T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ALP_ER_TUNGA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 421
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 103,986
Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Gişeden en az 7 günlük olarak satılan Bulgar vinyeti için 5 euro ödüyoruz.3 euro da dezenfektan için ödüyoruz.Sınır geçmemiz toplam 30 dk’mızı alıyor.
Aldığımız vinyeti de arabanın sağ camına yapıştırıp devam ediyoruz.

2 Gn Bulgaristan
 

Etiketler
Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Ve Bulgaristan’dayız.
Sınırı geçtikten yaklaşık 1 km sonra gümrük polisleri tarafından durduruluyoruz.Dakika 1,gol 1 diyorum içimden.Pasaportlarımızı görmek istiyorlar.Alper’in pasaportunda zımbalı bir yer var.Eski pasaport iliştirilmişti.Eski pasaportu da görmek istiyorlar.Neyse ki yanımıza almıştık.Arabanın içine de şöyle bir göz gezdiriyorlar ve geçebilirsiniz diyorlar.Çorba parası bile vermeden Alper’in sempatikliği ile polislerden kolayca sıyrılıyoruz.(Aynı vücut dili yol boyunca bize pek çok kez daha yardımcı oluyor.)
Sınırı geçtikten sonra hedefi Bükreş olarak giriyoruz GPS’e..380 km gösteriyor uzaklığı.
Yolda kısa bir ihtiyaç molası verdiğimizde Türk aileyle karşılaşıp ayaküstü sohbet ediyoruz.Bursa’ya göç etmiş Bulgaristan göçmenlerinden. Trakya şivesini çok net konuşmaları hoşumuza gidiyor.Filmlerden aşina olduğumuz abartılı şive aslında pek de abartı değilmiş diyoruz.Birbirimize iyi yolculuklar dileyip yola devam ediyoruz.

2 Gn Bulgaristan2
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Bükreş’e 345 km kala depoyu doldurmak için Harmanlı’da duruyoruz.
LPG burada TR’ye göre neredeyse yarı yarıya ucuz.Litresi 1,22 levi’den 55 levi’lik gaz alıyoruz.

2gnbulgaristan yakt
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Harmanlı yıkık dökük bir yer.Gaz aldığımız istasyonda bir dilenci yapışıyor yakamıza ve kolay kolay pes edecek gibi de görünmüyor.Bir kaç bozuk para verip kurtulabiliyoruz.
Harmanlı çıkışında navigasyonun gösterdiği yolun kapalı olduğu gerçeğiyle karşılaşıyoruz.Hiç bir bilgilendirme levhası vs. de yok.İşin kötüsü alternatif yol da göstermiyor bize.Gördüğümüz bir TIR parkında Konyalı bir şoföre sorduğumuzda Haskova üzerinden gitmemizi söylüyor.Dediği gibi yaparak Haskova yoluna çıkıyoruz ve çıkar çıkmaz her yerde anlatılan Bulgaristan gerçeği ile yüzyüze geliyoruz.Kocaman çukurlar ile dolu delik deşik bir yol var önümüzde.Bu şekilde ne kadar gideceğimizi bilmeden giriyoruz yola.

2gnbulgaristan yol
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Geçtiğimiz köylerde jeepleri ile ava çıkan avcılar dikkatimizi çekiyor.Avcılık yaygın olsa gerek.
Yaklaşık 25-30 km bu bozuk yolda ilerliyoruz.Yolun sonunda Ruse tabelasını görüp rahatlıyoruz.En azından doğru yere çıktık.Ruse-Rusçuk olarak da bilinen ve Bulgaristan’ın Tuna nehri kıyısındaki Romanya’ya sınır şehri.Romanya’ya buradan giriş yapacağımız için Ruse tabelalarını takip edeceğiz.
Öğle yemeği için saat 14:00 gibi yol kenarında duruyoruz.Annemin yolluk yaptığı yaprak sarmaları ve biber dolmalarını ve ayıptır söylemesi ev baklavalarını yiyoruz.
Üstüne de çay demleyip termosa dolduruyoruz.

2gnbulgaristan gne


2gnbulgaristan gne2
 



Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Yol boyunca güneş panelleri dikkat çekici.Yolları bozuk da olsa Bulgaristan alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya bir yerden başlamış.Hatta daha sonra yaptığımız kısa bir araştırma ile öğrendik ki Bulgaristan bu konuda özel yasalar bile çıkarmış ve bu bakımdan bölgenin önde gelen ülkelerinden biri olmuş.
Rotamızın üzerindeki Stari Zagora daha sonra da Velike Tornavo şehirlerinden geçiyoruz.
Artık yollar düzeldi.Çok güzel ormanlık bir yoldan hafif yağmur eşliğinde serin bir havada ilerliyoruz.

2gnbulgaristan yol2
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Yollar tek gidiş-tek geliş şeklinde.Çok kısa mesafelerde duble yol var.
Velike Tornavo şehri güzel.Hem yeşillik,hem de köprünün üzerine kurulmuş evleri ve kiliseleri ile ilgi çekici.
Ancak yine de Bulgaristan yerleşim yerlerinde hiç durmadan ilerliyoruz.
Akşam saatlerinde hava kararmadan Ruse kentine geliyoruz.Burası Osmanlı döneminin de en önemli kentlerinden biriymiş ve ticaret yolları üzerinde çok önemli bir nokta imiş.Bulgaristan’ın da en modern kentlerinden biri ancak eski evleri yıkmadan yeniler yapılmış,bu da Tuna nehrinin kıyısındaki şehre ilginç bir hava katmış.

2gnbulgaristan yol3


2gnbulgaristan yo4
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Bulgaristan-Romanya doğal sınırı olan Tuna nehrinin kıyısına geliyoruz.Köprüyü geçmek için 2 euro veriyoruz.Tuna’nın hiç çatallaşmadan ana Tuna olarak aktığı 3 noktadan biri burası.Genişliği ve debisi epey fazla.Tuna nehri ile ilgili ilginç bilgiler bir sonraki yazılarda gelecek.
2.Bölüm Romanya ile devam edecek.

2gnbulgaristan yo5


2gnbulgaristan yo6
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

1-2. günler toplam 1300 km yol yaptık.

Gümrük kapısı çıkışında dikkatimi çeken nokta:

1- Yurtdışı çıkış harcını yatırmadık, yönlendiren veya soran olmadığı için, (umarım sıkıntı olmaz)
2- Uluslararası ehliyet sorulmadı,
3- Türk tarafında araçlar aranmadı, Bulgar tarafında formalite icabı araçta sigara, içki varmı diye soruldu.

1 2GnYolHaritas
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Bununla birlikte sürekli diken üstünde olmamıza rağmen Bulgaristan'da olumsuz herhangi bir şey ile karşılaşmadık,toplam 300 km'den fazla yol yaptıysak bunun sadece 30 km'lik bir kısmı bozuktu.Onun dışında yolların kötü olduğu söylenemez.Tabi ki biz TR'de duble yollara alıştık sanırım,halbuki büyük Avrupa ülkeleri dışında çoğu ülkede yollar tek gidiş tek geliş.Bulgaristan dahil.Ama Arnavutluk ve Makedonya hariç ,hatalı sollama neredeyse hiç yok,ve sürücüler hız sınırlarına riayet ediyor.O nedenle duble yola gerek kalmadan güvenli bir yolculuk sağlanabiliyor.Bizim gözlemimiz..
 



Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

ROMANYA -11 Ağustos 2012 / 2.Gün

Köprüden geçtikten hemen sonra Rumen gümrüğü’nde kontrole giriyoruz.Türkçe konuşan bir memura denk geliyoruz. Arabanın içini görmek istiyor rutin kontrolünü yapıyor..Evraklarımızı alıp kayıt işlemine götürdüğünde de sırada bekleyen araçlardan dolayı epey bir oyalanıyoruz.
Kayıt işlemi bittikten sonra pasaportlarımızı aracımıza getiriyor. Geçer geçmez Rovinieta (Rumen vinyeti) almak ve para bozdurmak için duruyoruz.Saat çok geç değil,TR ile henüz saat farkı yok,19:00 civarı olmasına rağmen gişe memuru kapattık deyince başka bir yer arıyoruz.

Exchange
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Şehrin içine doğru biraz daha sürdüğümüzde vinyet alabileceğimiz ve para bozdurabileceğimiz açık yer buluyoruz.Tabii bu saatte açık yer olmasından dolayı kurları kafalarına göre belirliyorlar.
En kısa süreli vinyet için 5 euro ödüyoruz.60 euro bozdurarak da 240 Levi alıyoruz.Daha sonra kurun 4,3 olduğunu farketmemize rağmen tam 4’ten bozuyor paramızı.Acemilik böyle bir şey.Ama bundan sonra gittiğimiz ülkelerde kura daha çok dikkat ettik.

Romanya3
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Romanya’ya girdikten sonra yol kalitesinde henüz pek bir değişiklik yok.
Bu arada yakıtımız azaldığı için ilk gördüğümüz LPG istasyonundan yakıt almak için duruyoruz.Burada LPG’ye GPL dendiğini farkediyoruz.38 lt gaz için 114,05 RON (Lei) ödüyoruz.

Romanya4
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Bükreş’e varmak için sınırı geçtikten sonra 63 km daha sürüyoruz ve akşam 21:00 civarı Bükreş’e ulaşıyoruz.Yolda açık gördüğümüz bir marketten kahvaltı için bir şeyler almak için duruyoruz.Yumurta,ekmek,makarna sosu vs.alıyoruz.Hepsi için 20 lei ödüyoruz.
Markette farkediyoruz ki Romanya’da sebze meyvenin çeşidinin bol olduğu bir ülke.Daha sonra bunu çok daha da iyi anladığımız köy pazarlarına da giriyoruz.

Romanya5
 

Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

Arabayı Bükreş şehir merkezinde uygun gördüğümüz ara sokaklardan birine parkediyoruz.Grafitilerin olduğu aslında bize pek de güven vermeyen ıssız bir yer ama geçici bir süre durabilir.Arabadaki değerli tüm eşyalarımızı yanımıza alıp şehri turlamaya çıkıyoruz.İlk amacımız açık bulduğumuz bir yerde karnımızı doyurmak.Şehrin göbeğinde bir Türk dönerciye rastlıyoruz.Bu saatte Romen mutfağının yemeklerini keşfedecek enerjimiz olmadığı için kendimizi tanıdık lezzete bırakıyoruz.Biraz sohbet ediyor,biraz da şehir ile ilgili bilgi alıyoruz.Bu arada bizim gibi yemek yemekte olan ve sohbet ettiğimiz Vietnamlı amca ertesi gün gideceğimiz Braşov’a bizimle birlikte gelip gelemeyeceğini soruyor.Programımız tamamen doğaçlama olacağı için kibarca hayır diyoruz.

2 x ekmek arası döner ve 2 ayran için 34 lei ödüyoruz.
Yemekten sonra Bükreş sokaklarında biraz daha dolaşıyoruz.
Bugün kamp yerine girmeyeceğiz.Sohbet ettiğimiz Türk dönercinin önerisi ile uyumak için şehrin en merkezi yerini tercih edeceğiz.Ertesi gün Pazar olduğu için çok gürültü olmayacağını söylemesiyle bu aklımıza yattı.Çavuşesku Sarayı’nın önüne arabayı çekiyoruz.Bundan çok değil 3 yıl önce biri gelip bana Çavuşesku sarayının önünde uyuyacaksın deseydi kesin deli olduğunu düşünürdüm.Pentagon’dan sonra dünyanın 2.büyük yönetim binası olan eski saray bugünkü Parlamento Binası özellikle gece görülmeye değer.25 bin odalı dev saray ışıklandırıldığında ayrı bir haşmetli görünüyor.Saat 23:30 gibi hiç sorunsuz uyuyoruz.

IMG 7409
 



Ynt: T3 Westfalia ile Avrupa Gezimiz...

ROMANYA -12 Ağustos 2012 / 3.Gün

Sabah sağanak yağmurun sesi ile uyanıyoruz.O kadar şiddetli yağıyor ki arabanın kapısı açtığımızda suyun 1 karış yükseldiğini görüyoruz. Neyseki su o seviyede kalıyor.
Sabah kahvaltısını Romen ekmeği ,menemen,peynir,zeytin ve çay ile yapıyoruz.

Kahvalt
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,440
Mesajlar
1,517,975
Kayıtlı Üye Sayımız
172,097
Kaydolan Son Üyemiz
R.K. o.oğlu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst