Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,948

erthem

Moderatör
Mesajlar
2,379
Tepkime Puanı
16
Yer
Ordu
Aşağıdaki haberi bir arkadaşım yollamış,
vonalı celal yani ordu samsun yolu üzerinde bolamana gelmeden perşembe kıyılarında binbir çeşit turşularıyla anılan vonalı celal abimiz istanbulada bir mekan acmış . gıdıp yöresel karadeniz yemeklerinden yemenizi şiddetle tavsiye ederim



1974den beri Karadeniz mutfağını Perşembe de misafirlerine tattıran kişi. Şimdi de Ankara'dan sonra İstanbul'a taşıdı Vonalı Celal ismini. Gecenlerde sahil yolunda gördüm. Vonalı Celal diye ama yolda baktım vonalı Celal'i 100 metre gectiniz diye bir tabela göremedim. Gözüm çok aradı göremedim. İçimde burkuldu biraz aslına bakarsan. nasıl oldu da ben daha önce orayı goremedim bilmedim diye bayağı bi hayıflanmadım da değil. Bizim Celal Abimiz getirmiş koymuş lokantayı İstanbul a. İyi de etmiş. Ayrica birçok ünlünün uğrak mekanı olmuş İstanbul Vonalı Celal lokantası. Ama yine de bence Vonaya girerken uğradığımız Vonalı Celal gibi değil. Oranın havası manzarası bi başka. Bizden olduğumuz için mi yoksa Bizler oralı olduğumuz için midir ayrı bir tadı var belleğimde. yine de Celal Amcamıza helal olsun. İnşallah bi gün İstanbul buluşmamızı Vonalı Celal de yaparız. Ha bide Uzun Saçlı Nusret amca sen de gel beee.....

gitmek isteyenler için 0212 516 1893 eminounden bakırköye doğru giderken Cankurtaran da.

alıntı
 

Etiketler
Ynt: Vonalı Celal Ankaradan Sonra İstanbulda

logo.gif


Tarihçe

Vonalı Celal 1976 yılından bu yana karadeniz’in en güzel koylarından birinde, Hoynat Kalesi’nin karşısında, dünyanın her yerinden gelen misafirlerine yöre mutfağının leziz yemeklerini, harika bir doğal manzarasıyla tattırıyor.

Lokantasına ismini veren ve turşularıyla birlikte adı da dünyaya açılan Celal Öztürk 1946 yılında Perşembe’nin Ramazan köyünde doğmuş, mesleğe kahveci çırağı olarak başlamış, ardından da Karadeniz lokantasında bulaşıkçılığa geçmiş, daha sonra yıllarca Söğütaltında, Armelik Dağında çalışmış.

"Karayolunun yeni yapıldığı yıllarda yolcu otobüsleri Söğütaltında dururlar, Giresun’a kadar başka yerde durmazlardı. Giresun Armelik’te mola verirlerdi. Armelik o Armelik."

1973 yılına kadar yine birçok lokantada çalışan Vonalı Celal geniş de bir nüfüsa sahip. 7 çocuk, 4 damat, 12 torun sahibi Celal amca Ankara – Trabzon maçına giderken lokanta teslim aldığını espirili bir şekilde söylüyor.

"Askerliğimi bahriyeli olarak yaptığım için gemiyle birçok ülke dolaştım. Fransa’nın Marsiya Limanı’nda örgü hasırından yapılmış bir yer gördüm. Anadan babadan yardım alarak açmadım. Çarşamba hasırı ve pektim muşambasından yaptım önce. Gaz lambasıyla çalışarak da bu seviyeye geldim. Vona adıda iddia ediyorum ki ilk burada kullanıldı ve ondan sonra gündeme geldi."

Vonalı Celal’in ününe ün katan en önemli olgu da turşu. Vonalı Celal’in aralarında erik, kiraz, kara yemiş, yeni dünya, kısır, üzüm, töngel, yumurta, mantar, merulcan, maydanoz kökü gibi örneklerin yer aldığı Noter tasdikli tam 101 çeşit turşusu bulunuyor. Misafirlerine 101 çeşit turşunun yanı sıra 30 çeşit mahalli Vona yemeği sunuluyor. Bu özellikleri ile ulusal basına birçok kez konu ve konuk olan Vonalı Celal Haziran ve Eylül arasında en yoğun dönemini yaşıyor. Biz tesislerde çayın ücretsiz olduğunu hatırlatırken, Vonalı Celal de hemen bir anısını anlatıyor.

"Fransa’dan bir çift geldi. Siparişleri oldu . Giderken hesap ödemeye geldiler, çay ücretsiz, borcunuz yok dedik. Çayların bedava olduğunu biliyoruz ama biz kahve içtik dediler. Sonradan örgendik ki Fransa’dan Internet’deki sitemizi ziyaret edip hakkımızda bilgi edinmişler. Çok mutlu olduk."

Vonalı Celal’den özlü sözlü Karadenizli tarifi :

Karadenizli hırsızlık yapıp bir şey çalmaz, verdiği sözü geri almaz. Konuşurken de eee …eeee… yapmaz.
 

Ynt: Vonalı Celal Ankaradan Sonra İstanbulda

Hakkımızda

mekan2b.jpg


Hamsi. Turşu ve Karadeniz mutfağının ünlü ustası "Vonalı Celal" İstanbul’da.

Vona, Perşembe’nin eski adı. 1974’den beri Perşembe’de Karadeniz mutfağını misafirlerine tattıran Vonalı Celal artık bu eşsiz lezzetleri İstanbullu’larla paylaşıyor…

Ahırkapı – Cankurtaran Sahilinde hizmete giren Vonalı Celal, masaları yine 120 çeşide varan turşuları ve bu turşulardan yarattığı Karadeniz yemekleri ile donatıyor….

Vonalı Celal’in ününe ün katan erik, kiraz, kara yemiş, yeni dünya, kısır, üzüm, töngel, mantar, melocan, maydanoz kökü gibi örneklerin yer aldığı turşuları, edirnekari süslemeleri ile Gürel Yontan’ın tasarladığı turşu tezgahından kendiniz seçebilirsiniz…

Masaya önce soğuk mezeler;
Fırınımızdan, Karadeniz'li ustanın sıcak pidesi eşliğinde,
Tarator…Çeşni…Kaldirik…Merulcan... Pazı Simlesi... Beyaz Peynir... Zeytinyağlı Beyaz Lahana Dolması... Salamura Hamsi geliyor...

Arkasından tavada pişmiş Mısır Ekmeği ve arasıcaklar,
Fasülye Kavurma…Karayemiş Kavurma…Yumurtalı Sakarca…Dible…İçli Tava Hamsi…Kara Lahana Dolması…Kuymak… Yağlaç... Isırgan Otu... geliyor.

Daha sonra Kırmızı Lahana Salatası eşliğinde,
Günün Balığı isteğe bağlı (buğlama, ızgara ve tava) olarak servis ediliyor.

Sonunda Cevizli Helva… Fındıklı Yoğurt Tatlısı…
Fındık kabuğu ateşinde demlenmiş çay..

Vonalı Celal’de alkollü içki servisi var…
 

Ynt: Vonalı Celal Ankaradan Sonra İstanbulda

mekan1b.jpg




Basında Vonalı Celal

Vonalı Celal'in yeri. Vona Perşembe'nin eski adı, Vonalı'nın yerine tam güneş (Sedef'in tabiri ile) kavuşurken varıyoruz. Manzara muhteşem, güneşi kavuştururken Vonalı masayı donatıyor, aman demeye kalmadan kaygana, fasulye turşusu kavurması, karalahana kavurması, mantar, turşu, tavada pişmiş mısır ekmeği masaya yerleşiyor veeee ana yemek, fındık kabuğu ateşinde pişmiş ızgara et, eh gel de rakıyı açma. Biz masa keyfini sürdürürken Karadenizliler'in hızlı yemek yeme alışkanlığına hayretle bakıyoruz, şimdiden çoluk çocuk gelmiş dört aile yemeklerini yiyip kalktılar bile, Vonalı da bize hayretle bakıyor, "Herkes sizin gibi olsa batarım ben" diyor ama bu keyif de bırakılmaz ki, yemeğimizi tamamlayıp Perşembe'yi geçerek Ordu'daki otelimize doğru yola çıkıyoruz.
SABAH

Türkiye'nin en kaliteli turşucusu, Vonalı Celal, "Turşu suyunun iyisi erik ve üzüm koruğuyla olur." diyor. Tam 121 çeşit turşu yapan Celal'de yok yok. Mantar, ceviz, yumurta, kızılcık, hamsi, incir ve kivinin de turşusunu yapan Vonalı'yla başarısı ve turşu üzerine yapılan sohbet ekrana geliyor. Samsun Vezirköprü ilçesine bağlı Kunduz-Kabuklugelik yaylasından ilginç görüntülerin yayınlanacağı Maceracı'da son olarak, nesli tükenmeye yüz tutmuş geyikleri yaşamalarına uygun sahalara yerleştirmek maksadıyla kurulan, kunduz-geyik üretme çiftliğinde bulunan yaklaşık 30 geyiğe bakıcılık yapan Nuri'yle sohbeti izleyebilirsiniz.
Samanyolu / 23.20 01/05/2004

Ordu'da 30 yıldır turşuculuk yapan Celal Öztürk (61) namını yurtdışına da taşıdı. Bölgeye turlarla gelen turistlerin adreslerini vererek APS ile kendilerine göndermelerini istediğini söyleyen Celal Öztürk, Avusturalya'ya APS ile turşu gönderdiğini söyledi. Ordu'nun Perşembe ilçesi Vona mevkiinde oturan ve 1974 yılından bu yana turşuculuk yana 'Vonalı Celal' lakaplı Celal Öztürk, turşularının ününü yurt dışına taştığını söyledi. 120 çeşit turşu yaptığını ve TSE'den 'Vonalı Celal Turşuları' şeklinde patent aldığını kaydeden Celal Öztürk, 'En son yumurta turşunu yaptık. Taze yumurtayı kaynar suda haşlıyoruz. Daha sonra yumurtayı derin dondurucuya koyup 24 saat bekletiyoruz. Derin dondurucudan çıkarttıktan sonra hazırladığımız özel bir karışımda saklıyoruz. Bir yıl hiç bozulmadan saklanabiliyor' diye konuştu.
Nedim KOVAN / ORDU AKŞAM

1976 yılından bu yana hem ilçemiz, hem ilimiz, hem de ülkemizin turizminde hizmet vermekte olan Vonalı Celal Tesisleri Karadeniz'in en güzel koylarından birinde, Hoynat Kalesi'nin karşısında bulunuyor. Tesisler bu zamana kadar milyonlarca yerli ve yabancı turisti konuk etmiş, onlara yöremizin ve Türk mutfağının leziz yemekleri ve harika bir doğal manzarasıyla hizmet vermiştir.
Tesislere ismini veren ve tesisiyle birlikte adı da dünyaya açılan Vonalı Celal 1946 yılında Perşembe'nin Ramazan köyünde doğmuş. mesleğe kahveci çırağı olarak başlamış, ardından da Karadeniz lokantası'nda bulaşıkçılığa geçmiş. daha sonra yıllarca Sögütaltında, Armelik Dağı'nda çalışmış. Kendisine ilk olarak Armelik Dağı'nın ne olduğunu soruyoruz:
"Karayolunun yeni yapıldığı yıllarda yolcu otobüsleri Sögütaltı'nda dururlar, Giresun'a kadar başka yerde durmazlardı. Giresun Armelik'te mola verirlerdi. Armelik o Armelik."
1973 yılına kadar yine bir çok lokantada çalışan Vonalı Celal geniş de bir nüfusa sahip. 7 çocuk, 4 damat, 12 torun sahibi Celal amca Ankara - Trabzon maçına giderken lokanta teslim aldığını espirili bir şekilde söylüyor.
- Bu tesisi açmak nereden aklınıza geldi?
"Askerliğimi bahriyeli olarak yaptığım için gemiyle bir çol ülke dolaştım. Fransa'nın Marsilya Limanı'nda örgü hasırından yapılmış bir yer gördüm. Anadan babadan yardım alarak açmadım. Çarşamba hasırı ve Petkim muşambasından yaptım önce. Gaz lambasıyla çalışarak da bu seviyeye geldim. Vona adı da iddia ediyorum ki ilk burada kullanıldı ve ondan sonra gündeme geldi."
Vonalı Celal Tesislerinin ününe ün katan en önemli olgu da turşu. Çeşit çeşit turşu bulmak mümkün tesislerde. Vonalı Celalin aralarında erik, kiraz, kara yemiş, yeni dünya, kısır, üzüm, töngel, yumurta, mantar, melocan, maydonoz kökü gibi örneklerin yer aldığı Noter tasdikli tam 101 çeşit turşusu bulunuyor. Tesislerde müşterilere 101 çeşit turşunun yanı sıra 30 çeşit mahalli Vona yemeği sunuluyor. Bu özellikleri ile ulusal basına bir çok kez konu ve konuk olan Vonalı Celal ve tesisleri Haziran ve Eylül arasında en yoğun dönemini yaşıyor. Biz tesislerde çayın ücretsiz olduğunu hatırlatırken, Vonalı Celal de hemen bir anısını anlatıyor:
"Fransa'dan bir çift geldi. Siparişleri oldu. Giderken hesap ödemeye geldiler, çay ücretsiz, borcunuz yok dedik, Çayların bedava olduğunu biliyoruz ama biz kahve içtik dediler. Sonradan öğrendik ki Fransa'dan Internet'deki sitemizi ziyaret edip hakkımızda bilgi edinmişler. Çok mutlu olduk."
"Karadenizli hırsızlık yapıp bir şey çalmaz, verdiği sözü geri almaz. Konuşurken de eee...eeee... yapmaz" diyor son olarak Perşembe'nin Celal babası... Biz de O'na yöremize ve Türk turizmine yapmakta olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz..
Söyleşi: Feza GEZERER

Temel fıkraları, mısır ekmeği ve kara lahana ile birlikte Karadeniz’in en ünlü unsurlarından biri hamsi. Karadenizliler o kadar düşkün olur ki, balıktan ayrı tutarlar. Tüm diğer balıklar bir yana, hamsi diğer yana.
Kızartması, buğulaması, pilavı, ekmeği, dolması, böreği, köftesi, mücveri yapılır. Şimdi hamsinin tam zamanı. Biz de jüri üyelerimize lezzetli hamsinin adreslerini sorduk. Bu hafta listemizin iki ikincisi var.
03 Şubat 2006

VONALI CELAL’İN YERİ
Mönüde 17 çeşit
Ordu-Samsun karayolu üzerinde, Perşembe’nin Ramazan Köyü, Vona mevkiinde hizmet veriyor. Sahibi Vonalı Celal lakabı ile tanınan 47 yaşındaki Celal Öztürk. Babasının 1960’ta açtığı lokantayı bugünlere getirmiş. Turşusuyla ün yapıp, hamsili yemekleriyle bu ünü sürdüren Öztürk, hamsinin tam 17 çeşit yemeğini yapıyor. Müşterinin talebine göre mönüyü hazırlıyorlar. Hamsinin hazırlanan çeşidine göre fiyatı, porsiyon başına 6 ile 20 YTL arasında değişiyor. Haluk Levent, Haluk Bilginer, Nurseli İdiz gibi ünlü sanatçıların yanı sıra çok sayıda işadamı ve politikacının da uğrak yeri. 07.00-24.00 arası açık. Tel: (452) 587 21 37
Hurriyet 3 Şubat

Bolaman’dan sonra bütün yolu, bir kamyonun arkasına takılıp, sıkıntı içinde sollamaya ve bir an önce Ordu’ya varmaya çalışarak geçirmeyi bir kenara bırakın. Engin denizde yol alan yunusları görmek, dalgaların dövdüğü sarı yosun tutmuş kayalıkların üzerinde yürümek, Medreseönü’nde Uzun Saçlı’nın efsanevi çayını içmek, Çaka Tüneli’nde Vonalı Celal’in yüz küsur turşusu arasından seçim yapmak ya da meşhur Karadeniz pidesinin alasını tatmak için, bu 42 kilometrelik yolu yavaştan almak gerekiyor.
Vonalı Celal Turşunun binbir çeşidi ve deniz manzaralı, kaliteli bir balık lokantası.
Seyahat Hürriyet
06 Eylül 2004
Hırçın dalgalar serin yaylalar
Reyan TUVİ


VONALI CELAL: Yumurtanın bile turşusu var
29 yıldır turşuculuk yapan Celal Öztürk'ün şöhreti yurtdışına kadar yayılmış. Ordu'nun Perşembe İlçesi, Vona Mevkii'nde oturan ve 'Vonalı Celal' lakabı ile anılan Celal Öztürk, ilk olarak 1974 yılında turşu yapmaya başladı. Yaptığı turşularda sadece tuz, biber, sarmısak ve erik kullanıyor. Turşularının en büyük özelliği kuru elle dokunulduğunda bozulması. Celal Bey, kardeşi Süleyman Öztürk ile birlikte deniz kenarında işlettiği lokantasında hem 120 çeşit turşu yapıyor hem de yaptığı turşuları bidonlarda sergiliyor. Yumurta turşusu bile var. Şehir dışından sipariş gelirse, APS ile gönderiyor. Bugüne kadar Avustralya'ya bile turşu göndermiş. Celal Öztürk, Anadolu'da adını duyduğu her bitkinin turşusunu yaptığını söylüyor. En iyi müşterileri, Karadeniz turuna çıkan turistler. Tel: (452) 587 21 37
Hürriyet Yaşam
 

Ynt: Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

Erdem hocam bu duyuruyu yapman bizim için iyi oldu :D Gideriz artık. Hatta birgün Gezenbilir Ailesi İstanbul fertleri olarak gider topluca muhabbetimizi ederiz. Ehh artık sizin gibi uzakta olanlarda fotoğraflarla yetinirler :D (Şaka yapıyorum ha, hemen kızmayasın ;) )
 



Ynt: Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

Valla Haklısın abi biz anca resımlerle idare ediyoruz. bilgisayarda bir yemek resimleri var aklın duru. acıktıkca özledıkce onlara bakınıp duruyorum
 

Ynt: Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

Hocam ayıp ediyorsunuz, her zaman başımızın üstünde yeriniz var :D İstediğinizde gelebilirsiniz. Ayrıca şu, fotoğraflara bakıpta idare etme olayını bende sizin dağlardaki faaliyetlerinizde uyguluyorum :D Bende dağlara gidemediğim için o fotoğraflarla avunuyorum. :D
 


Ynt: Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

Sayın Erdem ve Ayduran dün Bolamanda Vonalının oradaydım dir yazın bır kışın giderim ekstra samsundan kışın soba keyfi ile karısıyor güzellik. Yeni üyeyim tesadüfen yazınıza rasladım. vakit buldukça carravan dışı bölümleride okuyorum Samsundan selam.
 





Ynt: Vonalı Celal Ankara'dan Sonra İstanbul da

Vonal celalin yeri Ankara'da nerede acaba yardımcı olabilirmisiniz. Lütfen koordinatları alayım. Orduya gittiğimde uğrayamamıştım bari Ankara'da tadaılım . Yardımcı olursanız sevinirim..........
 






Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst