Led Mini Lüks Lambası Projesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 110
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,104
Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Proje nereden başlayıp nerelere gelmiş, eminim dahada ilerleyecek ama bu arada çaktırmadan amaç dışına çıkabilir bişey olacak ( yani portatiflikten çıkacak) gibi görünüyor.
Bende buna benzer sistemle araç içi tüm aydınlatmayı yapmayı planlıyorum, hazır malzemeler, led floresant karışımı bişey.
 

Etiketler
Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Benim de elimde bir yıldır yatmakta olan 12V kompak floresan bir ampul var. Araçta mutfak aydınlarması yapmayı düşünmüştüm ama bir türlü yapmadım. Ampul Serdar Beyinki gibi, tek farkı şekil olarak floresanı helezonik. 12V'da 500mA çekiyor. 9.5V'a kadar da sorunsuz çalışıyor. Bende de bir sürü AAA şarjlı pil var. Ampule kötü kötü bakmaya başladım. Ben de mi elimdeki pilleri ve ampulu değerlendirsem acaba. ::smiley:
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

arkadaşlar elimdeki mağzemelerle bir proje denedim fos çıktı ;D ama gene anlatayım tam ışıkda 22 volt veren 14inch lik bir güneş panelini 12 volt 18 amper kuru aküye bağladım aynı zamanda motosikletlerde kullanılan zenon ampülü aküye bağlayıp güneş paneline doğru çevirdim ilk önce akü değeri artmaya başladı ampül ısındıkdan sonra akü voltajı düşmeye başladı ama 1.5 saat yanıyor.
 


Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

BBOYTED' Alıntı:
arkadaşlar elimdeki mağzemelerle bir proje denedim fos çıktı ;D ama gene anlatayım tam ışıkda 22 volt veren 14inch lik bir güneş panelini 12 volt 18 amper kuru aküye bağladım aynı zamanda motosikletlerde kullanılan zenon ampülü aküye bağlayıp güneş paneline doğru çevirdim ilk önce akü değeri artmaya başladı ampül ısındıkdan sonra akü voltajı düşmeye başladı ama 1.5 saat yanıyor.
;D
Bu tür sistemlerin çalışmamasının nedeni kayıplar ya da başka deyişle verimdir.
Güneş paneli %15 verimde desek, zenon ampulu bilmiyorum ama o da enerjinin bir kısmını ışığa çeviriyor olsa, en iyi tahminle verdiğiniz enerjinin %10'unu aküye geri gönderirsiniz. ;) Yani ampulun yanma süresi, 5-10 dakika uzamıştır. [SIZE=78%] [/SIZE]
 



Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

süre birnevi uzadı aslında zenon ısınmadan önce akü voltajı yükseliyordu. Serdar beyinde dediği gibi fizik kurallarına aykırı Hiçbirşey vardan yok olamaz yokdanda var olamaz biz bunu yapsak zaten sonzuz enerjiyi bulmuş olurduk ;D
fsirin' Alıntı:
;D
Bu tür sistemlerin çalışmamasının nedeni kayıplar ya da başka deyişle verimdir.
Güneş paneli %15 verimde desek, zenon ampulu bilmiyorum ama o da enerjinin bir kısmını ışığa çeviriyor olsa, en iyi tahminle verdiğiniz enerjinin %10'unu aküye geri gönderirsiniz. ;) Yani ampulun yanma süresi, 5-10 dakika uzamıştır.
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Lüks lambamızı bir sezon kullandık. Aydınlatma gücü çok güzel. Aküden doğrudan şarj edebilmek için pil grubunu ikiye bölmemizi sağlayan röle bir kez bozuldu, değiştirdim :/

Şarjı da çok uzun sürüyor ne yazık ki :(

Gövde olarak kullandığım plastik parça zaman içinde güneşten soldu biraz, hem de kırılganlaştığı için bir çatlak oluştu.

Yaşasın, tasarımı geliştirmek gerek :smiley:

1. Öncelikle şarj voltaj aralığını ve hızını arttırmak için daha önce başka amaçlarla kullandığım Hobbyking DC 4S mini arazi şarj cihazını adapte etmeye karar verdim. Bu alet hem ucuz, hem küçük hem de çok "akıllı". Gövdesini atıp sadece entegresini kullanacağız. Artık kamp lambamız dijital ekranlı olacak :smiley:

2. Bu cihaz NiMh pilleri desteklemediğinden Li-Ion teknolojisine geçecek lambamız da... Elimde bir sürü Kanada malı 18650 pil var, kapasiteleri 2300mAh, 2600mah lik NiMh lere göre biraz düşük ama yeterli.

3. Solma sorunu için lamba camı olarak gerçek buzlu cam kullanılacak. Yedek diş fırçası bardaklarını gözüme kestirdim ;)

4. Gövde için de Bauhaus ta yağmur indirme borularında kullanılan ithal Marley marka boru redüktörü çok uygun görünüyor. Rengi de gri, çok güzel.

Tasarımı da şarj cihazının entegresinin etrafına yerleşecek şekilde yaptım, tüm cihaz tek parça olarak üretilip gövde üzerine "geçirilecek". Bu sayede üretimi yine çok kolay olacak. Entegrede hiç bir modifikasyona gerek kalmadan yerleşim de mümkün oldu; güzeel ;)

Kontroller ve dijital ekran lambanın tabanında olacak. Alt kapak ve iç taşıyıcı parça 1.0mm aluminyum sacdan kesilecek.

Aşağıda bitmiş tasarım, patlatılmış resmi ve gövde olarak kullanacağımız parçalar var:

Tasarim


2014 04 14 00 50 42


2014 04 14 00 51 18


2014 04 14 00 53 37
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Önce sac parçaları hazırladım.
Klasik metod:
Kağıda basılmış şekli eloksal aluminyum levhaya yapıştırıp motorlu kıl testere ile kestim, eğe ile düzelttim. Bir tane üretileceği için lazer kesimle uğraşmadım.
Bu arada Hobbyking şarj aleti gelmişti, büküm işlemlerini tamamlayıp ekran camını da yerine yapıştırdım.

2014 05 05 13 03 11


2014 05 06 13 44 43


2014 05 06 18 56 33


2014 05 06 22 49 13
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Parçaların montajını tamamladım. Küçük bir röle sayesinde şarj bağlantısı yapıldığında lambaya giden hat kesiliyor ve dijital ekran şarj durumu hakkında sürekli olarak bilgi veriyor.

2014 05 10 15 47 08


2014 05 10 15 49 12


2014 05 10 15 49 20


2014 05 10 15 49 21


2014 05 10 15 52 50
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Lambayı da taktıktan sonra ilk defada çalıştı; böyle olunca çok hoşuma gidiyor :smiley:



2014 05 11 13 53 24


2014 05 11 13 53 04


2014 05 11 13 52 46


2014 05 11 13 52 14
 

Ekli dosyalar

  • 2014-05-10_15-54-47.jpg
    2014-05-10_15-54-47.jpg
    58.8 KB · Görüntüleme: 191



Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Eveet, 11W kamp lambamızın geliştirilmiş versiyonu bitti.
Kullanılan ampul ve aydınlatma gücü aynı. Daha güçlü ışık veren pilli bir lamba hala göremedim piyasada :smiley:

V2 özellikleri şöyle:

- 600 lümende (60W ampulün ışığına denk) 3.5 saat, 300 lümende yaklaşık 7 saat çalışma zamanı
- Otomobil çakmak yerinden, güneş panelinden, ya da herhangi bir 9-16V (en az 30W lık) herhangi bir adaptörle doğrudan şarj
- Dijital nümerik şarj durum göstergesi (pillerin her birinin durumunu tek tek de gösteriyor)
- 92mm çap, 180mm yükseklik, 620g ağırlık
- Otomatik şarj kesme, sesli ve görüntülü uyarı
- Li-Ion teknolojisi sayesinde beklerken güç kaybı ve hafıza efekti çok düşük. Her zaman hazır ışığınız var ve istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz yani.

Toplam maliyeti:
- 4 adet 2300mAh Moli Li Ion pil, bedava, kullanılmamış laptop bataryasından çıkma
- Osram Variolux 12V tasarruflu ampul,30TL
- Hobbyking DC 4S şarj aleti, 25TL
- Alt gövde, Marley PVC boru redüktörü, 5.5TL
- Lamba camı, 8.5TL
- Aluminyum levha, elimde vardı
- Anahtarlar, paslanmaz vidalar vb. 7TL
- İşçilik, hala paha biçilemez :smiley:

Son resmi:

2014 05 11 14 27 50
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Çalışmanızı zevkle okudum. Bir balıkçı arkadaşımla, geceleri balık tutarken balığın yemi aldığını görebilmek için led´ den yaptığımız aletleri mesinaya takardık. Şimdi balık malzemesi satan yerler elektronik led cihazlarıyla dolu ama ben hala bunları kullanırım.

Bir led kamping feneri geceleri dışarda otururken masamızı aydınlatır. Böylece bardaklarımızın içini görebiliyoruz. Tek sorun, fenerin ışığı gözümüzü aldığı için bize bakan tarafını bir bantla kapatmak zorunda kaldım.

Güzel fenerinize bol müşteri ;) dileğiyle tebrikler.
 


Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Teşekkürler Hüseyin Bey, Yücel Bey :smiley:

Hüseyin Bey, bu proje de power ledle başlamıştı.
Ancak kamp sahasında aydınlatma için floresan lambalar hem daha verimli (birim enerji başına lümen olarak) hem de gözlerimiz için daha uygun.

Umarım Osram bu tür lambaların çeşidini daha da arttırır.

Bu arada gün içinde çalışma süresi denemesi yaptım, grafiği aşağıda.

Tam güçle 3.5 saat net çalıştı kamp lambamız :smiley:, NiMh pillerin performansını geçti Li Ion piller!

Image2
 

Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Çok güzel başarılı bir çalışma. :smiley:
Tebrik ediyoruz Serdar Bey.

Fenerin kamp için kullanıldığını düşündüğümüzde saydam, buzlu yüzey için cam yerine kırılmaz bir seçenek bulunabilirmiydi acaba? ::smiley:

Floresant lamba verimlilik açısından çok iyi bir seçenek tek bir eksisi var o da ışığını kısmanın çok zor olması. Led için bu çok kolay. ;)

Hüseyin Bey'in bahsettiği ışığın göz almasını engellemek için fenerin üzeri için altı yansıtıcı bir şapka tasarlanabilir.
 



Ynt: Led Mini Lüks Lambası Projesi

Teşekkürler Ferhat Bey :smiley:

Cam yerine kullanılacak ürünlerde UV katkısı olmayan plastiklerden seçmek zorunda kalıyoruz tabii ki özel üretim olmadığı için. Bu malzemeler de dış ortam kullanımında soluyor ne yazık ki.

Camda bu sorun olmadığı için seçtim, cidarı 2.5mm kadar, kırılmaz kolay kolay ;)

Osram lambada hiç olmazsa iki konumlu eneji tasarrufu sağlanabiliyor. Hızla açıp kapadığınızda 11W yerine 6W güç çekiyor. Tabii ki dimmer gibi değil, ama yeterli bence...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,222
Kayıtlı Üye Sayımız
172,115
Kaydolan Son Üyemiz
SoundofSilence

SON KONULAR



Geri
Üst