"Ergene Hayata Dönsün-1"...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Trakya Gezi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,965

Trakya Gezi

Kamp II
Mesajlar
206
Tepkime Puanı
32
Web
www.trakyagezi.com
Tarihçi Heredot, kudretli ordularıyla Trakya'ya giren Pers hükümdarı Darius'un Istrancalar'ın eteklerinde pırıltılı sularıyla Teoros ırmağının ( Pınarhisar-Kaynarca kaynakları ) göze göze sularından çok etkilendiğini ve ordularıyla 3 gün boyunca burada konakladığından bahseder. Ayrılırken de Teoros'un sularına ithafen bir dikilitaş bırakır ardında : "Ben dünyaya, Teoros dünyanın en güzel sularına sahiptir."

Su'ya yazılan bu tarih belki çok eskilerden bir kayıt gibi gelebilir sizlere. Oysa, çok değil 20-30 yıl öncesini hatırlayabilen Trakyalılar onulmaz bir kederle "Biz çocukken bu sularda balık avlar, yüzerdik..." mihvalinden çok hatırayı size aktarabilirler.
[attachment=1]
Ne var ki, Ergene nehrinin bugününe tanık olanlar tüm bunları hayretler içinde izleyebilirler. Ergene'yi besleyen ana kollardan sadece birisi olan Teoros'un suları(!) bile şifa sunmaktan artık çok uzak. Ergene nehri zehrini kanırta kanırta saçarak bir zamanlar Türkiye'nin en iyi tarım arazileri diye övündüğümüz Trakya ovalarına, oradan Meriç nehrine, ardından Saros'un pırıltılı mavi sularına karışıyor.

Trakya'nın "Su'ya yazılmış makus kaderi"ne dikkatleri çekmek için, Ergene Platformu Ekim ayı içinde önemli bir etkinliğe hazırlanıyor. Bu konuda yaşadığı çevreye duyarlı herkesi 24 Aralık'ta Uzunköprü'de buluşmaya davet ediyor.
http://www.trakyagezi.com/component/content/article/20-guncel/318-suya-yazmak-qergene-hayata-donsunq.html

Ergene1
 

Etiketler
Ynt: "Ergene Hayata Dönsün-1"...

Keşke yakın olsaydı da, gelebilseydik; gönlümüz sizlerle... :smiley:

Cavid Sezen
 

Ynt: "Ergene Hayata Dönsün-1"...

Nekadar da Karadenizli olasamda cocukluk yıllarım Trakyada gecti her sene Ergene kıyısında şenlikler düzenlenir yaglı güreşler yapılırdı bu dedigim şenlikler hala yapılıyormu bimiyorum benim dedigim en az 30 yıl önceydi ergene canlı ve pırılpırıldı şenligin yapıldıgı bölge Alpullunun sinanlı köyü yakınlarıydı
 

Ynt: "Ergene Hayata Dönsün-1"...

Dursun bey,
Bahsettiğiniz şenlikler hala çok diri bir şekilde yapılıyor.
Hatta geçtiğiiz hafta Pehlivanköy'de 101. yaşını kutlayan Pavli Panayırı ile ilgili duyurularımızı da buradan yapmıştık. Panayırın son günü, basın bürosundaki arkadaşlarımız 500 civarı fotoğrafçıyı ağırladıklarını ifade ettiler. Bunlardan sadece bir fotoğraf grubu ki; 120 kişi olarak festivale geldiler.
Gezenbilir ekibinden isimlerine aşina olduğumuz bazı dostlarımız da oradaydı. Bu konuda belki ilgilenir ve o günleri anımsarsınız diye kendi sitemde geçtiğimiz yıl 100. yılı sebebiyle yazdığım bir yazıyı paylaşmış olayım. Yazı bayramın ilk günü Milliyet Gazetesi Trakya ekinde de yayına girmişti. Umarım beğenirsiniz. Sizi yeniden Trakya'da görmek ümidiyle...
http://www.trakyagezi.com/dosya/50-dosya/154-pavli-panayiri100-yillik-gelenek-.html
[attachment=1]

Pavli Panayr  c  Diner Alabaolu
 

Ynt: "Ergene Hayata Dönsün-1"...

Önümüzdeki yıllarda yapılan panayırlara katılmak isterim hala devam ettiginede sevindim konu içinde haberdar ederseniz memnun olurum
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,739
Kayıtlı Üye Sayımız
172,146
Kaydolan Son Üyemiz
Suatcım

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst