Ynt: 2001 Vitara jlx Lastik Ebadı - Yakıt Tüketimi
Yakıt tüketimi biraz daha düşsün istiyorsanız, rampa çıkarken daha yavaş, biraz daha düşük devirle mesela 2000- 2200 civarı 3 veya mümkünse 4. vitesle, gazı diplemeden sabit hızla deneyin.
İnişlerde de devir saati 1600 civarında olmak şartıyla mümkün olabildiğince büyük vites gaza dokunmadan,
devir düştükçe vitesi düşürüp gaza dokunmadan deviri 1600 ve üzerinde tutmaya çalışın,
bu mümkün olmadığında boş vites,
şehir içi sürüşlerde de çok hızlı vites yükseltip 5. vites 1500-2000 devir arası sürmeye çalışın, trafiğin ilerisini takip edip gerektiğinde ayağınızı gazdan çekme- boşa atma taktiğini uygulayın.
Tahminimce %20 civarı daha düşer.
Dikkatli kullanılırsa az yakabileceği konusunda fikir vermesi açısından kendi tüketimimden örnek vereyim. Bende de aynı aracın benzinlisi var, 235-75 -15 competus AT lastik ve 2.5 inch suspaniyon yükseltme kiti dışında orjinal. Az önce, bir önceki fullemeden itibaren tam 700 km yapıp depo fulledim, 46.52 lt benzin aldı, ortalama 6,65 lt/100 km. Parasal olarak 30.5 krş/km. Yarı şehir içi yarı şehir dışı, fakat şehir dışı dediğim uzun tek yol değil ortlaması 25-30ar km'lik şehir-köyler arası yolculuklar.
Fullemeden sonra sizin bahsettiğiniz gibi rampa yolu olan bir köye gittim, 400 mt'den 800 mt rakıma çıkış ve dönüşü toplam 25.6 km yol bilgisayarında ortalama tüketim 5.6 lt/100 km.
Yükseltme için de imkanınız varsa 3 inch 4xfourart kit kullanın.
Bu pahalı derseniz aynı veya yakın ölçülerde alternatif kit tarzı bir yükseltme deneyin,
Son ihtimal get ile yükseltme yapsanız da mümkün olduğunca 3 inch civarı yapmaya çalışın.
Çünkü bu işler hep böyle başlıyor, ama illa arkası geliyor.
Mesela bu lastik eskiyince 235-75 -15 ebat aklınıza takılabilir, baktınız o da kesmedi 30-9.5-15, belki ilerde vinç-off road tamponu , bu sefer onların ağırlığından bir çökme olacak vs..
en iyisi en baştan en uygun yükseltmeyi yapıp tekrar masraf etmemek.
Selamlar.