2004 Grand Cherokee Konvertör Sorunu Çözüm Yorumu....

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Alfonse Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,508

Alfonse

Zirve
Bana gelen Pm' den ve verdiğim cevaptan alıntıdır..
Herkes faydalansın diye düşündüm....

« Gönderilen: ???? : Bugün 23:36:25 » Alıntı Yanıtla Mesajı kaydet Sil

--------------------------------------------------------------------------------
Alıntı sahibi: ????, Tarihi: Bugün 23:07:22
Üstad Merhaba,

Öncelikle konumda vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkür ederim. Sol ayna işini inşallah çözeceğim konuya yazdım Teknik bilginizi olması sebebiyle ufak bir soru soracağım;

2004 aracımda sanırım katelitik konvertörde kurum kaplamasından dolayı sıkışma var. Buda 2-3 haftada bir motor ışığını yakıyor. Aracı bilgisayara bağladığımızda tanımsız hata alıyoruz. Hata kaydını siliyorum 2-3 hafta sonra tekrar arıza veriyor. Herneyse bigün araç çekişten düştü, hemen stop ettim tekrar çalıştırdım arıza lambası söndü ve çekişte problem olmadan devam ettim. Bunun üzerine turboyu ele almaya karar verdim. 3-4 yere gittim ve Şaşmazda Mercedes Sami servisinde turboyu güzelce temizlettim. Turboda sıkıntı olmadığını öğrendim. Çünkü aradan yine 3-4 hafta geçti arıza lambası yine yaktı. Fakat bazen çekişten düşüyor bazen düşmüyordu. Daha sonra HMC Amerikan garajında oksijen sensörünü değişmeyi deneyelim dedik ve oksijen sensörü değiştik. Oda sonuç vermedi Sonra 4-5 2003 model kullanan insanları buldum onlarda da aynı sıkıntı varmış. Çok enteresandır bu sorunu katelitik konvertörü alttan kaynakla açıp içindeki kurumu temizleyerek çözmüşler. Hatta bizzat görüştüm yapanlarla kesinlikle turboyu falan sökemeyin katelitik konvertöründen başka hiçbiryerrde aramayın bu sorunu yazmışlar. Sizce katelitik konvertörü temizletmem uygunmudur? Sadece fikir almak için rahatsız ediyorum. Diğer araçlar bu şekilde sorunu tamamen çözmüşler hatta birisi Akgün ustada komple turboyu değişmiş katalitik konvertörü kırdırıp içini temizletmiş hem çekişi rahatladı hemde sorun gitti diyor.

Çok uzun ve karışık geldiyse affola.

Saygılarımla

Selam,
Turbo' dan biraz anlarım, az bişeyde dizelden.... ama süper olduğum söylenemez bu tip motorlarda...

Katalitik konvertör sadece çevre temizliği/emisyon için icad edilipp kullanılan bi sistemdir...
Kabaca,
katalitik konvertör içinde çok özel bi seramik yapı vardır. araç çalıştıktan sonra bu seramikler tıpkı seramik fırınındaki pişen seramikler gibi aşırı ısınır. Ve motorun yakamadığı zararlı gazlar v.s. ler bu seramiklerin harareti ile karşılaşınca yanarlar, dışarı doğaya atılmazlar...
Yani katalitik konvertörün performans arttırıcı bi yararı yoktur, sadece çevreye yararı vardır.
Performans için aksine, içindeki daracık petekli yapı sayesinde çok sıkı bi susuturucu gibi olduğunu düşünürsek, performans kaybı vardır. Hele birde çok km sonra tıkanırsa performans iyice düşer...

Katalitik konvertörün önündeki ve arkasındaki; lambda sensörü, o2 sensörü v.s. gibi isimler verilen sensörler ise
Konvertör önündeki sensör;
motordan çıkan gazı ölçer, beyne bilgi verir, şunu bunu yakamıyorsun v.s. diye... başka işi yok..
Konvertör sonrasındaki sensör ise;
Konvertörün işini doğru yapıp yapmadığını anlar... başka işi yok...

Ben opel servisinde felanda çalıştım, ya seramikler temizleniyor, ki yalan..
bi çok aracın konverteri boşaltılıyor, doğrudur...
yada susturucu içindeki yapı boşaltılıyor,
yada konvertör komple sökülüp yerine uygun bi susturucu takılıyor...

Bu işlemlerin aracınızıa hiç bi zararrı yok, aksine performansınız artar.
Ama bu işlemler yapılırken sensörler kesinlikle yerlerinde kalmalı...
Öndeki sensör gene bilgi okumalı, eğer arıza lambasını bu yakarsa, sorun ya motorda yada sensörde... konvertörle alakalı değil...
Eğer konvertör sonrasındaki sensör yakarsa, ki konvertör yerine başka susuturucu takılırsa bu doğal -çünki susuturucudan çıkan gazlar doğaya zararlı- ve sensör konvertörünün işini düzgün yapamadığını zannediyor ve arıza lambası yakıyor....

Bu durumda konvertör sonrasındaki sensörün bi şekilde yanıltılması lazım ki bunun nasıl yapıldığını bilmiyorum.

Sizin iki alternatifiniz var, ya biiii sürüüüü para verip orjinal konvertör alacaksınız...
Yada Şaaşmazda Gürbüz Eksozda ki Ali abiye gideceksiniz...

Bu siteye Gürbüz eksözun ilanını açtım...

Ali abiyi yıllardır çok iyi tanıyorum, çok çok bilgili biririsi..
Kesinlikle gidin ve Alp' in selamını söyleyin...
Size detayı ile olurunu olmazını anlatacaktır...
Yanlış anlamayın, bu usta tavsiyelerimden en küçük bi çıkarım yok, vallahi billahi tallahi....

İnşallah sorun çözülür...
Ben siteye her zaman girmem...

Tel nom 0 5..... ne zaman sterseniz arayabilirsiniz. Bu konularda mesleğim değil, hobim... bilginiz olsun...

Saygılar...

Etiketler
Ynt: 2004 Grand Cherokee Konvertör Sorunu Çözüm Yorumu....

Üstad resmen bilgiye doyuyorum. Çok teşekkür ederim, ellerinize, beyninize, yüreğinize sağlık. Bu bilgiler zaten sanayide bize aksedilmez. Ya gerçekten iyi bir usta bukadar bilgi verir yada hobisi olan bir kişi Katelitiği açtırmaya karar verdim ben çünkü söylediklerinize kesinliklike katılıyorum. Öyleki bir alt modeldeki araç sahipleri katelitiği kırdırmışlar. Hem araç rahatlamış hem kendileri... Şurada bir soru daha aklıma geliyor aslında üstad, biz katelitiği kırdırıp içinden bu seramikleri komple çıkartıcaz, katelitiği tekrar kaynaklayacağız, peki TÜVTURK muaynesinde bu araca kusur bulurlar mı? Eğer öyle birşey olursa 2011 kasım gibi muaynem var gerçi 1 seneden fazla var. O tarihe kadar yeni bir katelitik konvertör bakarım. Bu parça hakkında aşağı yukarı fiyatları biliyormusunuz? Çok deli fiyatlarmıdır? Birde sensörü kesinlikle sökmeyin demişsiniz, bu sensör tam olarak nerde? Usta yanlışlıkla sökerse ben nasıl anlarım söktüğünü?

Saygılarımla

Arkadaşlar yeni bir soru aklıma geldi, Katelitiğin içinin boşaltılması sonucu araçlar TUVTURK'e giderse muayeneden geçebilir mi?

Saygılarımla

benim bildiğim aracınızdaki konvertör söküldüyse muayeneden geçemezsiniz

birde ben bu konuyu daha önce araştırdım biraz, konvertör iptali yaptıranların alt devirlerde kayıp yaşadıklarını okumustum
ama yakıta olumlu etkisi oldugu konusuluyor

Konvertör tamamen sökülmedi, sadece aracın altından kaynakla delinip içindeki seramik kırıldı. Sonra kaynakla geri kapatıldı konvertör. Aracın seneye muaynesi var merak içindeyim.

Saygılarımla

tabii bir de sensörlerin aldatılması konusu var, ki sensöründe aynı değerleri okumaması gerekiyor bunun için de sanırım iki sensöre bir aparat takılıyor ama tam olarak nasıl oluyor bilmiyorum

konvertörü sökerseniz yada içini boşaltırsanız araç ikinci sensörden ötürü katalitik konvertörün bozulduğunu yada çalışmadığını düşünüp ışık yakar. bu durum performansa etki edebilir, etmeyebilirde ancak aracın çalışma düzeni bozulmaz. o ikinci sensörü iki şekilde aldatabilirsiniz. birincisi elektronik olarak, ilk sensörün sinyalini takip eden ve ikinci sensörün sinyalini manipüle eden bir devre ile; ikinci olarak ikinci sensörün takılabileceği ve yine sensör yuvasına takılacak içi boş uzatma parçası ile. adaptör parça sensörü kendi deliğinden 2 2.5 cm yukarı alcak şekilde tornada yapılacak. bu şekilde egzos gazı ilk sensörüe oranla daha geç/daha az ulaşacak. bu parçanın doğruluğunu ancak deneme yanılma ile bulabilirsiniz. ben sattığım x-trail de yapmak zorunda kalmıştım çünkü aldığımda meğerse katalitik konvertörü sökülmüşmüş eski salak sahibi yüzünden. ikinci metodu genelde wide band denen ayarlanabilen türde oksijen sensörü kullanan pist yarışçıları kullnıyormuş.

Merhaba 2004 grand vitaram var. Aracı 2. el aldım. Ustam katalitik konvertör boşaltılmış demişti. Ben de sizin gibi muayenede sorun çıkar mı diye endişe ediyordum. 4 gün önce sultanbeyli'de muayeneye girdim ve hiç sorunsuz çıktım. Bu arada katalitik konvertörsüz eksoz ölçüm değerlerimin limitler içinde olduğunu da ekleyeyim. Sanırım eksoz muayenesine bakıp sorun göremeyince fazla kontrol etmeden gönderdiler. Yine de benimle aynı durumdaki tüm araçlar muayeneden kesin geçer diyemiyorum. 2 yıl sonraki muayenede yine diken üstünde olacağımdan eminim.

Arkadaşlar katalitiği kırdırdım, araçtan boğuk ses gelmeye başladı doğalmı? Araç boğuk çalışıyor. Birde G.C.'ler için orjinal ve yansanayi katalik konvertör fiyatları nekadar aşağı yukarı bilen var mı ?

Saygılarımla

konvertöre muayenede özel bir ilgi gösterilmiyor sadece yerinde var mı meret diye bakılıyor en azından bende öyle oldu