DAĞCILIKDOĞA SPORLARI

‘Kar leoparı’ hayaline bir adım

Aydınlı kadın dağcı Hümeyra Yıkılmaz (43), 7 bin metreden yüksek beş dağa tırmananlara verilen ‘kar leoparı’ unvanını, geçirdiği talihsiz sakatlık nedeniyle gerçekleştiremedi.

Şimdiye kadar 7 bin metreden yüksek 4 dağa tırmanan Yıkılmaz’ın hayalini gerçekleştirmesine bir adım kaldı. Yıkılmaz, hayalini gerçekleştirip bu unvana sahip Türkiye’nin ikinci kadın dağcısı olmak istediğini söyledi.
Hayatını zirveye adayan harita teknikeri Hümeyra Yıkılmaz, 14 senedir dağcılık yapıyor. Dağcılığa merakı 1999 depreminde katıldığı arama kurtarma faaliyetlerinin ardından başlayan Yıkılmaz, dağcılık eğitimi alıp ilk profesyonel tırmanışını 2006 yılında 3 bin 900 metrelik Erciyes Dağı’nın zirvesine gerçekleştirdi. 7 bin metrenin üzerinde 4 dağın zirvesine tırmanarak ‘Kar leoparı’ unvanına almaya çok yaklaşan Yıkılmaz, yaşadığı sakatlık nedeniyle bir süre bu hayalini erteledi. Aynı zamanda Aydın Bisikletliler Derneği Başkanı olan Yıkılmaz, dağcılık serüvenini anlattı.

DEPREMLE BAŞLAYAN DAĞCILIK TUTKUSU


17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden sonra dağcılığa merakının başladığını dile getiren Yıkılmaz, “1999 Gölcük Depremi’nden sonra arama kurtarma, ilk yardım gibi eğitimler aldım. Bunlarla eş zamanlı kamp ve doğa yürüyüşlerine başladım. Hemen akabinde yüksek irtifa dağcılığı eğitimleri ve kamplarına başladım. Ülkemizdeki 3 bin metre üzeri Büyük Ağrı Dağı , Erciyes, Hasan, Aladağlar gibi pek çok tırmanış yaptım. Bunun yanı sıra İran’da Demavent (5 bin 671 metre), Sabalan (4 bin 811 metre), Alam Kouh (4 bin 850 metre) dağlarına yaz ve kış tırmanışları, Gürcistan Kazbek dağına (5 bin 33 metre) tırmanış gerçekleştirdim. Bunların ardında artık 7 bin metrelik dağları hayal etmeye başlamıştım” dedi.

4 KEZ ZİRVEYİ GÖRDÜ

Hedefindeki 7 bin metrelik 4 dağa tırmandığını ifade eden Yıkılmaz, “2013 yılında Çin’de bulunan 7 bin 509 metrelik Muztagh-Ata Dağı’na gittim. Zirveye ulaşamadan ancak kendi rekorumu kırarak 6 bin 500 metreye kadar çıkabildim. 7 binlik dağlar hakkında, fiziksel ve ekipman olarak eksiklerim hakkında çok şey öğrendiğim bu tırmanıştan sonra 2014 yılında Tacikistan’a gittim. Pamir sıradağlarının en yüksek zirvesi olan Peak Comunisma (7 bin 495 metre) ve Peak Korjenevskaya’nın (7 bin 105 metre) ilk Türk kadın tırmanışlarını yapacaktım. Partnerim Kerem Ayhan ile birlikte 45 gün süren bu tırmanışta başarıya ulaştık. 4 Ağustos 2014’te Korjenevskaya, 10 gün sonra 14 Ağustos’ta da Comunisma zirvesine ulaştık. Bu tırmanış hem iki dağda da ilk Türk kadın tırmanışı oldu, hem de Comunisma Dağı’nın Nasuh Mahruki tarafından 20 yıl önce çıkılmasının ardından ilk Türk ekibi tırmanışı oldu. Ayrıca bir sezonda 2 tane 7 binlik dağ çıkılmıştı. Bunun ardından 2015 yılında Kırgızistan’a giderek 7 bin 134 metre yüksekliğindeki Peak Lenin zirvesine tırmandım. 2016 yılında yine Kırgızistan’a giderek Tanrı Dağları’nın zirvesi 7 bin 10 metre yüksekliğindeki Khan Tengri’yi hedeflemiştim. Ancak hava şartları nedeniyle zirveye ulaşamamıştım. 2017 yılında ise Khan Tengri’de zirveyi gördüm. Böylelikle 7 bin metre üzeri 4 tırmanışım olmuştu” ifadelerini kullandı.

TALİHSİZ SAKATLIK

Yıkılmaz, kar leoparı unvanı almaya çok yaklaştığını belirterek, “Ancak 2018 yılında Erciyes Dağı’nda kötü bir kaza geçirerek sakatlandım. İyileşme süreciyle birlikte ülke içinde Erciyes, Aladağlar gibi tırmanışlarıma devam ettim. Geçtiğimiz 16-18 Ağustos 2020 günlerinde Türkiye’nin çatısı 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Büyük Ağrı Dağı’na tırmandım. İzmir Yol Dağcılık ve Dokuz Eylül Dağcılık kulüplerinden arkadaşlarımla yaptığım bu çıkış Ağrı Dağı’na 3. kez tırmanışım oldu. Dağcılık benim en büyük tutkum oldu. Hedefim Türkiye’de kar leoparı unvanına sahip olan üçüncü kişi olmak. Bu hedefe ulaşmak için tırmanışlara devam ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: Sesgazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu