Mağara Araştırma Derneği

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,755

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Mağara Araştırma Derneği
--------------------------------------------------------------------------------
İletişim Bilgileri :
--------------------------------------------------------------------------------
E-mail : mad@mad.org.tr
Web : http://www.mad.org.tr
Tel : 0312 229 64 09
Faks : 0312 229 64 09
GSM :
Adres : P.K.670 Yenişehir/ ANKARA



--------------------------------------------------------------------------------
UZMANLIK ALANI :
--------------------------------------------------------------------------------

Mağaracılık

İlgili Bölge :
--------------------------------------------------------------------------------

Ankara


--------------------------------------------------------------------------------
Kaşif hakkında :
Türkiye'de mağaracılık alanında öncü olan MAD, 1964 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından, Ankara'da Mağara Araştırma Cemiyeti adı ile kurulmuştur. Bir dönem Türkiye Mağara Araştırma, Tanıtma ve Turizm Derneği adını alan Cemiyet, kurulduğu yıl içerisinde bir gezi ve İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenlemiştir. Daha sonra Mağara Araştırma Derneği adını almış, birçok yabancı kuruluş ve organizasyonla işbirliği yaparak 1980’li yıllara kadar geliştirdiği deneyimleri sayesinde, bu yılları takip eden dönemlerde faaliyetlerini tek başına yürütmeye başlamıştır.

MAD, kurulduğu yıldan beri mağara ve yeraltı nehir sistemlerinin bilimsel, teknik ve sportif açıdan araştırılması amacıyla ülkemizin değişik yörelerinde araştırma etkinlikleri yapmış, mağarabilim ve mağaracılığı tanıtmak için çeşitli konferanslar ve bilimsel toplantılar düzenlemiştir. Derin mağara araştırmalarında kullanılan tekniklerin yabancı mağaracılarla yapılan ortak faaliyetler ve yurt dışından alınan eğitimler sayesinde geliştirilmesi ile, özellikle son yirmi yıl içerisinde ülkemizdeki derin mağara sistemleri de araştırılmaya başlanmıştır. Ülkemizde mağaracılığın tanınması ve yayılmasında çok büyük katkıları olan MAD, diğer dernek ve üniversite kulüplerinin kurulmasına da öncülük etmiştir. Sportif anlamda bilgi birikimi ve teknik donanım ve tecrübe açısından en yetkin kuruluşlardan biri olan MAD, üniversitelerden katılımın da artmasıyla bilimsel çalışmalar açısından da tecrübesini gün geçtikçe artırmaktadır.

MAD, mağara araştırmalarının yanı sıra, korunması ve tanıtımı amacıyla da çeşitli etkinliklere katılmıştır. Günümüze kadar, “Türkiye Mağaraları”, “Köprüçay Serüveni”, “Tuluntaş Mağarası ve Karaca Mağarası”, gibi belgesellerin çekim çalışmalarında görev alınmış, yapılan araştırmaların sonuçları pek çok sayıda dergi ve gazetede kamuoyu ile paylaşılmıştır. Yine mağaraların korunması ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin oluşturulması çalışmalarına katılmış ve katkı sağlamıştır. Yabancı mağaracı gruplarının, ülkemizde araştırma yapmalarıyla ilgili başvurularında resmi kurumlara görüş ve önerilerini bildirmiştir ve günümüzde de bildirmektedir.

1995 yılında Mağara Araştırma Derneği’nin ev sahipliğinde II. Mağarabilim Sempozyumu düzenlenmiştir. Ülkemizde ilk kez düzenlenen ve MAD’ın organize ettiği 1. Ulusal Mağara Fotoğrafları Yarışması ise mağaracılık çalışmalarına farklı bir renk katmıştır.

1998 yılında Macaristan’da alınan mağara dalış eğitimi sonunda, Türkiye’de ilk Mağara Dalış Ekibi MAD bünyesinde kurulmuştur. Geçen sürede MAD Mağara Dalış Grubu’nca yeraltı sularının ve aktif mağara sistemlerinin incelenmesi alanında oldukça büyük gelişmeler kaydedilmiştir.

Ulusal Kurtarma Grubu’nun kurulması ve işlevsellik kazanması amacıyla, MAD, 2000 yılından sonra bünyesindeki ve diğer kulüplerdeki mağaracıların teknik eğitimleri ve standardizasyonu ile ilgili çalışmalara ağırlık vermiş, Temmuz 2002’de Eskişehir’de “Partner Kurtarma Teknikleri”, Mart 2004’te İzmir Karaburun’da “Yatay Mağarada Kurtarma Teknikleri”, Şubat 2005’te Antalya Olympos’da “Tek İp Tekniği” ve Nisan 2005’te Bursa Oylat’da “Dikey Mağarada Kurtarma” çalıştaylarının düzenlenmesinde öncülük etmiş, yeni teknikler ve gelişmeler konusundaki tecrübelerini aktarmıştır. Senede en az bir defa düzenlenmesi amaçlanan çalışmaların sonuncusu, 3-6 Kasım 2005 tarihlerinde MAD’ın organizasyonu ile Olimpos’ta gerçekleştirilmiştir. Belçika Mağara Kurtarma Federasyonu’ndan eğitmenler ülkemize davet edilmiş, mağarada olası kazalar sonrası kurtarma çalışmaları ve kurtarma organizasyonu konusunda bir pratik eğitim düzenlenmiştir.

Son on yıl içerisinde, Subatağı Düdeni : -643 m. (Kayseri - Yahyalı), Sütlük Subatanı : -640 m. (Adana - Pozantı), Camılıköy Subatanı : -379 m. (Adana - Pozantı), Topak Düdeni: -285 m.(Karaman- Altıntaş) ve Düdenini Mağarası (-250 m.-devam ediyor-) gibi Türkiye derinlik sıralamasında üst sıralarda yer alan mağaralar ve irili ufaklı diğer mağaralar MAD tarafından araştırılmış, haritalanmış ve Türk mağaracılık literatürüne kazandırılmıştır. Ayrıca sportif mağaracılık konusunda Türkiye’nin en zengin kütüphanesi ve yayın listesine sahip kuruluşlardan biri olan MAD, araştırma yapmak isteyen herkese kaynaklarını açmaktadır

Yaklaşık 200 civarında aktif mağaracının bulunduğu ülkemizdeki en kalabalık ve en etkin tüzel kişilik olan Mağara Araştırma Derneği, şu an yaklaşık 60 kadar üyesi ile Ankara Maltepe'deki, Anıttepe Mah. Kubilay Sok. Kubilay Apt. No:17/1 adresinde çalışmalarını sürdürmekte, gelişmeleri değerlendirmek ve yeni katılımcıları mağaracılıkla buluşturmak amacıyla her Çarşamba 19:00-21:00 saatleri arasında toplanmaktadır.

Eğitim, güncel film ve dia gösterimleri, eğlence ve tanışma toplantıları ile sadece Ankaralı’ların değil, 2006 Ocak’ta açılan Bursa Şubesi’nin de katılımıyla Türkiye’de ulaşabildiği tüm spor ve doğa severlerin ilgisini mağaracılığa yöneltmeye çalışan MAD, mağaracılığın popüler doğa sporları arasında yerini alabilmesi için çabalamkta ve basılı ve görsel yayın kuruluşları ile de ilişkiler geliştirmektedir.

Mağara Araştırma Derneği, Uluslararası Speleoloji Birliği U.I.S’e (http://www.uis-speleo.org) Türkiye’den üye olan tek resmi oluşumdur ve Birlik’te oy hakkına sahiptir.

Mağara Araştırma Derneğinin Amacı ve Görüşü

Mağara Araştırma Derneği’nin amacı, yurdumuzda bulunan mağaraları araştırmak; mağaraları, jeolojik, hidrojeolojik, biyolojik, prehistorik, arkeolojik, coğrafi ve tıbbi olarak değerlendirerek kamu yararına hizmet etmek; doğal ve kültürel zenginlikler olarak mağaraların ve mağaraları doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen çevrenin korunmasını sağlamak; mağaracılığın bir doğa sporu olarak geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasına öncülük etmektir.

Amaçları doğrultusunda MAD, Türkiye mağaralarının araştırılması ve sınıflandırılması, mağaracılıkla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması, doğal güzelliklerin halka tanıtılması, mağara doğal ortamlarının korunması ile ilgili projelerin hazırlanması ve yürütülmesi, çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan mağaralar ve bulgular konusunda makale, dergi ve kitap yayınlanması, raporlar hazırlanması, konferans ve seminerler düzenlenmesi; yurt içinde ve dışında bulunan mağaracılık gurupları ile karşılıklı bilimsel, sportif ilişkiler kurulması ve işbirliğinin geliştirilmesi, sportif mağaracılığın geliştirilmesi ve dernek faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, mağaraların ekonomik amaçlı kullanılması girişimlerini öncelikle doğa koruma çerçevesinde değerlendirerek görüş oluşturulması, konu ile ilgili diğer resmi/sivil kuruluşlarla işbirliğine gidilmesi, doğal ve tarihi çevreyi koruyucu çalışmaların yapılması ve çevre bilincini geliştirici faaliyetlerde bulunulması konularında çalışmalar yürütmektedir.

Mağara Araştırma Derneği, dünyanın diğer ülkelerindeki kuruluş ve topluluklar gibi kendi ülkesinin doğal güzelliklerini koruma ve dünyaya bilimsel yöntemlerle tanıtma konusunda oldukça duyarlı davranmaktadır. Ülkemiz doğal güzellikleri bakımından diğer dünya ülkeleri arasında bir inci olarak nitelendirilmekte ve turizm sektöründe bunun karşılığını da almaktadır. Ancak doğal güzelliklerin plan ve programsız turizme açılması, onlardan elde edilecek faydadan çok o değerlerin kaybına ve mahvına sebep olmaktadır. Yeraltına açılan kapılar olan mağaralar ise genellikle yeryüzünde alışkın olmadığımız manzaraları ihtiva etmektedir. Bu güzelliklerin kullanım amacına göre çeşitlendirilmesi ve hizmete sunulması ise çok titiz bir çalışmayı gerektirir. Her mağara kendine özgü bir eko sistem barındırmakta olduğundan, dünya tarihine ve doğal mirasa ait çok önemli bulguları da ihtiva etmektedir. Dolayısıyla bu mirasın insanlığın hizmetine ne şekilde sunulacağı konusu çok iyi irdelenmeli ve değerlendirilmelidir.

Ülkemiz mağaralar açısından oldukça zengin bir mirasa sahiptir. Ancak toplum tarafından bu konuda yeteri kadar bilinçlenme henüz gerçekleşmiş değildir. Yerel veya bölgesel idarelerin ve hatta bazı resmi kuruluşların çeşitli zamanlarda yapmış oldukları çalışmalar neticesinde telafisi mümkün olmayan büyük zararlar ile mağaralar turizme açılmaktadır. Turizm elbette bir ülkenin gelişmesinde oldukça etkili bir araç ve ekonomik kaynaktır. Ancak yerli ve yabancı turistlerin son yıllarda özellikle eko turizmine yönelmeleri, doğal güzellikleri en doğal halleriyle izlemek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Turizme açma kaygısıyla tahrip edilen doğal güzellikler ise bir süre sonra değerini yitirmektedir. Türkiye’de daha önce örneklerine defalarca rastlanmış olan bu tür olaylar sonucu, elde edilen gelirden çok daha fazla miktarlarda para, yenileme çalışmalarına harcanmıştır.

Mağaracılık alanında turistik ve bilimsel olarak yapılacak çalışmalar için Mağara Araştırma Derneği’nin görüşlerinin alınması, mağaraların korunarak kullanımını sağlayacaktır. Bu anlamda konu ile ilgili MAD’a yapılan başvurular değerlendirilerek başvuru sahibine gerekli bilgilerin verilmesine çalışılmaktadır.

Mağaracılığın Geleceği ve Son Söz

İçinde bulunduğu coğrafya dolayısıyla dünyanın en önemli mağara potansiyellerine sahip olan ülkemiz, özellikle yabancı mağaracıların ilgi odağı konumundadır. “Gösterişsiz” bir doğa sporu olan mağaracılık, ülkemizde oldukça az tanınmakta ve hak ettiği ilgiyi görmemektedir. Sadece Fransa’da 30 bin civarında mağaracı bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu sayı bir kaç yüz ile sınırlı kalmaktadır.

Belki de mağaracı denilen adamı mağaralara sürükleyen, bu sporun gerçekten gösterişsiz olmasıdır. Yerin metrelerce altında, gözlerden uzak, karanlık, soğuk ve nemli bir ortamda mağaracı, mağaranın doğal sınırlarına ulaşmaya çalışırken kendi doğal sınırlarını tanıyacaktır. İçeride geçirilen saatler ve hatta günler mağara ile yapılan bir mücadeleden daha çok, karanlık, soğuk ve nem ile, kısacası Doğa ile barışık bir şekilde yaşamayı öğrenmekle geçecektir. Bu öğrenim sürecinde mağaracının iradesi güçlenecek ve keşfetme güdüsü ile daha derine inmek için can atacaktır. Gelişen teknoloji ve teknikler ile yeryüzünün her noktasının keşfedilmiş olmasına rağmen, yerin altında henüz göz değmemiş, ayak basılmamış yerlerin olduğunu bilmek mağaracının bu arzusunu kamçılayacak ve O’nu yeni maceralara sürükleyecektir.

Ülkemizde 40 binin üzerinde mağara olduğu tahmin edilmektedir. Bunların henüz 2,000-2,500 kadarı araştırılmış olup, birçok mağaranın varlığı bile bilinmememktedir. Siz de bulunduğunuz yöredeki mağaraları bildirerek, bu mağaraların araştırılmasını ve doğal zenginlik olarak değerlendirilmesini sağlayabilir, bu sonsuz keşif ve öğrenme sürecine katkıda bulunabilirsiniz.

Araştırılmamış mağaralar ile ilgili bilgi vermek ve mağaracılık ile ilgili her türlü bilgi almak için, http://www.mad.org.tr, mad@mad.org.tr ve magaracilar@gmail.com adreslerinden Mağara Araştırma Derneği ile bağlantıya geçebilirsiniz. Mağara Araştıma Derneği’ni, 0312 229 64 09 numaralı telefondan, Çarşamba günleri 19:00-21:00 saatleri arasında arayabilir, mağaralar ve mağaracılıkla ilgili her konuda yardım isteyebilirsiniz.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,495
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst