca %75-80 oranıyla gecelemeleri kampinglerde yaptığımızdan, portatif tuvaletimizin deposunu kimyasal kullanmadan her gün düzenli olarak oralarda boşaltmaktayız. Yollarda olunan günlerde ve boşaltım olanağı olmayan karavan parklarında ise biliyorsunuz ikinci günden sonra kimyasal gereksinimi oluşmakta. Bu günler de tahminime göre bütün gecelemelerimizin yaklaşık %10-15 i yani ortalama iki haftası kadar. Kısaca 15 dozluk bir kimyasal bize rahatlıkla 3 sene yetmekte.
Biz bu kullanım tarzından memnunuz, alternatif aramıyoruz.

Fakat geçen sene ilk defa şöyle bir durum oldu.
Yunanistan’da temiz su ve çöp atığı olarak sorunsuz olsa da gri su ve tuvalet kaseti boşaltım olanağı olmayan bir köy limanında bir hafta kadar konaklamak istedik. Gündüzleri sıklıkla ~150 metre uzaktaki yemek yediğimiz ve günü geçirdiğimiz lokantaların tuvaletlerini kullansak da portatif tuvaletimizin deposunun arada boşaltmadan bize bir haftayı geçirtemiyeceği kesindi. Koca kaseti de lokantaların tuvaletlerinde boşaltmak istemediğimizden, tuvaleti kimyasal ile sadece “büyük” gereksinimimiz için kullanmaya başladık ve beklediğimiz gibi depo bir haftanın sonunda bile tam dolmadı. Tabi bunda işlemden önce serilen iki üç yaprak tuvalet kağıdı ve temizlik suyunu kapağı delikli yarım litrelik pet su şişesi ile kullanmanın rolü var.
Su dökmek için ise eşim lokanta ve iki üç kere de portatif tuvaleti kullandı, ben de lokanta kullanımı dışında, kavanoz ve “geniş ağızlı bidon metodu” ile haftayı geçirdim. Poşet torba içinde taşınabilen 5 litrelik böyle bir bidonun, ~20 litrelik tuvalet kasetinden farklı görüntü vermesi yanında, dökümde koku ve bulaşım sorunu da olmamakta. (Olası koku bidona konulan sirke veya limon tuzu ile hallediliyor)

Bir ara tespit:
Bidonun birkaç kere dolması, böyle durumlar için bir kompost tuvaletin de yeterli çözüm sunamıyacağını gösterdi. Çünkü bu kompost tuvaletlere, yapıları gereği ancak ~8 litre kadar idrar bidonları sığabilmekte. Böyle bir bidonun taşma tehlikesi yüzünden iki kişi için en fazla iki gün sonra boşaltılması gerekiyor ! Çocuklu aileler ise her gün boşaltmalı.
Bu nokta bütün üreticileri tarafından bilerek es geçilmekte !..
Düşünün, çevre sakıncası bir kenara, kimyasallar bile 3 günde bir boşaltma avantajı sunmakta. Tek çözüm ise ekstra depo.
Herneyse aslında bu başka bir konu..


Son çözüm:
Eve döndükten sonra, daha uygun bir çözüm amacıyla asıl hacımsal sorunun idrar olmasından yola çıkıp, depolamayı tersine çevirerek, yani idrarın portatif tuvaletin deposuna, gaitanın ise kompost tuvaletlere benzer şekilde ayrıca toplanması üzerine çözüm aramaya başladım. Hedefim, eldeki olanakları kullanan basit bir metotdu. Tabi portatif tuvaletlerin ~20 litre depo hacımları ile iki kişi için bir haftaya yakın kapasitelerinin olması, bu durumda büyük avantaj sunuyor ve sorunun yarısından fazlası olan idrar toplamaya yeterli cevap verebiliyor. Arada dışarıda başka tuvaletlerin de kullanılacağı düşünülmeli.

Sonuç da depo veya kasetli tuvaletin kendisine müdahale etmeden, hızlı ve masrafsız bir düzenle, üstelik hemen eski haline dönebilen, kompost tuvaletin benzeri geçici bir çözüm olarak ortaya çıktı.
Yani hibrit tuvalet olarak !.. Belki buna geçici kombine tuvalet de denebilir ?

Aşağıda 5 dakikada 5 kuruş vermeden portatif bir tuvaletin nasıl kompost tuvalete çevrilebileceğini görüyorsunuz.
Herkesin değil evinde, zaten karavanın da bile,
* litrelik bir yoğurt kabı,
* yapıştırıcı bir bandı ve
* ufak bir naylon torbası olmalı ?
Tekrar portatif tuvalete döndürmek ise sadece 1 dakika sürüyor.

1659169223629

1659169276773

1659169337196


Bu çözümü ilk düşünen ben olduğumu sandıysam da daha sonra hayal kırıklığıyla :rolleyes: iki videoya rastladım.



Tekrar edeyim, neredeyse 10 sene boyunca böyle bir çözüme gereksinimiz olmadı ve sistemimizi de ilerde böyle bir çözümle değiştirmeyi planlamıyoruz. Fakat tekrar bir hafta boyunca tuvalet kasetini boşaltım olanağı olmayan bir yerde kalmak istersek, mutlaka böyle bir çözümü de deneyeceğimi sanıyorum.

Lütfen yorum yazarken bu çözümün sadece bizim durumuzla ilgili olduğunu atlamayın derim. Yani yazdıklarımın her karavancıya her ortam için çözüm sunmasının zor olacağını biliyorum ve böyle bir iddam da yok. Herkesin tabu sınırı, her ülkenin yapısı farklı. Üstelik karavan için kompost tuvaleti başka açılardan ideal bulmadığımı da eklemeliyim. Bu sadece geçici bir çözüm.



Tabi kullanım ve atıklar üzerine de konuşmak gerekiyor.

İdrarın geçmesi için kabın altında yeterli yer olsa da kap hafifce kaldırılarak altı ve tuvalet, suyuna konulan bir iki kapak deterjanlı sprey ile temizlenmeli.
Nihayetinde idrar kanalizasyona boşaltılsa da ikinci günden sonra oluşan amonyak kokusu sirke veya limon tuzu ile nötralize edilmeli. Bu asitli malzemelerin contalara zarar vermemesi için kasete doğrudan konulması gerekiyor. Gerçi sistem sadece bir hafta kullanılacak ise bu o kadar da önemli değil.
Gaita torbasını her seans sonu düğümleyip üzerine yeni bir torba koymak ve kabın kapağını da kapatmak lazım. Köpek dışkı torbalarının boyutları bu kaplara tam gelmekte.
Gaitanın litrelik bir kapta humusa çevrilme zorluğu yüzünden, çocuk Pampers’leri veya bakım evi bezleri veya evcil hayvan dışkılarında olduğu gibi onu çöpe atmak en doğrusu. Bu açıdan olası çekincelerin resmî bir karşılığı bulunmamakta. Sonuçta atılacak kutu sayısını iki kişi için haftada en fazla üç olarak hesap etmek lazım. Kapları bantla sıkıca sarmalayıp üzerine “Çocuk bezi” yazmak ve olası gaz salınımı için kapağına ufak bir delik açmak sanırım yerinde olurdu.

Unutmayalım böyle bir çözüm için ana şart, diğer kompost tuvaletlerde olduğu gibi tuvalet kağıdı kullanma zorunluluğu.
Çözüm disiplin gerektirdiğinden belki her yaş çocuk için de tam uygun olmayabilir ? Tabi bir de kalabalık durumunda kasetin arada boşaltılması gerekebilir. Fakat idrar bu açıdan çözülmesi daha kolay bir sorun durumunda..

Sonuçta yukarıda yazılanları kompost tuvalete çevirim yerine “portatif tuvaletlerin dolum zamanlarını uzatmak” şeklinde anlamalı.
Belki başlığa da bu şekilde başlamalıydım..

……
 
Son düzenleme:







.
Yücel bey, söz konusu ağırlık bir kişi için haftada sadece 2-3 kg arası.

Lütfen beni enstitümüzün daha 2. faz deneyimleri bile bitmemiş bilimsel çalışmalarının sonuçlarını burada açıklamaya zorlamayın..
Büyük (s)ıkıntılarla deneyleri sonuçlandırmaya çalışıyoruz. :p
 
Son düzenleme:


Her ihtimali göz önünde bulundurmakta fayda var ama, pratik çok zaman teoriden farklı oluyor.

Ihtiyacı ağaçların arkasında tabii bir ṣekilde gidermek hemen her toplumda olağan karṣılansa da, elinde kürekle çukur açan birisi ne arıyor diye merak uyandırır gibime geliyor.:sweatsmile:
 

Arkadaşlar,
Büyük tuvaletinizi gömmek hiçbir canlıya zarar vermeyen bir düşüncedir. Çöpe atmak yerine büyük tuvaletinizi toprağın bağrına gömün. Ama naylonsuz olarak. Ayrıca kolonyalımendiller de toprakta kolay erimiyor. Mümkünse ıslak mendil yerine sadece tuvalet kağıdı kullanın. Suda erimeyen ıslak mendiller kamp yerlerindeki tesisatlar için de çok büyük problemler yaratıyor. Aynı şekilde tuvaletin giderine atılan kadın bağları ve çocuk bezlerini söylemiyorum bile. Lütfen çevreye ve kullandığımız kamp yerlerinin atık su ünitelerine dikkat edelim. Kadın bağı, bebek bezi ve kolonyalı mendillerimizi buralara atmayalım. Teşekkürler.
 

Her ihtimali göz önünde bulundurmakta fayda var ama, pratik çok zaman teoriden farklı oluyor.

Ihtiyacı ağaçların arkasında tabii bir ṣekilde gidermek hemen her toplumda olağan karṣılansa da, elinde kürekle çukur açan birisi ne arıyor diye merak uyandırır gibime geliyor.:sweatsmile:
Gerekli görülürse açıklanabilir belki. Sonuçta toprağa gömmek kompostun en doğal hali. Ancak çim alanlara gömülemez tabii. Doğadaki bir toprak olsa iyi olur. Çim alanları kazarsanız tepki alabilirsiniz.
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,917
Kayıtlı Üye Sayımız
172,081
Kaydolan Son Üyemiz
ÜMİT YAZDIÇ

SON KONULAR



Geri
Üst