Yapraklar Neden Renk Değiştirir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan pınarkaracar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,064

pınarkaracar

Gezenbilir Fotograf Grubu
Mesajlar
520
Tepkime Puanı
0
Yer
İSTANBUL
Ben hep merak etmişimidir ..Enteresan
benden bir fotogrfala başlıyalım
Pınar

DSC 0478


http://www.agaclar.net/index.php?id=2430


Yapraklar neden renk değiştirir?
Link: http://www.treehelp.com


Akşamüstü meltemlerinde yapraklarının ahenkle dans etmelerini izlediğimiz ağaçların, yeşil mevsimden dönüşlerinde bize verecekleri son bir hediye vardır – nefes kesen bir renk patlaması. Her sonbaharda tüm ülkelerin yolları birer tablo haline, yaprakların süslediği ormanlar ya da caddeler birer galeriye dönüşür.

Yaprakların renk değiştirme biçimi, ağacın kendini kış uykusuna hazırlarken kimyasında gerçekleşen karmaşık, bir nevi mucizevi bir değişimdir. Her bir yaprak, ne kadar küçük olursa olsun, güneş ışığını enerjiye dönüştüren (fotosentez) inanılmaz bir fabrikadır. Bu dönüşüm için gerekli kimyasal bileşenler klorofiller olarak bilinir.
İşte yapraklara yeşil rengi veren bu klorofillerdir. Fotosentez sırasında klorofiller sürekli olarak kullanılır ve ağaç tarafından büyüme dönemi süresince sürekli olarak değiştirilir.

Ancak, büyüme mevsimi sona erdiğinde her bir yaprağın dala tutunduğu sapında ince bir mantar tabakası gelişir ve yapraklara aktarılan klorofiller ve fosfat gibi diğer önemli kimyasallar gittikçe incelmeye başlar.

Yaprakta var olan tek kimyasal klorofil değildir elbette. İkinci grup kimyasallar, karotenoidler denen pigmentlerdir. Karotenoidler koyu turuncu ve sarı renktedirler ve normalde bahar ve yaz ayları boyunca klorofillerin yeşiliyle örtülürler. Ancak, yaprak içersindeki klorofiller azalmaya başlayınca, karotenoidlerin parlak turuncu ve sarıları görünmeye başlar.

Alev kırmızıları ve eflatunlar, üçüncü grup kimyasalların ürünüdür; antosiyaninler. Antosiyaninler, yapraklardaki fosfatlar azalmaya başladığında, yapraktaki şekerlerin üzerindeki gün ışığının yan ürünü olarak ortaya çıkarlar. Antosiyaninlerin üretimi, hava derecesine ve gün ışığına gore değişmektedir, en göz alıcı dönem, açık ve serin havaların ardından gelir.

Sonbahar yapraklarının nefes kesici parlaklık ve renkleri, birbirinden farklı bu kimyasalların karışımlarından ve günler ya da haftalarda yaşanan değişimlerinden ortaya çıkmaktadır. Sonbaharda, her bir yaprak muhteşem birer enstrümana ve her bir ağaç da bu enstrümanların uyumundan oluşan birer senfoniye dönüşür ve bu konseri izlemek için hiç bir ücret ödemenize gerek yoktur.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,465
Mesajlar
1,518,275
Kayıtlı Üye Sayımız
172,119
Kaydolan Son Üyemiz
torunbeyy0303

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst