@
pasolvon
Aslında haklısın, hiç mevzuata bakmadım bende bu konuda. Hep uzman arkadaşlar %10 dedi ve öyle yorumladık.
Normalde "KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ"nde herhangi bir ek sınır yok. 750 kg hatta 750 kg dahil her türlü römörk ile ilgili hükümler açık ve net.
Ama burada bana göre bir hata yapıyoruz. Ben şimdi normal bir otomobil aldım. 1.5 ton varsayalım. Bu ağırlık üzerine hesaplamalar yapılıyor hatta bu ağırlık ruhsata yazılıyor. Birde çekme ağırlığı verilmiş. Ona da 500 kg diyelim. Sen eğer 2 ton üzerinde aracı yüklersen burada başın ağrıyor. Buda sizin verdiğiniz yönetmeliğe göre %20. Yani 2 ton yükleme kapasiteli aracı sen en fazla 2.2 ton yüklersin diyor, yoksa cezası var.
Yine sizin verdiğiniz yönetmeliğe göre, Örneğin karavanımız 740 kg. Elimde resmi belge var. Ama ben o karanı yükledim. Eşyamı koydum, tüp koydum, işte battaniye koydum, branda koydum vb. Çekti ve tartıya aldı aracı ve 900 kg çıktı. Bende yüklü araç diyeceğim. Bu sefer fazla yüklemişsin derse, %20 limit yokmu diyeceğim buda 890 kg yapıyor
Yani nereden çekerseniz, farklı bir yorum çıkıyor. Bu yüzden resmi olarak O1 belgesi olması bence önemli. Diğer hususlarda siz mahkemeye de taşınsa, şahsi eşyalarınızın olduğu, yaşamak için tüp/su gibi şeylerin karavanda olduğunu söyleyip bana göre %20'ye kadar durumu açıklar hukuki olarak haklı olursunuz. Ama kalkıp 740 kg tip onaylı karavanı 1 ton çıkarırsanız bunu %20 yükleme opsiyonu gibi şahsi eşyalarım var diye bana göre açıklayamazsınız...
Araçların yüklenmesine ilişkin usuller
(6) Azami yüklü ağırlığın % 20'den fazla aşılması halinde fazla yük, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine uygun hale getirilmeden aracın yola devam etmesine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilmez.