Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan e.postacı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 58
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,587

e.postacı

gidemediğin yer senin değildir...
Mesajlar
208
Tepkime Puanı
0
Yer
beykoz
sevgili arkadaşlar evrensel gazetesinin haberi..

12/11/2008
Zevk uğruna doğa katliamı
Eylem Lodos

Kırklareli Demirköy-İğneada’da Balkan Off Road Kupası yapılacak. Organizasyonu yapan ‘Intercity Rent A Car’ firması, organizasyonu Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bölgedeki birimlerine haber verme gereği bile duymadı.

Yolu olmayan orman arazisinde araçlarla yapılan etkinliğe katılacaklara önerilen donanımlar arasında, testere de yer alıyor. ‘Intercity Rent A Car’ firması ise bir arkadaş topluluğu olarak ‘masum’ bir kır gezintisi yapacaklarmış görüntüsü veren bir dilekçeyle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Sözde kır gezisi ile aynı tarihte İğneada’da bir Off-Road yapılacağı ise web adresinden duyuruldu.
Antalya-Düzlerçamı’nda 7 alageyiğin ölümüne ve 37’sinin de yaralanmasına neden olan 30. Anadolu Rallisi’nde de aynı yol izlenmiş, son anda başvuru yapılarak ralliye hazırlık çalışmaları bitirilmiş ve dünya kamuoyuna duyurulmuş olduğu gerekçesiyle izin alınmıştı.

İğneada’da yapılacak Off Road’dan olumsuz etkilenecek türler arasında halkalı cılıbıt, ak kum kuşu, kuyruk sallayan, gümüş yağmurcun ve martı türleri yer alırken, bölgede yer alan geç göç yapan türler, dinlenme ve beslenme açısından olumsuz etkilenecek. Kışlama için gelen gökçe delice türleri, gece aktif olup gündüz dinlenen baykuş türleri, kara ağaçkakan türlerinin mağdur olmasından korkulurken, Türkiye’de sadece 23 çift kaldığı tahmin edilen ak kuyruklu kartalı da yarışmanın mağduru olacak.

İş işten geçmeden...

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Orman Mühendisleri Odası (OMO) İstanbul Şubesi, yapılmak istenen etkinliğin özellikle dere yataklarında, kıyı kumullarında ciddi toprak yapısı değişimlerine neden olacağını vurguladı. Off Road’ın gürültü kirliliğine neden olacağı ve özellikle yaban hayatını rahatsız edeceğine de dikkat çeken OMO yetkilileri, İğneada’nın kızıl geyiklerin, yaban kedisinin son barınağı olduğunun da altını çizdi. İğneada’da yapılmak istenen yarışmanın, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 14. maddesine tümüyle aykırı olduğunu kaydeden OMO, bu uygulamanın öngörülen bölgede gerçekleştiğinde, kızılgeyik ve yabankedisinin son barınağı olan bölgedeki ender ve geleceği tehlike altında bulunan türler başta olmak üzere yabanıl yaşamın zarar görebileceğini kaydetti. “80-100 kişilik bir grubun özel keyifleri ve otomobil markalarının reklamından başka hiçbir yararı olmayan, ancak milli park, tabiatı koruma alanı ve yaban hayatı koruma sahası gibi özel olarak korunması gereken alanlarda yaşamsal önemde yıkımlara yol açabilecektir” diyen OMO yetkilileri, iş işten geçmeden bu girişimin önlenmesi gerektiğini belirtti.

İğneada’da yapılacak etkinliklerle ilgili söylenenlerin asılsız olduğunu iddia eden organizasyonun yetkililerinden Mehmet Becce, Off Road’ın hayvanlara zarar vermesinin söz konusu olmadığını ifade ederek, “Orman içinde gizlenmiş şeyler aranacağı için araçlar hızlı gidemez. Yeniden yol yapmak gibi bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

Becce, bu tür bir etkinliğin Türkiye’de ilk kez yapıldığını söyledi. Ancak kendi adını taşıyan sitede yarışma ile ilgili olarak, “Geçen yıllarda Sapanca’da organize ettiğimiz ve Balkan Şampiyonası’na puan veren yarışmanın Türkiye ayağı...” diye yazıyor. (İstanbul/ EVRENSEL)


http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=40394
 

Etiketler
Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Arkadaşlar malesef üzülerek okudum haberi, yazılanlar başından sonuna kadar internette dolaşan yalan ve yanlış bilgilerden oluşuyor. Haberin kaynağını öğrenmek ve tekzip ettirmek için az önce Evrensel Gazetesi'ni de aradım ancak Eylem Lodos (bay veya bayan olduğunu bilemiyorum) yerinde olmadığı için kendisiyle görüşemedim ama haber müdürü Şahin bey haberin kaynağını kendisinin bilmediğini, yarın Eylem Lodos'la görüşüp bilgi vereceklerini söyledi.

Öncelikle oldu bittiye getirildi denilen bu yarışın Ağustos ayında duyurulduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak yarışı protesto eden arkadaşlar her nedense(!?) son bir kaç gün kala konuyu gündeme taşıyıp kamuoyu yaratmaya çalışmaktadırlar. Ben bu yapılan "son an" ayaklanmalarını yarışı düzenleyenlere ve katılanlara cevap hakkı için zaman bırakmadan protestoyu yalan yanlış bilgilerle kamuoyuna duyurma, populer olma çabaları olarak algılıyorum... Aynı şekilde Antalya'da yapılan ralli yarışlarının duyuruları da aylar öncesinden yapılmıştı ama gazeteci(!?) arkadaşlar o konuya da hakim değillerdi demek ki yada yine yanlış bilgilere güvenerek haber yaptılar...

Intercity Balkan Trophy'si (yarış demekte sakınca yok ama aslında bu bir yarış değil, oyun veya trophy'dir) milli park sınırları içinde yapılmadığı gibi yarış parkurunun kıyı kumulları ve longoz ormanları sınırından dahi geçmesi söz konusu değildir. Bu yarış Antalya'da yapılan ralli yarışlarıyla karıştırılıyor ama İğneada'da yapılacak yarışta offroad araçları azami 15km/saatte hız yapabileceklerdir, ortalama hız ise 3-5km/saatte olacaktır. Yani Antalya'da yapılan ralli yarışlarında olduğu gibi hayvanların yüksek motor seslerinden korkup düşük doğurmaları, kaçarken ağaçlara çarpıp yaralanmaları veya araçların hayvanlara çarpmaları gibi bir olay yaşanması söz konusu bile değildir.

Bu yarışta amaç, özel donanımlı 4x4 araçlarla çamur, tümsek veya çukur gibi doğal engelleri aşarak yol üstündeki işaretleri bulmak, kısaca doğru navigasyonu yapmaktır; yani bu bir navigasyon oyunudur, hız yarışı ise kesinlikle değildir. Yoldan çıkılmayacağı için haberde bahsedildiği gibi ağaçlara çarpmak, flora veya faunaya zarar vermek gibi bir olayın yaşanması mümkün değildir.

Ayrıca yine haberde zorunlu donanımlar arasında olduğu iddia edilen motorlu veya motorsuz her türlü testerenin yarış sırasında kullanımı ve araçlarda bulundurulması kesinlikle YASAKTIR... Bu yarışta yasak olmasının dışında, bu testereleri orman yollarından giderken yola düşmüş ağaçları keserek yoldan kaldırmak ve kamp ateşi için ağaçlardan düşüp "kurumuş" dalları kesmekten başka bir amaç için kullanıldığını göreniniz var mı? Ateş yakmak için veya başka bir sebep için (benim aklıma başka bir sebep gelmiyor...) yaş ağaç kesecek kadar vahşi mi bunca insan? Kesilse dahi yaş ağacın yanmayacağını bilmeyecek kadar cahil mi peki?..

Aşağıdaki linkte yer alan Gezenbilir Doğaya Saygılı Off-Road Manifestosu'nda çevreye olan hassasiyetimizi belirttik, 26 Ekim'de Huma Oto sponsorluğunda gerçekleşen gezimizde bir kitapçık dağıttık ve bu kitapçığın ilk konusu bu manifestoydu... Hazırlanması yaklaşık 1 yıl süren bu manifestoyu, bunca yıllık tecrübelerimizde eksiklikler, göremediklerimiz veya bilmediklerimiz olabilir düşüncesiyle konunun uzmanı akademisyenlere ve hatta çevreci aktivistlere danışarak hazırladık... Çevreye en az zararı vererek off-road yapmak için onca emek harcanarak hazırlanmış bu manifestoyu lütfen tekrar okuyunuz;

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=18780


Evrensel Gazetesi'ne gelince... Malesef bu haber, kaynağı yalan ve yanlış olan ilk haberleri değil... Neden aynı hatayı tekrar tekrar yapıyorlar anlamak çok güç. Daha önce de 2006 yılında İsrail ile Lübnan arasındaki savaşta bölgeye giderek Hizbullah Lideri Nasrallah'la röportaj yaptıklarını iddia etmişler, oldukça uzun bir metin yayınlamışlardı. Ancak daha sonra Nasrallah böyle bir röportaj yapmadığını, röportaj yaptığını iddia eden kişileri tanımadığını söylemişti... Hatta sadece Nasrallah değil, eğer bu röportajı yutturabilseydiler arkasından Kim Jong-Il, Hugo Chavez, Mahmud Ahmedinejad, Fidel Castro, Mukteda es-Sadr, Beşar Esad ve Evo Morales'e ait uydurma röportajlar da gelecekti... İşin daha da acıklı tarafı ise Nasrallah ile röportaj yaptığını iddia eden Evrensel Gazetesi yazarlarının Lübnan'a hiç gitmedikleri ve bahsi geçen tarihlerde İstanbul'da oldukları iddia edilmişti... İşte konunun ayrıntılı haberi;

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=5018454&tarih=2006-09-02


Sevgiler, Saygılar
Sedat
 


Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

mehmet abi nin "becce" geçen deki sıkıntısı bu olduğundan kendisini pamukovadada göremeştik bunları çok fazla dert etmeden ne kadar çok insan ve araç gidebilirsek organizasyonu yapan insanların yorgunluğunu almış oluruz.
 

Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

yol' Alıntı:
Ayrıca yine haberde zorunlu donanımlar arasında olduğu iddia edilen motorlu veya motorsuz her türlü testerenin yarış sırasında kullanımı ve araçlarda bulundurulması kesinlikle YASAKTIR... Bu yarışta yasak olmasının dışında, bu testereleri orman yollarından giderken yola düşmüş ağaçları keserek yoldan kaldırmak ve kamp ateşi için ağaçlardan düşüp "kurumuş" dalları kesmekten başka bir amaç için kullanıldığını göreniniz var mı? Ateş yakmak için veya başka bir sebep için (benim aklıma başka bir sebep gelmiyor...) yaş ağaç kesecek kadar vahşi mi bunca insan? Kesilse dahi yaş ağacın yanmayacağını bilmeyecek kadar cahil mi peki?..

sedat hocam ağzına sağlık.. bizler doğadaki eksiklikleri görerek yetkililere haber veren ve bu bilinçle hareket etmeyi düstur edinen, tahribattan kurtamaya çalışan insanlarken şimdi birilerinin reklamlam hevesleri yüzünden doğa katliamcıları olduk..
ormanlarda vatandaşın giremediği yerlerden bir sürü moloz yığını çıkıyor,çıkan molozların çoğunluğu birtakım tanınmış iş adamı medyada yer bulmuş kişilerin konut veya inşaatlarından çıkıyor bununla ilgili büyükşehir ve çevre korumayla beraber çok miktarda cezalar kesildi yaptırımlar uygulandı, harfiyat kaçakçıları teşhir edildi..
maalesef üzücü.. ormanlarımızı koruyamıyoruz.. sorarım sizlere bu tür haberleri yapanların kaç tanesi doğaya katkı sağlamış, eğer illaki de doğa haberi yapacaklarsa çavuşbaşı beldesi,yenidoğan beldesi,çekmeköy, riva deresi,orhanlı, kurtköy deki doğa katliamlarını yazsınlarda görelim..
 




Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Yaşar hocam böyle aslı astarı olmayan bir habercilik anlayışıyla ne kadar reklamları olacaksa olsun bence, alışık olmaları gerekiyor böyle ithamlara...
 

Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Allah kahretsin baska birşey diyemiyorum.boyle iş olmaz o kadar hazırlık yaptık sponsor bulduk son dakkada iptal oldu.neymiş dogaya zararmış.gezilecek yerler milli park sınırlarını kapsamıyor ki.zaten derelerde boylu boyunca geçilcekmiş dogaya zarar diye enine geçilmesine karar verilmiş.offroad cu insan zaten dogayla iç içe olmayı seven insandır.bazı gericiler yuzunden bu hallere dustuk.dogaya zarar vermek zaten kesinlikle yasak.testere kullanma yasak agaclara direk winç baglamakta yasak.daha baska ne istiyolarki?? neyse fazla uzatmayayım yoksa kotu konusmaya baslıcam.
 

Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Bu adamların işi gücü yok,yıllardır çapulcu gibi etrafda dolaşıp,güya çevreci hareketlerle,çirkeflik yapmakdan başka birşey yapmayan boş insanlar.Ceplerinde 5 kuruş paraları olmadıkları için yıllardır,özellikle jip gruplarına kendilerince saldırırlar.Bazı medya kuruluşlarıda adam gibi haber yapacak konu bulamadıkları için bu çapulcuların bilinçsizce bağırmalarını haber yaparak bu çapulcu gurubunu havaya soktular ve kendini bürokrat sanan sağa sola yalakalık yapmakdan başka işe yaramayan yöneticilerde bunların her dediğini yapar oldular.Burada esas suçlu kendini haberci sanan,eline bir makina almış,parayı nerden bulduğu belli olmayan patronlarının sokağa attığı çalışan kendine gazeteci diyen birkaç yürüyen canlı.
Bu insanlar topluluğu yüzünden Türkiye hep çekiyor,hepde çekecek.Konu aslında yarış gibi gözüksede daha büyük.Gelen bütün misafirlerimize rezil olduk .Herzamanki gibi, bunu düşünün.
 

Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

insanlar bilmediği şeyden korkar ve bu korkusunu onu kötüleyerek veya yok etmeye çalışarak ortaya koyar.
bu insanların da yaptıkları bundan ibaret. kimlerin gözünde ne durumlara düştüğümüzü görmeyecek kadar da körler.
kim peki bunlar, yenilikten korkan, kendilerini arzın merkezi sanan, kendini çevreci ve doğaya saygılı sanan ama en önemlisi insana saygısı olmayan (verilen emek ortada) sadece müsvette tabirini uygun görebileceğim tipler...

Evrensel isimli gazete içinse bir şey söylemeye gerek duymuyorum onlar zaten kendilerini anlatmakta gayet başarılılar...

Tek söyleyebileceğim YUH !.....

:mad: :mad: :mad: :mad:
 




Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Hemde nasıl yazık oldu.herkese yazık oldu aslında kolaymı onca emek çöpe gitti.ya ogreneli kaç saat oldu ama hala inanamıyorum.su anda igneada da olmamız gerekiyodu.hala burnumdan soluyorum.hadi bizi gectik misafirlerimize cok kotu rezil olduk.birdaha da bizim ulkemize gelmezler
 

Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Haberi okuyunca şok oldum, ben Ankara'dan yarış fotoğraflarını ve güzel haberlerini beklerken gelen bu haber, inanamıyorum gerçekten yazdıklarına ...
 


Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

Bu haberi yapan sadece evrensel gazatesi değil.Zaman gazeteside aynı haberi bugünkü gazetesinde yayınladı.Duyduğum kadarı ile milliyettede 2 gün önce bu konu ile alakalı bir yazı çıkmış.bu gazetelerin hepsini kınıyorum.zaman gazetesi ile olan aboneliğimide iptal edeceğim.Diğer o 2 gazeteylede zaten hiç işim olmadı,olmazda.

Testere konusuna takılmışlar.Testere ne işe yarıyacaktı anlatayım.Yolkenarında duran yada önümüze çıkan herhangi bir ağacı,yada devrilmiş bir ağacı kesmek amacıyla taşımıyoruz bu testereyi.Devrilmiş bir ağacın ya üzerinden geçeriz yada etrafından dolanırız.Bu yöntem devrilmiş ağacı kesip yolu açmaktan daha kısa bir yoldur.Üstelik arkamızdan gelen ekiplere böyle bir güzellikte bulunulmaz yarışlarda.
Testereyi taşımaktaki gaye;
Orman yollarında ilerlerken,yol üzerinde bulunan ağaçlaradan düşen kuru dallar veya ormancı yada köylüler tarafından kesilmiş ağaçların dallarının üzerinden geçerken,bu dalların aracın şaftına dolanbiliyor,veya taban sacına yada kaportasına saplanabiliyor,bazende şaft ve differansiyel arasına sıkışabiliyor.Bu dal ve ağaç parçalarını kesip onlardan kurtulabilmek amacıyla bu testereler taşınıyor.Haa varsa bildikleri başka bir yöntem,söylesinlerde bizde bilelim lütfen.
Gerçi onlar anlamazlar ya bu işlerden.Acaba hayatlarında kaç kez ormana girdiler?Hayatlarında kaç kez ormanın içinde çadır kurup kamp attılar.1 kez... ? 2 kez... ? Belkide hiç yapmamışlardır.
Bugüne kadar hiçbir ağaca yada fideye zarar vermedim.
Kaç ağaç diktiniz bu ülkenin topraklarına'da,bilip bilmeden,sorup soruşturmadan,gelen bir maile dayanarak çıkıp çevre dostluğu adına kalemi alıpta yazıyorsunuz?
 



Ynt: Intercity Trophy Protestosu ve Evrensel Gazetesi Haberi

iki gazetecinin cahilce 3 satır yanlış haberi ile uluslararası organizasyonu iptal eden zihniyeti ve onları oraya yetkili diye koyanları kınıyorum, bunun adı basın terörüdür,

habercilik adına hareket eden ve konuyu tek taraflı yazan cühela takımı 2.5 gazete kaldınız bu gidişle o 2.5 da kalmayacak ortalık sıfır muhabirle hazırlanmış pembe gazetelere kalacak zaten en fazla satan gazeteden sizin gazeteciliğiniz ortada

bu millet gazete okumaz derken kendinize dönüp baktınız mı hiç ? hanginiz yazdığınız haberler konusunda ne biliyorsunuz ki ya da hanginiz yazdığınız haberler hakknda bilgi ve de fikir sahibisiniz

istiklal caddesi çevrecileri

sevsinler sizi
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,442
Mesajlar
1,518,029
Kayıtlı Üye Sayımız
172,099
Kaydolan Son Üyemiz
Attorney58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst