O Araç Bu Karavanı Çeker Mi? Sorusuna Yanıt :)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan trek71 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 505
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 252,997
Öncelikle belirteyim aracınız yüklü ağırlığı 1350 kg Adria karavanı çeker.

Basitleştirelim dedikçe karmaşıklaştırmaktan hoşlanan bir milletiz.

Kafa karıştırmaya da Bilgi yarıştırmaya da gerek yok

Paylaştığınız Teknik dökümde ilan edilmiş yeter ki “anlamak” için doğru okuyalım.

Gros Train weight / Katar ağırlığı = 3385 Kg

Gross vehicle weight / Brüt araç ağırlığı = 1885Kg

3385 – 1885 = 1500 Kg

Towling limit / Çekme sınırı 1500 Kg

Teknik dökümanda Araç 4 yolcu + eşyalı olarak 1885 Kg varsayılıyor.

Çekilecek karavan/römork azami yüklü 1500 kg varsayılıyor

Bu limitlerde yani 3885 Kg katar ağırlığıyla yola çıkabilirsin. DE!.....

Hangi yola, hangi havada, hangi lastikle?

Karayolları teknik şartnamesine uygun inşa edilmiş karayollarında, belirtilen hız limitlerinde, uygun donanımlar ve uygun meteorolojik koşullarda (Araç – Römork – Lastik) sorunsuz sıkıntısız seyahat edebilirsiniz.

Bu araçla stabilize yolda, toprak patikada , yumuşak zeminde (kum-çakıl) yukarıdaki limitlerle ve standart donanımla hareket edemez ve tabiiki TIRMANAMAZSINIZ.

Bir önceki açıklamamda belirttiğim gibi önce “kararlarınızı netleştireceksiniz” sonra eyleme geçeceksiniz..

Bu arada dikkatlerden kaçan diğer önemli bir detay "Towball limit / Çeki topuzu sınırı 100 Kg" görünüyor. Karavanınız yada römorkunuz yüklenip yola çıkmaya hazır hale getirildiğinde çeki topuzunuza binen yük max.100 Kg ağırlığı geçmemeli diyor. ideali 70 - 85 Kg arasıdır. Römorku araca bağlamadan önce ne ön teker katlanmadan önce kaplinden tutup kaldırarak ağırlık kontrolü yapılmalıdır. Elle tartmada yükü kestiremiyorsanız mutlaka bir tartı testi yapınız. 750 Kg üstü bir karavan yada römorkun kaplin yük ağırlığı 60 Kg altındaysa kesin yükleme hatası vardır. 100 Kg üstündeyse gene sıkıntılı yükleme vardır. Her iki durumda da zarar görürsünüz.

Ekli dosyayı görüntüle 643812

Özet geçmek gerekirse muğla akyakaya gider geri gelemez veya karadenizde yaylalara asla çıkamaz. Ben basit 750 kg karavanla dahi Çankırı ılgazda yaylaya çıkamayan gördüm çünkü yolları feci dardı ve normal araç bile dönerken bi ileri bi geri yaparak dönüyordu. Bu yüzden gidilecek rotaya göre de karavan seçimi önemli. Örneğin çadır veya araç üstü çadırla konaklanılacak noktaya karavan ile gidilmeye çabalanırsa da yolda kalınır. Veya arazi deneyimi olmayan birisi gider gider bi bakar önünde ağaç devrilmiş sonra geri döner gelir deneyimli olan ağacı kesip kaldırıp yoluna devam eder gibi. Ben bu yüzden karavan almak yerine başta kiralamanın daha mantıklı olduğunu ve ek olarak off road eğitimi ileri sürüş teknikleri eğitimi alınması gerektiğinden yanayım. Sadece karavan değil güçlü araçta kiralanıp tecrübe kazanılmalı.
 

O araç bu karavanı çeker mi sorusunun cevabı, Sadece araca bağlı bir parametre değildir. Eğim, Lastik, Çekiş, Yol kaplaması, Yolun ıslak olup olmadığı bunlar hep etki eder. Yolda kalmayı ummadığınız araçlar bile sonuç itibarıyle yolda kalabilir. Aracın tork değeri araç yeri tutmuyorsa fazla bir önem ifade etmez. Ağırlığınız en önemli husustur. Sizi rahat ettirecek bir karavan mümkün olanın en küçüğü ve hafifi olmalıdır. Bana kalırsa bu da karavancılıkta acı tecrübelerle yazılmış bir kural olabilir.
 

Bu araç bu karavanı çeker mi sorusu veya elektrikli otomobil karavan çekebilir mi sorusu yakında tarihe karışacak. Çünkü elektrik motorlu karavanlar amerika ve uzak doğuda üretilmeye başlanmış. Siz araca takıyorsunuz gaza basıyorsunuz ve karavanın da tekerleri dönmeye başlıyor. Bu sayede minik araçla devasa karavan dahi çekebilir olacağız. Örnek veriyorum aracınız 4x4 mü karavandaki motor sayesinde 6x6 olacak

Video: https://www.youtube.com/watch?v=0dqY5MTF8Y0


videoya göz atmanızı öneririm ve bu gibi youtube da tonla video var.
 

Merhabalar karavan için yeni araç almayı düşünüyorum. Vitara 1.4 boosterjet 4x4 yada 1.6 ddı 4x4 modellerını 2017 2018 aralıklarında ve bu araçlar otomatik vites. Danışmak istediğim konu bu araçlarla daha önce karavan cekme deneyımı olmuş olan varsa şanzımandan yana çekişten yana herhangı bir sıkıntı yaşadılar mı ve ya uygun mudur . Bu arada çekecegım karavan da max 1 ton ağırlıgında
Bir ikinci düşündüğüm markada aslında honda chr 1.6 dizel 4x4 modeli. Bu araç ile de deneyımı olan varsa paylaşabilir mi.
İlla suv bakmamın sebebı pick up bana göre belli kriterlerden dolayı uygun olmadıgı için 4x4 vergisi yakıt genelde şehir içinde kullanım olacagından ve sivilde de karavanla da kullanabılecegım tek aracım olacagından dolayı pıck up tercıh etmek ıstemıyorum.
 

Merhabalar karavan için yeni araç almayı düşünüyorum. Vitara 1.4 boosterjet 4x4 yada 1.6 ddı 4x4 modellerını 2017 2018 aralıklarında ve bu araçlar otomatik vites. Danışmak istediğim konu bu araçlarla daha önce karavan cekme deneyımı olmuş olan varsa şanzımandan yana çekişten yana herhangı bir sıkıntı yaşadılar mı ve ya uygun mudur . Bu arada çekecegım karavan da max 1 ton ağırlıgında
Bir ikinci düşündüğüm markada aslında honda chr 1.6 dizel 4x4 modeli. Bu araç ile de deneyımı olan varsa paylaşabilir mi.
İlla suv bakmamın sebebı pick up bana göre belli kriterlerden dolayı uygun olmadıgı için 4x4 vergisi yakıt genelde şehir içinde kullanım olacagından ve sivilde de karavanla da kullanabılecegım tek aracım olacagından dolayı pıck up tercıh etmek ıstemıyorum.

Çekeceğiniz karavana değineyim. Max 1 ton dediğiniz karavanda ağırlık artacak. Tüm karavanlar boş haliyle satılır. Içine eklenen televizyon ses sistemi güneş panelleri aküsü lpg tankları veya tüpler su depoları içine koyacağınız kıyafet ayakkabı mutfak ekipmanları tuvalet banyo ekipmanları katlanır masa sandalyeler tenteler yatak için çarşafı yastığı yorganı osu busu derken ağırlık 500 kg daha artabilir. Ortalama 200 kg denir ama herkes üzerine çıkar. Karavanı süslemek istersin duvara tablo asarsın 10 gram olsa ağırlık ağırlıktır. Yani aracını her zaman en güçlü model almaya çabalamalısın. Motor ne kadar güçlü ise o kadar az zorlanır ve o kadar az yakar. Ek olarak aracın kaç kg ise karavan %70'ini asla geçmemelidir. 1 ton desek araca düz hesap karavan maksimum 700 kilo olmalıdır. Ek olarak tonla şey yazıldı hepsini okumanı öneririm.
 



saygıdeğer üstadlar aranıza yeni katılan ama forumu uzun zamandır çokça okuyan biri olarak ilk gönderimi yazmaktayım bu forumda ve bu konuyu başından sonuna okudum. aslında bu başlıkta en çok merak edip araştırdığım konu otomatik şanzıman tipine göre çekme karavandı ancak başlığın en büyük hatta tek eksiği yani yine cevabımı bulamadığım otomatik karavanı sorunsuz çekebilecek şanzıman tipleri. o sebeple siz değerli üstadlara danışmak elzem oldu.

öncelikle otomatik şanzımanlar araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla yeni nesil araçlarda 4 e ayrılıyor:
1-robot ile vites değiştirenler (şanzıman bildiğimiz manual şanzıman vitesi robot değiştiriyor zorlu koşullarda karavan çekerken baskı balatayı çok çabuk yer gibi)
2-cvt (sonsuz vitesli-kasnak; bunlarda eski hondalardaki cvt ler gibi değil vitesli şanzımana evriltilmiş çoğu eskiden torku yüksek araçlarda kullanılmazdı sanırsam ilk dizel araçta kullanan audi idi)
3-çift kavrama (en seri ve az yaktıran ama en karmaşık sistem olduğundan en sorunluların olduğu grup ayrıca trafiği dur-kalkı sevmez ısınır)
4- tork konvertörlü (tam otomatik diye bildiğimiz şanzıman tipi en dayanıklısı bence ise karavan çekebilecek en ideal şanzıman tipi)

bu söylediklerimin çoğu 2015 ve öncesi model araçlar için şanzıman tipleri aslında 10-15 yıl öncesine göre çok değiştimişler ve kendi alt başlıkları inanılmaz kalabalıklaştı mesela tork konvertörlülerde hydrogear diye bi sistemi şu an kia ve hyundainin amiral gemileri santa fe ve sorentoda kullandığını öğrendim tork konvertörü dediğimiz organ elektronik ve hidrolik bir sistemle değişmiş ve bu bayağı dayanım sağlamaktaymış (yanlışım varsa düzeltin yerli yabancı okuduklarımı harmanlamaktayım affınıza sığınırım:smiley:. benim öğrenmek istediğim şey ise bu kendisi ve aktarma organları yeni nesil olan araçlarla karavan çeken üstadların yorumları. özellikle birkaç araç özelinde!

mesela chery tiggo 8 pro çift kavrama bir şanzımana sahip adı dct ve bu başlıktaki gönderilerden birinde de paylaşıldığı gibi hyundai tucsonun dct şanzımanının (bu iki şanzımanın adı aynı olabilir ama kendilerinin aynı şanzıman olduğunu iddia etmiyorum) normal trafikte karavan çekmiyorken bile ısındığı söylenmişti keza tüm çift kavramaların kronik sorunu bu (dsg, edc, dct) yapısı itibarıyla sıkışık dur kalk trafiği sevmezler tork dayanımları eskiden az iken yeni nesil dsg lerle birlikte arttı diye biliyorum. bu aracı alıp karavan çeken yahut youtube vs de bununla ilgili yurtiçi veya yurtdışı bilgiye sahip değerli üstadlarımız tecrübelerini ve bilgilerini paylaşırlarsa minnet duyarız zira araç kalabalık aileler için biçilmiş kaftan inceledik bayıldık. muadilleri tam iki katı fiyat etiketine sahip. tek sorun dct şanzıman acaba geliştirmelerle römork çekebilecek duruma gelmiş midir acaba?

tiggo 8 pro nun teknik verilerinde 1500 kg frenli 750 kg frensiz çeki kapasitesinin olduğu yazıyor. şimdi yine başlık altında geçen konuşmaların benzeri olarak üreticinin verdiği değeri çeker diye düşünmeyi kimseye tavsiye etmem zira bu ülkede milyonlar satan vw otomotiv devi doğuş gibi bir distribütör aracılığıyla satılırken yıllarca satılan onbinlerce aracın güç aktarma organı olan o meşhur sorunlu seri dsg lerin tork dayanım değerleri gerek yazılımsal gerek mekanik olarak üzerinde takılı olduğu aracı bile kaldıramayacak mühendislik hatalarıyla üretildi müşterileri ise hunharca mağdur edildi nasıl mı; kiminin aracı servis bakımlı diye yine hatası düzeltilmemiş yeni şanzımanla değiştiirildi ve insanlar tekrar sorun yaşadı garantisi bittiğinde büyük sürprizlerle karşılaştılar, kiminde sorun yazılımsal olduğundan tekrar bozulacağı biline biline sorun geçici olarak giderildi ve sanayi esnafı yine bayram etti, kimini ise zaten servis bakımlı değil diye kendi direkt görmezden geldiler. hiç unutmam 2010 lu modellerden bir passat cc 1.4 tsi dsg sinin sorunu şanzımanın tork değeri aracın kasasını kaldırmıyordu ve kesin bir çözümü asla olmadı ne doğuşun ne de vw in insanlar o zamanların paraları 5 er bin 10 ar bin liraları cayır cayır yaktılar sanayi yollarında o sebeple ben üreticiye sonuna kadar itimat etmem özel bir bilgim yoksa size de öyle tavsiye ederim.

yine bir başka araç nissan xtrail lerin full elekktrikli olup elektrik beslemesini motorunu jeneratör olarak kullanarak sağlayan modellerden sağlayan modeliyle araç çekme durumu nasıl olur fikir bilgi ve tecrübelerinizi istirham ederim.

son olarakta piyasada 2020 üzeri model araçlardan hangi markaların hangi modellerinde tork konvertörlü şanzıman kullandığını derli toplu ve güvenilir olarak bulamadım. buradan siz değerli üstadlarımızın bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları bu başlığın bu konuda türkçe bir kaynak olmasını da sağlayacaktır.

hülasa sayfalarca tork değeri motor vs konuşulmuş ancak 110 tork samara ile karavan çeken üstadımızın dediklerinden de tekrar anlayarak karavan çekmek için araç seçiminde özellikle otomatik şanzımansa asıl dikkat edilmesi gereken nokta güç değil gücü aktaran sistem çünkü bir mekatronik ürünü olan şanzıman motora göre çok daha karmaşık yapıda olduğundan hem daha çok arıza verir hem de tamiratında daha ince ustalık gerektirir ve ustası zor bulunur.
 

saygıdeğer üstadlar aranıza yeni katılan ama forumu uzun zamandır çokça okuyan biri olarak ilk gönderimi yazmaktayım bu forumda ve bu konuyu başından sonuna okudum. aslında bu başlıkta en çok merak edip araştırdığım konu otomatik şanzıman tipine göre çekme karavandı ancak başlığın en büyük hatta tek eksiği yani yine cevabımı bulamadığım otomatik karavanı sorunsuz çekebilecek şanzıman tipleri. o sebeple siz değerli üstadlara danışmak elzem oldu.

öncelikle otomatik şanzımanlar araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla yeni nesil araçlarda 4 e ayrılıyor:
1-robot ile vites değiştirenler (şanzıman bildiğimiz manual şanzıman vitesi robot değiştiriyor zorlu koşullarda karavan çekerken baskı balatayı çok çabuk yer gibi)
2-cvt (sonsuz vitesli-kasnak; bunlarda eski hondalardaki cvt ler gibi değil vitesli şanzımana evriltilmiş çoğu eskiden torku yüksek araçlarda kullanılmazdı sanırsam ilk dizel araçta kullanan audi idi)
3-çift kavrama (en seri ve az yaktıran ama en karmaşık sistem olduğundan en sorunluların olduğu grup ayrıca trafiği dur-kalkı sevmez ısınır)
4- tork konvertörlü (tam otomatik diye bildiğimiz şanzıman tipi en dayanıklısı bence ise karavan çekebilecek en ideal şanzıman tipi)

bu söylediklerimin çoğu 2015 ve öncesi model araçlar için şanzıman tipleri aslında 10-15 yıl öncesine göre çok değiştimişler ve kendi alt başlıkları inanılmaz kalabalıklaştı mesela tork konvertörlülerde hydrogear diye bi sistemi şu an kia ve hyundainin amiral gemileri santa fe ve sorentoda kullandığını öğrendim tork konvertörü dediğimiz organ elektronik ve hidrolik bir sistemle değişmiş ve bu bayağı dayanım sağlamaktaymış (yanlışım varsa düzeltin yerli yabancı okuduklarımı harmanlamaktayım affınıza sığınırım:smiley:. benim öğrenmek istediğim şey ise bu kendisi ve aktarma organları yeni nesil olan araçlarla karavan çeken üstadların yorumları. özellikle birkaç araç özelinde!

mesela chery tiggo 8 pro çift kavrama bir şanzımana sahip adı dct ve bu başlıktaki gönderilerden birinde de paylaşıldığı gibi hyundai tucsonun dct şanzımanının (bu iki şanzımanın adı aynı olabilir ama kendilerinin aynı şanzıman olduğunu iddia etmiyorum) normal trafikte karavan çekmiyorken bile ısındığı söylenmişti keza tüm çift kavramaların kronik sorunu bu (dsg, edc, dct) yapısı itibarıyla sıkışık dur kalk trafiği sevmezler tork dayanımları eskiden az iken yeni nesil dsg lerle birlikte arttı diye biliyorum. bu aracı alıp karavan çeken yahut youtube vs de bununla ilgili yurtiçi veya yurtdışı bilgiye sahip değerli üstadlarımız tecrübelerini ve bilgilerini paylaşırlarsa minnet duyarız zira araç kalabalık aileler için biçilmiş kaftan inceledik bayıldık. muadilleri tam iki katı fiyat etiketine sahip. tek sorun dct şanzıman acaba geliştirmelerle römork çekebilecek duruma gelmiş midir acaba?

tiggo 8 pro nun teknik verilerinde 1500 kg frenli 750 kg frensiz çeki kapasitesinin olduğu yazıyor. şimdi yine başlık altında geçen konuşmaların benzeri olarak üreticinin verdiği değeri çeker diye düşünmeyi kimseye tavsiye etmem zira bu ülkede milyonlar satan vw otomotiv devi doğuş gibi bir distribütör aracılığıyla satılırken yıllarca satılan onbinlerce aracın güç aktarma organı olan o meşhur sorunlu seri dsg lerin tork dayanım değerleri gerek yazılımsal gerek mekanik olarak üzerinde takılı olduğu aracı bile kaldıramayacak mühendislik hatalarıyla üretildi müşterileri ise hunharca mağdur edildi nasıl mı; kiminin aracı servis bakımlı diye yine hatası düzeltilmemiş yeni şanzımanla değiştiirildi ve insanlar tekrar sorun yaşadı garantisi bittiğinde büyük sürprizlerle karşılaştılar, kiminde sorun yazılımsal olduğundan tekrar bozulacağı biline biline sorun geçici olarak giderildi ve sanayi esnafı yine bayram etti, kimini ise zaten servis bakımlı değil diye kendi direkt görmezden geldiler. hiç unutmam 2010 lu modellerden bir passat cc 1.4 tsi dsg sinin sorunu şanzımanın tork değeri aracın kasasını kaldırmıyordu ve kesin bir çözümü asla olmadı ne doğuşun ne de vw in insanlar o zamanların paraları 5 er bin 10 ar bin liraları cayır cayır yaktılar sanayi yollarında o sebeple ben üreticiye sonuna kadar itimat etmem özel bir bilgim yoksa size de öyle tavsiye ederim.

yine bir başka araç nissan xtrail lerin full elekktrikli olup elektrik beslemesini motorunu jeneratör olarak kullanarak sağlayan modellerden sağlayan modeliyle araç çekme durumu nasıl olur fikir bilgi ve tecrübelerinizi istirham ederim.

son olarakta piyasada 2020 üzeri model araçlardan hangi markaların hangi modellerinde tork konvertörlü şanzıman kullandığını derli toplu ve güvenilir olarak bulamadım. buradan siz değerli üstadlarımızın bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları bu başlığın bu konuda türkçe bir kaynak olmasını da sağlayacaktır.

hülasa sayfalarca tork değeri motor vs konuşulmuş ancak 110 tork samara ile karavan çeken üstadımızın dediklerinden de tekrar anlayarak karavan çekmek için araç seçiminde özellikle otomatik şanzımansa asıl dikkat edilmesi gereken nokta güç değil gücü aktaran sistem çünkü bir mekatronik ürünü olan şanzıman motora göre çok daha karmaşık yapıda olduğundan hem daha çok arıza verir hem de tamiratında daha ince ustalık gerektirir ve ustası zor bulunur.
Günümüz şartlarında elektrikli araçlarla karavan çekemezsin. Evet tork güçleri harika evet kağıt üzerindekinin 10 katını bile çekebilir ama sorun batarya. Bataryan 800 km menzilli diyelim karavan sonunda bu 100 km ye kadar düşebilir. Şehir içinde isen sorun yok ama dağ başında kalırsan yandın. Bu araçlar batarya bitince 1 cm dahi itilemez çekici ile götürülmeli diyorlar. Ben şahsen karavan için bataryalı bir araçla kendimi asla ama asla riske atmam. Hatta uzun yola bile çıkmam bataryalı araçla. Şuan maddi imkan oluşturmaya çabalıyorum ve benimde aklımda elektrikli var ama bir yandan da yanına kamp karavan için içten yanmalı motoru olan başka araç bakıyorum. Bahsettiğin araç çin malı ben direkt alman malı ile yolda kalan bataryası su gibi biten araç gördüm. Yani çin malına hiç güvenmezdim batarya olarak.
 

Günümüz şartlarında elektrikli araçlarla karavan çekemezsin. Evet tork güçleri harika evet kağıt üzerindekinin 10 katını bile çekebilir ama sorun batarya. Bataryan 800 km menzilli diyelim karavan sonunda bu 100 km ye kadar düşebilir. Şehir içinde isen sorun yok ama dağ başında kalırsan yandın. Bu araçlar batarya bitince 1 cm dahi itilemez çekici ile götürülmeli diyorlar. Ben şahsen karavan için bataryalı bir araçla kendimi asla ama asla riske atmam. Hatta uzun yola bile çıkmam bataryalı araçla. Şuan maddi imkan oluşturmaya çabalıyorum ve benimde aklımda elektrikli var ama bir yandan da yanına kamp karavan için içten yanmalı motoru olan başka araç bakıyorum. Bahsettiğin araç çin malı ben direkt alman malı ile yolda kalan bataryası su gibi biten araç gördüm. Yani çin malına hiç güvenmezdim batarya olarak.
öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim ancak benim yukarıda bahsettiğim hiçbir araç tamamen elektrikli ya da plug in elektrikli değil tiggo 8 pro tamamen içten yanmalı bir motora sahip 1.6 gdi hatta hybrid bile değil. Nissan xtrail e gelince tamamen elektrik gücüyle çalışmakta ancak plug-in değil yani isteseniz de dışarıdan şarj edemiyorsunuz içten yanmalı bir motoru var ancak motor tamamıyla elektrikli motorların enerjisini beslemek için çalışıyor içten yanmalı motorun gücü tekerleklere hiç aktarılmıyor.

çinlilere gelince; ben emir tunçyürek adında bir kardeşimiz tesla türk diye bir forumu vardı o forumda tamamen elektrikli araçların çalışma sistemlerini markaları ve neden başarılı olduklarını orada anladım ve yaklaşık 2017 yılından bu yana psikopatlık derecesinde branşımla hiç alakası olmamasına rağmen takip ederim. size şunu söyleyebilirim ki bu elektrikli araçlarda ve araç bataryalarında dünyanın 1 numarası tesla ve ardından sadece çinliler gelebiliyor ki yakında çinliler teslayı tahtından ya edecek ya da zirveyi paylaşacak. size şahsen tavsiyem şimdilerde tesla türk forumun yerini alan bir youtube kanalı olan dolu bataryayı takip etmeniz. bu konuda muazzam bir araştırma ve sentez yetenekleri var adeta herşey tek pakette. tabi mesleğinizi bilmiyorum zira teknik ayrıntı fazla gelebilir.🙋‍♂️
 

saygıdeğer üstadlar aranıza yeni katılan ama forumu uzun zamandır çokça okuyan biri olarak ilk gönderimi yazmaktayım bu forumda ve bu konuyu başından sonuna okudum. aslında bu başlıkta en çok merak edip araştırdığım konu otomatik şanzıman tipine göre çekme karavandı ancak başlığın en büyük hatta tek eksiği yani yine cevabımı bulamadığım otomatik karavanı sorunsuz çekebilecek şanzıman tipleri. o sebeple siz değerli üstadlara danışmak elzem oldu.

öncelikle otomatik şanzımanlar araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla yeni nesil araçlarda 4 e ayrılıyor:
1-robot ile vites değiştirenler (şanzıman bildiğimiz manual şanzıman vitesi robot değiştiriyor zorlu koşullarda karavan çekerken baskı balatayı çok çabuk yer gibi)
2-cvt (sonsuz vitesli-kasnak; bunlarda eski hondalardaki cvt ler gibi değil vitesli şanzımana evriltilmiş çoğu eskiden torku yüksek araçlarda kullanılmazdı sanırsam ilk dizel araçta kullanan audi idi)
3-çift kavrama (en seri ve az yaktıran ama en karmaşık sistem olduğundan en sorunluların olduğu grup ayrıca trafiği dur-kalkı sevmez ısınır)
4- tork konvertörlü (tam otomatik diye bildiğimiz şanzıman tipi en dayanıklısı bence ise karavan çekebilecek en ideal şanzıman tipi)

bu söylediklerimin çoğu 2015 ve öncesi model araçlar için şanzıman tipleri aslında 10-15 yıl öncesine göre çok değiştimişler ve kendi alt başlıkları inanılmaz kalabalıklaştı mesela tork konvertörlülerde hydrogear diye bi sistemi şu an kia ve hyundainin amiral gemileri santa fe ve sorentoda kullandığını öğrendim tork konvertörü dediğimiz organ elektronik ve hidrolik bir sistemle değişmiş ve bu bayağı dayanım sağlamaktaymış (yanlışım varsa düzeltin yerli yabancı okuduklarımı harmanlamaktayım affınıza sığınırım:smiley:. benim öğrenmek istediğim şey ise bu kendisi ve aktarma organları yeni nesil olan araçlarla karavan çeken üstadların yorumları. özellikle birkaç araç özelinde!

mesela chery tiggo 8 pro çift kavrama bir şanzımana sahip adı dct ve bu başlıktaki gönderilerden birinde de paylaşıldığı gibi hyundai tucsonun dct şanzımanının (bu iki şanzımanın adı aynı olabilir ama kendilerinin aynı şanzıman olduğunu iddia etmiyorum) normal trafikte karavan çekmiyorken bile ısındığı söylenmişti keza tüm çift kavramaların kronik sorunu bu (dsg, edc, dct) yapısı itibarıyla sıkışık dur kalk trafiği sevmezler tork dayanımları eskiden az iken yeni nesil dsg lerle birlikte arttı diye biliyorum. bu aracı alıp karavan çeken yahut youtube vs de bununla ilgili yurtiçi veya yurtdışı bilgiye sahip değerli üstadlarımız tecrübelerini ve bilgilerini paylaşırlarsa minnet duyarız zira araç kalabalık aileler için biçilmiş kaftan inceledik bayıldık. muadilleri tam iki katı fiyat etiketine sahip. tek sorun dct şanzıman acaba geliştirmelerle römork çekebilecek duruma gelmiş midir acaba?

tiggo 8 pro nun teknik verilerinde 1500 kg frenli 750 kg frensiz çeki kapasitesinin olduğu yazıyor. şimdi yine başlık altında geçen konuşmaların benzeri olarak üreticinin verdiği değeri çeker diye düşünmeyi kimseye tavsiye etmem zira bu ülkede milyonlar satan vw otomotiv devi doğuş gibi bir distribütör aracılığıyla satılırken yıllarca satılan onbinlerce aracın güç aktarma organı olan o meşhur sorunlu seri dsg lerin tork dayanım değerleri gerek yazılımsal gerek mekanik olarak üzerinde takılı olduğu aracı bile kaldıramayacak mühendislik hatalarıyla üretildi müşterileri ise hunharca mağdur edildi nasıl mı; kiminin aracı servis bakımlı diye yine hatası düzeltilmemiş yeni şanzımanla değiştiirildi ve insanlar tekrar sorun yaşadı garantisi bittiğinde büyük sürprizlerle karşılaştılar, kiminde sorun yazılımsal olduğundan tekrar bozulacağı biline biline sorun geçici olarak giderildi ve sanayi esnafı yine bayram etti, kimini ise zaten servis bakımlı değil diye kendi direkt görmezden geldiler. hiç unutmam 2010 lu modellerden bir passat cc 1.4 tsi dsg sinin sorunu şanzımanın tork değeri aracın kasasını kaldırmıyordu ve kesin bir çözümü asla olmadı ne doğuşun ne de vw in insanlar o zamanların paraları 5 er bin 10 ar bin liraları cayır cayır yaktılar sanayi yollarında o sebeple ben üreticiye sonuna kadar itimat etmem özel bir bilgim yoksa size de öyle tavsiye ederim.

yine bir başka araç nissan xtrail lerin full elekktrikli olup elektrik beslemesini motorunu jeneratör olarak kullanarak sağlayan modellerden sağlayan modeliyle araç çekme durumu nasıl olur fikir bilgi ve tecrübelerinizi istirham ederim.

son olarakta piyasada 2020 üzeri model araçlardan hangi markaların hangi modellerinde tork konvertörlü şanzıman kullandığını derli toplu ve güvenilir olarak bulamadım. buradan siz değerli üstadlarımızın bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları bu başlığın bu konuda türkçe bir kaynak olmasını da sağlayacaktır.

hülasa sayfalarca tork değeri motor vs konuşulmuş ancak 110 tork samara ile karavan çeken üstadımızın dediklerinden de tekrar anlayarak karavan çekmek için araç seçiminde özellikle otomatik şanzımansa asıl dikkat edilmesi gereken nokta güç değil gücü aktaran sistem çünkü bir mekatronik ürünü olan şanzıman motora göre çok daha karmaşık yapıda olduğundan hem daha çok arıza verir hem de tamiratında daha ince ustalık gerektirir ve ustası zor bulunur.
biraz uzun olduğundan merak ettiklerimi özetleyeyim

1-tiggo 8 pro ile karavan çeken varmıdır tecrübelerini şanzımanın arıza ve ısınma durumlarını tepkilerini merak ediyorum sanırsam bu konuda başlık açmamı önerir misiniz?

2-nissan xtrail ile çeken var mıdır güç aktarma sistemi (gearbox) nasıl tepkiler veriyor?

3-bu forum aslen offroad ve camping forumu da olduğundan 2020 sonrası üretilen tork konvertörlü şanzımanı olan araçlarla ilgili ve onlarla karavan çekenlerden bilgi toplamaya çalışıyorum. yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkürler.
 

öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim ancak benim yukarıda bahsettiğim hiçbir araç tamamen elektrikli ya da plug in elektrikli değil tiggo 8 pro tamamen içten yanmalı bir motora sahip 1.6 gdi hatta hybrid bile değil. Nissan xtrail e gelince tamamen elektrik gücüyle çalışmakta ancak plug-in değil yani isteseniz de dışarıdan şarj edemiyorsunuz içten yanmalı bir motoru var ancak motor tamamıyla elektrikli motorların enerjisini beslemek için çalışıyor içten yanmalı motorun gücü tekerleklere hiç aktarılmıyor.

çinlilere gelince; ben emir tunçyürek adında bir kardeşimiz tesla türk diye bir forumu vardı o forumda tamamen elektrikli araçların çalışma sistemlerini markaları ve neden başarılı olduklarını orada anladım ve yaklaşık 2017 yılından bu yana psikopatlık derecesinde branşımla hiç alakası olmamasına rağmen takip ederim. size şunu söyleyebilirim ki bu elektrikli araçlarda ve araç bataryalarında dünyanın 1 numarası tesla ve ardından sadece çinliler gelebiliyor ki yakında çinliler teslayı tahtından ya edecek ya da zirveyi paylaşacak. size şahsen tavsiyem şimdilerde tesla türk forumun yerini alan bir youtube kanalı olan dolu bataryayı takip etmeniz. bu konuda muazzam bir araştırma ve sentez yetenekleri var adeta herşey tek pakette. tabi mesleğinizi bilmiyorum zira teknik ayrıntı fazla gelebilir.🙋‍♂️
Bilgilendirici paylaşım için teşekkür ederim. Bende araştıran öğrenen birisiyim aklımda hatta mercedesin elektrikli bir modeli bile var ama dediğim gibi elektrikli hiç bir araç şuan itibariyle karavan çekmek için uygun değil. Nissanı özel araştırmıştım jenaratör kullandığını biliyorum hatta o teknoloji 20 sene önce çıkmış ticari kazanç için firmalarca engellenmişti ve daha da geriye gidersek ne teknolojiler var ama ticari kazanç için petrol bitene kadar petrole dayalı araçlar satsın diye onu pazarlıyorlar. Bakım maliyeti felan süper kazandırıyor çünkü. porsche taycan mesela bataryada en kötü araçlardan birisi. Tek kişi giderken bile vaad ettiği değerleri sunduramıyor ve ekranı devamlı farklı menzillerle kafa karışıklığına gidiyor. Tak karavanı yolda bıraktırır. Çin malına gelirsek çin mallarıda içlerinde ayrılmakta. Çinde dünyanın en iyi bataryasıda var en kötüsüde ve araçlar genellikle ne kullandığına pek değinmiyor. Araştırıp öğrenmekte biraz zor açıkçası. Chery firmasına gelirsek o firma hiç ilgimi çekmediği için araştırmadım. Ben genel bir ifadeyle elektrikli otomobillerin karavan için uygun olmadığına değindim sadece.
 



biraz uzun olduğundan merak ettiklerimi özetleyeyim

1-tiggo 8 pro ile karavan çeken varmıdır tecrübelerini şanzımanın arıza ve ısınma durumlarını tepkilerini merak ediyorum sanırsam bu konuda başlık açmamı önerir misiniz?

2-nissan xtrail ile çeken var mıdır güç aktarma sistemi (gearbox) nasıl tepkiler veriyor?

3-bu forum aslen offroad ve camping forumu da olduğundan 2020 sonrası üretilen tork konvertörlü şanzımanı olan araçlarla ilgili ve onlarla karavan çekenlerden bilgi toplamaya çalışıyorum. yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkürler.
Chery tiggo 8 pro boş ağırlık olarak 1565 kg ağırlığa sahip. Düz yolda karavanı it gider. Tonlarca ağırlıktaki aracı it gider. Bisiklet bile çeker ama yokuş ve eğim oldu mu yolda kalınır. Bu konuda tork gücü üzerine bir kaç gönderi öncesinde harika bir yazım var. Okumanızı öneririm. Aracın çekeceği maksimum rakam %90 güvenli kabul edilen %70'i karavanın geçmemesidir. Bu durumda %90'ı 1408.5 kg %70'i 1095.5 kg aralığına denk gelir. Kısaca sizin düz hesap frenli 1 tonu aşmayacak karavanlara yönelmeniz gerekmektedir çünkü araç ne olursa olsun ağırlık dengesi ve fizik kuralları sebebiyle sorun yaşarsınız. Örnek veriyorum mercedes g serisi araç 2.5 ton kataloğunda 7 ton çeker yazıyor amerikada avrupada 3.5 ton yazıyor ama gerçekte çekemez. Onlar düm düz yol verileri ve testler kapı boşlukları vs bantlanarak en iyi sonuçlar çıksın diye özel şekillerde yapılmakta.
 

biraz uzun olduğundan merak ettiklerimi özetleyeyim

1-tiggo 8 pro ile karavan çeken varmıdır tecrübelerini şanzımanın arıza ve ısınma durumlarını tepkilerini merak ediyorum sanırsam bu konuda başlık açmamı önerir misiniz?

2-nissan xtrail ile çeken var mıdır güç aktarma sistemi (gearbox) nasıl tepkiler veriyor?

3-bu forum aslen offroad ve camping forumu da olduğundan 2020 sonrası üretilen tork konvertörlü şanzımanı olan araçlarla ilgili ve onlarla karavan çekenlerden bilgi toplamaya çalışıyorum. yardımcı olabilecek herkese şimdiden teşekkürler.
Selamlar,

Öncelikle aramıza hoş geldiniz.

İlk sorunuz, Tiggo 8 pro ile ilgili bir kaç şey yazabilirim.

Bildiğiniz üzere bu araç geçen sene mart ayında Türkiye pazarına girdi.

Şu an bu araçla Türkiye'de karavan çeken birinin olduğunu sanmıyorum çünkü piyasada çeki demiri bile yok.

Bununla ilgili biraz araştırma yapınca şu yazılanlar ile karşılaştım.

Arkadaşlar Chery'den müşteri temsilcisi Hanım efendi bugün gün içerisinde aradı ve Chery'nin çeki demiri takılmasını önermediğini yeniledi. Gerekçesini sordum, bugün piyasadaki en kötü araca bile takılırken ve sorun yaşanmazken bu araca neden takılmaz ki dedim ve ekledim; şasesi römork çekmeye uygun değil mi? Her araca takılabilen bir şey bu araca neden takılamaz? Dedim. Bunun için herhangi bir çalışma olup olmadığını sordum. Tekrar yetkililer ile görüşüp döneceklerini söylediler ve akşam üstü 17:00 civarı tekrar arandım. Aldığım cevap maalesef tekrar önerilmediği oldu farklı bir detay alamadım. Çeki demiri takılması konusunda şu an için bir çalışma yapılmadığı ve yapılmayacağını söylediler. Bu sebepten aracımı satacağım. Karavan, römork kullanan veya ileride böyle bir ihtiyacı oluşabilecek arkadaşların bu aracı almaktan imtina etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla

Merhabalar, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de karavan ve römork çekme popülasyonu hızla artmakta. Römork'umu çekmek için çeki demiri taktırmak istiyorum fakat hiçbir yetkili servisten cevap alamıyorum. Aracımı bu sebepten satmak zorunda kalacağım. Müşteri hizmetlerini aradığımda ise çeki demiri takılmasını önermedikleri cevabını aldım. Sebebini sordum hala dönüş yok. Sırf çeki demiri takılamadığı için aracımı satmak zorunda kalacağım ve yine bu sebepten aracı almaktan vazgeçen bir çok tanıdığım var. Elektrik tesisatına müdahale edileceği için garanti dışı kalmaması adına dışarıda bu hizmeti almak istemiyoruz. Konu hakkında acil çözüm rica ediyoruz.

Chery çeki demiri takılmasını önermiyormuş.

Gerçekten ilginç bir durum 🙂
 

Kısa bir araştırma daha yapınca meselenin ithalatçı kaynaklı olduğunu sanıyorum.

Araç ithalatçısı bu tarz işlerle uğraşmak istemiyor belli ki.

Çünkü Tiggo 8'in orjinal çeki demiri yurtdışı pazarında satılıyor.

Tiggo
 

Konu uzay mekiği fırlatma prosedürüne dönüştürülmeye çalışılıyor adeta.

Karavan, Römork, Dorse fark etmez, motorlu motorsuz tüm araçların bir “istiab” sınırı vardır.

Otomatik / manuel, tüm araçların mekanik düzeneği “hizmet amacına” uygun imal edilir.

Şehir yaşamı kullanım amaçlı araç ve donanımdan off-road koşullarında hizmet alınmaya çalışılmamalıdır.

Her aracın “katar ağırlığı” ruhsatta yer alır.

Bunlar “normal hava ve yol koşullarına” göre belirlenmiş limitlerdir.

Off-Road araçların istiab referans aralıkları hizmet koşuluna göre değişkendir.

750 Kg altı tanımlı karavanın tam yüklü ağırlığı kantara çekildiğinde ortaya çıkar.

10 ton istiabı olan yeni nesil kamyona 20 ton vuruyorum bana mısın demiyor kafasıyla hareket edip yolda kalan şaşkın şoför davranışı karavancılar arasında da oldukça yaygın.

Mühendislik gerektiren projelerde tolerans payı “mucize beklentisine cevap verecek limit” üzerine kurgulanmaz. Dolayısıyla mucizelere cevap verecek araç gereç arayışından vazgeçilmelidir.

Mont seçerken dağda karda kışta, denizde yağmurda rüzgârda, outdoor aktivitelerde işini görecek “tek mont” satın alınarak ihtiyaç karşılanmaya çalışılır. Mont alır gibi araç gereç satın alınmaz.

Önce ihtiyaç belirlenir edinim de buna göre gerçekleştirilir.

Rengini tutturduk sıra boyunda kafasıyla hareket edilmemesinde yarar vardır.

Ustanın/allamenin/satıcının ne dediğine değil teknik şartnamede ne yazıyor ona bakın ona göre karar verin tabii biraz gözlem yapmanın da yararı vardır.
 

Konu uzay mekiği fırlatma prosedürüne dönüştürülmeye çalışılıyor adeta.

Karavan, Römork, Dorse fark etmez, motorlu motorsuz tüm araçların bir “istiab” sınırı vardır.

Otomatik / manuel, tüm araçların mekanik düzeneği “hizmet amacına” uygun imal edilir.

Şehir yaşamı kullanım amaçlı araç ve donanımdan off-road koşullarında hizmet alınmaya çalışılmamalıdır.

Her aracın “katar ağırlığı” ruhsatta yer alır.

Bunlar “normal hava ve yol koşullarına” göre belirlenmiş limitlerdir.

Off-Road araçların istiab referans aralıkları hizmet koşuluna göre değişkendir.

750 Kg altı tanımlı karavanın tam yüklü ağırlığı kantara çekildiğinde ortaya çıkar.

10 ton istiabı olan yeni nesil kamyona 20 ton vuruyorum bana mısın demiyor kafasıyla hareket edip yolda kalan şaşkın şoför davranışı karavancılar arasında da oldukça yaygın.

Mühendislik gerektiren projelerde tolerans payı “mucize beklentisine cevap verecek limit” üzerine kurgulanmaz. Dolayısıyla mucizelere cevap verecek araç gereç arayışından vazgeçilmelidir.

Mont seçerken dağda karda kışta, denizde yağmurda rüzgârda, outdoor aktivitelerde işini görecek “tek mont” satın alınarak ihtiyaç karşılanmaya çalışılır. Mont alır gibi araç gereç satın alınmaz.

Önce ihtiyaç belirlenir edinim de buna göre gerçekleştirilir.

Rengini tutturduk sıra boyunda kafasıyla hareket edilmemesinde yarar vardır.

Ustanın/allamenin/satıcının ne dediğine değil teknik şartnamede ne yazıyor ona bakın ona göre karar verin tabii biraz gözlem yapmanın da yararı vardır.
En basit konu fizik kuralı. Adam arabasından ağır karavanı alıp içine biz binince eşitlenir yada ağırlık artar diye düşünerek yola çıkıyor sonra karavana koyduklarını unutuyor. Süslemek için duvara tablo assa o bile ağırlık ama bunları görmezden geliyor sonra eğim ve yokuşlarda çıkamıyor veya geri geri gitmeye karavan aracı sürüklemeye başlıyor. Bu konuda belki yerli yabancı en çokta amerika kaynaklı yüzlerce içerik izledim araştırma yaptım adam düz yol diye hesapla amerikada yola çıkmış gerçekten düz ama araziye girmiş minicik eğim var belki 30 cm değil eğimli arazi ve çapraz girmiş karavanı devirmiş ordan çıkamamış ileri geri yapa yapa toprağı lastik kazmış gömülmüş çekici çağırmışlar neler neler hemde iyi lastik ve tüm donanımlara rağmen. Kısaca kendisini riske atmak istemeyen birisi araç ağırlığı neyse onun %70 üzerine asla çıkmaz. Towcar son zamanlarda %90 a veriyi çıkarsa da riske gitmeye bence nokta gerek yok.
 



Aynı şeyleri farklı cümlelerle aktarmaya çalıştığımızın farkındayız herhalde.

Çeken araç katar toplam istiabı = Çekilebilecek römorkun tam yüklü tonajını da belirler.

Bu veriler; Yağışsız ve rüzgârsız hava, kuru asfalt, eğimsiz zemin, uygun lastik ve uygun hız limitleri kombinasyonuna göre belirlenir.

Bu parametrelerin herhangi birindeki değişkenlik çeken araç üzerinde çok farklı etkiler yaratır.

Stabilize asfalt, toprak ya da kum vb yumuşak zeminde özellikle eğimli arazide tüm verilerin değeri değişir. Bunlara bir de olumsuz hava koşullarının etkisi de yansımışsa yandı gülüm keten helva durumu hasıl olur.

Cahil cesaretiyle bişi olmaz abicimle yapılan her hatalı hamlenin sonucunda hafızalara kazınmış bir yol hikayesinin yazılması kaçınılmazdır.

Youtube içerik üreticilerinin “bile bile lades” oldukları vakaları inşaat şantiyesini izleme meraklıları gibi izlemekten büyük keyif alan takipçi kitlesinin varlığı, içinde bulunduğumuz durumun özetidir.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,492
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst