penguen
Zirve
- Mesajlar
- 1,599
- Tepkime Puanı
- 11
kayısı dolması
Malatya'nın, mutfak kültürü bozulmayan değerleri arasındadır. Malatya'nın geleneksel mimarisinde mutfağın yanında mutlaka kiler bulunur. Mutfaktaki raflara 'kaplık' ya da 'terek' adı verilir. Zahire ve kışlık yiyecekler, turşular ve reçeller, kilerde saklanır.
Sofra adabı..
Geleneksel olarak yemekler yere serilen sofra bezi üzerine konulan sinilerde yenir. Genellikle ilk kurulan sofrada büyükler, ikinci kurulan sofrada ise gelin ve kızlar yemek yer. Misafir için hazırlanan sofralar daha özenlidir ve hiçbir eksik bulunmaz. Sofraya saygı büyüktür, yemek sonrası sofradan şükrederek kalkılır ki, bu günümüze kadar bozulmadan gelen geleneklerden biridir.
Bol çeşitli bir mutfak...
Özel günlerde çok çeşitli yemekler yapılır ve bunların her biri bir olayı simgeler. Örneğin doğum yapmış kadını ziyarete gidildiğinde 'kuymak' adı verilen bir yemek ikram edilir.
Malatya için ayrı bir yeri bulunan Hıdrellez de 'hızır kömbesi', 'sehen kesmesi' gibi yiyecekler yapılır ve en az yedi komşuya dağıtılır.
Malatya mutfağının başlıca özelliklerinden biri bulgur ağırlıklı olmasıdır. Malatya mutfak kültüründe ekmek çeşitleri de önemli yer tutar. Tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, ekşili ekmek, tutmaç, sac yüzü gibi pek çok ekmek çeşidi vardır. Bir başka çeşidi bol yemek ise, ana malzemesi bulgur olan köftelerdir.
Ayrıca kebaplardan, tatlılara kadar birçok yerde kullanılan kayısı ve ürünlerinin, damak lezzetinde önemli bir yeri vardır. Yerel mutfağın gözde yemeklerinden kağıt kebabı ve içli köftenin ise tadına doyum olmaz. Tanımlamanın yetersiz kalacağına inandığımız birbirinden lezzetli ve çeşitli kayısı tatlılarını ise Malatya'yı ziyaretinizde mutlaka tatmalısınız.
DARENDE KÖFTESİ
MALZEME:
İnce bulgur 500 gr.
Kıyma 500 gr.
Salça 3 çorba kaşığı
Tuz
Su
YAPILIŞI:
İnce bulgur kıyma ile yoğurulur; hamur haline getirilir. Elde yuvarlanır, salçalı suda tuz atılarak pişirilir.
KAYISI REÇELİ
MALZEMELER
3 su bardağı su
1.5 kg toz şeker
650 gr kuru kayısı
2 çorba kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI
Kuru kayısıları oniki su bardağı ılık suyla ıslatın ve şişmeleri için bir gün suda bekletin. Diğer bir tencereye üç su bardağı su ile toz şeker koyun ve orta ateşe yerleştirin. Karıştırarak şekeri eritin ve kaynamaya bırakın. Şurup koyulaşmaya başladığında, kayısıların suyunu süzüp tencerenin içine atın ve şurup tekrar koyu kıvamını buluncaya dek kaynatın. Reçel kıvamını bulduğunda, iki çorba kaşığı limon suyunu katıp, biraz karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Sonra kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.