Ynt: Vonalı Celal Ankaradan Sonra İstanbulda
Basında Vonalı Celal
Vonalı Celal'in yeri. Vona Perşembe'nin eski adı, Vonalı'nın yerine tam güneş (Sedef'in tabiri ile) kavuşurken varıyoruz. Manzara muhteşem, güneşi kavuştururken Vonalı masayı donatıyor, aman demeye kalmadan kaygana, fasulye turşusu kavurması, karalahana kavurması, mantar, turşu, tavada pişmiş mısır ekmeği masaya yerleşiyor veeee ana yemek, fındık kabuğu ateşinde pişmiş ızgara et, eh gel de rakıyı açma. Biz masa keyfini sürdürürken Karadenizliler'in hızlı yemek yeme alışkanlığına hayretle bakıyoruz, şimdiden çoluk çocuk gelmiş dört aile yemeklerini yiyip kalktılar bile, Vonalı da bize hayretle bakıyor, "Herkes sizin gibi olsa batarım ben" diyor ama bu keyif de bırakılmaz ki, yemeğimizi tamamlayıp Perşembe'yi geçerek Ordu'daki otelimize doğru yola çıkıyoruz.
SABAH
Türkiye'nin en kaliteli turşucusu, Vonalı Celal, "Turşu suyunun iyisi erik ve üzüm koruğuyla olur." diyor. Tam 121 çeşit turşu yapan Celal'de yok yok. Mantar, ceviz, yumurta, kızılcık, hamsi, incir ve kivinin de turşusunu yapan Vonalı'yla başarısı ve turşu üzerine yapılan sohbet ekrana geliyor. Samsun Vezirköprü ilçesine bağlı Kunduz-Kabuklugelik yaylasından ilginç görüntülerin yayınlanacağı Maceracı'da son olarak, nesli tükenmeye yüz tutmuş geyikleri yaşamalarına uygun sahalara yerleştirmek maksadıyla kurulan, kunduz-geyik üretme çiftliğinde bulunan yaklaşık 30 geyiğe bakıcılık yapan Nuri'yle sohbeti izleyebilirsiniz.
Samanyolu / 23.20 01/05/2004
Ordu'da 30 yıldır turşuculuk yapan Celal Öztürk (61) namını yurtdışına da taşıdı. Bölgeye turlarla gelen turistlerin adreslerini vererek APS ile kendilerine göndermelerini istediğini söyleyen Celal Öztürk, Avusturalya'ya APS ile turşu gönderdiğini söyledi. Ordu'nun Perşembe ilçesi Vona mevkiinde oturan ve 1974 yılından bu yana turşuculuk yana 'Vonalı Celal' lakaplı Celal Öztürk, turşularının ününü yurt dışına taştığını söyledi. 120 çeşit turşu yaptığını ve TSE'den 'Vonalı Celal Turşuları' şeklinde patent aldığını kaydeden Celal Öztürk, 'En son yumurta turşunu yaptık. Taze yumurtayı kaynar suda haşlıyoruz. Daha sonra yumurtayı derin dondurucuya koyup 24 saat bekletiyoruz. Derin dondurucudan çıkarttıktan sonra hazırladığımız özel bir karışımda saklıyoruz. Bir yıl hiç bozulmadan saklanabiliyor' diye konuştu.
Nedim KOVAN / ORDU AKŞAM
1976 yılından bu yana hem ilçemiz, hem ilimiz, hem de ülkemizin turizminde hizmet vermekte olan Vonalı Celal Tesisleri Karadeniz'in en güzel koylarından birinde, Hoynat Kalesi'nin karşısında bulunuyor. Tesisler bu zamana kadar milyonlarca yerli ve yabancı turisti konuk etmiş, onlara yöremizin ve Türk mutfağının leziz yemekleri ve harika bir doğal manzarasıyla hizmet vermiştir.
Tesislere ismini veren ve tesisiyle birlikte adı da dünyaya açılan Vonalı Celal 1946 yılında Perşembe'nin Ramazan köyünde doğmuş. mesleğe kahveci çırağı olarak başlamış, ardından da Karadeniz lokantası'nda bulaşıkçılığa geçmiş. daha sonra yıllarca Sögütaltında, Armelik Dağı'nda çalışmış. Kendisine ilk olarak Armelik Dağı'nın ne olduğunu soruyoruz:
"Karayolunun yeni yapıldığı yıllarda yolcu otobüsleri Sögütaltı'nda dururlar, Giresun'a kadar başka yerde durmazlardı. Giresun Armelik'te mola verirlerdi. Armelik o Armelik."
1973 yılına kadar yine bir çok lokantada çalışan Vonalı Celal geniş de bir nüfusa sahip. 7 çocuk, 4 damat, 12 torun sahibi Celal amca Ankara - Trabzon maçına giderken lokanta teslim aldığını espirili bir şekilde söylüyor.
- Bu tesisi açmak nereden aklınıza geldi?
"Askerliğimi bahriyeli olarak yaptığım için gemiyle bir çol ülke dolaştım. Fransa'nın Marsilya Limanı'nda örgü hasırından yapılmış bir yer gördüm. Anadan babadan yardım alarak açmadım. Çarşamba hasırı ve Petkim muşambasından yaptım önce. Gaz lambasıyla çalışarak da bu seviyeye geldim. Vona adı da iddia ediyorum ki ilk burada kullanıldı ve ondan sonra gündeme geldi."
Vonalı Celal Tesislerinin ününe ün katan en önemli olgu da turşu. Çeşit çeşit turşu bulmak mümkün tesislerde. Vonalı Celalin aralarında erik, kiraz, kara yemiş, yeni dünya, kısır, üzüm, töngel, yumurta, mantar, melocan, maydonoz kökü gibi örneklerin yer aldığı Noter tasdikli tam 101 çeşit turşusu bulunuyor. Tesislerde müşterilere 101 çeşit turşunun yanı sıra 30 çeşit mahalli Vona yemeği sunuluyor. Bu özellikleri ile ulusal basına bir çok kez konu ve konuk olan Vonalı Celal ve tesisleri Haziran ve Eylül arasında en yoğun dönemini yaşıyor. Biz tesislerde çayın ücretsiz olduğunu hatırlatırken, Vonalı Celal de hemen bir anısını anlatıyor:
"Fransa'dan bir çift geldi. Siparişleri oldu. Giderken hesap ödemeye geldiler, çay ücretsiz, borcunuz yok dedik, Çayların bedava olduğunu biliyoruz ama biz kahve içtik dediler. Sonradan öğrendik ki Fransa'dan Internet'deki sitemizi ziyaret edip hakkımızda bilgi edinmişler. Çok mutlu olduk."
"Karadenizli hırsızlık yapıp bir şey çalmaz, verdiği sözü geri almaz. Konuşurken de eee...eeee... yapmaz" diyor son olarak Perşembe'nin Celal babası... Biz de O'na yöremize ve Türk turizmine yapmakta olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz..
Söyleşi: Feza GEZERER
Temel fıkraları, mısır ekmeği ve kara lahana ile birlikte Karadeniz’in en ünlü unsurlarından biri hamsi. Karadenizliler o kadar düşkün olur ki, balıktan ayrı tutarlar. Tüm diğer balıklar bir yana, hamsi diğer yana.
Kızartması, buğulaması, pilavı, ekmeği, dolması, böreği, köftesi, mücveri yapılır. Şimdi hamsinin tam zamanı. Biz de jüri üyelerimize lezzetli hamsinin adreslerini sorduk. Bu hafta listemizin iki ikincisi var.
03 Şubat 2006
VONALI CELAL’İN YERİ
Mönüde 17 çeşit
Ordu-Samsun karayolu üzerinde, Perşembe’nin Ramazan Köyü, Vona mevkiinde hizmet veriyor. Sahibi Vonalı Celal lakabı ile tanınan 47 yaşındaki Celal Öztürk. Babasının 1960’ta açtığı lokantayı bugünlere getirmiş. Turşusuyla ün yapıp, hamsili yemekleriyle bu ünü sürdüren Öztürk, hamsinin tam 17 çeşit yemeğini yapıyor. Müşterinin talebine göre mönüyü hazırlıyorlar. Hamsinin hazırlanan çeşidine göre fiyatı, porsiyon başına 6 ile 20 YTL arasında değişiyor. Haluk Levent, Haluk Bilginer, Nurseli İdiz gibi ünlü sanatçıların yanı sıra çok sayıda işadamı ve politikacının da uğrak yeri. 07.00-24.00 arası açık. Tel: (452) 587 21 37
Hurriyet 3 Şubat
Bolaman’dan sonra bütün yolu, bir kamyonun arkasına takılıp, sıkıntı içinde sollamaya ve bir an önce Ordu’ya varmaya çalışarak geçirmeyi bir kenara bırakın. Engin denizde yol alan yunusları görmek, dalgaların dövdüğü sarı yosun tutmuş kayalıkların üzerinde yürümek, Medreseönü’nde Uzun Saçlı’nın efsanevi çayını içmek, Çaka Tüneli’nde Vonalı Celal’in yüz küsur turşusu arasından seçim yapmak ya da meşhur Karadeniz pidesinin alasını tatmak için, bu 42 kilometrelik yolu yavaştan almak gerekiyor.
Vonalı Celal Turşunun binbir çeşidi ve deniz manzaralı, kaliteli bir balık lokantası.
Seyahat Hürriyet
06 Eylül 2004
Hırçın dalgalar serin yaylalar
Reyan TUVİ
VONALI CELAL: Yumurtanın bile turşusu var
29 yıldır turşuculuk yapan Celal Öztürk'ün şöhreti yurtdışına kadar yayılmış. Ordu'nun Perşembe İlçesi, Vona Mevkii'nde oturan ve 'Vonalı Celal' lakabı ile anılan Celal Öztürk, ilk olarak 1974 yılında turşu yapmaya başladı. Yaptığı turşularda sadece tuz, biber, sarmısak ve erik kullanıyor. Turşularının en büyük özelliği kuru elle dokunulduğunda bozulması. Celal Bey, kardeşi Süleyman Öztürk ile birlikte deniz kenarında işlettiği lokantasında hem 120 çeşit turşu yapıyor hem de yaptığı turşuları bidonlarda sergiliyor. Yumurta turşusu bile var. Şehir dışından sipariş gelirse, APS ile gönderiyor. Bugüne kadar Avustralya'ya bile turşu göndermiş. Celal Öztürk, Anadolu'da adını duyduğu her bitkinin turşusunu yaptığını söylüyor. En iyi müşterileri, Karadeniz turuna çıkan turistler. Tel: (452) 587 21 37
Hürriyet Yaşam