Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hasanfb Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 139,223
Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

K1 Belgesi
Ticarî amaçla belirli bir zaman tarifesine göre ve/veya belirli bir zaman tarifesine uymaksızın eşya taşımacılığı yapacaklar için verilen yetki belgesi türüdür.
K1 Yetki Belgesi alacak şahısların kendi adına kayıtlı en az 25 ton istihap haddinde yük taşıma araç veya araçları, Şirket veya kooperatiflerin kendi adına kayıtlı en az 75 ton istiap haddinde yük taşıma araçları ve en az 10.000 TL. Sermaye veya işletme sermayesi bulunması gerekir.

K3 Belgesi
K3 Belgesi ticarî amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilmektedir.
K3 Yetki Belgesi almak için başvuran, gerçek kişi veya taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin kendi adına kayıt ve tescil edilmiş en az 30 ton istihap haddinde eşya taşımaya mahsus özmal ticarî taşıt filosu ile 5 milyar Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine, sahip olmaları şarttır.
K3 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticarî taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler.
K3 yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticarî olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur.
 

Etiketler
Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

bugün k2 belgesini aldım (seve seve)

veteriner hekimler odasından yazı geldi almamız gerekiyormuş merkez birliği bu belgeyle çok uğraşınca ulaştırma bakanlığı bize özel bir yazı yollamış

geçen yıl bakanlık büyükbaş kıliniği hekimlerine hayvanların kıliniğe gelemediği ve hekimlerin hastaya gittiğinden dolayı acil mudehale ilaç ve alet edavatı arabada taşıyabileceğimiz yönünde bir yazısı vardı bizde ruhsatların yanında bu yazı ile dolaşıyorduk ama bu yıl artık sıktıramadım malum jandarmaya dert anlatılmıyor.

ama ben yapılan bütün bu işlerin insanlardan para toplamak için yeni teknikler olduğuna inanıyorum

şimdi src belgeside almam gerekiyormu bunu merak ediyorum
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

Arkadaslar
Eger araciniz sirket adina kayitli ise KESINLIKLE en az K2 belgesi almaniz lazim. K2 belgesi sirkete aliniyor ve sirkete ait her ticari arac 63 TL karsiliginda K2 belgesine isleniyor. Yani sirkete K2 almak yeterli degil aracin da bu belgeye islenmis olmasi lazim. Ayrica surucusu de mutlak surette SRC belgesine sahip olmali. SRC2 var SRC4 var biri insan tasimak digeri yuk tasimak icin. En iyisi ikisini birden almak.

Sahis adina kayitli araclarda ticari yuk tasinmiyor ise K2 lazim degil yoksa .... operler adami.
Ticari mal nedir. Evinizdeki esyalari yada kopegini tasiyorsan ava bahceye gidiyorsan ticari mal degil belli . Ama palet'inde ambalajinda bi mal mesela bulasik makinesi tasirsan.... Kolili ambalajli birden cok mal tasiyorsan (Mesela metro'dan alisveris yapip dukkanina goturen bakkallar bufeler) bu bence ticari tasimadir. Gerisi de sizin ve candarma'nin polisin hayalgucune bagli.
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

CİNCİN' Alıntı:
K2 Belgesi
K2 Belgesi taşımacının kendi adına ticarî olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticarî maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.
K2 Yetki Belgesi almak için başvuranların, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş en az bir adet eşya taşımaya mahsus özmal ticarî taşıta sahip olunması gerekmektedir.



Benim anladığım, şahıs adına kayıtlı ancak ruhsatında ticarî yazan kamyonetler için K2 belgesi alınması gerekiyor. Ruhsatta 'hususi' yazan araçlara gerekmiyor. Hususi aracınızı ticarî mal taşıma için kullanıyorsanız veya ruhsatta ticarî yazdığı halde araçlarınızı bu amaçla kullanmıyorsanız ya ruhsatı düzelttirin ya da K2 belgesi alın.
K2 Yetki Belgesi: 462 TL
Taşıt Kartı Ücreti : 63 TL.


Aslında bir gün lazım olur mantığı ile belgeyi alsam mı diyorum ???


bende mazda b2500 kamyonet var ama ben sadece hafta sonları kullanıyom diğer günler garajda yatıyor bu arabayla ticari amaclı iş yapmıyorum en fazla yaylaya veya geziye giderlen arkasına mangal kömür ve odun koyuyarum...almam gereklimi
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

araç şirket adına kayıtlı ise her halikarda k belgesi gerekiyor,ruhsat da kamyonet yazıyor ise.ancak araç şahıs adına tescilli ise bu sefer taşıdığınız yükün kendi malınız olması durumunda herhangi bir yaptırım yok.ispati ters bir durumda yandınız..

DSCN0823 copy
 



Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

efetorunu' Alıntı:
araç şirket adına kayıtlı ise her halikarda k belgesi gerekiyor,ruhsat da kamyonet yazıyor ise.ancak araç şahıs adına tescilli ise bu sefer taşıdığınız yükün kendi malınız olması durumunda herhangi bir yaptırım yok.ispati ters bir durumda yandınız..

Herkes düşüncelerini yazıyor. Gerçek farklı. Başına gelen arkadaşlar yaşadıklarını yazsa daha faydalı olacak. Ben başıma gelen olayı yazayım;
Ruhsatında Hususi/Yük Nakli yazan, kapalı kasa kamyonet, 15m3-Ducato aracımla 24 Nisan tarihinde, 12-14 saatleri arasında, Samsun-Ordu karayolunda ilerlerken, Çarşamba Havaalanına gelmeden ağırlık kontrol istasyonuna soktular, kantarda aracı tarttılar, ruhsatı vs. istediler.
- Görevli K belgemin olup olmadığını sordu.
- Ben de ticaretle uğraşmadığımı, emekli olduğumu, bir şirket vb. ile ilgim olmadığını, aracı sadece gezi amaçlı kullandığımı, özel eşyalarım (+ Zincir, takoz, çeki halatı, İlk Yardım Çantası, YSC vb. araçla ilgili malzemeler) dışında birşey taşımadığımı söyledim.
- Görevli K-Belgen olmadan trfiğe çıkma 2bin küsür cezası var, hemen K-2 belgesi al sana 700 e mâl olur
- Ben de madem şart, en kısa sürede halledeceğimi belirttim ve oradan ayrıldık.

Gezi dönüşü, postacı elinde ceza zarfıyla kapıyı çaldı. Şu an elimde 2.201 TL lik, madde 26/a dan kesilmiş ceza ile kalakaldım.
O güne kadar ben de ticaret yapmadığım, herhangi ticari eşya taşımayacağım için bu belgenin gerekmediğini düşünüyordum. Çook saçma ama BURASI TÜRKİYE dedirten bir durum, sadece para toplamak için yapılmış bir olay gibi görünüyor. Konuştuğum kamyoncular olsun küçük ticari araç sahipleri/sürücüleri olsun bu durumdan oldukça rahatsızlar. Son 1 haftadır bakanlığın sitesindeki yönetmeliği ve internet ortamındaki olayları inceledim.
SONUÇ;
*** Ruhsatında "KAMYONET" yazan (Hususi veya Ticari önemli değil) tüm araçların K belgesi alması gerekli (Benim durumumdakiler için 700 TL lik, sanırım yıldızlı K-2 diyorlar, alması gerekli)
*** K belgesi alınca bu sefer de SRC ve PSİKOTEKNİK belgeleri durumu ortaya çıkıyor (Ancak konuyu tam olarak anlayamama rağmen, ülke şartlarını düşünerek onların da alınması gerek diye düşünüyorum)

Umarım bazı konularda yararlı olmuştur.
Sevgi ve Saygılar :-[
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

Bu mesele aşağıdaki konuda da değerlendiriliyor. Oraya epey ayrıntılı bişeyler yazdım.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=73977.msg919993#msg919993
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

Gelde çık bakalım bu isin ısinden k2 belgesini almaya kalsak bu sefer vergi levhası ticaret odası kaydı ve başka seyler ama ben bir is yapmiyorumki ticaret yok eeeeeeeee ama arac komyonet yazıyor k2 gerekli diyor ama bu belgeler yokki alayım bir polis başka uyguluyor kanunu başka polis başka sekilde cunkinkomyonet yazıyor diye nasıl olacak bu is 2000 bin ceza yiyincemi kim dert dinliyor
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

İKİNCİ KISIM-Yetki Belgesine İlişkin Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM-Yetki Belgesi Almanın ve Yenilemenin Şartları ve Gerekli Belgeler
Madde 13
( 8 )
c) K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususî olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal taşıta sahip olmaları şarttır. Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere başvuran kişilerin yetki belgesi ücretlerinde % 75 indirim uygulanır. Bu şekilde yetki belgesi alanlar, yetki belgesi eki taşıt belgesine toplam yüklü ağırlığı 3500 kilogram’dan fazla olan ve eşya taşımak için imal edilmiş taşıt/taşıtları kaydettirmek istemeleri halinde; K2 yetki belgesi geçerli tam ücreti üzerinden % 75 fark öderler.
....
Yetki belgesi almak ve yenilemek için gerekli belgeler
MADDE 14 – (1) Yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin aşağıdaki belgeleri Bakanlığa vermeleri zorunludur:
a) Bakanlıkça hazırlanan ve başvuru sahibi tarafından doldurulan Başvuru Formu.
b) Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kişilerin T.C. Kimlik numarası beyanları, adli sicil kaydı belgeleri, temsil ve ilzama yetkili olanların noterden onaylı imza sirkülerleri.
c) Ticaret odaları veya ticaret ve sanayi odaları veya esnaf ve sanatkarlar odaları veya ziraat odalarından birine kayıtlı olduğunu gösteren belge.
ç) Ticaret veya ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere ait geçerli unvan, adres, ortaklar, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ticaret sicili gazetesi/gazeteleri.
d) Esnaf ve sanatkarlar odaları veya ziraat odalarına kayıtlı gerçek kişilere ait geçerli unvan, adres, temsil ve ilzama yetkili olan kişiler, sermaye miktarı ve iştigal konusunun yer aldığı ilgili odadan alınmış belge.
e) Yolcu taşımacılığı yapacakların, taşımada kullanacağı taşıtlara ait Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası ile Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası poliçelerinin aslı.
(2) Yetki belgesi almak için müracaat eden kamu kurum ve kuruluşlarından sadece birinci fıkranın (a) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler istenir.
(3) B3, C1, D3 ve K2 yetki belgesi talep edenlerden adli sicil kaydı belgeleri ve birinci fıkranın (Ek ibare:RG-25/12/2009-27443) (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenilmez.
(4) Birinci fıkranın (e) bendinde istenilen belge, sigorta poliçelerine ilişkin kontrollerin elektronik ortamda yapılabilmesi imkanına bağlı olarak Bakanlıkça istenmeyebilir.

Buraya özellikle dikkat çekmek istiyorum: (3) B3, C1, D3 ve K2 yetki belgesi talep edenlerden adli sicil kaydı belgeleri ve birinci fıkranın (Ek ibare:RG-25/12/2009-27443) (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen belgeler istenilmez
K1 ve K3 belgelerinde belirli bir oranda sermaye veya işletme sermayesi aranmakta ama K2 için böyle bir şart aranmamaktadır. K1 ve K3 için gerkli olmakla beraber K2 belgesi almak için ticaret, esnaf ve sanatkarlar veya ziraat odası kaydı aranmaz deniyor. Yani bir odaya kayıtlı olmasanız da bu belge istenebilir.

Sonuç olarak:
Benim bu mevzuattan anladığım şudur: Ruhsatta hususî veya ticari yazsın yazmasın K2 belgesi arandığında ceza kesilebilir. Ruhsatta hususî yazıyor ve dolayısı ile bu araç da ticari değil ve ben de bir şeyle iştigal etmediğim için bu belgeyi alma gereği görmedim. Sıradan bir otomobilin bagajında her ne var ise bu aracın bagajında da o vardır deseniz bile kullandığınız aracın kamyonet olması ve ruhsatta da yük taşıma amaçlı yazması bu belgenin aranması için yeterli görünüyor.
 

Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

Merhaba;

Aracım, Mitsubishi L300 2000 model panelvan. (Yan. cam. çift sr. kol.kap. saç ks. kamyonet) "Yük nakli" ve "hususi" diyor ruhsatta. Ticaretle uğraşmıyorum ve kendim kullanıyorum. (Bilenler olacaktır, yarı kamper gibi kullanıyorum; gezi aracı yani...)

Yaklaşık iki ay önce, bir arkadaşımla Akhisar'dan Karaburun'a (İzmir) giderken, Manisa Gediz Irmağı yakınlarındaki denetleme istasyonunda çevirdiler. Araçta birkaç top çit teli vardı. Arkadaş, yazlığının bahçesini çevirecek.. Otomobiline sığmayınca, ben götüreyim demiştim. Bereket versin, tellerle çok ilgilenmediler. Şimdi anlıyorum ki ceza yiyebilirmişim; teller benim değil ve faturası da yoktu. Ağırlık kontrolü yapıldı. Daha sonra ruhsatı istediler; bir süre bekledim ses yok. Neyse çağırdılar gittim; "ne iş yapıyorsunuz?" "aracı hangi amaçla kullanıyorunuz?" ... tarzında sorular yönelttiler. Yanıtlarını verdim. "Abi, K2 belgesi almak zorunda değilsiniz ama aracınızda ticari mal taşırsanız, yanarsınız; biliyorsunuz değil mi?" dedi görevli. Ben de evet, ticari mal taşımıyorum dedim. "Ticari malla yakalanmayın" sözünü yinelediler.

Yukarıdakileri okuyunca, tedirgin olmamak elde değil. Güzel ülkemde anayasa, yasa, tüzük ve yönetmelikler de öyle bir yazılıyor ki anla anlayabilirsen!... :( :mad:

Cavid Sezen
 



Ynt: Ruhsatta Kamyonet Yazan Her Araca "K" Belgesi Alınmalımı...

Şu ticari mal sözünü tam anlayamıyorum. Mesela köyünden evine iki çuval pirinç getiren bir vatandaş ticari taşıyor muamelesi mi görecek. Ya da sizin gibi bahçesine çit döşemek isteyen vatandaş...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,961
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst