Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan melihbozkurt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 51
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,735
Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Teşekkürler. Forumun yurtdışı gezi notları kısmına farklı bir boyut getirdin. İlgiyle takip ediyorum.
 

Etiketler
Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Melih bey, farklı bir tecrübe yaşatıysounuz bize.. yalnız İskoçya gezi notlarınızı ve fotoğrafları sabırsızlıkla beklecem :smiley:
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

berkcantp' Alıntı:
Oralara belki de hiç gidemeyeceğim, sayen de görsel ve yazılı anlatımınla bölge hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Emeğine teşekkür ederim.

Ben tesekkur ederim Ilhan bey. Hep okuyacak degiliz ya birazda yazalim. Ayrica bu kadar karamsar olmayin. Iki vizeye bakar. :smiley:

aslanahmet' Alıntı:
Teşekkürler. Forumun yurtdışı gezi notları kısmına farklı bir boyut getirdin. İlgiyle takip ediyorum.

Tesekkur ederim Hakan bey.

Haskan' Alıntı:
Melih bey, farklı bir tecrübe yaşatıysounuz bize.. yalnız İskoçya gezi notlarınızı ve fotoğrafları sabırsızlıkla beklecem :smiley:

Tesekkurler. Evet firsat buldukca yaziyorum. Fotograflar boyut olarak buyuk oldugu icin site kabul etmiyor. Koyacagim her fotografi tek tek kucultmek zorunda kaliyorum. Bu yuzden Iskocyaya varmamiz bir kac gun alacak anlasilan. :smiley:

buralpdi' Alıntı:
evet Melih devamını bekliyoruz :smiley:

Leven abi firsat buldukca yaziyorum. Sadece bu geziyi degil, Insallah simdiye kadar gezdigim ve yazamadigim her geziyi bu baslik altinda yayinliyacagim.
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Melih bey, yurt dışında bulunan arkadaşların bu tür bölgesel aktarımları iler de çok arkadaşlarımızın gitmeyip pişman olacağı veya gidip de değmeyeceği yerleri önceden kestirmesin de fikir sahibi yapar.
 




Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

berkcantp' Alıntı:
Melih bey, yurt dışında bulunan arkadaşların bu tür bölgesel aktarımları iler de çok arkadaşlarımızın gitmeyip pişman olacağı veya gidip de değmeyeceği yerleri önceden kestirmesin de fikir sahibi yapar.

Ilhan bey benim baylasimlarimin asil amaci kesinlikle budur. Bir insanin Turkiye'den kalkip Ingiltere'ye kadar gelmesinin ne kadar zor oldugunu bilen biri olarak burada size fikir vermeye calisiyorum. Buraya gitmeye deger yada degmez diyerek zaten yorumlarda bulunacagim zaman zaman.

bartek' Alıntı:
Old York güzelmiş .

Evet York'un sur ici bolumu kesinlikle gorulmeye deger. Ingiltere'nin bu bolumunde ilerleyen bolumlerde anlatacagim gorulmeye deger bir cok mekan ve konaklanabilecek bir cok kamping var.
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Bu gezimizde York'un bazi yerlerini atlamak zorunda kaldik ama atladigimiz yerleri (Kale ve nehir kenari) sizlere onceki gezilerden fotograflarla tamamladim zaten. Saatlerimiz 4 civarina gelirken arkadaslarimizin evine donuyoruz. Araci oraya park edip yuruyerek sehre inmistik. Biraz su icme tuvalete girme fasillarindan sonra arkadaslarimiza veda ederek yolcu yolunda gerek diyoruz. Ilk gunden daha cok yorulduk ama dahada cok yolumuz var. Bir sonraki duragimiz Scarbrough. Sirin bir kiyi kenti oldugunu bir cok yerden duydugumuz bu sehri gormek icin gercekten sabirsizlaniyoruz. Ama gunun yorgunlugu ile kizlar arkada uyuyakaliyor. Murat'ta yanimda hafif kestiriyor ama sofore uyku yok ben pur dikka yola devam. York ile Scarbrough arasi yaklasik 43 mil (68.8 km) Yani 1 saatlik bir yol. Hedefledigimiz zamanda Scarbrough'ya giriyoruz fakat is cikis saati biraz trafik var. Neyseki araci birakacagimiz yer yakin. Araci Tesco Marketinin otoparkina birakiyoruz. Tum Ingiltere'de Tesco otoparklari 3 saatligine herkese bedava. Eger kalabalik bir sehir merkezi degilse genelde kontrolde olmuyor yani 3 saatten fazla duruncada cok birsey olmaz. Ama kalabalik buyuk sehirlerde yada turistlik yerlerde 3 saat kuralina dikkat ediliyor.

Araci birakip yurumeye basliyoruz kiyiya dogru. Araci biraktigimiz Tesco marketin otoparki tepeden. Yolumuz yokus asagi. Ara sira aceba dogru yonemi gidiyoruz diyerek telefondaki GPS cihazindan kontrol ediyorum fakat sarjlar bitmek uzere dikkatli kullanmak lazim. Cunku donuste araci bulamazsak korkusu var. Zaten duz gidecekmisin. Yol uzerinde Scarbrough nun en buyuk otelini goruyoruz. Dumduz yokus asagi indikten sonra yol kivriliyor ama yaya yolu devam ediyor. Deniz gorunuyor yuzlerce basamagin uzerinden. Tepedeyiz sehrin deniz kenarindaki buyuk kismini goren muthis bir manzara. Ingiltere'de hava genelde bulut ve kasvetli oldugundan bana hic bir zaman tatil yeri imaji vermemistir ama su anda havaninda gunesli olmasi ile sanki gercek bir tatil merkezindeyim.

[attachment=1]

Scarbrough nun en buyuk oteli

[attachment=2]

Merdivenlerin uzerinden manzara.

Basliyoruz merdivenlerden asagi inmeye. Muthis bir ruzgar var. Surekli yuzumuyu dovuyor. Bir sure sonra insan ruzgardan sarhos gibi oluyor. En sonunda merdivenleri bitirip sahile ulasiyouruz. Ruzgarla birlikte denizin kokusunu alabiliyorsunuz. Bunu ozlemisim cunku isguc kosturmaca derken tam 2.5 senedir Turkiye'yede gelemedim, deniz kenarinada inmemistim. Hava gunesli olmasina ragmen, ruzgarli ve soguk. Tabii ki bizim gibi Turkiye'de buyuyenler icin yoksa bu havada ve bu ruzgarda denize girenler var. :smiley: Biz bakmakla yetiniyoruz. Zaten hic bir zaman eylul'de Ingiltere'de denize girebilecegimi dusunmedim. Birakin eylulu biz sicaklara alisiklar icin haziran, temmuzda bile burada denize girmek imkansiza yakin. Asagidaki resimde benim katkat giyinmis oldugum resimleri goreceksiniz. Uzerimde tisort, ruzgar gecirmez polar ve ruzgar, yagmur gecirmez yagmurlukla ancak dururken arkamda bazi insanlar denize giriyorlardi. :eek:

[attachment=3]
Merdivenlerin bitiminden sahil seridi

[attachment=4]
Scarbrough Panaroma

[attachment=5]
Ben ve katkat kiyafetlerim.:smiley:

IMGP3393


IMGP3417


IMGP3430


Untitled Panorama1


IMGP3467
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Sahilden devam ediyoruz. Manzara muthis. Ingiliz arkdaslarimizin dedigine gore burasi Ingiltere'nin eski tatil cennetiymis. Hala tatile gelen bir cok Ingiliz gormek mumkun ama sahil casino lar ile dolmus. Yani biraz yapisi bozulmus bu yuzden sessiz sakin guzel bir tatil gecirmek isteyenlerin artik burayi tercih etmedigi soyleniyor.

[attachment=1]

Yuruyusumuze limana dogru devam ediyoruz. Guzel bir marinasi var yada yillardir tatil yapmadigimdan bana oyle geliyor. :smiley: Marinada gezerken yolun karsisindaki hediyelik esya dukkanlari bayanlarin gozunden kacmiyor. Hemen magnetler seciliyor. Aceba hangisini alsak telasi basliyor.

[attachment=2]
Magnetler

[attachment=3]
Hediyelik Gemiler

Yolumuzu burdan sonra deniz fenerine dogru ceviriyoruz. Dalga kiran uzerinden ilerliyoruz denize dogru. Deniz, kokusu ve ruzgar, gun batimi, muthis hissediyorum. Yorgunum ama daha cok yurumek istiyorum. Dalga kiran uzerinden birde karavan goruyoruz. Muthis bir manzara uzerine park etmis. Dunyanin hic bir yerinde bu lokasyonda kalacak bir otel bulamazsiniz. Buda karavanci olmamin guzelligi iste. :smiley:

[attachment=5]
Karavanin manzarasi

[attachment=4]
Denize sifir park etmis karavan

IMGP3465


IMGP3492


IMGP3495


IMGP3537


IMGP3536
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Deniz fenerine dogru giderken bir hale kirikligina ugruyoruz. Deniz fenerine giden yol baska imis. Bizim uzerinden yurudugumuz dalga kiran fenere ulasmiyor. Bizde gerisin geriye donuyoruz. Feneri uzaktan izlemekle yetiniyor ve geri donus yoluna geciyoruz. Geri donus yolunda asagida resmini verecegim Vosvos u goruyorum. Aslinda araca biraz yazik olmus ama yinede boyle donusumlerin yapilabiliyor olmasi bile cok guzel. Ne yazikki ulkemizdeki kanun ve yonetmelikler bu tarz araclara izin vermiyor.

[attachment=1]

[attachment=2]

Tekrar hizli adimlarla aracimiza dogru donus yoluna geciyoruz. Gun batmak uzere. Simdiden belirletigimiz zamanlamanin gerisindeyiz. Aslinda amacimiz bu saatlerde bir sonraki duragimiz olan Whitby'de olmakti. Bu yuzden hizlaniyoruz. Simdi size Scarbrough dan cektigim fotograflardan bir derleme.

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

IMGP3540


IMGP3543


IMGP3549


IMGP3498


IMGP3501
 





Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Indigimiz o yuzlerce merdiveni tekrar tepeye dogru cikiyoruz. Yolu takip ederek Tesco otoparkina variyoruz. Hemen markete girip hem sabah kalvalti icin alisveris yapiyoruz hemde tuvalet ihtiyaclarimizi gideriyoruz. Marketten ciktigimizda karanlik cokmek uzere. Onceden bahsettigimiz gibi hedefledigimiz programin gerisindeyiz. Bu saatlerde coktan Whitby'de olmaliydik ama gunesin battigi saatlerde hala Scarbroughdayiz. Yola koyuluyoruz. Aslinda mesafe 30 saatlik veri yol fakat whitby de gezdikten sonra bu aksam konaklamak icin sectigimiz kampinge kadar ulasmamiz mumkun degil. Bu yuzden yeni bir kamping arayisindayiz. Murat telefonun internetini kullanarak kampingleri ariyor. Buldugu bir kac tanesine telefon ediyor. Hepsi saat 8 de kapattiklarini soyluyor. Neredeyse hicbir kampta gece gec gelenler icin ayrilmis bir yer yok. Su anda gezecegimiz yerden cok gece konaklayacagimiz yerin derdindeyiz. En sonunda bir kampingden gelin yerlesin parasini sabah odersiniz yanitini alinca rahatliyoruz ama islerin bekledigimiz gibi gitmeyeceginin farkindada degiliz. Ilerliyoruz Whitby'e giriyoruz. Telefonumuzdaki navigosyan bize geldigimizi soyluyor ama araba ile durabilecegik bir nokta degil. Hic bir tabelada gorunmuyor. Navigasyonun hatali noktayi gosterdigini dusunuyoruz. Ileri gidip gobekten geri donuyoruz. Sonra gerideki gobekten bir daha donup geliyoruz. Yok bulamiyoruz. En sonunda araci bir restoranin karsisina cekiyoruz. Murat sormaya gidiyor. Geldiginde hemen yan komsuymus, ilk sag da yanitini almis. Tekrar ayni yeri giriyoruz ama ilk sag kapali. Ikincide, Araci tekrar durdurup yuruyere bakmaya karar veriyoruz. 100-200 metre asagida gidiyoruz yok, tekrar yukari donup 100-200 metre yukari gidiyoruz gene yok. Tekrar ayni restouranta girip soruyoruz. Bu sefer yan taraftaki ciftlik yanitini aliyoruz. Yaklasik 1 mil asagidaymis. Daha once tarif eden bayanin "yan komsu" dan kasti yan ciftlikmis. Cifliklerinde arazileri buyuk oldugu icin 1 mil daha gitcekmisiz. :eek:

Bir mil daha asagi gidiyoruz arac ile zar zor tabelayi fark edip giriyoruz kamp alanina. Saatler tabii 9.30-10 civari. Kamp alanindaki insanlari rahatsiz etmemeye calisarak buldugumuz genis ve insanlardan uzak ilk noktaya cadirlari kuruyoruz. Bizim cadir 2 kisilik, bu yuzden icine 2 kisilik sisme yatak koyacagiz yatmak icin fakat aldigim arac cakmagi ile calisan motorun kablosunun bu kadar kisa oldugunu fark etmemisim o ana kadar. O kadar kisa ki arabayi cadirin kapisina kadar yaklastiriyorum ama yinede zar zor yetiyor. Neyseki Allah'a sukur bir sekilde sisiriyoruz. Eger sisiremeseydik yanimizda mat getirmemistik yani yerde yatmak zorunda kalcaktik. :smiley: Siz siz olun bu tarz aletleri, kablolarini yola cikmadan kontrol edin. :smiley:

Cadirlar yataklar hazir fakat biz hala aksam yemegi yemedik. Hemen kasabanin icine inerek acik biryerler ariyoruz yemek yemek icin. Aslinda her turlu ocagimiz, yemek malzememiz var ama aksam aksam ugrasmak istememistik. Ingiltere'de heryer saat 5.30-6.00 gibi kapandigindan bu saate acik bir yer bulmka imkansiz gibi birsey. Belki acik bir gece servis yapan fastfood tarzi biryer buluruz umudumuz var ama bosuna. Buyuk sehirlerde olsaniz 24 saat acik kebapcilar (Cogu Turk), Fish and Chips, Hint yemegi vs. vs. yapan her cesit paket servis yapan restorant vardir. Ama boyle kucuk yerlerde olmadigini anladik. Tekrar cadirlara donup hemen birseyler yapip atistiriyoruz. Saat coktan 23 oldu bile ve kamp alaninin cogu uykuya daldi. Insanlari rahatsiz etmeden cadirlarimizin icinde yapiyoruz ve yiyoruz. Artik yatma vakti. Yatiyoruz ama yaptigim ikinci hatayida burda anliyorum. Uyku tulumum bana dar geliyor. Degil icinde donmek benim gibi bir adam icin nefes almak bir imkansiz. Dana once bir cok kere cadir kampi yaptim fakat bu yeni aldigim tulumu evde denemek alima gelmedi. Cunku tulumda XL ibaresi var. Sanirim bana gore XL degilmis.:smiley: Afaganlar basiyor ama sabretmeye calisiyorum cunku kamp yerimiz bir tepenin tam ustunde ve bizde ilk buldugumuz bosluga cadir kurdugumuz icin cok cok ruzgar aliyor. Havada oldukca soguk. En sonunda cok klastrofobik bir hal aliyor. Kendimi cadirin disina atiyorum. 10-15 dakkikalik bir yuruyusun ardindan tekrar cadirimiza giriyorum. Bu sefer uzerime polarimi giyiyorum, uyku tulumunun icine girmek yerine ustume yorgan gibi ortuyorum. Ve neyse ki Allah'a sukur bir sekilde bu pozisyonda uyumayi basariyorum. Disarida ruzgar o kadar yogun ki ruzgarin cadiri dogusunu gece boyu dinliyorum uykumda bile. Ve ilk gun bu sekilde son buluyor.
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Merhaba Melih bey,Fotograflar ve Bilgiler icin cok tesekkürler.Bizde Ingiltere yi gezmeyi düsünüyoruz ama beni düsündüren soldan arac kullanmak.Gezen Karavancilar cesitli tipler veriyorlar.Bakalim nasip ne zamana.

Selamlar.
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Ercan bey;

Soldan arac kullanmak konusunda korkmaniza gerek yok kesinlikle. Ben ilk geldigimde arac kiralamis ve sehirler arasi ve buyuk bir sehrin icinde arac kullanmistim. Emin olun 5 dakika icinde alisiyorsunuz. Eger burdan arac kiralarsaniz sagdan direksyonlu araclarda ilk 5 dakika elinizi vitese attiginizi sanip kapi koluna atiyorsunuz o kadar. Sonra 5 dakikada kavriyosunuz vitesin diger elinizin altinda oldugunu. Sadece burada sorun olan ve alismasi bence bir nebze daha zor olan kavsak sistemi. Kavsaklarin % 90 inda trafik isigi yoktur ve oldukca cok kavsak vardir. Sehirler arasi yollarda bile her kilometrede neredeyse bir kavsaga giriyorsunuz. Kavsaklarda iki seye dikkat etmek gerekli. Her zaman icin yol kavsaga girenindir. Yani saginizdan gelen araca yol vermek zorundasiniz. Sagda arac yoksa son gaz cikabilirsiniz cunku solunuzdaki yollardan gelen araclar mutlaka sizi bekliyor olacaklardir. Ikinci sorun kavsaklara genelde insanlar hizli giriyorlar hem birbirlerine guvenden hemde akisi aksatmamak icin. Acemi olarak hizli araclarin arasinda arada yol bulup kavsaga girmek biraz zor olabiliyor ama onada alisiliyor zamanla. Kisacasi bence korkulacak hic birsey yok.
 

Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

Melih kardeşime teşekkürler.
Sadece Londra yı görebildim ama araba kullanmaya cesaret edemediğimden adanın diğer güzelliklerini enteresan yerlerini göremiyorum ne yazık ki
Ama bu gezi anılarında Melih in objektifinden tüm adanın güzellikleri gözlerimin önünde artık.
Şu soldan trafik yokmu...50 yıldan sonra o kadar köklendiki alışkanlıklarım...Çekiniyorum açıkçası..
 



Ynt: Ingiltere - Iskocya Izlenimleri

RÜZGAR' Alıntı:
Melih kardeşime teşekkürler.
Sadece Londra yı görebildim ama araba kullanmaya cesaret edemediğimden adanın diğer güzelliklerini enteresan yerlerini göremiyorum ne yazık ki
Ama bu gezi anılarında Melih in objektifinden tüm adanın güzellikleri gözlerimin önünde artık.
Şu soldan trafik yokmu...50 yıldan sonra o kadar köklendiki alışkanlıklarım...Çekiniyorum açıkçası..

Huseyin bey;

Sizin gibi degerli ve deneyimli bir karavancinin benim yazdiklarimi okumasi hem beni heyecanlandiriyor hemde acikcasi yazacaklarim konusunda daha secici ve daha guzel seyler ortaya koymam gerektini bana dusunduruyor. Bir onceki mesajimda belirttigim gibi bence kimsenin cekinmesine gerek yok. Burada ilk trafige ciktiginizda ilk 5-10 dakika acemilik gunlerinize geri dondugunuzu hissedersiniz sonra alisiyorsunuz. Hem o acemilik gunlerinizdeki tatli anilari hatirlarsiniz fena mi? Ilk ehliyet aldiginiz araci, ilk araba kullanisinizi. :smiley:

Buraya kadar gelip kullanamamaktan cekinenler abilerim icin bence ilk rota kibris olmali. Orada sistem ayni. Gidip orada arabanip kullanamadiginizi deneyebilirsiniz. Hem size ufak bir tatil olur hemde soldan trafigi test etmis olursunuz. Eger icinize sinerse guzel bir avrupa turu ile Ingiltere'ye gelmeniz icin cesaret saglar. Eger yapamazsanizda cok birsey kaybetmezsiniz nasilsa yavru vatandasiniz bir feribot'la tekrar vatana donus kolayligi var.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,221
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst