Ağrı Tufanı Dağcıları Korkuttu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,219

erthem

Moderatör
Yer
Ordu
EFSANELERİ ve türküleriyle ünlü Ağrı Dağı, 'Sevgililer günü' kış tırmanışına başlayan Türk dağcılarının zirve yapmasına izin vermedi. Çığ ve tipi tehditleri yüzünden dört gün içinde deniz seviyesinden sadece 3 bin metre yüksekliğe kadar tırmanabilen dağcıları, saatteki hızı 90 kilometreyi bulan 'tufan' gibi rüzgar korkuttu. Çadırları havada uçuşan, adım atmakta zorlanan kadınlı- erkekli dağcılar, 'zirve keyfini' erteleyerek Ağrı'dan indiler.
Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun (TDF) düzenlediği kuzey rotasından Ağırı Dağı kış tırmanışı 14 Şubat günü Iğdır'ın Korhan yaylasından başladı. Deniz seviyesinden 2 bin metrede ilk geceyi geçiren kadınlı- erkekli 35 dağcı, çığ tehditi yüzünden her zaman kullanılan rotayı değiştirdi. Tırmanış yolunu daha güvenli olduğu için uzatan dağcılar, çok zor koşullar altında 2 bin 600 metreye kadar tırmandılar. Çadırlarının etrafını kardan duvarla kapatan dağcılar, yine de rüzgarın etkisinden kurtulamadılar. Çadırları havada uçuşan dağcıların 5 bin 137 metreye çıkma heyacanını saatteki hızı 90 kilometreyi bulan tipi, kırdı. Kutsal sayılan ve inanışlara göre tufan sırasında Nuh'un Gemisi'ne ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, dağcı konuklara dört gün boyunca huzur vermedi. Olumsuz doğal koşulları yüzünden dağcılar, Iğdır'a geri dönmek zorunda kaldılar.
Kış eğitimi almış deneyimli bir dağcı ordusuyla Ağrı Dağı'na tırmanmakta ilk kez çok büyük bir efor sarfetmek zorunda kaldıklarını anlatan TDF Başkana Alaattin Karaca, "Genç dağcılarımız Ağrı'ya çıkamadı ama önemli bir deneyim kazandılar. Çığ tehditinden rotayı değiştirerek kurtulduk. Ancak, saatteki hızı 90 kilometreyi bulan rüzgar engelini aşamadık. Yaklaşık 40 yıldan beri her mevsim Ağrı Dağı'na çıkarım. Ağrı Dağı'nı ilk kez bu kadar hırçın buldum. Sanki o efsadeki gibi tufan kopmuştu. Sporcularımızı riske atmadık ve zirve keyfini bir başka tırmanışa bıraktık" diye konuştu.

Alıntı: Millet Gazetesi

Etiketler
Ynt: Ağrı Tufanı Dağcıları Korkuttu

Askerligimi hudut karakolunda yapmıstım Agrı'da 2800 m'de. Nasıl bır cesaret gercekten helal olsun.Agrı ıcın en kotu zaman sayılabılecek subat ayında hemde.Dusunemıyorum o yukseklıkte o hava sartlarını.

Ynt: Ağrı Tufanı Dağcıları Korkuttu

doğubayazıt ilçesinde kalıyorum. gerçektende Şubat ayında o yükseklikte olmak, büyük cesaret istediği kadar, zevkli olduğunuda düşünüyorum.