BİSİKLETMACERA YARIŞLARI

2024 İtalya Bisiklet Turu: 16. Etabın Galibi Tadej Pogacar

2024 İtalya Bisiklet Turu’nun zirve finişi ile biten 16. etabını UAE Team Emirates takımından 25 yaşındaki Sloven bisikletçi Tadej Pogacar kazandı. Beşinci etap galibiyetini elde eden Pogacar, genel klasmanda en yakın rakibi ile arasındaki farkı 7 dakikanın üzerine çıkardı.

Yarışın Detayları

Livigno-Santa Cristina val Gardena arasında koşulan 118.4 kilometre uzunluğundaki 16. etabı UAE Team Emirates takımından 25 yaşındaki Sloven bisikletçi Tadej Pogacar kazandı. Beşinci etap galibiyetini alan Pogacar, genel klasmanda da en yakın rakibi ile arasındaki farkı 7:18’e çıkardı. Pogacar’ın ardından VF Group-Bardiani CSF-Faizane takımından İtalyan Giulio Pelizzari 16 saniyelik farkla ikinci sırayı alırken, Bora-Hansgrohe takımından Kolombiyalı Daniel Felipe Martinez üçüncü oldu.

Etabın Son Kilometresinde Yaşananlar

  1. 50 kilometre kala: Davide Ballerini, Mirco Maestri, Andrea Piccolo ve Julian Alaphilippe’ten oluşan lider dörtlü pelotonun önünde 2:05’lik avantajı bulunuyordu.
  2. 45 kilometre kala: Ara sprint kapısını ilk sırada geçen Davide Ballerini maksimum puanı hanesine yazdırdı.
  3. 35 kilometre kala: Birinci kategori 23.4 kilometre uzunluğunda ve ortalama %4.7 eğime sahip Passo Pinei tırmanışı başladı. Kaçış grubu ile peloton arasındaki fark 55 saniyeye indi.
  4. 33 kilometre kala: Piccolo ve Ballerini kaçış grubunda ilk düşen isimler oldu. Alaphilippe ve Maestri yalnız kaldı.
  5. 32 kilometre kala: Maestri de geri kaldı. Alaphilippe’in Movistar’ın tempo yaptığı peloton ile arasındaki fark 1:12’ye çıktı.
  6. 30 kilometre kala: Alaphilippe peloton ile arasındaki farkı 1:40′ çıkardı. Ballerini 48 saniye, Maestri ise 1:10 geride.
  7. 25 kilometre kala: Fiorelli, Maestri ve Pietrobon’dan oluşan üç kişilik takip grubu oluştu. Alaphilippe ile aralarındaki fark 1:30, peloton ise takip grubunun 30 saniye gerisinde.
  8. 20 kilometre kala: Yalnız lider Alaphilippe’in takipçileri ile arasındaki fark 1:20’ye indi.
  9. 13 kilometre kala: Pelizzari, Costiou ve Scaroni’den oluşan takip grubu ile Alaphilippe arasındaki fark 12 saniyeye indi.
  10. 12 kilometre kala: Tırmanış zirvesini ilk sırada geçen Alaphilippe 40 puanı hanesine yazdırdı. Takip grubu ile aradaki fark 17 saniyeye çıktı.
  11. 10 kilometre kala: Alaphilippe’in takibindeki Scaroni ile 15 saniye ve peloton ile de 40 saniyelik fark bulunuyor.
  12. 8 kilometre kala: Günün son tırmanışı ikinci kategori Santa Cristina tırmanışı başladı. 7.6 kilometre uzunluğunda ve %6.1 ortalama eğime sahip.
  13. 6 kilometre kala: Alaphilippe ile takip grubu arasındaki fark 18 saniye olarak devam ediyor. Peloton ise 40 saniye geride.
  14. 5 kilometre kala: Alaphilippe takip grubu tarafından yakalandı. Pelotonda ise Rafal Majka öne geliyor.
  15. 3 kilometre kala: Costiou, Scaroni ve Pelizzari’den oluşan lider üçlünün, peloton önünde 20 saniyelik avantajı bulunuyor. Pelotonda ise Rafal Majka tempo yapmayı sürdürüyor.
  16. 2 kilometre kala: Lider üçlünün avantajı 30 saniyeye çıktı.
  17. 1.3 kilometre kala: Majka’nın temposu ile grup dağılıyor ve Tadej Pogacar atağını yapıyor. Ön gruptan kopan Costiou’yu geride bırakıyor.
  18. Son kilometre: Giulio Pelizzari son kilometreye lider giriyor. Ancak hemen arkasından Pogacar geliyor.
  19. 500 metre kala: Pogacar temposu ile Pelizzari’yi de geride bırakıyor. Sloven yıldız beşinci galibiyetine ilerliyor. Pelizzari ise Daniel Felipe Martinez tarafından yakalansa da ikinci sırayı bırakmıyor. Martinez de üçüncü sırayı alıyor.

Etap Özeti ve Genel Klasman

Tadej Pogacar, beşinci etap galibiyetini alarak genel klasmanda en yakın rakibi ile arasındaki farkı 7:18’e çıkardı. Dağların Kralı klasmanında da farkı açan Pogacar, genel klasman liderliğini sürdürdü. Sprint klasmanında Jonathan Milan liderliğini sürdürürken, gençler klasmanında Antonio Tiberi zirvedeki yerini korudu.

Bir Sonraki Etap

Tur, bugün Selva di val Gardena-Passo del Brocon arasında koşulacak 159 kilometre uzunluğundaki 17. etap ile devam edecek.

Kaynak: https://medyascope.tv/2024/05/22/2024-italya-bisiklet-turu-16-etabin-galibi-tadej-pogacar/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu