Karavanda Enerji Tüketimi Için Acil Yardım..!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan alpinalp Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,715

Etiketler
...kamping alanlarını sevmiyorum çünkü ben karavanı huzur bulmak dinlenmek kafa dinlemek için aldığımdan dolayı sessiz sakin yerlerde konaklamak istiyorum enerji sorunumda bu yüzden ortaya çıkıyor karavanı çekeceğimiz araç 4*4 pick up olduğu için gezi ağırlımız koylar olucak kamp alanları iç içe sesli kalabalık cünkü..
Daha az enerji harcayacak şekilde bir sistem kurarsanız dışarıdan elektrik ihtiyacınız olmaz. Arkadaşlar zaten buna yanıt vermişler ama hani şu sakin koyları bir bulabilsek. Belki büyük şehirlerden uzakta mümkün olabilir. Sakin sakin bir sahilde karavanda uykuya çekildiğinizde, gecenin 03'ünde karavanın yanına gelip yanaşan bir araçtan gelen gürültülü bir müzikle yataktan fırlamak da olası. Bizim sıklıkla başımıza geliyor. Ha sustu ha susacak diye beklerken, kalkıp sunlara bir söyleneyim diye düşünüyorsunuz da, uykunuzun en tatlı yerinde kalkmak istemiyorsunuz. Marşa bastıklarında bir oh çekip, tekrar uykunun derinliklerine çekiliyorsunuz.
 

Seçenekleri şöyle özetleyelibilirz herhalde :smiley:

Karavanda ev konforu istenirse;
Ya sürekli kampta konaklama
Ya da jeneratör , gürültüsü hesaba katılırak.
Güneş paneli, akü ile imkansız. Sinir hastası eder.Aküler iki de bir sorun çıkarır. Unutmayın şu an eli çok güçlü bir kısım elektrikli araba diye çırpınıp duruyor. Neden daha başarılı değiller? Akü yüzünden. Her 5-6 senede bir 7-8 bin Euro tutan araç aküleri değişmesi gerekiyor. Bizlerin karavanda kullandığı 100 Euroluk aküler ne kadar dayanır siz hesap edin .


Issız sahillerde konaklama;
Ya basit yaşam, en fazla 150-200 AH akü - 250 Watt güneş paneli
Ya da gazlı sistem ile elektrikten bağımsız ekipmanlar

Alp Beye tavsiyem: Kiralayın. Güzel rota seçin. Yapıp yapamayacağınız karar verin. Geri dönüş pahalı olabilir. Eşler umulmadık anda sıkıntı çıkarabilirler. Bazıları için karavan amaç, bazıları için sadece araçtır. Sadece araç derseniz zaten basit yaşamı seçersiniz.
 

sizlerden cok acil yardımlarınızı istiyorum

konum şu çekme erba karavan 5,25 modeline karar verdim almak için 2 hafta içerisinde yola çıkıcam hayırlısıyla ve karavanla kamp alanlarına fazla girmek istemediğim den dolayı elektrik sorunu yaşamak istemiyorum ve araştırmalarıma hesaplarıma göre de günlük yaklaşık 3000w elektrik tüketilecek gözüküyor
buzdolabı orta boy (24saat) 900w
saç kurutma makinası (15dk) 600w
tv ve uydu (5saat) 600w
aydınlatma (7saat) 80w
webasto (8 saat) 240w
güvenlik kamerası (24 saat) 200w
helmatik (1 saat) 150w
çay kahve su ısıtıcı mak (15dk) 100w

şimdi sorum şudur 3*250w solar panel + 60amper şarj regülatörü + 2*200amper jel akü+3000w tam sinüs inverter

1-günde 4500w (375amper ) güç üretirmi yada nekadar üretir?
2-kaç saatte dolar yazın ve kışın?
3-yukarda yazılı olan elektronik cihazlara yeter mi bu sistem hiç 220v girişi olmadan çalışırmı günlerce?

bu işlerden anlayan arkadaşlarımız lütfen acil bir şekilde yardımcı olur musunuz şimdiden tesekkür ederim herkese..
Merhabalar, Ben Önder Köse Ankara B-HET Mühendislik Firması - Tel: 0 5305130819 telefon numaram.
Kullanmak istediğiniz paneller 250 watt tabir edilen santral panelidir, ve bunların voltajları düşüktür 24 volt zannederek satan firmalar vardır fakat gerçek 24 volt panel değildirler. 6 volt olması gereken değerin altında voltaj üretirler ve çoğu panel ya ucuz olmakla birlikte ya B-Grade yada artık santral çıkması paneller olabilir bunlara dikkat etmek gerekir. Bir malın ucuz olması iyi olduğu anlamına gelmez hiçbir zaman, en azından arkasında duracak garanti verebilen firmalar tercih edilmelidir. Yani ancak anlayan bir firmanın tavsiyesi ile alabilirsiniz bu tip şebeke bağlantı panellerini... Bir diğer yaşadığımız tecrübe ise, ne yazıkki son 1 yıldır kullandığımız bazı yerli üretim panellerde başka bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum ki; bazı markalarda yaşadığımız sorunlar panel lehimleri karavan üzerleri sıcak olduğu için doğru yapılmadı ise atma yapıyor, dolayısı ile takmadan önce mutlaka kutusu açılıp lehimler sağlıklı mı kontrol edilmelidir. Aksi taktirde çatır çatır karavan üzerinden sökülmesi ve yeniden lehimlenmesi gerekiyor. Diyot bozulmaları ise bir diğer neden. Ama bunu anlamanız mümkün değil. Ancak ilerleyen süreçte panel üretiminiz düşer ise panelleri kontrol ederek bunu anlayabilirsiniz. Bunu panelleri sökmeden nasıl anlayacağınıza gelince;
- Bir öğle vakti diyelim 3 paneliniz var ve akım değeri 12 Amper. normalde diyelim herzaman 18 Amper üretim yapan panelleriniz 12 amper üretiyor. Bu durumda sırası ile panelleri bir karton yada örtü ile kapatmanızı öneriyorum. Mesela panelin birini kapattınız ve üretim 6 ya düştü 3 paneliniz var ise bu olmaması gereken bir durum matematiksel olarak, yani normalde 4Amper olmasını yani 3'te birine düşmesini beklerdik 3 panelimiz olduğu için... İşte bu durumda devam edip arızalı paneli bulabilirsiniz yani kapatıpta akım değeri hala 12 amper ise o zaman arızalı panel odur işte. Bu kadar basit. Birçok karavancı, aküleri bozulana kadar bu durumu farketmezler, ancak dikkatle sistemin izlenmesi gerekir. Ne yazıkki karavanlarda enerji idaresi önemlidir, uzun ömürlü olması için enerji ekipmanının.
- Bir diğer mesele mutlaka sistemi 12 volt kurmaya çalışın zorunlu olmadıkça 24 volt sistemlerden kaçının, çünkü akü dengeleri erken bozulur 24 volt şarj mantığında...
- Bir diğer mesele akıllı invertörler karavanlar için çokta uygun olmuyor bu cihazlar, boştaki aşırı tüketimleri, üzerlerinde mppt dediğimiz şarj regülatörlerinin bulunmayışı, fan gürültülerinin rahatsız edici boyutlarda olmaları nedeni ile karavan kullanıcılarına ben şahsi olarak tavsiye etmiyorum. Hele birde düşük voltajlı 250 watt üzeri santral panelleri ile kullanılırlar ise, aküleriniz çabucak ölüyor. Yada sistem yetersiz enerji üretiyor olması gerekenden.
daha devam edeceğim fakat bugün biraz yoğunum yarın devam etmeye çalışacağım inşallah, ekipman seçimi ve seçilecek invertör gücü ile ilgili , tabiki buna uygun miktarda akü nasıl seçilmeli ve paneller nasıl bağlanmalı.
görüşmek üzere, sağlıcakla kalınız
 







Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,485
Mesajlar
1,518,651
Kayıtlı Üye Sayımız
172,143
Kaydolan Son Üyemiz
sailing

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst